Kuldetålende klokker

I november 2009 udgav jeg min seneste bog ’Juleroser og påskeklokker’, som jeg helt og aldeles har tabt mit hjerte til. Her, hvor jeg bor - lige op af skoven - har jeg mulighed for at give mine Helleborus, som arten hedder på latin, de optimale forhold. Dels er skovhaven letskygget, men jorden er også rig på humus og kalk. Og det er noget planterne, virkelig sætter pris på.

 

20100315_150919

 

Efterhånden har jeg flere hundrede planter, og på denne årstid har de ægformede knopper normalt rejst sig på strunke stilke, men sådan er det ikke i år. Nu er sneen næsten forsvundet, og på mine daglige ture rundt i haven har jeg ved selvsyn konstateret, at der er masser af knopper nede ved jorden. Billedet ovenfor er taget i dag. Det er da utroligt, at knopperne har rørt på sig dernede under sneen, som de har været dækket af i næsten tre måneder.

 

Nu går det hurtigt, og om en måneds tid regner jeg med at påskeklokkerne, Helleborus orientalis, står i fuldt flor. Allerede i morgen skal vi ud og klippe alle de gamle blade af helt nede ved jorden. De ser triste og plettede ud, og der er fordi, de har rust. Hvis de gamle blade ikke klippes af, risikerer man, at det nye løv bliver smittet. Desuden ser det ikke pænt ud med de gamle bladene liggende hen ad jorden. Und dig selv et par timer i haven i weekenden med saksen.

 

080312_0404_Ivy

 

 

Jeg kender ikke andre planter end påskeklokker, som i den grad krydser sig med hinanden med de mest fantastiske farver og former til følge. Prøv at se på billedet ovenfor. Blomsterne er alle fra Gartneriet Spiren, som jeg fortæller om i min bog:

 

Gartneriet Spiren

Normalt føler jeg mig rimeligt opdateret, hvad den danske planteverden angår. Derfor blev jeg også temmelig forundret over at opdage, at noget var gået min næse forbi; en planteskole, der udelukkende handlede med juleroser og påskeklokker. Det var i en artikel, jeg første gang læste om Marianne Rostén og hendes Gartneri Spiren ved Skælskør.

 

080320_1419_Ivy 080319_1009_Ivy   080320_1504_Ivy

 

Jeg var ikke sen til at sætte kursen mod det sydsjællandske en dag i marts 2008, og hele vejen derned sad jeg i min varebil (der skulle jo være plads til mange planter på hjemturen!) og fantaserede om det skønne skue, der ventede mig.

 

Mine forventninger var rimeligt store, for på Marianne Rosténs hjemmeside havde jeg set, at det fire tusind kvadratmeter store drivhusareal rummede tusind- og atter tusindvis af planter. Hvor var jeg spændt!

 

080320_1453_Ivy 080320_1470_Ivy

 

At besøge Gartneriet Spiren er som at komme ind i en slikbutik. Hvad skal man vælge? På store planteborde står påskeklokker i alle farver linet op side ved side, og så kan man bare gå på jagt. Her er der nemlig frit valg. Dog er de dobbelte lidt dyrere, men de enkeltblomstrende koster det samme. Og tilmed er priserne yderst rimelige.

 

Jeg fortæller vidt og bredt om Gartneriet Spiren og foreslår alle havevenner at tage en tur til Skælskør i marts eller april. Hver gang med opfordringen om at sætte god tid af, for man kan gå rundt i timevis og lede efter planten. Senere er folk kommet tilbage til mig og har sagt, at de troede det med ’timevis’ var en overdrivelse, men at de var blevet totalt overvældede og næsten ikke havde kunnet løsrive sig.

 

080320_1665_Ivy 080320_1569_Ivy

 

Det er en ren skattejagt. Jo mere, man kigger, jo mere euforisk bliver man. Mon ikke denne er kønnere, end den jeg så lige før? Ikke to planter er ens. Ikke kun farverne, men også formerne på for eksempel kronblade eller løv, samt blomsterstørrelse og planternes drøjde varierer.

 

080320_1697_Ivy

 

Mød mig hos Gartneriet Spiren

I kan måske forestille jer, at jeg får rigtig mange invitationer og forespørgsler, om jeg vil komme ud at holde foredrag og fortælle om mit virke. Men jeg takker nej hver gang, fordi jeg simpelthen ikke har tid. I år har jeg dog sagt ja til et enkelt arrangement, og det er på lørdag og søndag.

 

Marianne, der ejer Gartneriet Spiren, har været mig en meget stor hjælp ved tilblivelsen af min bog, og derfor fødtes ideen om at holde en Helleborus Festival for at fejre denne fantastiske forårsblomst. Vi blev enige om weekenden d. 20. og 21. marts og vidste selvfølgelig ikke dengang før jul, hvor heldige vi ville blive. For første gang i tre måneder bliver det nu tøvejr, så nu skal vi rigtig i haven.

 

På lørdag og søndag kl. 14.00 fortæller jeg om mine nye bog og signerer den. Faktisk gør jeg det også søndag kl. 11.00, men der kommer tilsyneladende mange mennesker, at jeg vil anbefale eftermiddagsarrangementerne. Håber I kommer og giver jer til kende, hvis I møder op.

 

Her kan du se bogens indhold.

 

080320_1728_Ivy

 

Blomsterværket Pindstrup

Der er et stykke vej til Skælskør, især hvis man bor i Jylland. Derfor er jeg glad for at fortælle, at Århus’ mest spændende blomsterhandel, Blomsterværket Pindstrup, har en mængde af Gartneriet Spirens påskeklokker til salg og udstiller flere af billederne fra min bog. Hils endelig fra mig, hvis I besøger Karsten Pindstrup, som fra 2004 - 2006 var Danmarksmester i moderne blomsterkunst.

 

080320_1650_Ivy

23 kommentarer:

 1. Hej!

  Svårt att hinna med alla dina fina inlägg.
  Jag njuter så av dina bilder.
  Tror att rådjuren har ätit upp min julrosor.
  Det är anra gånger de gör det.
  Ja ja vad skall man göra...
  Det finns värre saker.
  Köpte ju några på mässan som skall planteras så fort det går.
  Ha det gott
  annika

  SvarSlet
 2. Vilket underbart inlägg om en av mina favoritväxter.
  Man blir så glad över att se att de redan är på väg upp.

  Kram Mari

  SvarSlet
 3. Julrosor hör också till mina favoriter. Synd att det är så långt annars hade jag gärna kommit och lyssnat på dig.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvarSlet
 4. Så nydelige bilder. Kan tenke meg det er litt av et syn i hagen din når alle disse skjønnhetene blomstrer:)Jeg har selv ingen i hagen... ennå... Men neste år, da har jeg forhåpentlig noen. Jeg har lest boken din, som er veldig god, og jeg fikk straks lyst til å reise til gartneriet spiren og se alle de vakre plantene (og ta med noen hjem). Men det må nok bli neste år:) Men det er godt å ha noe å glede seg til. Takk for nok et godt innlegg:)

  SvarSlet
 5. Hvor ville jeg ønske, at jeg skulle til Skælskør. Mon mine (2) påskeklokker er på vej op? Jeg vil gå ud i haven og se efter. Tak for inspiration, Claus.

  SvarSlet
 6. Godmorgen.
  Leger norsk blogger i denne uge, for dette er en hilsen fra Bergen.
  Sikke da et et tempo af fine indslag....jeg glæder mig til at komme hjem i morgen aften og få læst bagud. Jeg er stadig vildt begejstret for din blog.
  hi hi og Velkommen på blogtoppen :)

  Karen

  SvarSlet
 7. Så Otroligt Många Olika julrosor den finns.Blädrade i din bok och Där är så vackra bilder.Har även tittat på ett par av TVprogrammen på växthus.som jag tycker är inte härliga.Förstår Danska språket så trevliga, men de går bra att se Programmen ändå.

  SvarSlet
 8. Juleroser er en av mine favoritter, både på grunn av deres skjønnhet og at de er en av de aller første vårgledene jeg har. Vårgledene er uvurderlige, de første vekstene som kommer i blomst er så etterlengtet og kjærkomne at gjensynet er ubeskrivelig. Foreløpig ligger mine begravet i sne, men jeg fjernet en halvmeter i helgen for å hjelpe dem litt på vei. Før sneen kom så jeg at de hadde tykke, sfatige knopper :)

  Det var flott å lese om gartneri Spiren, den som kunne stukket innom der en tur til helgen!

  Igjen bedårende bilder som fyller sjelen med vakre opplevelser

  Hvilket spennede prosjekt er det dere holder på med tro... :)

  SvarSlet
 9. Ja - nu du siger det. Havde faktisk tænkt på at gå ud og få de grimme blade væk. Har mange klokker og roser, og de er næsten udsprunget - også den stinkende nyserod..er det ikke i familien? Her får de lov at så sig selv, med flere fine nye planter til følge. - god dag i det jyske

  SvarSlet
 10. Skrev en kommentar som blev så tokig.tror det blev översatt till något nytt språk.Skrev att jag sett ett par av dina program om växthus och att jag tyckte bra om dom.Men jag förstår inte Danska språket .Tycker det går bra att se dem ändå.

  SvarSlet
 11. Julerosene er et syn når de stikker hodene sine opp av snøen just nå. Det er nesten så en ikke kan tro det er mulig, men her kommer altså blomstene rett opp av snø og is. Fantastisk:)
  Jeg har ikke så mange, men det blir sikkert plass til flere.
  Hadde jeg hatt mulighet til en tur til Gartneri Spiren hadde jeg gjort det. Men som du kanskje vet så er det vanskelig for oss her i Norge å kjøpe planter i Danmark. Kanskje likegodt at jeg ikke kan komme da, for ellers ville det være sørgelig å gå derfra uten å kunne ta med noen hjem.

  Lykke til!

  SvarSlet
 12. Hej Claus!
  Det er da nogle fantastiske billeder, du har taget i din have. Skønt med foråret sådan på vej. Til Skælskør kommer jeg ikke, men en tur forbi Pindstrup kunne lade sig gøre. :o)

  Jeg havde juleroser/påskeklokker i blomst allerede i november og jeg tog billeder af mine blomstrende helleborus d. 24 og 25. december 2009. Det var så livsbekræftende at gå ud og børste sneen væk og finde de små blomster gemt der under sneen.

  Ønsker alle en dejlig solbeskinnet tirsdag

  SvarSlet
 13. Smuk smuk smuk... Claus det är för dejligt! Vet du jag köpte min första julros i förra veckan :-)

  Ha det gott/ Tyra

  SvarSlet
 14. Vilka underbara bilder! Jag skulle också vilja gå runt i timmar och titta på dessa skönheter:)

  Ha en fin dag

  Rebecca

  SvarSlet
 15. Ingen have uden juleroser......de smukke blomster lyser så skønt op i vinterkulden. Påskeklokker....ja så er det forår, hvor er de skønne og så varierede. Mine står derude med bøjede hoveder klar til at stile op mod solen i den nærmeste fremtid.

  Pindstrup......skøn skøn butik og da i allerhøjeste grad et besøg værd hvis man nu alligvel er på de kanter. Skælsskør får vente til en anden gang, hvor gerne jeg end ville. Håber du får en helt og aldels fantastisk week-end derovre blandt alle skønhederne.

  Du bringer foråret tættere på med alle dine skønne billeder :0)

  Kærlig hilsen Dorthe

  SvarSlet
 16. Helleborus er flotte planter. Vakre blomster som kommer tidlig og så bladverket som står fint resten av året. Påskeklokker er jo et veldig passende navn på H.orientalis og hybridene som ofte blomstrer rundt påsketid. Her i Norge blir alle kalt for juleroser, ikke bare H.niger.

  Her ved Bergen pleier vi ha vår nå. Men i år ligger både juleroser og andre planter under snøen enda. Det ligger fremdeles 40 cm snø på marken her.

  Bloggen din er flott, med masse lekre bilder av planter i nydelige fargetoner. Gleder meg til å følge med videre.

  SvarSlet
 17. Hej Claus.

  Du er ved, at blive min kærkomne kaffepause:)
  Din side er så smuk.
  Os der bor rigtigt tæt på skælskør, iler derop
  Kærlig hilsen fra Iben

  SvarSlet
 18. Er det ikke finurligt, at man bliver helt glad og ivrig, når man ser sådan et billede som det øverste? Det er jo egentligt ikke særligt kønt og til sommer vil det nok ikke få det samme frem i én... Det må være dét, man kalder forventningens glæde.

  SvarSlet
 19. Hej Claus
  Ilede ud i haven for at se om mine påskeklokker var begyndt at røre på sig efter at have læst dit indslag. Men nej - lutter grimme blade og ingen blomster. Vinteren har været hård ved min have. Mine krokus ligger knækkede og flade hen ad jorden, nu hvor jeg kan se dem, efter sneen er begyndt at smelte. Men mit forårshumør er højt og bliver holdt oppe af din fine blog

  SvarSlet
 20. Hej Claus,

  Du gör så fina inlägg som jag och alla andra njuter av. Själv har jag svårt att hinna med att läsa alla, vilket ju är ett trevligt problem:-)
  Underbara bilder som vanligt!

  Ha en riktigt go helg, här ligger snön djupt ännu, så trädgårdspysslet får vänta ännu ett tag.

  SvarSlet
 21. Hei Claus :) Jeg ser at du gir dine juleroser en kalkrik vokseplass. I Jane Schuls 'Hvilken plante hvor' står det i min utgave fra 2004 at Helleborus trives best under sure forhold, sammen med Rhododendron etc. Så nå er jeg litt forvirret :)

  SvarSlet
 22. Kære Ninni,

  Jeg har dyb respekt for Jane Schuls viden, og hun er da også en god bekendt. Men jeg kan altså forstå, at der har indsneget sig en fejl i hendes - ellers rigtig - fin bog. Juleroser og påskeklokker bryder sig ikke om sur jord. De skal stå i neutral til kalkrig jord.

  SvarSlet
 23. Takk skal du ha for raskt svar, Claus! Da står mine ideelt plassert. Klem til deg :)

  SvarSlet