Søren og fuglene

 

Her er i Danmark behøver Søren Ryge Petersen ingen præsentation. Han er kendt af alle – unge og gamle – dels fra utallige haveprogrammer på tv og dels fra nogle af de mest sete portrætudsendelser om  ‘skæve eksistenser’. I Norge og Sverige kender I nok ikke Søren, men I kan læse om ham her.

 

Jeg har kendt Søren i snart mange år og udgivet flere af hans bøger på mit forlag Klematis. Og da jeg arbejdede på min bog ‘Drivhusdrømme’, fik jeg lov til at fotografere hans drivhus og skrive om ham.

 

Claus0600339_cd_hp Claus0600317_cd_hp_2

 

Claus0600291_cd_hp

 

Når jeg nævner Søren her, er det fordi, vi i dag skal sammen til København til reception og bogpæsentation. Søren har nemlig netop udgivet endnu en bog på Klematis. Om en af hans store passioner – fugle.

 

Bogens titel er ‘Sort Sol på 1/1000 sek.’ og handler om det naturfænomen, der kan ses om foråret og efteråret, når stærene samles i Tøndermarsken og Ribemarsken i enorme flokke til træk. Stærene kommer fra alle landene omkring Østersøen og Norge. Lige før stærene går ned på jorden for natten, tegner de store flokke fascinerende mønstre på himlen - det kalder man Sort Sol.

 

Sort Sol ender hver aften, når stærene har sat sig til ro i tagrørene, normalt op til en time efter solnedgang. Stæren kommer til marsken for at æde stankelbens- og gåsebillelarver, som findes i store mængder i fugtige græsmarker. Om dagen søger de især føde i de ydre kroge af Tøndermarsken, mens de om natten sover på tagrørene. Overnatningsområderne flyttes hele tiden for at snyde rovfuglene, og fordi tagrør efter nogle dages benyttelse brækker, så stæren bogstaveligt talt kommer til at sidde med fødderne i vand. Sort Sol i Tøndermarsken kan enkelte gange rumme op til en million fugle. Når overnatningsflokken bliver større end 500.000 fugle, splittes flokken dog normalt op, da der bliver for megen indre uro.


Årsagen til, at stæren flyver i flok, kender man ikke præcist. En anerkendt teori er, at stæren er snæver- og nærsynet og derfor har svært ved at opdage fjender. Dens øjne sidder som hos os mennesker, og den ser fint fremad - men ikke til siden eller bagud. Denne øjenplacering er ideel, når man skal fokusere på et mål, men knap så fordelagtig, når man skal holde vagt. I de store flokke er stærene formentlig bedre i stand til at afvise angreb fra rovfugle. Normalt lykkes det rovfuglene at få fat i mange stære i de minutter, hvor Sort Sol foregår. Men når rovfuglen går ind i flokken, reagerer stærene prompte med et sandt bombardement af gylp og skid. En sjælden gang sker det, at stærene får succes med i bogstavelig forstand at “skide en rovfugl ned” - rovfuglens fjerdragt klæber sammen, så den mister flyveevnen, og to gange er det registreret, at en ung duehøg er druknet, fordi dette er sket over vand.


De store stæreflokke er en attraktion, som trækker tusinder af gæster til marsken.

 

 

Fotograferne Anita og Knud Jacobsen har gennem de sidste seks år fulgt stærenes passage gennem den sønderjyske marsk og taget bogens helt unikke billeder. De kan opleves i Cobra-rummet  Sophienholm i Bagsværd frem til d. 11. april. Læs mere her.

10 kommentarer:

 1. Det er et fantastisk fænomen...oplevede det samme for et par år siden midt inde i Tunis - Tunesiens hovedstad. En aften i februar var det, og lige inden solnedgang midt på en stor befærdet boulevard med en midt med store gamle plataner fandtes tusindvis af stære - op og ned og ud og ind fløj de...meget fantastisk og næsten lidt uhyggeligt at opleve...ledte tanken hen på Hitchcocks "Fuglene" - men flot var det. Hils Søren og sig tak for MANGE fantastiske programmer ...min far mistede dog tålmodigheden, da Søren blev "slap" og lod for meget ukrudt stå - efter Farmands mening...:-)

  SvarSlet
 2. Har selv oplevet "Sort Sol" i Tøndermarsken og ligeledes "optakten" gennem snart 40 års besøg på Fanø.
  Herude på Vestsjælland ser vi hvert år frem til, at stærene ankommer og besigtiger deres sommerboliger, som vi har hængt op.
  Først når stæren er ankommet, er det rigtigt forår. I år blev det den 17. marts.
  Håber, I to vidt forskellige havemænd får en dejlig dag i Københavnstrup.

  SvarSlet
 3. Da lærte jeg noe i dag og. Alltid spennende å besøke bloggen din:) Kunne jeg låne et par tre bilder av den valmuen du sendte frø av? Tenkte å vise hvordan den var i blomst på et innlegg... henviser selvfølgelig til deg. Klem

  SvarSlet
 4. Klart man känner till Søren Ryge Petersen, fattas bara annat! Man har väl kabel-TV och kan därmed se även danska program ;-) Vi svenskar är alltså inte helt okultiverade! ;-) Glad påsk! /Ruben

  SvarSlet
 5. Men vi norske med parabol får verken se svensk eller dansk tv:(;( Gjett om jeg har klaget min nød til parabolselskapet flere ganger... sukk

  SvarSlet
 6. Vi är många i Sverige som gillar Sören Ryge Petersen sedan länge tillbaka. En stor favorit!
  (Undrar om inte Bröderna Price inspirerats av honom när de gör sina matprogram.)
  Eva

  SvarSlet
 7. Jeg har set mange af Sørens udsendele og med stor glæde især da jeg var yngrer. Men til sidst var der ikke meget nyt og lidt for meget udkrudt. Men stor tak for hans inspiration og ikke mindst hans måde at forarge os dansker på. Jeg tog det med stor humor.
  Hanne Josefsen

  SvarSlet
 8. Tak igen Claus, for ny information. Jeg er blevet lidt kolgere, også i dag. Det er jeg helt vild med. Jeg vil glæde mig, til at se bogen om stære. Er lige igang med, at skulle have sat stærekasser op i en tidligere telefonpæl.
  Jeg har selv en enkelt gang, for mange år siden oplevet tusinder af stærer, i Fjaltring. Det var fantastisk, og ikke mindst lyden. Stærene lettede simpelthen lige om ørene på mig. Jeg stod midt i marke hvor de lettede.

  God påske.

  SvarSlet
 9. Når man er Søren Ryge fan og fugle elsker lyder det rigtig godt med den nye bog. Og en meget interessant bog præsentation ikke mindst om at Stærene kan skide en rovfugl ned ;-)
  Synes at det er flot at Ryge står ved sit ukrudt, naturen er smuk. MVH Mariann Øjerson

  SvarSlet
 10. I vores familie står Søren Ryge som en af de mest hyggelige tv personligheder i Danmark. Ung som gammel elsker ham og jeg syntes det var så smukt og virkede som et fantastisk rart sted da han viste sit drivhus frem for nogle år siden. Så det var skønt at gense det i Drivhusdrømme og lure et par tricks af, f.eks. klematis i drivhuset. Det ville ikke være tosset med sådan et drivhus.

  SvarSlet