En af Danmarks allerdejligste haver

 

I dag ringede telefonen, og det viste sig at være min rigtig, rigtig gode haveveninde, Jette Frölich. Jeg har kendt Jette altid; det vil sige, jeg mødte hende først personligt, da jeg skrev ‘Drivhusdrømme’.

  20090522_184449

 

Når jeg skriver, at jeg har kendt Jette altid, er det fordi, jeg siden jeg var ung, har beundret Jettes filigranagtige julepynt. Jettes navn er kendt af de fleste danskere, og jeg tror også, at I er mange i Norge og Sverige, der kender Jette. I kan læse mere her.

 

claus_NCD4802 claus0505045_cd claus20090623_155755

 

Jette har en af de skønneste rosenhaver i kongeriget, og vi er rigtig mange, der har sagt til hende, at hun burde holde sin have åben for mindre grupper i rosensæsonen. Tiden har ikke tidligere tilladt det, fordi Jette året rundt rejser rundt til messer og udstillinger over hele verden. Således havde hun i julen 2009 en stor udstilling i det britiske stormagasin Harrods. Også USA og Japan har bud efter hende.

 

claus20090522_183920 claus0603127_cd_hp

 

Når Jette ringede til mig i dag, var det for at fortælle mig, at hun nu havde besluttet, at hun i de to sidste weekender af juni ville holde haven åben. “Ved du hvad, Claus,” sagde hun. “I år har jeg besluttet mig for at nyde min have og rejse noget mindre. Hvis du tror, folk har lyst til at se min have, er jeg parat nu.”

 

claus_NCD4635 claus_TCD9201

 

Til det kunne jeg kun svare, at jeg er helt overbevist om, at rigtig MANGE vil være interesseret i at opleve denne helt specielle nordsjællandske have, som aldrig hør har været åben for offentligheden.

 

claus_NCD4718

 

Datoer og tidspunkter ligger ikke helt fast endnu, men jeg lover at sætte dem her på bloggen, så I bliver de første, der får mulighed for at melde jer. Jette vil vise rundt i sin fortryllende have og fortælle om tilblivelsen og også om sit meget spændende liv i æstetikkens tegn.

 

claus_NCD4844 claus20090623_152722 claus_NCD4846

 

Desuden åbner Jette det ‘allerhelligste’ – nemlig sin lille eventyragtige tegnestue – og det er også muligt at se drivhuset. Desuden bliver der servering af kaffe og hjemmebagt. Jeg er SÅ glad for, at Jette nu byder indenfor.

 

Der bliver tale om små eksklusive arrangementer for kun 30 personer per gang, og jeg er sikker på, at der venter alle, der er heldige at sikre sig billetter, en uforglemmelig oplevelse.

 

claus_TCD9296

 

Jette og jeg har gennem flere år været hinandens rejsekammerater, og sammen har vi set et utal af engelske haver. Hun er en ener, og hendes univers findes ikke mage til nogle steder. Heller ikke i England.

 

claus20090623_155532

20 kommentarer:

 1. Ej hvor herligt :-) Det håber jeg at kunne komme med til. For det lyder til at blive en helt eventyrlig oplevlese

  SvarSlet
 2. Hej - jeg har fulgt med på din blog lige fra starten, utrolig flot. Flotte foto, men hvis jeg må komme med et lille ønske ? når "musen" køres/holdes over dine foto ville det være dejligt om der stod fx blomsternavnet eller lignende.
  Jeg glæder mig meget til at følge din blog.
  Mange hilsner Gitte

  SvarSlet
 3. Kære Gitte,

  Du har helt ret. Det ville være en fordel med navne. 'Problemet' er, at når det ikke drejer sig om min egen have, kan jeg ikke være sikker på, hvilke sorter - af for eksempel roser - jeg har fotograferet. Skulle jeg skrive en artikel, ville jeg kontakte ejeren og skrive navnene, ligesom jeg altid gør i mine bøger. I tilfældet med bloggen har jeg simpelthen ikke tid til dette.

  Men jeg glæder mig rigtig meget til blot at kunne gå ud i min egen have og skyde løs. Så skal jeg love dig og andre, at der kommer navne på.

  SvarSlet
 4. Ååå, så herlig!! Fantastiske bilder!!

  Klem klem
  Anette:)

  SvarSlet
 5. Det ser ut til å være en riktig deilig have, jeg blir så imponert over hav mange får til:) Veldig gøy å se:) Klem

  SvarSlet
 6. Hvor skønt, den have kunne jeg knageme godt tænke mig at gå en nyde-snuse-oplevelses tur i.
  Dine valmuefrø er nu fordelt nu venter jeg på at de begynder at gro og vokse.:-)
  Ha' en god dag
  Kh Inge

  SvarSlet
 7. Ååhhh Claus, dina bilder andas romantik!
  Såklart vet jag vem Jette är! Hennes skapelser har jag njutit av i alla år i K-hamn vid jultiden. Det skulle vara oerhört intressant att få höra henne berätta om sitt skapande och få se hennes rosengård. Jag har ju själv förvandlat en ovårdad tomt till en rosengård, så det skulle vara spännande att få besöka hennes trädgård.
  Önskar dig en riktigt skön och LUGN påskvecka!

  SvarSlet
 8. Skønne, skønne fotos. Da jeg residerer her på Sjælland ville jeg elske og komme og se Jettes have. Vi får se. En skøn mulighed!

  SvarSlet
 9. Å jeg elsker også hendes vidunderlige klipperier. Hvert år må jeg have noget nyt selvom jeg ellers ikke køber julepynt der er lavet i så store antal som hendes men når det er så smukt må jeg gøre en undtagelse. I januar pynter jeg lidt op med hvidt og der er hendes ting stærkt repræsenteret. Jeg har set billeder fra haven og er især utroligt betaget af rosenskovhaven, sådan en have finder man nok ikke magen til.

  SvarSlet
 10. For en vidunderlig vakker have dette ser ut til å være!

  SvarSlet
 11. Sikke dog en vidunderlig have, bare sig til, så kommer jeg og roser - jeg elsker roser - hvem gør ikke det?

  Jeg kan heller ikke lige umiddelbart gennemskue rosensorterne, men dejligt ser det ud. Hvor er det bare dejligt at være en del af dette fællesskab:-))

  SvarSlet
 12. Dejligt med en åben have i nærheden. Glæder mig til at se nogle datoer, for så vil jeg da elske at kigge forbi Jettes have ;)

  SvarSlet
 13. En vakker vakker hage. TAkk for at vi fikk se

  Lisemoren

  SvarSlet
 14. Det er nogle skønne billeder af jettes have, man bliver inspireret bare ved at se på billederne.

  Jettes have må jeg bar se så jeg vænter med længsel på nogle datoer og så vil jeg booke mig på så hurtigt som muligt, jeg glæder mig allerede.
  Det må blive en af sommerens store oplevelser for mig.


  Hilsen Maria

  SvarSlet
 15. Så smukke roser - fantastiske nuancer! Kender godt julepynten - har set det på en udstilling, muligvis på det smukke Løndal... Apropos "Drivhusdrømme", så er i dag en ganske særlig dag, da jeg netop har bestilt et smukt, grønt drivhus =;o) (læs: fået det af mine søde mand!!!)

  Fortsat go' forårsdag!
  Joan

  SvarSlet
 16. Vilka ljuvliga rosbilder!

  Trevlig kväll!

  Rebecca

  SvarSlet
 17. Så har jeg fået plads i kalenderen (Jettes) til at se hendes have - kan næsten ikke vente! Glæder mig ubeskriveligt! Tak for initiativet!:o)

  SvarSlet
 18. Underbara Bilder av en underbar trädgård.

  SvarSlet
 19. Oj oj det skulle vara en dröm i uppfyllelse om man skulle kunna se den trädgården!!!! Undrar om jag kan övertyga familjen att fira semestern i Danmark.

  SvarSlet
 20. Tillykke kære Claus - og tillykke til alle os, der har den fornøjelse det er at følge med i dit fantastiske haveliv, tusinde tak for at du deler det med os.

  'Den Levende Have' var startskuddet for en udvikling vi slet, slet ikke havde set komme her på matriklen. Jeg tør godt nu indrømme at vi faktisk ikke rigtigt var haveinteresserede inden vi besluttede os for at få besøg af en havearkitekt fra Haveselskabet. Hun skulle hjælpe os med at få en fin have, der helst skulle være med 'mindst mulig vedligehold'. Skæbnen ville at hun havde bogen under armen og da hun gik var den, i første omgang, bestilt på biblioteket. Derefter købt. Og studeret. Mange, mange gange sammen med andre af dine bøger. Og havebacillen, den landet og den sidder fast. Skønt. I løbet af 2010 fandt jeg herind og hold nu op en fantastisk, vidunderlig haverejse det er, fyldt med inspiration og glæde. Nye havevenner, spredt over hele Danmark – og nu hele kloden. Jeg er ikke så aktiv herinde pt, jeg blev lokket på Instagram og i tider, hvor mine ord måske ikke er så mange, så lykkes det alligevel der, at dele haveglæden, bliver inspireret og frydes over det der venter. F.eks. er det lige nu sensommer på Tasmanien, koldt og snefyldt oppe øverst oppe i nord.

  Nu er det hele ved at blive langt, så igen tak Claus, din sætning 'jeg maler med blomster' beskriver den inderste kerne i hvad haven er blevet for mig, leg og skønhed.

  Kh Anne Mette (& Michael)

  PS: Og tak til den sødeste, dejligste Tante der findes for at huske os på dette jubilæum!

  SvarSlet