De første anemoner

 

Det varer stadig nogle uger, før skovanemonerne danner hvide tæpper i Riis Skov og i store dele af min have, hvor de har forvildet sig. Men de sidste dage er en lille fin blå anemone sprunget ud. Det er ungarsk anemone, Hepatica transylvanica. Den er så smuk i selskab med blå krokus og alle skillaerne, der også snart dukker op.

 

Det er så herligt, når denne forårsbebuder folder kronbladene ud, og det er en både nøjsom og længelevende plante, der med tiden kan danne mindre tæpper. Især på steder, hvor den holder af at være, for dér sår den sig selv. Det optimale voksested er i en neutral til kalkrig jord i flimrende skygge. Jeg har store grupper i skovhaven.

 

20090419_163916

 

Ungarsk anemone må ikke forveksles med den blå skovanemone, Hepatica nobilis, der findes vildtvoksende på blandt andet Sydsjælland. Endelig er der også en tredje blå anemone, nemlig balkananemone, Anemone blanda, der dyrkes fra knolde.

 

Ungarsk anemone er en plante, der burde findes i enhver have, men den kan være lidt svær at få fat på. Prøv at søge på nettet.

10 kommentarer:

 1. Vidunderlig å se! Den ungarske er populær i Norge - jeg skal jamen skaffe den. Du er heldig som har den store skogen som nabo. Og de rugbrødene i forrige innlegg må jeg prøve når jeg har god tid! :)

  SvarSlet
 2. ljuvligt, vårens budskap kommer du med, ohhh längtar så! tack såååååå för din hälsning, följer din blogg och njuter varendste dag!!!
  varmkram lotten

  SvarSlet
 3. tack för att du delar med dig av allt det vackra. Här i Stockholm ligger snön 2 dm djup i min traedgard.

  Längtar till Danmark, är din tradgard öppen för besökare i påsk?

  Önskar dig allt väl.

  SvarSlet
 4. God kväll!
  Här i Skåne är det barmark, men ännu har jag inte sett några balkansippor än. Jag har varit och krafsat bland löven, men nä, inte än.
  Några julrosor har börjat titta fram, och slår snart ut och det är fullt med snödropp i rabatterna.
  Glad Påsk!
  hälsn
  AnnA

  SvarSlet
 5. Bor i zon 4 på kanten til det sydsvenske højland, og her er Hepatica transylvatica den første som blomstrer, når sneen er borte. Om vi ikke har haft sne, kan det ske allerede i januar måned. Man kan se de blå hoveder som sidder og 'lurpasser' i jordskorpen til en dag det bliver varmt nok, så i løbet af nogle timer har de pludselig fået lange stilke.
  Balkananemonerne, som du viser på billedet, kommer langt senere sammen med de andre anemoner. Godt alting ikke kommer på en gang.
  Jeg elsker det lange kølige forår.

  SvarSlet
 6. Anemoner er så søte, den ungarske er intet unntak. Nå har jeg endelig fått noen få spirer i haven her også, så jeg føler virkelig at våren er på vei :) Knoppene på julerosene er lubne og runde, jeg titter spent hver dag. Snart!

  SvarSlet
 7. Sukk så vakre, de havner nok på "må ha"-listen, som forøvring begynner å bli laaang... Må ha større tomt snart:)

  SvarSlet
 8. Ah, ungersk anemon måste jag skriva upp på min önskelista till hösten. Så vacker blå färg, nästan som min favoritblomma cikoria.

  SvarSlet
 9. Hvis nogen af jer finder en planteskole enten i Danmark, Norge eller Sverige, hvor man kan få de herlige ungarske anemoner, må I endelig lægge en kommentar her, så andre kan få glæde af den også.

  SvarSlet
 10. Hej Claus
  Jeg har lige bestilt nogle på www.plantetorvet.dk

  SvarSlet