Så skal der laves pesto!

 

Vel hjemme fra Italien igen med flere kilo parmesan i kufferten skal der laves pesto. Ikke af basilikum endnu, men af skovløg. Hele Riis Skov, som min have grænser op til, er fuldstændig invaderet af denne herlige urt, og hvert år i marts (billederne nedenfor er taget i dag) begynder de grønne blade at titte op, og for hver dag der går, bliver skovbunden grønnere og grønnere for midt i maj at blive helt hvid. Det er et naturfænomen, som mange kommer for at opleve.

 

_20100327_150536 _20100327_150555

 

Planten har en – vil nogen mene – ram (måske er det derfor, den har fået sit danske navn) lugt af hvidløg, men vi der bor her, har for længst vænnet os til den. Det siges, at det er spanske soldater, der i begyndelsen af 1800-tallet skulle have bragt ramsløg hertil, og at de så siden har spredt sig. Om der er belæg for den historie, ved jeg ikke. Rigtigt er det dog, at bestanden her i Risskov skulle være en af landets største, måske ligefrem den største.

Flere og flere har fået øjnene op for ramsløgenes kulinariske kvaliteter, og her handler det om bladene, ikke om selve løget.

 

20090520_155325

 

Som fint drys på en æggemad i det tidlige forår og eller blendet til pesto. Det er ganske enkelt rigtig godt. Så er det forår. Her får I min opskrift:

 

2 store håndfulde ramsløgblade
2 spsk ristede hasselnøddekerner
1 fed hvidløg
25 g parmesan
2 dl olivenolie
1 spsk citronsaft
lidt salt

 

Kom alle ingredienser i en food processor og blend dem sammen til en (gerne grov) ensartet masse. Alt efter årstid kan ramsløgbladene erstattes af persille, rucola eller basilikum. Og i stedet for hasselnødder kan der bruges andre nødder eller pinjekerner.

 

Sådan en hjemmelavet pesto er det rene guf. Brug den som dip til sprøde grønsagsstave, rørt sammen med lun pasta eller i en kartoffelsalat.

 

IMG_0014

 

 

Jeg er i Bologna til messe hvert år, og det er nogle meget koncentrerede dage. Alligevel tager jeg altid fri et par timer for at besøge nogle af alle de fantastiske delikatessebutikker. Parmesan er en af specialiteterne fra området ligesom Parma-skinke og den skønneste pasta.

 

IMG_0024  IMG_0026 IMG_0025

 

I de små stræder ligger grøntsagsboder side ved side, og det hele ser simpelthen så lækkert ud. Her kunne jeg fint være vegetar. Jeg holder også meget af kød (hvis det vel at mærke stammer fra dyr, der har levet et godt liv), men hvis valget stod mellem grøntsager og kød, måtte jeg selvfølgelig undvære sidstnævnte. Tænk en gang, hvor meget skøn mad, man kan lave af grøntsager.

 

IMG_0027 IMG_0031 IMG_0029

 

En af mine store inspirationskilde er en af mine bedste venner, Kirsten Skaarup, der gennem årene har skrevet utallige vegetariske kogebøger. Senest Det Kærlige Køkken. Kirsten har også en skøn blog, Kødfri fredag.

Prøv at klikke ind og læg gerne en hilsen fra mig.

 

Jeg har rigtig mange gange været gæst hos Kirsten og nydt godt af hendes dejlige mad. Hun er ganske enkelt et mad-geni!

17 kommentarer:

 1. Hej från Finland! Jag letade efter Danska trädgårds (have) bloggar och hittade direkt till dig! Vilken fin blogg! Här ska jag titta runt lite mera!!

  SvarSlet
 2. Tack för fantastiska bilder och härlig inspiration. Hälsningar från Anna (Ystad, Sverige)

  SvarSlet
 3. Hmmm nå ble jeg litt sulten:) Høres veldig godt ut, og så flott å kunne plukke ramsløk selv i skogen:) Kanskje jeg skulle prøve å plante noen i skogen her... Ha en god helg:) Klem

  SvarSlet
 4. Helt enig i dine bestragtninger omkring Kirten og tak for henvisningen til ehndes blog :-)

  Jeg bruger tit en af mine ældste kogebøger - nemlig mit vegetariske køkken.

  Kød er godt, hvis det kommer fra dyr der har levet et godt liv og ellers så er det bedre at vælge grønt der ikke har været udsat for alverdens kemi.

  SvarSlet
 5. Vilken otroligt vacker sago-skog med hela marken täckt av ramslök - har aldrig sett något liknande! Egen pesto är verkligen Lyx!
  Jag kan mycket väl förstå att du njöt av dina besök i delikatessbutikerna i Bologna, där utbudet av läckerheter är så stort.
  Önskar dig en skön söndag!

  SvarSlet
 6. Ummmm.... Claus ramsløg er fantastiske. De dufter og smager helt vidunderligt....jeg er heldig at arbejde lige ved siden af en skov hvor bunden hvert forår er helt dækket......så frodigt og grønt.

  Opskriften skal helt givet prøves meget snart :0)

  Hvor er tiden her hvor det hele pipler op ad jorden bare skøn....nu krydser jeg bare fingre for at varmegraderne også lige så stille "pipler" opad :0)

  Rigtig god Påske

  SvarSlet
 7. God morgen Calus :) Nå er det sommertid :) Deilig med disse tegnene vi har på at sommeren er like rundt hjørnet!

  Jeg har aldri sett maken til mengder ramsløk som i din naboskog, så vakkert det gønnhvite teppet er! Jeg skal så ramsløk selv i år, og vil prøve oppskriften din. Den så virkelig god ut. God søndag!

  SvarSlet
 8. Fin historia om hur ramslöken kom till Danmark. Här i närheten finns också ett plocke-ställe. Har ännu inte provat rams-pesto, men i år ska det bli av.
  Läckra bilder från Bologna också - vilka fantastiska grönsaker!
  Eva

  SvarSlet
 9. hej claus
  utrolige dejlige billeder fra butik og grønsager man bliver helt grønsags sulten uhm
  hav en dejlig sag i haven
  mange hilsner fra maj britt fra højmark
  ps .har købt 8 juleroser som skal i haven i dag tak for tippet om gartner-spiren

  SvarSlet
 10. Wow, så fantastisk å se all den blomstrende ramsløken som bunndekke i skogen... Har aldri sett noe slikt før.
  Fantastisk skue!!

  SvarSlet
 11. Jeg har flere gange skrevet om ramsløg på min blog, elsker den urt... og det fantastiske ved den er jo at sæsonen varer længe, fordi man kan spise det hele: spæde skud, større blade, stænglerne og tilsidst blomsterne! Og så vokser den i haven som ukrudt, herligt.

  Tak fo pestoopskrift, det skal i hvert fald prøves.

  God påske fra Helle

  SvarSlet
 12. Hej Claus,jeg har også ramsløg i nin have,for nogle år siden var vi i Risskov,og jeg prøvede på at grave nogle af planterne op,det blev ikke til så meget, jeg havde kun en ske til at grave med.Men de har bredt sig helt godt i haven ,jeg bruger bladene i salaten.Desværre er mine ramsløg ikke så store som dine indnu.Men pestoen skal prøves,så snart bladene er blevet store nok.I forbindelse med besøget i Risskov kunne jeg også se lidt af din flotte have,som jeg beundrede,fra de første udesendelser med Anne Just,jeg har værret i hendes have op til flere gange,senest på hendes 60 års fødselsdag,hvor vi fik serverret et glas hvin,jeg nåede at se et siste glimt af hende, denne dag.Venlig hilsen Heidi

  SvarSlet
 13. åh ja ramsløg i Riis Skov, gamle minder vælder op, jeg har mange gange gået ture der, da min søn og svigerdatter boede der, vidste dog ikke man kan lave pesto af ramsløg, men selvfølgelig kan man da det, det skal prøves.

  SvarSlet
 14. Har sneget nogle rams - IKKE SKOV- løg med hjem fra Storskoven og de giver fine blade, men jeg lader dem være og går op i skoven ved havet og plukker - og plukker -- kender du også strand/skov-løg?? ligner et stort brombær på lang lige stilk, inden de springer ud??? Er også fine at soise, men ikke i pesto.
  Udskift gerne ramsløg med vor allestedsnærværende brændenælde - voilá - en superpesto igen! Mange hilsner - og jeg er da slet ikke misundelig på de mængder ost, du har hjemtaget....:-)

  SvarSlet
 15. Som barn kom jeg på ferie på Lolland, hvor jeg også tydeligt husker den fantastiske duft af ramsløg, - dengang troede jeg vist at den kun fandtes der, og den vækker altid barndomsminder frem. Nu er den jo nem at finde, og jeg vil straks prøve din pestoopskrift, det lyder superlækkert.

  SvarSlet
 16. Det lyder som en fantastisk pesto - den skal prøves. Hvor lang tid kan den holde sig? Hilsen Line.

  SvarSlet
 17. Googlede "ramsløgpesto" og fandt dermed linket til din opskrift. Den skal prøves!

  Der vokser også masser(!) af ramsløg i skoven ved Ledreborg Slot (tæt på hvor vi bor), men det er aldeles FY-FY at snuppe så meget som et enkelt blad! I så fald kommer "ramsløg-politiet" efter én... ;-)

  Tak for opskriften!

  *smil* fra Lisbet

  SvarSlet