Hemmelige haver

Som nævnt overnattede jeg i weekenden hos mine to meget gode havevenner, Søren og Nico. De bor på det sydlige Sjælland, og når jeg ikke skriver nærmere om stedet, er det fordi, deres have helt og holdent og deres egen, og at de ikke kunne drømme om at holde den åben for publikum.

 

Heldigvis er vi blevet så gode venner, at jeg har fået lov til at fotografere haven og skrive om den i en bog, der udkommer foråret 2011. Som I vil forstå har jeg gang i rigtig mange bogprojekter: Faktisk har jeg helt frem til 213 bestemt, hvilke bøger jeg vil skrive. To om året. Når planlægger således, er det fordi, det kræver langs tid forberedelse og mange fotosessions, før de rigtige billeder er i hus.

 

Bogen, der udkommer næste forår, har fået titlen ’Hemmelige haver’. Det er netop det, den handler om; om alle de paradisiske små grønne pletter, der findes bag hække, mure og huse. Steder, som det kun er de færreste, der kender. Sammenfattende for alle haverne kan siges, at de ikke er åbne for publikum, og at det kun er de færreste, der ved, at de findes.

 

Hvordan opsporer jeg så disse haver, er der sikkert mange, der vil spørge.  Jo, det handler om mund til øre-metoden. Hver gang jeg finder en god have, spørger jeg ejerne, om de kender andre med haver, der er noget ud over det sædvanlige, og det giver ofte bonus. Det var sådan, jeg fandt drivhusene til ’Drivhusdrømme’ og haverne til ’Havedrømme’. Da jeg udgav sidstnævnte, var der en journalist, der kaldte mig for ’en havernes talentspejder’. Det var jeg meget stolt over.

 Claus_20100322_074154

 

Det var en god bekendt. blomstermanden Erik Buch, der ’tipsede’ mig om Søren og Nico. De er begge meget kreative og har gennem hele deres professionelle karriere arbejdet indenfor filmbranchen som blandt andet rekvisitører og scenografer. Haven er helt speciel , og de fleste af tingene har en helt særlig historie. Første gang jeg besøgte haven, bemærkede for jeg for eksempel  en meget smuk bænk og roste den. ”Den har Jeremy Irons og Meryl Streep siddet i’” sagde Søren lidt henkastet. I samme åndedrag kom forklaringen ”Jeg var med til optagelserne af ’Åndernes hus’,” sagde han smilende. 

 Claus_20100322_074021

 

Når I ser på billederne her, vil det være tydeligt, at de slet, slet ikke yder haven retfærdighed. De er taget her i weekenden, og det er ikke mange dage siden, sneen var helt væk. Det er Søren, der er havemanden. Nico er mest til pynt! Men tro nu ikke, at han ikke kan lide haven. For det kan han. Selvfølgelig. Og det bliver til mange ture hver dag af det sindrigt udformede stisystem, som ikke lader nogen i tvivl om, at her er det personer med et kreativt gén, der har rådet. Fyrre år har parret boet på stedet, og haven er en virkelig perle. Jeg er simpelthen så glad for, at jeg får lov at fotografere her, og jeg skal nok vende tilbage med flere billeder på bloggen, efterhånden som sæsonen skrider frem. Men I får selvfølgelig ikke det hele at se. Der skal jo også være nogen hemmeligheder tilbage til bogen!

 

Allerede nu kan jeg dog afsløre, at Søren og Nico ikke kun elsker haver, men også fugle. De har hvide og rosa kakaduer flyvende rundt i kæmpestore og meget smukt udførte volierer, mens sorte svaner flyder rundt i havens mange søer, hvide kanariefugle fløjter om kap, og nandu-strudse spankulerer omkring på et tilstødende mark.

 

Claus_20100322_083329 Claus_20100322_083218

 

Søren er galanthufil. Jeg ved, at det lyder som noget frækt. Men det er ganske harmløst. Denne betegnelse giver man nemlig folk, der samler på vintergækker. Det skyldes at vintergækkers latinske navn er Galanthus. Tænk en gang: Søren har ikke mindre end omkring 250 forskellige vintergækker. Mange er smukke, nogle helt bedårende og andre ligefrem aparte. Se for eksempel eksemplaret herover til venstre. ’Hvalros’ er sortsnavnet. Og det er der da en vis logik i. Mere sjælden er køn er den. Efter min mening. Det kan godt være, at jeg får en holdningsforbedrende opsang, næste gang, jeg besøger haven! En anden stor sjældenhed i haven er de dobbelt erantis. Sådan nogle har jeg aldrig set før. Har I?

 

Claus_20100322_083719 Claus_20100322_083519

 

Søren har fortalt mig, at der findes over 1.000 forskellige vintergækker, og at han nogle få gange har givet omkring kr. 500,- for ét enkelt løg. Nico ser helt opgivende (men smiler alligevel), når Søren fortæller om det.

 

Claus_20100322_083837 Claus_20100322_083809

 

Rundt omkring i haven er der også små alpevioler, og over alt ser man spæde løgspidser stikke op. Det varer ikke længe, inden jeg kommer tilbage med mit fotografiapparat. Glæd jer

19 kommentarer:

 1. Jeg gleder meg virkelig til å se flere bilder fra Søren og Nico' have. Så spennede med alle de steinlagte stiene ;-)
  Det må være et utrolig flott syn når blomsrerfloret er i gang.
  Takk til deg Claus som vil dele dette med oss.

  SvarSlet
 2. Men så spännande...hoppas nu på att få se fler bilder från dina vänners trädgård. Blir helt fascinerad över det stora trädet på den öde ön mitt i "sjön". Visst anar man en stor kreatör bakom den här skapelsen.
  Så generöst av dem att låta oss få ta del av deras Paradis.
  Tusen tack Claus!
  Bästa hälsningar
  Randi

  SvarSlet
 3. Det syns att det är en speciell och vacker trädgård, trots att den knappt har vaknat ur sin vintervila än. Vilket spännande bokprojekt!

  Rebecca

  SvarSlet
 4. Gleder meg til å se fler bilder fremover, men det er ingen tvil om at dette er en utrolig have, og med mye spennende dyreliv, tenk..sorte svaner.. Takk igjen for at du deler:)
  Jeg gleder meg til innlegg om denne fremover, og selvfølgelig til boken din:) Klem

  SvarSlet
 5. For en idyllisk oase dette virker å være! Så vakkert anlagt med brosten og de små beplantete plettene. Dette må være en sann drøm om sommeren når alt er grønt og blomstrer og det flyr rosa og hvite kakaduer i volierene, en struts slentrer forbi og kanarifuglene synger. Og sorte svaner! En skulle nesten tro haven befinner seg i en annen verdensdel. Det virker mer å være en park enn en have, den må romme atskillige kvm. Jeg ser virkelig frem til å se flere bilder herfra etterhvert :)

  Planlagte bøker frem til 2013 er som musikk i mine ører :)

  SvarSlet
 6. Å det ligner en helt vidunderlig have, ligesådan en man har lyst til at gå op opdagelse i. Vintergækker er en af mine (mange) yndlingsblomster men jeg er rigtig kedelig for jeg kan allerbedst lide de to mest almindeligt forekommene og ikke engang de dobbelte som jeg har mange af synes jeg er helt rigtige. Jeg glæder mig meget til bogen om de hemmelige have, med din evne til at opdage spændene pletter kan den kun blive fantastisk.

  SvarSlet
 7. Den har da en helt speciel atmosfære, den have - jeg beundrer virkelig de mennesker, der kan SE - hvad der vil gøre sig - hvad der skal være her og der...i stedet for at ville ha´det hele på én gang ( som én, jeg kender rigtig godt....:-)- )
  Tak fordi du deler!

  SvarSlet
 8. Ja tak - jeg glæder mig til mere - og også til bogen Hemmelige haver:-) Tak for en helt fantastisk blog, jeg kigger forbi flere gange dagligt. Og tak for valmuefrø, de kom til mig i dag.

  Mange hilsner fra Line.

  SvarSlet
 9. Takk for gleden ved å dele alt dette med oss andre hagebloggere. Lærer nye navn også, snøklokker hos oss og vintergækker hos dere. Morsomt.

  SvarSlet
 10. Åh hvor er de smukke og søde. Kan egentlig godt forstå at Søren er vild med vintergækker. Har selv de dobbelte og dem er jeg rigtig glade for. De dobbelte erantis ville jeg gerne se udsprungen. Det er vildt spændende det som du skriver om her på din blog. Læser HVER dag for du er bare så inspirerende. Har de fleste af dine bøger, så lav endelig nogle flere.Tusind tak for valmue frø, de kom i fredags og blev sået mandag så jeg håber meget at de kommer til Skt. Hans.

  SvarSlet
 11. Vintergækker er pragtfulde...jeg har aldrig set eller hørt om de dobbelte erantis...kunne godt tænkemig at se dem sprunget ud

  SvarSlet
 12. Herligt med disse små, hemmelige oaser.
  Der går også rygter om en pragtfuld have i vores kvarter. Forhaven til huset ligner en slagmark med planteskolepotter over alt - og det hele ser lidt forladt ud. Når man går forbi med jævne mellemrum lægger man dog mærke til, at der er et vist flow i potterne. Nye kommer til og andre forsvinder. Rygterne siger, at der bag huset findes en blomsterhave langt ud over det sædvanlige - og jeg går med en hemmelig plan om at banke på døren en dag og spørge pænt om en lille rundvisning.
  Jeg glæder mig til at følge med i din "afsløring" af en hemmelig have, som ellers ikke ville komme ud til et stort publikum.
  (og så håber jeg da helt vildt, at jeg vinder en af billetterne til åben have i DIN have ;o) som jeg også har drømt om at se nærmere på)
  MVH
  Frau Putz

  SvarSlet
 13. Vilka härliga vårtecken! Hvalrossen är för härlig med sina lite spretiga blomblad. Ser ut att vara en underbar trädgård och tackar för att man får en liten inblick.
  På gensyn!
  Liv

  SvarSlet
 14. Jeg elsker vintergækker.
  De dobbelte erantis kan ses udsprunget på Pottertons nursery under navnet eranthis hyemalis "flore pleno" sammen med et utal af andre løgplanter

  SvarSlet
 15. Måten stenene er brukt på tar helt pusten fra meg. Simpelthen elsker de belggninger og punktstener. Og så såen da. Himmel for en himmel for å si det slik. Glæder mig til det gjensyn.

  SvarSlet
 16. Åh, hvor er det en fantastisk have. Jeg har selv 400m2 gårdsplads med pikstensbelægning, som er ret uspændende, men hvor kunne det være fantastisk hvis det kunne komme til at ligne dette lidt.
  Jeg er ikke den store have-entusiast, men hold da op, hvor bliver man inspireret på denne side :-)

  SvarSlet
 17. Tak for alle de positive tilkendegivelser omkring Søren og Nicos have.
  - Anne Mette, tak for dit tips om Pottertons Nursery. Har lige været inde på deres hjemmeside og så, at de havde en nærmest måneskinsgul erantis. Den MÅ jeg have fat i. Flere af jer nævner, at I gerne vil se den dobbelte i blomst. Da jeg fotograferede forleden dag, var det skygge, og derfor var blomsterne ikke åbne. Jeg kører omkring Søren og Nico på fredag, når jeg igen er hjemme fra Italien, og så håber jeg at få et billede i udspring.

  SvarSlet
 18. Det kan godt være, at haven er slidt efter en lang, snedækket vinter, men strukturerne bliver så meget desto tydeligere. Når en have tåler at blive fotograferet i marts, men den være fan-tas-tisk i højsæsonen. Glæder mig til at se flere billeder

  SvarSlet
 19. Hej Claus,

  Tak for sidst (Klitgården) - jeg er blevet inspireret af dine have billeder og din dejlige side her.
  Var det ikke Søren og Nicos have som var med i en af dine haveprogrammer - hvor der var en masse juleroser eller lign?

  mange hilsner og håber vi ses en anden gang.
  Henning

  SvarSlet