Hvem ka’ stå for tulipaner?

Jeg kan ikke! Allerede fra før jul kan man få tulipaner i blomsterbutikkerne, men dem holder jeg mig normalt fra, for de er så tynde og pistne, at man får helt ondt af dem. Hen i februar og marts er udvalget bedre, og hvis man er rigtig heldig, kan man få danske tulipaner, men de bliver desværre færre og færre. Det er simpelthen ikke rentabelt at dyrke dem herhjemme. Det er hollænderne bedre til.

 

20100317_125158 20100317_125031

 

Noget af det bedste jeg ved, er tulipanernes knitren, og jeg elsker at fylde en stor vase eller en høj skål med tulipaner i forskellige farver. Især kan jeg godt lide udvalget på billederne i de fine pasteltoner. For at undgå, at tulipanerne kommer til at hænge, skal man – når man kommer hjem med dem – klippe de nederste par cm af stilkene, så de rigtigt bliver i stand til at suge i vand. Papiret eller folien, der er omkring, må ikke fjernes. Nu stilles blomsterne i vand, og når de efter en tre timer er godt vandtrukne, kan indpakningen tages bort. Så bevarer tulipanerne deres oprette statur. Husk at en enkel kapsel klorin i vandet holder det friskt, så man ikke behøver at skifte det hver dag.

 

I haven har jeg tulipaner i tusind- og atter tusindvis, men jeg kunne ikke drømme om at plukke en buket. Nej, de skal have lov til at stå i bedene og pynte. Dér holder de op til tre uger, mens de inde er færdige efter fire-fem dage, hvis man da ikke stiller buketten koldt om natten. Dette kan forlænge holdbarheden et par dage.

 

20100317_125215

 

Nogle lader tulipanerne stå, til de smider kronbladene, og på billeder og i de rette omgivelser kan det se vældig dekorativt ud. Bare ikke hos mig. Hvorfor, ved jeg ikke! Jeg er sikkert for ordentlig …

   
 
   

26 kommentarer:

 1. Hej Claus.
  Andre end jeg, der går sent i seng.
  Ja, tulipaner er forår, selv om de kan købes året rundt.
  Bare lyden af de knitrende blade, kan gøre én helt sprød indvendig.
  Jeg sidder lige og prøver at lægge linket til din fantastiske Blog ind på min egen Blog.
  Jeg er nybegynder , men det er sjovt.
  Mange hilsener Britta

  SvarSlet
 2. Fantastiske bilder ♥ ♥ ♥

  SvarSlet
 3. Sitter her på nattevakt og så hyggelig overraskelse med et nytt innlegg på din blogg:)Vakre bilder og vakre blomster. Tulipaner er det beste vårtegn, for da er sommeren nær. Klem

  SvarSlet
 4. Jeg elsker også tulipaner, fuldstændig betingelsesløst! Dejlige billeder.

  SvarSlet
 5. Tulipaner er absolutt min favorittblomst! Jeg har fødselsdag i slutten av februar, og da starter min tulipansesong. Flotte bilder!

  SvarSlet
 6. Tenk om jeg kunne plukket tulipanene dine ut av skjermen! En nydelig blanding av farver med den mørk fiolette kontrasten som fremhever de lyse. Etter jeg så Drivhusdrømme første gang i fjor, har jeg lært å like tulipanene etter de åpner seg og brer kronbladene ut som de på det nederste bildet. Men når de begynner å falle må de ut. Å ja, den knitringen er skjønn!

  SvarSlet
 7. Å ja tulipaner er vidunderlige og allerbedst når de kommer lige fra haven. Jeg glæder mig meget til at følge med i alle dine som jeg jo kender fra billeder. I disse dage går jeg også spændt og kikker på alle mine spirer der vælter op af jorden. Normalt kommer de jo så man kan se forskeld på tidlige og sene sorter men i år kommer de allesammen samtidigt og jeg kan simpelthen ikke se på spirerne hvad der er hvad. Det bliver også sjovt at se hvordan det kommer til at se ud i år når de allesammen måske blomstre samtidigt.

  Med hvensyn til vasevand kan jeg ikke lide lugten af klorin og derfor bruger jeg citronsyre det virker også meget fint. Til nogle blomster putter jeg også lidt sukker i men det gør jeg ikke til tulipaner.

  SvarSlet
 8. Tulipaner er fantastiske - og de skal helst være rigtig mange sammen.

  Randi

  SvarSlet
 9. Fantastiske billeder... Elsker også tulipaner...

  Og jeg må sige at det er en fantastisk blog du har fået lavet...

  Joan Bandsholm

  SvarSlet
 10. Tulipaner har altid været mine yndlingsblomster. Netop fordi de knirker, når man rører dem, og fordi de er så enkle i deres udseende.

  Da jeg var yngre fik jeg altid en buket røde tulipaner i fødselsdagsgave af mine forældre.

  Jeg har sat mange løg i vores have, vi begyndte at arbejde med for et par år siden. I et bed har jeg udelukkende hvide tulipaner i forskellige sorter. Dem glæder jeg mig til at se folde sig ud mod solen.

  Jeg plukker dem heller ikke. Jeg synes de skal pryde i haven.

  God dag fra
  mette

  SvarSlet
 11. Smukke billeder. Men klorin blander sig, som malurt i bærget. Klorin er en grimt giftstof, og citrinsyre, er nu mere tiltalende og mindre miljø belastende. Det er godt at passe på sit miljø, og i det små batter det endnu mere, da der er mange som bruger det. Og netop som blomstermentor.
  Rosalina.

  SvarSlet
 12. Hej, neej tak for tippet om tulipanerne indendørs. Det vil jeg huske næste gang, jeg køber en buket, for jeg kan helle ikke nænne at plukke af mine fra haven :-). Er det ikke rigtigt, at tulipanerne ikke må have for meget vand i vasen ? Mener at jeg har hørt det engang..

  SvarSlet
 13. Det er så deilig å se alle fargene og bildene og alt. Jeg gleder meg så utrolig til hagen setter igang igjen. Vi har fortsatt 50-60 cm snø! Jeg sendte deg en mail vedr. programmene som sendes i Norge til uken. Hele neste uke går de :) Jeg legger det ut på Facebook og på bloggen etterhvert. Hanne

  SvarSlet
 14. At have tulipener på bordet er bekræftelsen på at foråret er lige rundt om hjørnet.

  Jeg anede ikke de danske var svære at få fat i;men de er blevet dyre

  SvarSlet
 15. Hej
  Din have må være et fantastisk tulipan-syn... Det er den på billeder.. men at gå ude i blandt alle skønhederne og mærke solen.. Fantastisk :)
  Trine T

  SvarSlet
 16. Jeg drømmer om en hage med tusenvis av tulipaner, men min hage er ikke stor nok til det så jeg får nøye meg med færre.
  Det er ikke så lenge siden jeg ikke kunne dyrke dem her, fordi vi hadde rådyr som kom jevnlig innom for å spise frokost, og da var det særlig tulipanenen og krokusene som stod høyt på listen. Avspiste tulipanstilker er ikke noe vakkert syn for en som gleder seg til fargesprakende tulipanblomstring i hagen:(
  Nå har rådyrene funnet seg andre frokoststeder og jeg har så smått begynt å bygge opp min tulipansamling.
  Det er bare så deilig og jeg gleder meg enormt til de første spirene stikker hodene opp av jorden:))

  SvarSlet
 17. Jeg husker dem endnu; Barndommens marker på Lammefjorden. Mange danskere vil sikkert tænke på gulerødder eller måske kartofler fra det inddæmmede land i Nordvestsjælland. Men langt, langt tilbage i min hukommelse dukker billeder op af overdådigt farverige, lange rækker af Tulipaner. Der var Tulipaner så langt øjet rakte. Om der stadig er det, skal jeg lade være usagt. Og særligt de gule og røde hænger fast i hukommelsen.

  SvarSlet
 18. Jeg har forresten lagt merke til at du skifter ut de små bildene i headeren din; de er så søte :)

  SvarSlet
 19. Ja mine står ofte til der ikke er et blad tilbage,, og de næsten bliver til en anden plante. Det er nok noget med ordentlighed.
  Lige udenfor Vordingborg var der for et par år siden en tulipanmark, hvor var det smukt.

  Flere steder på landet står de i rabatten (når tiden kommer) mon det kunne brede sig?
  Jeg smider selv mine løg fra købetulipaner på offentlige steder i håb om de en dag kommer.

  SvarSlet
 20. Åh, vilken härligt pastellig bukett. Något av det bästa med tulpaner är just det där frasiga krispiga ljudet av dem när man arrangerar dem. Det är något alldeles speciellt... Och så är de så vackra även när de är helt överblommade och bara hänger där med sina lite torkade kanter och pistillerna har fröat av sig på bordet. Det är vackert det!
  Ha en härlig helg!
  Liv

  SvarSlet
 21. Ja! det har vi da til fælles, ikke at ville plukke blomster i haven, som kan holde meget længer derude...

  Jeg elsker mine roser og nænner simpelthen ikke at tage de smukke blomster ind for at nyde dem inde, når jeg jo bare kan gå ud og stikke næsen helt ned i dem og nyde både duften og synet af dem.

  SvarSlet
 22. Velkommen i blog-verden. Tulipaner er flotte, når de står i overflod i vaserne. Ligetil at blive glad af. Jeg har på min blog lagt et link ind til din blog.

  SvarSlet
 23. Jeg elsker tulipaner i alle afskygninger, men har aldrig købt til vaserne - Det er ikke fordi jeg har så mange, men dem jeg har, de bliver i haven - og jeg går ikke ud og køber i butikkerne;0)
  I det hele taget er jeg overhovedet ikke til blomster til vaser - jeg synes de skal blive i haven, til gengæld er jeg glad for potteplanter, som jeg kan sætte ud (og krydser fingre for at de overlever, for jeg HAR ikke grønne fingre)

  SvarSlet
 24. Min mor simpelthen elsket tulipaner, og i dag ble 5 store buketter satt på hennes grav i anledning 5 års dagen for hennes bortgang.

  Jeg har derfor laget et innlegg på min blogg til støtte for en ung kvinne som kjemper mot brystkreft samt Lene, som snart skal opereres.

  Lene har bodd i DK i over 20 år men har lige flyttet til Norge. Om du finder tid, må du ikke kigge forbi og legge igjen en hilsen? Det tror jeg hun vil sette meget stor pris på..

  http://theessenceofthegoodlife.blogspot.com/2010/03/in-memory-of-my-best-friend.html

  måske vil du også kigge på dette innlegget fra Annes hus og have som Lene har lavet:

  http://theessenceofthegoodlife.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

  hilsner fra Bea

  SvarSlet
 25. LOL - du ville gaa i SPAANER, hvis du saa hvor laenge jeg lader tulipanerne staa. De er sgi da flotte, naar de er helt toerre!

  SvarSlet