Mit opvarmede væksthus

20100313_142839

 

Flere af jer har allerede givet udtryk for, at I har ventet spændt, siden jeg i går lovede at fortælle lidt om mit væksthus og vise billeder indefra, som det ser ud netop nu. Det er dog ikke  æstetikken, der er i højsædet på denne tid af året. Her handler det blot om, at finde opbevaring til alle de sarte vækster. Der er planter på gulvet, hylder og bordre – kort sagt overalt.

 

20100313_142012 20100313_142513

 

Huset er det, man kaldet er varmhus, altså et hus, der holdes frostfrit om vinteren. Når det lader sig gøre, er det fordi, huset – der er af træ - er isoleret og forsynet med forsatsruder hele vejen rundt og med termoglas i taget. Varmekilden er en eldrevet varmeblæser. 

 

Det er ret nemt at varme op, og det skyldes sikkert, at huset i den ende, der vender op mod villaen, er gravet ind i terrænet. Jeg har en idé om, at jorden omkring er med til at opvarme huset. Om vinteren holder jeg huset på cirka et par plusgrader eller tre. Varmere behøver det ikke at være. For citrus- og oliventræers vedkommende handler det jo om at efterligne en italiensk vinter. I syden hænder det også, at temperaturen kommer ned omkring frysepunktet. Det sker der ikke noget ved, blot det ikke er i længere perioder.

 

20100313_142242

 

Varmeblæseren bliver tændt hen på eftermiddagen og slukket igen om morgenen. På det tidspunkt er det nemlig fast rutine at lufte ud nogle timer - dobbeltdørene i hver ende og tagvinduerne åbnes på vid gab. Også selv om det fryser udenfor, for det varer trods alt et stykke tid, inden frosten går i planterne. Når jeg lufter så grundigt ud, er det for at minimere kondens. I et aluminiumsdrivhus betyder det ikke noget, men et trædrivhus har bestemt ikke godt af det.

 

Man kan aldrig helt undgå kondens, hvis huset er fuldstændig tæt. Derfor lader jeg tagvinduerne stå på klem og linder lidt på en dør efter udluftningen. Det hjælper en del.

 

Da vi bor tæt på skoven, har solen endnu ikke rigtigt fået magt derinde. Det varer sikkert ikke mange dage, men der er stadig ret koldt. Derfor har jeg skabt nogle små ‘kuvøser’ ved hjælp af termostatstyrede varmemåtter, købt i England. I skal lige være opmærksom på, at stikkene er engelske, og at man derfor skal bruge en adapter. Men så fungerer de også fint.

 

Måtterne ligger på hvert sit bord, der først er dækket med isolerende styroporplader for at undgå, at varmen siver nedad. Derover er der placeret en stor zinkbakke, som jeg har fået fremstillet hos en smed. Mindre bakker kan ofte købes hos blomsterhandlere til en rimelig pris. Man kan evt. sætte flere sammen.

 

20100313_142247 20100313_142356

 

 

Smeden har også lavet et halvbueformet stativ af jern, og derover er der lagt bobleplast, som virker isolerende. Derved kan jeg forholdsvis nemt opnå en temperatur på små tyve grader under dækket. Når jeg, som det fremgår af billedet, har en lampe hængende over, er det for at afpasse temperaturen med den rette mængde lys. I naturen hænger det jo normalt sådan sammen, at er der varme, er der også lys, fordi solen skinner. Det går altså ikke kun at give planterne varme, hvis lyset ikke er til stede. Det er også derfor, at man ikke skal så inde i vindueskarmen før tidligst 1. april. Den lampe, jeg bruger, er en professionel drivhuslampe, men dagslyspærer kan også anvendes.

 

Det er rigtig sjovt at forkultivere planter, som det hedder, når man sår tidligt, men det er ikke en af de nemmeste discipliner, der findes. Hvis I venter med at så i jeres drivhus, til faren for den værste nattefrost er ovre, går det uden tilskudsvarme. I kan for eksempel lægge et stykke bobleplast hen over planterne om natten.

 

Når jeg allerede har taget forskud på såeriet, er det fordi, jeg har gang i stedmoder og hornvioler i helt særlige farver.

 

Der er sikkert nogle af jer, der har kigget interesseret på mine plantebakker. Dem skal jeg nok komme tilbage til en anden dag.

14 kommentarer:

 1. Hvor hyggeligt, har set ligende på sofiero

  SvarSlet
 2. dette var rigtig flott !!!

  Vi her i nord vil nog få en del problemer med å følge de samme tidspunkt som du har for de enkelte planter.. selv befinner jeg meg nu i sone H7-8 og kan ikke forvente at så ude før i begynnelse av juni. Du sier at 1.april er et godt tidspunkt pga lys men, vi begynner altså at så enkelte sorter inde her ved februar-mars.

  Ha`en hyggelig dag..

  SvarSlet
 3. Hvilken fantastisk morgentjans at have :0)

  SvarSlet
 4. Så hyggelig og lærerik lesing en søndagsmorgen! Jeg håper det kan bli rutine med å ta den første kaffenkoppen sammen med et nytt innlegg fra deg :)

  Jeg har lagt merke til at det ikke går an å klikke på bildene for å gjøre dem større, jeg kunne så gjerne tenkt meg å se bildene i større format for å få med meg alle detaljer :).

  Gleder meg til å se se spesielle stemorene og hornfiolene dine!

  SvarSlet
 5. Så deilig stort drivhus. Vakre og inspirerende bilder og hyggelig lesning. Om jeg ikke husker feil mener jeg du har nevnt stemorene og hornfiolene i en av bøkene dine, og nå gleder jeg meg til å kunne følge dem i drivhuset ditt.

  SvarSlet
 6. Hei.. fant deg og din bloigg via en annen... legger deg til hos meg.. og vil også gjerne lage et innlegg om din blogg..
  Er sikker på at vi kan finne masse gode tips og inspirasjon her hos deg..

  Kerstin

  SvarSlet
 7. Vi har følgt med deg gjennom dine hagebøker og tv- programmet Drivhusdrømme fra Norge. Vi er begeistret og er så glad for å kunne følge med i et hageprogram som er så vakkert og frodig. Vi er lærere og har startet skolehage på vår skole midt i bysentrum av Ålesund. Boken din som handler om barn og hage (Børnenes have) bruker vi til stadighet som hjelp og inspirasjon til vår hageundervisning. Takk for god hjelp.

  Hilsen Silje og Vibecke

  SvarSlet
 8. Jeg koser meg sånn her på sidene dine, og gleder meg til å følge deg fremover våren. Jeg har lagt deg til listen min og håper det er i orden for deg.

  Hilsen Lisemoren

  SvarSlet
 9. Man kunne vel også afmontere stikkene og påmontere et alm. dansk stik???til måtterne, tænker jeg.

  SvarSlet
 10. Ditt växthus är som ett paradis! Jag blir alldeles varm i kroppen när jag ser hur du har det i ditt 'bo'. Det är vackert och i övrigt funktionellt. För mig är det jätteviktigt att miljön man vistas i också är vacker. Och det har du verkligen lyckats med i ditt växthus.

  Jag kommer att skriva om ditt inspirerande växthus på min blogg! (tradgardsflow.blogspot.com)

  Ha' det gott!
  Hälsningar från norra Sverige
  /Charlotte

  SvarSlet
 11. Skøn blog med fantastiske billeder. Den bliver spændende at følge :-)
  Kh Maja

  SvarSlet
 12. Hej Claus,

  -altid skønt at se hvad du kan trylle med i haven og drivhuset! Jeg ville ønske du var noget mere i TV. Kiggede med stor glæde, på dine programmer.

  SvarSlet
 13. Da dit drivhus tilsyneladende er en af dine store pasioner, hvorfor kaldes du så ikke Nurseryman? Jeg kom til at tænke på det, da jeg læste denne artikel:

  Nurseryman’s favourites: AprilPlants

  Meconopsis cambrica double orange-red
  Most red flowers are bird-pollinated and, coming from the warm Americas, aren’t frost-hardy. But this long-lived, trouble-free perennial is from Wales. It’s normally yellow, but orange and red forms occur, as do semi-doubles and doubles. I let it self-seed and by removing the single yellow and orange ones, have slowly made a garden with doubles. Should I remove the double yellows to further refine the strain? I can’t decide.

  HEIGHT/SPREAD 40cm x 20cm.
  ORIGINS Wales, southwest England, parts of Ireland, northern Spain and western France.
  CONDITIONS Anywhere except the driest places, but take care. Lots of strong red
  and yellow can be a visual disaster.
  SEASON Flowers in spring, then occasionally until the first bad frost.

  SvarSlet
 14. olejuul@newmail.dk29. juli 2010 kl. 08.38

  Dine udsendelser er fængslende, og dit væksthus er en estetisk nydelse, så alt går op i en højere enhed.
  Har du selv designet dit væksthus?, eller er det et man kan købe, i bekræfyende fald, hvor?
  venlig hilsen ole juul

  SvarSlet