Det bedste af det bedste

 

Som I nok forstår, at Gartneriet Spiren (hvor I jo kan træffe mig lørdag og søndag, begge dage kl. 14.00) mit foretrukne indkøbssted, når det gælder Helleborus. Men nogle gange er jeg lidt troløs og handler andre steder i udlandet for variationens skyld. I får lige en smagsprøve fra bogen ’Juleroser og påskeklokker’;

 

Spredt over hele kloden findes utallige planteskoler, som seriøst arbejder med forædling af juleroser og påskeklokker. Særligt i England var og er der mange pionerer, og en af de planteskoler, man hører om igen og igen, er Ashwood Nurseries, der ligger i West Midlands.

 

20100302_133109

 

Det hele begyndte for tyve år siden, i 1989, da planteskolens ejer, John Massey, ønskede at kunne tilbyde sine kunder juleroser og påskeklokker af første kvalitet. Allerede på det tidspunkt, var Ashwood Nurseries både kendt og respekteret over alt i Storbritannien for deres bemærkelsesværdige planter.

 

20100302_134105

 

John Massey besøgte landets førende forædlere, købte planter og frø og gik i gang med et større krydsningarbejde bistået af erfarne medarbejdere. Når man ved, at det tager op til fire år, fra frø høstes, til en plante blomstrer, er det utroligt, at Ashwood Nurseries allerede i 1995 kunne præsentere et breathtaking program, som fik Helleborus-kendere til at spærre øjnene op. Ikke kun kunder fra England, men også fra de andre europæiske lande, samt fra Japan, Australien, New Zealand og USA begyndte kunderne at strømme til. Djungletrommerne buldrede, og i årene fremover blev planterne fra Ashwood Nurseries af mange kaldt for verdens bedste.

 

20100302_133859

 

Når Ashwood Nurseries planter er så anderkendte og præmierede, skyldes det, at det lykkedes for John Massey og hans team at skabe blomster med farver og farvekombinationer, der aldrig tidligere var set. For eksempel blomster med helt mørke honningkirtler.

 

Normalt er honningkirtlerne grønne, men en sjælden gang kan de få en helt anden farve. Det ser man også på planter fra Gartneriet Spiren. Men det unikke er, at Ashwood Nurseries krydser sig frem til planter, der alle får en mørk honningkirtelkrans midt i blomsten omkring støvdragerne. Når det kan lade sig gøre, er det fordi, man foretager helt kontrollerede bestøvninger:

 

20100302_133702

 

Der udvælges to blomster. Den, der skal agere mor, får klippet støvdragerne af for at blomsten ikke skal bestøve sig selv. For at undgå indblanding fra bier eller andre insekter, isoleres blomsterne, lige før de springer ud, ved hjælp af små tynde papirposer, for eksempel tefiltre, der trækkes ned over dem og bindes fast omkring stænglerne. På den måde forhindrer man, at bier når at afsætte pollen før befrugtningen. Efter at pollenstøv er overført til griflernes støvfang, dækkes blomsterne igen til. Poserne fjernes først en måneds tid efter. Til den tid vil det være tydeligt, om befrugtningen er lykkedes. Så vil frøstandene nemlig være svulmet op. Man kan evt. lade poserne blive siddende, til frøstandene åbner sig. Så sikrer man sig imod, at frøene rasler ud på jorden.

 

Når man foretager denne helt kontrollerede bestøvning, er det for at kunne kende afkommet. Derfor er det muligt at købe navngivne frø og planter fra Ashwood Nurseries, som sender både frø og planter til Danmark per postordre.

 

Selv modtog jeg får nogle dage siden tolv dejlige kasser med det herligste indhold. Nogle af dem ser I på billederne herover. Tror, at I vil give mig ret i, at de er helt unikke.

 

20100225_133011 20100225_133537

 

Hos Gartneriet Spiren kan man altså også få helt særlige planter, og her er jeg især rigtig glad for de gule og hvide, se nedenfor. Er de ikke skønne?

 

20100302_131050
20100302_130838
20100302_123952
20100302_123642 20100302_123310
20100302_130017 20100302_130608

 

Kan I  ikke godt forstå, at de gule hører til nogle af mine alle kæreste?

19 kommentarer:

 1. Så vidunderdejlige at jeg dåner lidt indvendigt. SUK. Ofte holder jeg ellers mest af de planter der ligger tættere på de vilde stamformer men disse blomster er da helt, helt vidunderlige. Spændene at se hvordan de de børn de får med dine planter udvikler sig om nogle år.

  SvarSlet
 2. Mycket fascinerande och vackert!

  Tänk om man fick en sådan låda med posten:)

  Rebecca

  SvarSlet
 3. Det må være det ybberste eyecandy!
  Hvor er de smukke, og ja - tænk at få sådan en pakke med posten.

  /Sine

  SvarSlet
 4. JA! Jeg forstår deg godt :) Denne sart gule farven du viser er umåte skjønn! Jeg er SÅ betatt av den. Og den går jo til nesten alle andre farver. Ellers synes jeg også julerosen med rosa kanter på kronbladene og dyp dyp rødt senter var vidunderlig vakker.

  Så spennende å lese om formering av juleroser og hvordan man kan bestemme farvene med kontrollert bestøvning :) Her i Norge kaller vi alt juleroser, jeg hadde ikke hørt om påskeklokker før jeg så tittelen på boken din. Er det riktig at det er kun H. niger dere kaller juleroser?

  SvarSlet
 5. Jo, de er rigtig fine - især fordi de blomstrer på en så skør årstid. Det er helt fantasisk.

  Jeg har en lille forkølet én stående ved min trappe som jeg ikke anede hvad var, før jeg pludselig så den blomstre engang i januar. Nu tror jeg den får lidt selskab, så den ikke er så alene at se på :)

  SvarSlet
 6. Verkligen fantastiska i sina färger. Om du inte får plats med alla, bland alla pioner, kan jag överta ett par stycken! ;-) Ha det godt!
  /Ruben

  SvarSlet
 7. Vilken fin blogg, underbara foton!
  Hit kommer jag gärna tillbaka//B.

  SvarSlet
 8. Jeg læder mig meget til at høre dit foredrag her i weekenden.. Havde planlagt en tur til Spiren, for første gang i år.. At du så også skulle være der.. Jamen så må det blive en god dag :)
  Trine T.

  SvarSlet
 9. Juhu:) først tusind tak for frø, jeg glæder mig.
  Idag var jeg hos Spiren, og nu står en kasse med 10 smukke helleborus og venter på, at blive sat:

  Et lille tip: man kan godt skære hellborus og sætte dem i vand, men straks efter de er skråret (med en kniv) skal de stikkes med en stoppnål, ca, 3 cm, op i stilken så kan de hold i en vase i en uge, det skal være en nål uden spids.
  God weekend

  SvarSlet
 10. Jo, Claus - visst är de helt underbara! Jag kan mycket väl förstå att man kan bli helt förälskad i de fina subtila nyanserna av vitt och gult.
  Jag skulle så gärna ha velat lyssna på ditt föredrag hos Spiren. Jag träffade ju far och son i Malmö och köpte då massor av julrosor. Till sommaren har jag planerat ett besök hos dem och det ser jag verkligen fram emot.
  Bästa hälsningar
  Randi

  SvarSlet
 11. Undskyld, jeg skal lige ud og kigge til mine to små juleroser...

  Skøn, skøn blog!

  SvarSlet
 12. Vakre vakre:) Jeg kjøpte meg tre helleborus niger i dag. De skal stelles med helt til de skal i jorden, og neste år, DA skal jeg ta en tur til Spiren:)Klem

  SvarSlet
 13. Vilka skönheter du visar oss!!

  Ha en go helg!

  SvarSlet
 14. Det har jeg ingen problemer med å skjønne - og jeg har en svakhet selv for disse lyse, gule skjøre - lime/vanilla. Som sagt - det kan bli dyrt for meg Claus å følge med på bloggen din :) God helg!

  SvarSlet
 15. Alle Helleborus er smukke, men den lysegule picotee er helt i særklasse, hvis du spørger mig :-)
  Fik i øvrigt nogle meget smukke eksemplarer sidste forår, købt som "brug-og-smid-væk"-planter i Føtex. De var vist danskproducerede, måske hos Spiren?

  SvarSlet
 16. Fantastisk flotte!! Lykke til på Spiren i morgen, skulle gjerne ha vært der, men turen fra Norge blir litt lang. Men en gang, skal dette stedet oppleves:-)

  Riktig god fredagskveld!!

  SvarSlet
 17. Säger bara ojojoj, vilket ögongodis :)
  Sitter och dreglar framför datorn....

  Det låter spännande med alla dina pioner och boken. Den ser jag fram emot. För pioner är inte heller så dumma.
  Ha en skön helg!
  Kram Mari

  SvarSlet
 18. I morgen lægger jeg billeder på bloggen fra Spiren. Godnat ...

  SvarSlet