Rugbrød giver muskler

 

En af mine bekendte arbejdede på et tidspunkt i en børnehave og fortalte mig om følgende episode. En dreng kom løbende ind og råbte, “har I noget rugbrød? Jeg skal flytte en stor sten!” Ja, han havde fat i noget rigtigt. For vi ved jo alle, at rugbrød giver muskler og overskud til ekstra havearbejde. Selv elsker jeg en ‘klapsammen-mad”, som jeg spiser, mens jeg går rundt i haven og funderer over de næste gøremål.

 

Efter min mening er livet for kort til trist købebrød, og derfor bager jeg stort set alt selv. Og det rugbrød, jeg vil give jer opskriften på her, slår det hele. Jeg har genem årene prøvet mange opskrifter, men ingen så gode som denne. Prøv selv. Jeg tror, I vil give mig ret. Hvis I ikke har surdej stående, kan den købes i helsekostbutikker. Et glas passer til en halv opskrift.

 

Verdens bedste rugbrød – 2-3 stk.

1,5 l lunkent vand

ca. 250 g surdej

8 spsk mørk farin, rørsukker eller almindeligt sukker

8 spsk kinesisk soya

2 spsk salt

750 g hvedemel (gerne groft)

750 g groft rugmel

 

Rør det hele grundigt sammen og lad det hæve i skålen et halvt til et helt døgn med et fugtigt klæde over. Tilsæt derefter:

 

_20100328_163714

 

0,5 l lunkent vand

1 kg skårne rugkerner (eller 500 g skårne rugkerner og 500 g knækkede hvedekerner)

2-3 dl frø – f.eks. solsikke, græskar, hør og sesam

 

Rør det hele godt sammen og tag ca. 250 g dej fra til surdej. Lad dejen stå utildækket et par timer, før den kommes i køleskabet. Fyld rugbrødsdejen i forme. Hvis du bruger ‘rigtige’ rugbrødsforme, bliver der 2 stk.

 

_20100328_164854

 

Dæk med film og lad dejen hæve et par timer eller tre. Bag derefter brødene en time ved 100 grader og derefter en time ved 175 grader. Tag brødene ud af formene og lad dem stå utildækket til næste dag. Det er bedst først at skære af brødet efter et døgn.

 

_20100329_123756

 

Disse brød holder sig fint to-tre uger i køleskabet i en plastikpose.

 

Håber, at I har lyst til at prøve opskriften og sende mig et par ord. Bedre rugbrød fås simpelthen ikke.

 

 

_20100329_140650

54 kommentarer:

  1. Jeg elsker dansk rugbrød! Noe av det første jeg gjør når jeg kommer til Danmark er å løpe inn i en butikk og kjøpe nyydelig dansk rugbrød :) SÅ godt! Jeg får aldri tak i så godt og saftig rugbrød her hjemme. Nå ble jeg sulten :)

    SvarSlet
  2. Jeg bager også mine rugbrød selv og med surdej :-) Men her bruges kun rug - mel, flager, kerner samt hørfør. Desuden vand og salt.Et superlækkert brød som ligesom dit har en fantastisk holdbarhed.

    SvarSlet
  3. dorte lyngsgård29. marts 2010 kl. 18.23

    Min allerstørste respekt.
    Hvad du dog kan overkomme på mesterlig vis!!!!
    Dorte

    SvarSlet
  4. Det er helt utroligt; hvornår sover du? du rejser, skriver, besøger dejlige haver, arbejder i din egen have, passer din virksomhed, og så fortæller du at du bager al dit brød, jeg håber du har lidt hjælp ind imellem. Men hvor er det dejligt, at du deler ud af det hele her på dagbogen, tak for det. Har nogle af dine bøger, og det er skøn læsning, især om vinteren, men også som opslag, når der lige er noget man er tvivl om.
    Hilsen Anne

    SvarSlet
  5. Tak for opskriften. Det er supernemt at lave surdejen selv:
    5 gr. gær røres sammen med 2 dl lunkent vand, 2 dl rugmel og 1 tsk salt.
    Dækkes til og står lunt i mindst to døgn. Surdejen vokser og bobler lidt, så vælg en ikke for lille skål.
    Jeg har prøvet det flere gange, når jeg har glemt at tage surdej fra, og det virker!

    SvarSlet
  6. Ja, jeg bliver altså også helt forpustet over alt det du kan overkomme, men superdejligt at du deler så gavmildt ud af det hele. Selvfølgelig skal brødet da prøves, skal nok lægge en kommentar :o). Og tak Eva for surdejsopskriften, så er det bare med at komme igang.

    SvarSlet
  7. Kære Hr. Dalby.
    Endnu engang vil jeg bare sige tak for din dejlige blog. Nu har du inspireret mig igen med din maximalisme.
    Kærlig hilsen fra "De små ting gør livet stort"

    SvarSlet
  8. Hjemmebagt rugbrød er det eneste der dur, hvis man først selv er begyndt at bage...jeg bager og alt mit rugbrøs selv, og har altid surdej, hvis jeg ikke får bagt ca hver 14 dag, fodrer jeg bare surdejen med en spiseskefuld rugmel og lidt vand så kan den holde sig fjorten dage mere...

    SvarSlet
  9. Det lyder spändende, men det ville väre godt hvis man kunne skrive ud receptet på nettet.Gläder mig til at bage det.
    Gitte

    SvarSlet
  10. Jeg har vist endnu min første kommentar til gode her på din smukke blog, men den skal så falde her i rugbrødsindlægget.

    Tak for opskrift -
    jeg bagte også engang rugbrød fast hver søndag, indtil pigerne klagede over, at det var for syrligt, så holdt jeg op, sådan bum.

    Nu vil jeg i gang igen - lige nu - i dag -
    og det bliver med din opskrift, så tak for den.
    Og også tak for masser af inspiration, i bøger, på tv og nu her på www.

    SvarSlet
  11. Tak for opskriften - den ligner min - præcis bortset fra hveden og sojaen...soja vil jeg prøve, men hvede kommer jeg altså ikke i. Vi er så enige - rugbrød bliver kun bedre af at være hjemmelavet, og egentlig er det en stor portion, så det er jo ikke flere gange om ugen, der skal bages - god dag til dig - og jer der læser med -Lavendel

    SvarSlet
  12. Ja, det er da en god idé at bruge ren rug, men med grov hvede bliver brødene også gode.

    SvarSlet
  13. Tak for brød!

    Jeg satte yngstebarnet på 13 i sving med surdej, det bedste økomel og langtidsristede kerner, og hendes flid og flair og din opskrift har nu sørget for, at vi har lækkert lækkert rugbrød i køleskabet.

    Og ved siden af det står nu også en "hjemmeavlet" surdej, så der er til de næste brød.
    Og de næste og sikkert også mange flere.

    Tak for rugbrøds-sparket, så vi selv kunne komme i gang igen...

    SvarSlet
  14. Her i huset bages også rugbrød til stor fornøjelse for alle. Det er dejligt afvekslende at prøve nye opskrifter. Tak for din opgave - den skal bestemt afprøves! - ja, livet er for kort til købe rugbrød.

    SvarSlet
  15. Kære Claus Dalby,
    Tusinde tak for en fantastisk rugbrødsopskrift. Jeg har været forbi min ynglingsbager, "Det gode brød" i Odense og købe Surdej, hvorefter jeg straks kastede mig ud i rugbrødsbagning :-)
    Til morgen har vi netop spist de første skiver med ost og jordbærmarmelade på. Et virkeligt fint og velsmagende brød - ja faktisk var min kærestes kommentar: "Det er det bedste brød jeg har smagt i årevis". ...Meget bedre bliver det vist ikke :-)
    En madpakke med rugbrød er smurt og en kande kaffe er brygget - begge dele skal med ud i vores kolonihave, hvor søndagen skal bruges på endnu en dag med forårsklargøring af haven. I går fik jeg plantet 57 buksbom planter som en hæk mellem havegang/bed og urtehave.
    Ja, rugbrød skal der til med at det havearbejde :-) God søndag til dig - vi glæder os til premiereren på dit nye haveprogram i aften.
    Vi ser altid dine programmer med stor fornøjelse!
    Den bedste hilsen fra Iben

    SvarSlet
  16. Tak. Så kom jeg også i gang igen! Men - mangler der ikke salt i opskriften? Og så passede bagetiden ikke i min ovn - de var umulige at få ud af formene, så jeg gav dem 1 time mere.

    SvarSlet
  17. Skøn opskrift, og slet ikke så syrlig og klæg som meget af alt det andet rugbrød jeg har forsøgt at bage de senere år. Jeg glemte at lade surdejen stå inden den kom i køleskabet, så jeg håber, at den er ok til næste bagerunde! Du skriver at du bager alt brød selv, hvis du har flere skønne mad-brødsopskrifter ville være herligt at finde dem her på din dejlige blog hvor jeg trofast læser med. Tusind tak for alle de skønne indlæg og billeder.

    Mange hilsner fra Trine

    SvarSlet
  18. Det er det bedste med hjemmebagt rugbrød!! Hvis man vil være sikker på at have surdej, kan man putte en portion i fryseren!! I mit rugbrød er der Maltøl / mørkt øl/ porter og så bliver der også tilsat hel boghvede!!

    SvarSlet
  19. Kära Claus,
    Har nu äntligen kommit mig för att pröva ditt rågbrödsrecept, och håller fullständigt med; det är världens bästa! Och så enkelt att baka! Det blev fyra "normalstora" formar, får ta och önska mig riktiga danska rågbrödsformar till jul.
    Allt gott,
    Kerstin

    SvarSlet
  20. Hej Claus,
    Er det rigtigt forstået, at den nye portion surdej først tages fra, EFTER at kerner mv. er kommet i?
    Mange hilsner
    Julie

    SvarSlet
  21. Kære Julie - ja, jeg tager surdejen fra, efter at der er kommet kerner i.

    SvarSlet
  22. Hej Claus,
    Tak for dit hurtige svar!
    Jeg har lige et enkelt spørgsmål mere, hvis det er okay? Har kernene stået i blød først, eller ryger de i dejen direkte fra posen? God søndag fra Julie

    SvarSlet
  23. Kære Julie - direkte fra posen.

    SvarSlet
  24. top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]uk casino[/url] coincide the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]free casino[/url] unshackled no set aside bonus at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatchcasino
    [/url].

    SvarSlet
  25. Your method of explaining everything in this paragraph is truly nice, every one be capable of easily know it, Thanks a lot.


    Also visit my web site: buy phen375 in australia

    SvarSlet
  26. This is really interesting, You're a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your
    magnificent post. Also, I have shared your site in my
    social networks!

    Feel free to visit my blog :: payday loans

    SvarSlet
  27. [url=http://federaldebtreliefs.com]debt reduction[/url] Love you for this site. I Loved it alot and you are the best, Keep up the good work and I will recommend your site to others.

    SvarSlet
  28. [url=http://www.grnbuildersinc.com/]Cheap Oakley Sunglasses[/url] I couldn't resist commenting. Very well written!

    SvarSlet
  29. [url=http://www.premiumcorporateawards.com/]Cheap Oakley Sunglasses[/url] Hi, Neat post. There's a problem with your web site in web explorer, would test this? IE nonetheless is the marketplace leader and a good component of other folks will leave out your wonderful writing due to this problem.

    SvarSlet
  30. [url=http://www.nocandyasses.com/]Fake Oakleys[/url] I need to to thank you for this wonderful read!! I absolutely loved every little bit of it. I have you bookmarked to look at new things you post¡­

    SvarSlet
  31. [url=http://www.premiumcorporateawards.com/]Fake Oakleys[/url] Ahaa, its nice dialogue concerning this article at this place at this blog, I have read all that, so now me also commenting here.

    SvarSlet
  32. [url=http://www.nocandyasses.com/]Fake Oakley Sunglasses[/url] Hi, Neat post. There's a problem with your website in internet explorer, could test this? IE still is the marketplace chief and a good portion of other folks will miss your magnificent writing due to this problem.

    SvarSlet
  33. [url=http://www.premiumcorporateawards.com/]Fake Oakleys[/url] I leave a response whenever I appreciate a post on a website or if I have something to add to the discussion. It is triggered by the passion displayed in the article I browsed. And after this article %BLOG_TITLE%. I was moved enough to post a thought ;-) I actually do have a couple of questions for you if you tend not to mind. Could it be simply me or do a few of these comments look like they are written by brain dead folks? :-P And, if you are writing at additional online sites, I'd like to follow you. Could you make a list the complete urls of all your shared pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?|

    SvarSlet
  34. [url=http://www.resorthomesgalveston.com/]Discount Oakley Sunglasses[/url] I always spent my half an hour to read this web site's articles or reviews everyday along with a cup of coffee.

    SvarSlet
  35. [url=http://www.resorthomesgalveston.com/]Fake Oakleys[/url] Everyone loves it whenever people get together and share opinions. Great blog, keep it up!

    SvarSlet
  36. [url=http://www.timhelmen.com/]Fake Oakley Sunglasses[/url] Its like you learn my thoughts! You appear to understand a lot about this, such as you wrote the ebook in it or something. I believe that you simply can do with a few percent to pressure the message home a little bit, however other than that, this is excellent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

    SvarSlet
  37. [url=http://www.adeanphotography.com/]Oakley Sunglasses Sale[/url] Somebody necessarily assist to make critically posts I might state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the research you made to create this particular submit extraordinary. Fantastic activity!

    SvarSlet
  38. [url=http://www.medigitalpress.com/]Oakley Sunglasses Cheap[/url] Woah! I'm really enjoying the template/theme of this website. It's simple, yet effective. A lot of times it's difficult to get that "perfect balance" between superb usability and visual appeal. I must say that you've done a fantastic job with this. In addition, the blog loads extremely fast for me on Safari. Exceptional Blog!

    SvarSlet
  39. [url=http://www.adeanphotography.com/]Fake Oakley Sunglasses[/url] These are actually enormous ideas in concerning blogging. You have touched some good things here. Any way keep up wrinting.

    SvarSlet
  40. [url=http://www.premiumcorporateawards.com/]Cheap Oakley Sunglasses[/url] Ahaa, its fastidious conversation regarding this post at this place at this webpage, I have read all that, so now me also commenting here.

    SvarSlet
  41. [url=http://www.ameliasports.com/]Replica Oakley Sunglasses[/url] I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today.

    SvarSlet
  42. [url=http://www.resorthomesgalveston.com/]Discount Oakley Sunglasses[/url] Greetings! Very useful advice in this particular article! It's the little changes which will make the greatest changes. Thanks for sharing!

    SvarSlet
  43. [url=http://www.grnbuildersinc.com/]Cheap Oakley Sunglasses[/url] Hi there! I simply want to offer you a huge thumbs up for the excellent information you've got right here on this post. I'll be coming back to your site for more soon.

    SvarSlet
  44. [url=http://www.resorthomesgalveston.com/]Fake Oakley Sunglasses[/url] I want to to thank you for this great read!! I certainly enjoyed every bit of it. I have got you saved as a favorite to look at new stuff you post¡­

    SvarSlet
  45. [url=http://www.nocandyasses.com/]Fake Oakleys[/url] There's certainly a lot to find out about this issue. I really like all the points you have made.

    SvarSlet
  46. [url=http://www.grnbuildersinc.com/]Fake Oakley Sunglasses[/url] Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give one thing back and help others like you helped me.

    SvarSlet
  47. [url=http://www.premiumcorporateawards.com/]Fake Oakleys[/url] I couldn't refrain from commenting. Exceptionally well written!

    SvarSlet
  48. [url=http://www.ameliasports.com/]Fake Oakleys[/url] Hello, Neat post. There's a problem with your website in web explorer, might check this? IE nonetheless is the marketplace chief and a huge component to other folks will miss your excellent writing due to this problem.

    SvarSlet
  49. [url=http://www.grnbuildersinc.com/]Fake Oakleys[/url] Hello there, I discovered your site via Google even as searching for a similar matter, your web site came up, it looks great. I've bookmarked it in my google bookmarks.

    SvarSlet
  50. [url=http://www.timhelmen.com/]Replica Oakley Sunglasses[/url] Greetings! I've been reading your website for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Houston Tx! Just wanted to mention keep up the excellent job!

    SvarSlet
  51. [url=http://www.timhelmen.com/]Fake Oakleys[/url] Hello, Neat post. There is a problem along with your website in internet explorer, would check this? IE nonetheless is the marketplace chief and a big component of people will miss your wonderful writing because of this problem.

    SvarSlet
  52. [url=http://www.nocandyasses.com/]Fake Oakley Sunglasses[/url] Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over. I'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and fantastic design.

    SvarSlet
  53. Hej gruppe, jeg har ikke læst alle indlægende, men vil spørge jer om hvor klæ eller hvor flydende surdejen skal være når den er klar til brug. Håber at i har nogle info på dette. Mvh. Allan.

    SvarSlet