Udsigten fra min havestue

 

20100319_151952

 

Blandt husets mange rum er havestuen mit foretrukne, fordi det er så lyst, og herfra kan jeg sidde og overskue en stor del af haven. Bedet, som jeg først og fremmest har udsyn til, ender med et blive én stor hvid drøm. Det er smurt ind i hvide blomster fra forår til efterår. Det er blandt andet her, vi har plantet de før nævnte tre hundrede pæoner.

 

Det begynder med vintergækkerne, som så småt titter frem, nu hvor sneen er væk, og jeg har da også været ude og plukke en lille buket – årets første fra haven. Derefter kommer blomsterne i én lind strøm. Først narcisser sammen med hvide påskeklokker, derefter tulipaner, hvide prydløg, et hav af hvide lilljer og meget, meget mere.

  espalier-version-2

I vinter fik jeg den tanke, at jeg ville lave en gang af store rosenbuer over midtergangen op mod skoven. Som sagt så gjort. Forbilledet blev en buegang, jeg så i England forrige sommer. Designet blev jeg så betaget af, at jeg gennemfotograferede arrangementet og målte det op. Hjemme igen fik jeg en af mine medarbejdere - Finn, der er grafiker - til at tegne rent, og tegningerne gik så af sted til smeden.

 

20100319_152112

 

 

I dag kom der en lastbil med buerne, og jeg skal hilse og sige, at de var tunge. Virkelig tunge! I en have som denne, er det – som jeg tidligere har været inde på – vigtigt, at tingene har volumen. Det må ikke blive forspinkelt. Derfor bestilte jeg 12 x 40 mm fladjern til selve buerne og til tværstivere 12 x 12 mm.

 

De rosenbuer, man kan købe i plantecentre, er alt, alt for klejne, og efter min mening er de ikke deres pris værd. Planter man en rimelig grokraftig rose op ad sådan en spinkel bue, risikerer man snart, at den letter fra jorden.

 

080704_051048_ 080704_050946_

 

Når mine buer om et par uger er støbt ned i jorden, skal der plantes hvide roser og klematis op ad dem. Roserne har jeg valgt - ’Sander’s White’. Den så jeg i Sydsverige, nemlig hos Ulla og Mikael Hårde, der har en helt fantastisk rosenhave i Malmö. Dem gæstede jeg, fordi de havde sagt ja til at være med i min Havedrømme-bog. Og i bind 1 viser jeg en lille del af deres underskønne have med roser, der klatrer alle steder - i træer, hegn og gærder. Sjældent har jeg set noget så frodigt. Billederne ovenfor viser indgangen til deres have, og der er netop ’Sander’s White’. Jeg har aldrig set denne rose før. Er der nogen af jer, der kender den (og det tror jeg da, der er) må I endelig skrive lidt om den under kommentarer.

 

080617_15166_

 

Billedet herover er også fra Ulla og Mikaels have. Man fornemmer, at parret har boet i England. Sikke en frodighed!

 

Den næste uge

I den næste uge har jeg rigtigt travlt med mange møder rundt omkring i ind- og udland. Denne gang handler det ikke om haver, men om mit professionelle virke som forlægger. Nye udgivelser skal aftales.

 

Derfor når jeg ikke at lægge mere end ét indslag på bloggen om dagen. Men det lover jeg til gengæld også. Derefter går det løs igen, og jeg håber så på hver dag at kunne rapportere om, hvad der springer ud i haven. Og så skal jeg også til at lave levende billeder – små videoer – til jer.

13 kommentarer:

 1. Hvilken storslået plan!! Giver dig helt ret i at de fleste havecenter-rosenbuer er alt for spinkle...taler at bitter erfaring, jo, den lettede nærmest med rose og det hele...
  Kan se, du har fået min hjemmeside i din blogroll--det må nok hellere være bloggen - eller en af dem http://lavendelsblomsterblog.blogspot.com eller http://lavendelstrik.blogspot.com - mange hilsner og tak for spændende indlæg!!

  SvarSlet
 2. Det bliver spændende at følge dine have buer - og ja de er faktisk ofte for spinkle dem man ser rundt omkring.

  Jeg synes det er fornemt at du har tid til at passe både blog, have og forlægger virksomhed.

  SvarSlet
 3. Rosebuer...hm, høres kjempelekkert ut!

  Du har fått deg en fantastisk flott blogg. Jeg er innom hver dag, og leser dine nyeste innlegg:)Gleder meg til å følge hagen din.

  Jeg holder på å planlegge litt i hagen min nå, og det som jeg lurer på for tiden, er en vintergrønn hekk. Når jeg ser på bilde som du har lagt ut her, så ser jeg noe grønt.... I midten av bilde er vel barlind, hvis jeg ser riktig. Men hva er det som står helt til venstre i bilde....er det noe vintergrønt??

  Hilsen Anita

  SvarSlet
 4. Hej Claus.
  I efteråret tog jeg nogle flotte frø fra nogle af mine pæoner og tænkte at man måtte kunne så dem. Læste engang for 100 år siden, at det tog mange år at rive pæoner frem. Har søgt på nette efter en fremgangsmåde men kubnne ikke finde noget om det. Ved du noget?????

  MVH

  Fru Sommer

  SvarSlet
 5. Takk for tips om støp til rosebuen. Nyttig! Bildet fra hagen til Ulla og Mikael er akkurat det uttrykket jeg er ute etter i min hage. Det vil nok ta noen år - men snart. Jeg lurer på om ikke dette er det samme bildet som i boken Havedrømmer? Det er iallefall noe av det samme inntrykket. Må sjekke etterpå. Ellers Claus - husk at bloggen ikke skal slite deg ut :) Gøy for oss - men det må være gøy (sjov) for deg også! Takk for at du putta meg på rollen din. God helg og lykke til med bokprosjektet. Gleder meg til å se resultatet.

  SvarSlet
 6. Anita - det er en takshæk - verdens bedste hæk. Den skriver jeg mere om en dag

  Marianne - det tager fem til syv år at få pæoner fra frø

  Bedste hilsner fra Claus

  SvarSlet
 7. Sikke en smuk have.
  Sån måtte min have gerne se ud..
  En rosenbue har jeg fået overtalt manden til i kolonihaven, så jeg håber den kan blive lige så smuk som den på dit billede...

  SvarSlet
 8. Jeg kan se det for meg, rosebuene i det hvite blomsterladet ditt med Sanders White som slynger seg oppover buene. For en utsikt det kommer itl å bli fra utestuen din! Jeg vet at dette er en utrolig lekker rambler som er hardfør til H3 i Norge. Det anbefales dog å vinterdekke den. Bare synd den ikke remonterer. Det er det vel kun Austinrosen Malvern Hills som gjør innen gruppen, men denne får jo ikke den volsomme veksten som de fleste andre ramblere.

  Jeg har kun én rosebue i haven, av rustent jern, den har jeg også støpt ned i bakken. Det kommer til å bli en formidabel jobb å oppføre rosebuene, håper du får hjelp? Du er vel så ivirg etter å få dem opp og få plantet ramblere og klematis at du ikke har tid til å gjøre det alene tenker jeg ;)

  Lykke til med møteturnéen din!
  Jeg gleder meg veldig til å se gangen i arbeidene med rosebuene og video fra haven din :)

  Jeg tror du har glemt meg i blogrollen din, bloggen heter Hageliv og Hagedesign med adressen http://ninnisverden.blogspot.com/

  SvarSlet
 9. Sander's White, vilken vacker ros! Tack för tipset!

  Rebecca

  SvarSlet
 10. Oi, oi for et spennende prosjekt du har satt i gang. Dette kommer til å bli kjempelekkert, gleder meg til å se fortsettelsen.

  Håper du legger ut masse bilder av løkene og Peonene som er plantet ut. Tre hundre stykker, det må være litt av et syn når de er i blomst.

  SvarSlet
 11. For pokker, det bliver et syn for guder.

  SvarSlet
 12. Hej Claus,spænnende med rosenbuer.
  Jeg håber at jeg er så heldigt at jeg kan se alle dine nye projekter på et besøg i din have.Jeg glæder mig til de små vidioer,du vil sende.Venlig hilsen Heidi Olsen.

  SvarSlet
 13. hej Claus.
  Vi har plantet en Sanders white rose i et mindre espalier op af vores ene mur. Vi så den for mange år siden i et af haveselskabets blade. Vi har været utrolig glad for den den er meget kraftfuld og den er noget "helt for sig " når den blomstrer. Vores eksemplar har kravlet over i vores spirera hæk der står lige ved siden af, den har været lidt for stor til denne placering! I år har den ligt under sneen og er desværre knækket ned, så vi har tænkt os at klippe den meget ned. Jeg synes den er en helt fantastisk klatre rose. Med venlig hilsen Michael og Anne-Mette. www.enhoj.mono.net

  SvarSlet