Drømmen om et drivhus

Det er overrasker sikkert ikke nogen, hvis jeg siger, at jeg har ’noget’ med drivhuse. Disse underskønne bygninger, der virker helt dragende. Jeg er så vild med dem, at jeg har hele to - et rigtigt engelsk victoriansk drivhus og et væksthus, som jeg selv har fået opført. Hvis du i søgefeltet til højre skriver enten ’drivhus’ eller ’væksthus’, kommer der flere artikler frem.

 

Som mange ved, har jeg både skrevet en bog om Drivhuse og lavet TV-udsendelser om dem. Og her er det ikke tomat- og agurkedyrkning, der er i højsædet. Nej, det handler meget mere om drivhuset som opholdsrum. Der skal være plads til mindst et par stole og et bord, så man kan opholde sig derinde. Og derfor er det rigtig vigtigt, at huset ikke bliver for småt. Omkring ti kvadratmeter er det mindste, synes jeg, men har man plads, vil hverken femten eller tyve kvadratmeter være for meget.

 

0500079

Jeg er ofte blevet spurgt om, hvilket hus, jeg vil anbefale, og her har jeg altid svaret, at de to huse jeg har, hører til i den tunge ende af prisklassen, og at man ikke behøver at ofre så meget, som jeg har gjort. Ønsker man et romantisk udseende hus i engelsk stil, anbefaler jeg som regel Pavillon Danmark. For her får man et hus til en rimelig pris.

 

0500081

De fleste vælger at opføre et færdigt drivhus, men i min bog ’Drivhusdrømme’ viser jeg et sjovt eksempel på, hvordan ejerne har brugt færdige moduler fra Pavillon Danmark til en model med muret bag- og endevæg. Det er uhyre flot.

0502238 0502237


Muren, der er bygget op af lecasten og derefter pudset, hviler på en sokkel, der er nede i frostfri dybde – 90 cm. Øverst er der en zinkafdækning, og herpå er huset så monteret. Ideen med muren kan nemt kopieres, hvad enten der er tale om et mindre eller større drivhus. Muren er ikke alene æstetisk, men også praktisk, fordi stenene i løbet af dagen optager en del varme, som man kan nyde godt af om aftenen.

 

0500076

 

Rundt langs kanten er der plantet jordbær, der begynder at modne omkring sidste halvdel af maj. Jordbærduften intensiveres i drivhusets fugtige varme og blander sig med en stærk parfume fra en smuk lyserød rose.

I dette drivhus er det ikke mængden, der gør det. De få og udvalgte materialer og planter skaber en helhed, der får én til at synke helt ned i stolen og rigtigt slappe af.

16 kommentarer:

 1. He he - ja her er jeg jo lige lidt miljøskadet, for der hænger sør'me da en æselkurv, der på væggen :-)
  Jeg er de sidste dage, blevet meget hooked på at få et drivhus. Og det går nu op for mig at den gamle halvmur, som er placeret 2 meter fra sydgavlen (gangareal) kan bygges om til et drivhus på 2x7 meter. Lidt smalt, men sådan er det.
  Oven-i-købet er der en muret kasse på ydersiden, som tidligere har huset en olietank, som kan blive til en mistbænk. Dejligt at blive inspireret, når man nu netop er blevet lidt "hjemmeblind" ;-)

  SvarSlet
 2. Så härligt med jordgubbar i växthuset! Den idén ska jag kopiera när jag någon gång har byggt mitt eget drömväxthus:)

  Rebecca

  SvarSlet
 3. Kirsten Bornholm24. marts 2010 kl. 14.24

  Tak for dine tip omkring drivhuse... den link vil gøre fyldest i forbindelse med både vores ødelagte drivhus og en vinterhavestue vi har planer om... tusind tak....

  SvarSlet
 4. Der er et kapitel i bogen "Drivhusdrømme", som i den grad fortjener at blive fremhævet, når vi taler økonomi. Det er jo en slet skjult hemmelighed, at finanskrisen har lagt låg på mange drømme.

  Men netop den drøm, det paradis, der befinder sig i en baggård er rå inspiration for den kreative. På rå beton er opbygget både drivhus og krukkemiljø - og rigtig meget af det er genbrugsmaterialer. Brug lidt tid på at finde det i bogen, som også har rigtig mange andre inspirerende kapitler.

  Og så kan jeg ikke lade være med at opfordre til en bog om gårdhaver. Jeg har mange gange set folk spørge på nettet, hvor de kan finde inspiration til at indrette deres gård. Men jeg har sjældent set særligt gode svar...

  Og jordbær i drivhuset er en himmelsk mundfuld - ikke mindst, da de kan høstes noget før andre plukker dem i haven ;-)

  SvarSlet
 5. Jeg købte sidste forår et mini "orangeri" fra Pavillon Danmark, inspirationen og lysten fik jeg fra din bog Drivhusdrømme. Et dyrt bikendskab :-) - men jeg er virkelig glad for den nye verden du har åbnet for mig og for mit nye drivhus.

  SvarSlet
 6. Herligt at inspirere. Ja, ideen med jordbærrene er ikke så tosset. At spise et solvarmt bær fra drivhuset er ren livsværdi.

  Zeb, jeg ved selvfølgelig hvilket drivhus i genbrugsmiljø, du taler om. Det er af højdepunkerne i min bog.

  SvarSlet
 7. Fantastisk idé fra Zep! En bog om gårdhaver kunne være super, ligesom i drivhusbogen må der være masser af kreative ideer og inspiration, man ville kunne plukke i. Den glæder vi os (også) til, Claus!! ;o)
  Hvad angår drivhusstørrelser, købte jeg mit drivhus sidste forår på 12 m2. Meningen var at halvdelen skulle være til hygge og den anden halvdel til vækster! Men efterhånden som jeg læser mere og mere Claus Dalby, er der flere og flere ting der skal prøves af, så det hus er da ikke en cm. for stort!! - og hyggedelen skal jo også passes ;o)

  SvarSlet
 8. Glemte at kommentere Zeb's idé om gårdhaver. Den er ikke tosset. Faktisk har jeg en del i ærmet til 'Hemmelige haver', der udkommer næste forår.

  Danmarks måske mest fantastiske gårdhave kan ses i 'Havedrømme 1 og 2'. Den ligger i Pisserenden i København inde bag husene. Ingen kan se den udefra.

  SvarSlet
 9. Tillykke med Bloggen :-)
  Der findes jo to Drivhusdrømme bøger en stor og en lille .
  Jeg kan osse varmt anbefale Pavillon Danmark. som vores store drivhus er fra og med Jos hjælp fik vi designet det helt rigtige mht placering og højde
  Vores er bygget med gavlen op imod en mur og drivhuset er sat på Fundablokke (20 cm ) som gir ekstra højde samt specialt lavet fløjdøre som er øget med 20cm
  Er stadig superglad for vores drivhuse og kunne nemt bruge fler ;-))))

  SvarSlet
 10. Jordbær langs kanten i drivhuset var et godt tips, det skal jeg prøve på i år. Jeg skal nemlig plante rett i jorden i år, og ikke i potter som før. Og da er jordbær og også basilikum gode planter å langs kanten foran tomater og agurker:) Jeg hadde jo bare tenkt på basilikum... Også har jeg jo klippet jordbæravleggere fra beddet mitt fra i fjor. De har stått i potter i vinter i påvente at de skulle få en fin plass i sommer (noen er gitt i "gaver"), og dermed er plassen funnet. Takk for inspirasjon:
  Lurer på om du kan hjelpe meg med noe. Jeg har lest din artikkel om mangnolia i marsnummeret til Haven. Jeg var i blomsterbutikken i dag, og der hadde de en ti år gammel magnolia i potte som blomstret aldeles nydelig. Det het "Susan". Jeg har prøvd å finne herdigheten på denne, men finner ikke. Vet du om denne ville kunne trives i min hage som er sone 2? Klem fra Linda

  SvarSlet
 11. Det er skønt at nyde foråret ude - uanset hvor meget eller lidt have man nu har - blot der er en varm og trækfri plet at finde :-)

  SvarSlet
 12. Drivhusdrømmen min ble ikke akkurat mindre av dette innlegget, ei heller av tv-programmene :) Super løsning med Lecamur! Man kan jo grave ned blokkene et stykke når man først er i gang og skape bedre forhold for overvintringsplanter.

  SvarSlet
 13. Ideen med en bog om gårdhaver er så god, at jeg straks må tilkendegive min fulde opbakning! Gårdhaver er i den grad i fare for at blive kedelige vindfælder, så lidt inspiration og gode råd vil være godt for os der bor i lejlighed med adgang til gårdhave ... som pt. ikke just er tiltrækkende:-(

  SvarSlet
 14. Nu når i alle taler så meget om drivhuse vil jeg lige nævne et lille projekt som jeg har gang i. Som du siger Claus Dalby så handler livet i drivhuset meget om hygge og miljø. Sidste efterår søgte jeg sådan nogle ZINKBAKKER som du har i deine drivhuse, altså dem der man bruget til undervanding af blomster osv. Det viste sig at være rimelig svært at finde disse bakker. Men tilsidst fik jeg dem produceret i en kvalitet som jeg kunne bruge. På mange opfordringer har jeg nu lavet et lille firma som kan levere disse ZINKBAKKER. Og om kort tid er jeg i luften med en webshop www.zinkbakken.dk hvor disse kvalitetsbakker kan bestilles. Fordelen er også at bakkerne kan bestille i lige nøjagtig de mål man kunne ønske sig. Hvis I har lyst til at se mere kan de pt. ses her: http://www.dba.dk/zinkbakker-varmforzinket-s/id-65246296/
  ...Ellers må jeg sige at jeg er meget stor fan af dine bøger, specielt har jeg brugt mange timer på at drømme om det perfekte drivhus mens jeg bladre i Drivhusdrømme.
  Lars Johnsen

  SvarSlet
 15. Om Zep´s kommentar ang. bog om gårdhaver: Skriv den selv for søren, du kan jo skrive, det ved jeg da. Vi skrives ved på floralen.dk.

  God påske til alle.

  SvarSlet
 16. Fantastisk inspirerende blog du har her, hr. Dalby :)
  Har købt en havepavillon på 13 kvm. som jeg bruger som kombineret drivhus og udestue - her hygger vi os.
  Nu trækker vinteren jo lidt ud med snefald her d. 10 april :( men vi glæder os til at komme ud i vor <a href="http://www.hobbydrivhuse.dk/shop/pavilloner-3s.html>pavillon</a> lige om snart.

  SvarSlet