Villige valmuer – vil du have frø?

Valmuer sår sig glad og gerne over hele haven, og jeg har flere slags. Den jeg vil fortælle om her, er opiumvalmue, Papaver somniferum. For den skal jeg ud og så, ligeså snart sneen er væk.

 

20090626_040236

 

Valmuefrø høstes ligesom andre frø om efteråret, når frøstandene er blevet brune  og tørre. Det må ikke gøres for tidligt, men modsat skal man heller ikke vente så længe, at frøene når at drysse ud. Så kommer planterne til at stå alt for tæt og bliver dermed små og pistne.

 

20090626_035054 20090626_035011 20090626_035032

 

Der er flere farvevarianter, blandt andet forskellige lilla og violette, som ikke har nogle sortsnavne. De opiumvalmuer, jeg har i haven, er enkle og stammer fra en fransk have, hvor jeg en gang fik frø. Jeg var lige ved at falde i svime, da jeg så disse mørke valmuer, som jeg aldrig før eller siden har oplevet i andres haver end min egen.

 

Efter aftale sendte jeg hen på sommeren en frankeret svarkuvert til den franske haveejer, og få uger efter fik jeg en lille portion frø. Det er nu en halv snes år siden, og i dag har jeg ved midsommertid de skønne opiumvalmuer over det meste af haven.

 

20090627_115432

 

Både blomster og frøstande er dekorative, men desværre er det sådan, at forfaldet allerede starter, når valmuerne begynder at blomstre. Da bliver de flotte grålige blade nemlig gradvist mere triste at se på, så når de sidste kronblade er smidt, hiver jeg planterne op. Lige på nær dem, som jeg vil samle frø fra. Hvert år samler jeg en lille skålfuld, så jeg har nogle at give væk af. Læs videre, hvis du også vil gøre dig fortjent til en lille portion.

 

_NCD7644

 

Man skal være opmærksom på, at valmuer krydser sig indbyrdes, så vil man have valmuer i den samme farve år efter år, er det vigtigt kun at dyrke én sort, og at der inden for et par kilometers afstand ikke findes andre, for så kommer bierne bare og laver kludder i det.

 

Jeg nævnte i begyndelsen, at jeg snart skal ud og så. Det skyldes, at valmuerne bliver stærkere og etablerer sig bedst, hvis du får lidt frost. Frøene er bittesmå, som birkes. Faktisk er birkes opiumvalmuefrø! For at fordele frøene rigtig godt, kommes de i en skål eller lignende, der derefter fyldes halvt op med pottemuld. Muld og frø blandes grundigt og spredes med meget løs hånd rundt omkring i haven. Blot små fingerdrys. Dermed sikres en stor spredning af planterne.

 

20090626_055636 20090627_044219

 

Som nævnt har jeg aldrig set ‘min’ mørke enkelte valmue i handelelen, men der findes en dobbelt sort med navnet ‘Black Paeony’. Den er bestemt heller ikke at kimse af - søg på nettet. Der findes også hvide, røde, laksefarvede og mange andre. Prøv evt. at så en pose birkes og se, hvad der sker.

 

Gennem årene har mange ville ofre deres venstre arm for at få nogle af mine frø fra den afbildede valmue. Heldigvis er jeg i gavehumør! Alle, der det næste stykke tid anmelder en af mine bøger (skriv mindst otte-ti linjer om, hvad du synes om bogen, hvordan du har brugt den, og i det hele taget om formen og indholdet) får en pose valmuefrø tilsendt med en personlig hilsen.

 

OBS. anmeldelserne skrives under de respektive titler.

 

Når du har anmeldt en bog eller flere (der er dog kun én portion til hver), sender du mig blot en mail med din adresse. Så får du et brev fra mig.

 

 

20090626_055724

59 kommentarer:

 1. Flot at du deler - vi har forsøgt et frøbytte"skab" på min blomsterblog, der er også disse valmuer, som er skønne, intet mindre...så jeg har rigeligt, de har sået sig selv i eftersommeren...

  SvarSlet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. Ellen Gjermundsen12. mar. 2010 kl. 19.37

  Jeg kjøpte Havedrømmer bind I og II i høst og jeg må få si at det er de vakreste hagebøker jeg noensinne har lest! Hvis jeg skal anbefale hagebøker til mine venner så er det alltid disse 2 bøker av Claus jeg anbefaler. De er rett og slett fantastiske og det er umulig å bli skuffet! Bøkene har fantastiske bilder fra forskjellige hager, alt fra små koselige byhager til store gamle landlige hager. Men også lesningen om menneskene bak hagene og om hvordan Claus fikk kontakt med disse menneskene er virkelig inspirerende og morsom lesning, det vil virkelig gjøre deg glad!

  Mvh Ellen Gjermundsen
  Norge

  SvarSlet
 4. Vakre bilder av nydelig blomster. Og takker for råd og inspirasjon:)og flott at du deler av din kunnskap, jeg suger til meg. Gleder meg vilt til snøen går og jeg får prøvet mer i hagen.
  Jeg har omtalt din bok juleroser og påskeklokker i forrige uke.
  http://lindashagedrommer.blogspot.com/2010/03/juleroser.html

  Ønsker deg igjen lykke til. Beste hilsner Linda

  SvarSlet
 5. Havedrømme:
  Da vi byggede nyt hus i 2003 begyndte jeg at se Haven i Hune hvor Claus Dalby også var med i hver gang. Jeg blev så INSPIRERET af hans flotte have at jeg straks gik ud og købte Havedrømme og fik virkelig blod på tanden til at skulle lave en " CLAUS DALBY " have, jeg vil lige sige min have slet ikke er så FLOT som Claus Dalby`s, men bogen er blevet bladret godt og grundigt igennem mange gange og været med på diverse planteskoler, for at jeg netop kunne købe nogle af de blomster bogen beskriver.
  Bøgerne er virkelig gode for os der skal igang med at anlægge haver, interesserede man sig ikke for haven før man købte bogen, er det bare med at få den købt så kommer interessen HELT SIKKERT.
  Kun roser herfra til de FLOTTESTE; LÆKRESTE OG MEST INSPIRENDE HAVEBØGER I MANDS EJE. Jeg er fast køber af dem.
  Held og lykke med bloggen, jeg vil følge ivrigt med.

  Mvh Anja

  SvarSlet
 6. For det første et stort tillykke med din blog, vil glæde mig til at følge den ligesom jeg tit slår op i en af de mange bøger jeg har, skrevet af dig, bl.a "Drivhusdrømme". Bruger den som stor inspiration til mit eget lille drivhus. Plukker en lille drøm ud af dine bøger og forsøger at anvende den i mit eget drivhus, det er jo ingenting i forhold til dit, men glæden ved at forsøge at gøre det lidt flottere og tilpasse farverne lidt bedre er en stor tilfredsstillelse, og der er Claus Dalbys bøger en vigtig del til at føre det ud i livet og gøre drømmen lidt mere virkelig.
  MVH Maj-Britt

  SvarSlet
 7. Hej Claus,
  Jag har länkat till dig och skrivit ett referat om min/din VÄxthusdrömmar.

  Tyvärr kan jag inte maila dig, då jag inte har outlook på min dator... men du kanske kan skriva ut din mailadress till mig:-)

  SvarSlet
 8. Hej Claus og SUPER TILLYKKE - sikken energi du udstråler - det smitter
  JA tak, vil meget gerne have frø af denne violette skønne valmue + Rosenslynger !
  Sender en frankeret kuvert !
  KH og tak for de mange Patchworkbøger, du har skabt for Madam Blå
  KH Bente Birk

  SvarSlet
 9. Hej Claus
  Min yndlings-bog må være "Min krukkehave"...meget inspirerende og jeg bruger din bog hvert forår, når have-ide´erne begynder at sprudle. Jeg synes det bedste ved krukker er at planterne forbliver hvor de er når de er plantet og man kan frit hele sommeren flytte rundt og "møblere" med dem...og så er findes der ikke noget smukkere end gamle rødlers-potter. Jeg har også andre slags potter...til andre områder ved huset. Bla. ved fordøren står der 2 høje mørke/sorte potter i zink...de står der hele året og skifter så løbende indhold efter årstid.... Kreativiteten længe leve og kom så sol og forår.. og plante/så-tid...jubiii....hmm?? jeg ved lige hvor de smukke mørke valmue kan bo i haven, så krydser fingre for at jeg er blandt de heldige... ;) Lene

  SvarSlet
 10. Lotte Børresen Kramer13. mar. 2010 kl. 10.02

  Først et stort tillykke med din blog. Den er lagt under favoritter, og jeg glæder mig til at følge den fremover.
  Efter at have læst Drivhusdrømme og andre af Claus Dalbys bøger med stor fornøjelse flere gange ventede jeg med stor spænding på bøgerne Havedrømme I og II, og jeg blev ikke skuffet. Bøgerne indeholder en række gode og forskellige havefortællinger smukt illustreret med fantastiske billeder. Havedrømme I og II er de bøger, der oftest er blevet taget frem i løbet af vinteren og studeret igen og igen, og det med lige stor fornøjelse hver gang. Havedrømme skaber som titlen siger - havedrømme. Tak for det!
  Mvh Lotte Børresen Kramer

  SvarSlet
 11. Jeg har brugt bøgerne Havedrømme I og II, som et, netop drømmende, retreat henover vinteren. Bøgerne var "rationerede" så der blev læst små afsnit ad gangen - og hvor var entusiasmen og glæden hos de forskellige haveejere dog smittende. Jeg har altid, en lille Moleskine-notesbog liggende ved siden af, som der flittigt tages noter i - med henv. til præcist hvor inspirationen var kommet fra - så der hurtigt kunne slås tilbage. Det er ikke fordi jeg har nogen imponerende have omend den ikke er helt lille, men jeg har krukker i rå mængder og såvel Dalby's bøger specifikt om krukkehaven og om haver iøvrigt er den rigeste kilde til inspiration til farve- og formsammensætningerne :-)

  SvarSlet
 12. Jeg har med glæde læst drivhusdrømme, som jeg glæder mig til at føre ud i livet når det snart bliver forår. I øjeblikket er mit eget drivhus fyldt til bristepunktet med overvintrende planter, min radiator er endnu tændt men det varer ikke længe, så skal jeg føre nogle af Claus' ideer ud i livet i mit lille drivhus, jeg ville ønske jeg havde mere plads i stil med Claus men det bliver ved at være min drøm, når der nu ikke er mere plads, men jeg ser frem til at afprøve tipsene fra Claus i hans bog.
  Hilsen fra Marie-Louise i Grindsted

  SvarSlet
 13. Den dejligste bog, der sender en i "drivhusdrømmeland" med det samme. En mængde gode beskrivelser af forskellige drivhuse, der afviger betydeligt fra den ellers så typiske danske "Juliana" drivhusmodel, og derved en mængde inspiration. Flotte billeder og masser af gode tips. Kan varmt anbefales.....

  SvarSlet
 14. Jeg har nydt drivhusdrømme, som inspirerer mig til at drømme videre om det drivhus, jeg håber på kommer til at stå i min have dette forår. Jeg nyder de altid smukke billeder, som især om vinteren kan lede tankerne hen på skønne dage i en blomstrende have. Jeg vil bruge mange af de gode tips til at føre drømmene ud i livet.
  Venlig hilsen
  Mette B

  SvarSlet
 15. Claus Dalby formår at skrive lidenskabelige havebøger- og dem er der ikke så mange af. Min første bog i rækken af havebøger fra Claus Dalby var "Den levende have". Den udgave jeg har er fra 2004. Og den er godt slidt! Bogen er overkommelig at læse fra ende til anden, men den er også god i brudstykker, hvis du er interesseret i særlige arter eller årstider. Den er velskrevet og letlæselig, men hvad vigtere er; den bugner af smukke billeder i velafstemte, lækre farvenuancer. Billederne er inspirerende og smagfuldt sat. Haven tager sig overvældende frodigt ud, med smukke farve ombinationer og vekslende former. Alene af den grund bliver man aldrig træt af at kigge i bogen. Claus Dalbys haveglæde smitter og man får øjene op for vækster, som man ikke før har værdsat. Dertil er der gode råd om plantning og pasning og derfor er det også en lærerig bog, som man bliver klogere af. Claus Dalbys have er forbillede for den have, som mine to piger på 10 og 13 ønsker sig. Det er altså også en bog, som unge haveelskere finder delikat. I bogen finder vi stadig glæde og inspiration til nye eksperimenter sammen. Tak til Claus Dalby for en dejlig bog.

  SvarSlet
 16. Nu hvor sneen smelter og de står derude så tomme og hule og råber - krukkerne, så må min kommentar gå til bogen "Min krukkehave".
  Jeg husker tilbage i starten af mit haveejerskab, hvor en krukke var en meget lille rødlerspotte med en enkelt pistling af "Dronning Ingrid" i, som skulle vandes meget, meget ofte. Dengang synes jeg, at de var besværlige - krukkerne. Ja, nærmest trælse - som det hedder sig på århusiansk.
  Nu har jeg efterhånden ladet mange krukker flytte ind, og i lang de fleste er der noget, der selv kommer op og kan holde fra år til år også har jeg dem, jeg leger mere med og de er kommet til efter inspiration fra "Min krukkehave"
  Jeg har også krukker, der er "Børnehave" for de planter, jeg får hugget til mig i løbet af sæsonen, så de ikke drukner i bede eller luges ved et uheld.
  Kan godt lide at kunne flytte rundt på haven og sætte lidt nyt op foran huset eller i et bed. Der er også næsten altid et hjørne, hvor der lige plads til en krukke med hosta.
  Jeg drømmer stadig om en dag, at stå og frådse med en stor pose tulipanløg, som du gjorde i dit haveprogram, da det gav nogle fantastiske potter. Men hvert år kommer jeg for sent i gang, for jeg skal jo først råbes op af dem - krukkerne.
  Elsker alle de fine billeder, der er i bøgerne. Man bliver helt havesulten af at kigge i dem.

  SvarSlet
 17. Hej Claus,

  Jeg vil helst anmelde en af dine fantastiske bøger som slet ikke står på din liste over bøger...nemlig "Den levende have. Denne bog er min havebibel :o)..fyldt med gode tips og de lækreste billeder...
  Bogen bruger jeg som opslagværk og for at finde inspiration til sammensætning af stauder og sommerblomster..men sidderne omkring skygge planter og "bladplanter" syntes jeg også er spændende..og så alle sidderne omkring roserne.... dejligt at læse en bog hvor passionen er til at læse og føle på.
  Tak for det...

  Mvh
  Signe

  SvarSlet
 18. Kære CLaus

  Har puslet lidt med stauder og roser siden jeg sammen med min lille familie flyttede i hus i 1998. Synes dog ikke rigtigt at haven formede sig som ønsket (nok mest pga min uvidenhed). Forløsningen kom med din bog "den levende have" som åbnede alle havesanser. Form, farver og kreativitet blev sat i scene. Den bog kan tages ned af hylden i een uendelighed - og man finder til stadighed ny inspiration.

  Mit haveliv har taget en ny drejning - pga planer om en større tilbygning blev alle planter flyttet i efteråret 2008 til et midlertidigt opholdssted. Jeg allierede mig med en dygtig havearkitekt (og med god inspiration fra dine bøger) - og fik lavet en gennemgribende haveplan - som jeg begyndte at folde ud i efteråret sidste år - efter tilbygningen stod færdig. Sammen med en havekyndig vendinde plantede jeg over 200 stauder, roser m.v. i efteråret - samt fik flyttet de gamle planter rundt i de nye haverum.
  Haven er delt op i farverum (mod vest: brændte varme farver), øst: de mere sarte farver - rosa, lys lilla, hvid - en masse roser og stauder.
  Kan næsten ikke vente ..... - glæder mig sådan til at se, hvordan det tager sig ud den første sommer - håber at det meste har overlevet.

  ... selvom vinteren har været lang og mørk - så heldigvis lå havedrømme 1+2 under juletræet - så man kunne drømme sig hen mod sommeren og nye ideer, der skal prøves af.

  Lige snart er det såtid - i år er det forskellige lathyrus (bl.a. black night), cosmos (bl.a. Rose Bonbon), valmue (black dragon), amaranth etc., der skal prøves af.
  Næste store projekt er etableringen af et drivhus - tomatfrøene er købt :)

  mange hilsner
  Helle Lindkvist

  SvarSlet
 19. hej Claus
  jeg har også en del af netop denne valmue. jeg statede med lyserøde flerbladed blomster, men ind imellem kom der nogle enkelt bladet, og de sidste par år, har jeg haft en del af de mørkerøde, som jeg så tager frø af.
  Et godt råd til alle, hvis man er kommet til at så dem for tæt skal de udtyndes, ellers bliver de ikke til noget.

  SvarSlet
 20. Tusind tak for valmuefrøene, jeg glæder mig til at så dem. De lilla valmuer er bare så flotte.
  Mange hilsner haveentusiasten

  SvarSlet
 21. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 22. Tusen takk for frøpakken med Claus' valmuer!
  Spesielt flott farge på de!
  Skal så de så snart snøen er gått. Det blir det spennende å se utover sesongen. Håper jeg lykkes.

  SvarSlet
 23. Jeg ønskede mig til jul bøgerne Havedrømme 1+2 og var så heldig at få dem....har ikke endnu haft tiden til at nærlæse dem, men har nydt nogle af de skønne billeder deri. Syntes at de så så spændende ud, at jeg siden har anskaffet mig 3 mere af dine bøger og glæder mig rigtig meget til at mine mini ferier her i foråert og forsommeren skal til at fordybe mig i dem alle.Skønne haver er jo bare så fantastiske.

  SvarSlet
 24. Hej Claus Dræby
  Se det var jo et spændende sted jeg her landede. Jeg har nyt dit sted her.Taget den frihed at "låne" billedet af dig, for at kunne linke til din side her inde på min egen haveside.Håber det er i orden. Ellers så må du lige kontakte mig. Jeg nyder lige DIN have lidt mere. Den får jeg ikke vabler af.Ønsker dig en rigtig god havesæson.
  Med venlig hilsen
  Karin thomsen

  SvarSlet
 25. En gang, for flere år siden, var jeg sammen med andre skolebibliotekarer fra Svendborg, på Bogmesse i Forum. Jeg glemmer aldrig turen, for vi havde ikke kontanter på os, så vi måtte uden for Forum, hvor mit eget pengeinstitut, Nordea, havde opstillet en hæveautomat, sådan een var der ikke indenfor på det tidspunkt, for at hæve kontanter, så vi kunne købe dine bøger til både skolebiblioteket og privat.
  Cirka en måned senere blev mit dankort misbrugt, det var en udenlandsk "bande", som havde "luret" alle i den lange kø.
  Det endte godt, jeg fik mine 15.000 kr. tilbage, men i første omgang, var det de dyreste bøger, jeg har købt, og jeg tænker på det hver gang jeg ser dig i fjernsynet eller kigger i min/din "Krukker i Haven".

  SvarSlet
 26. Min krukke have.

  Jeg er absolut ikke havemenneske men din bog om dine krukker fik mig igang. Endnu ganske lidt men dog meget mere end før jeg kendte til din bog. Det er især dine flotte billeder som fik mig igang.
  Tak for sparket :)

  Hanne Christensen

  SvarSlet
 27. hei claus Det var fantastisk at finde din blog! Det er nesten lige godt som en bog,at sidde å drømme... Jeg har kun en bog;drivhuse, men den syns jeg til gengæld er meget inspirerende. Mit bittelille arvede plastikdrivhus har fået mange blomsterdrømme til at gå i oppfyllelse. Det beste ved bogen er at man fornemmer passionen,og ligefrem kan mærke det kilder i maven:-) vennlig hilsen Pia L. Norge

  SvarSlet
 28. Kære Claus.
  Først en stor kompliman for en super flot og meget inspirende hjemmeside, det var ganske tilfælet "jeg kom forbi". Jeg har kigget på nettet efter drivhuse, da jeg går i disse tanker. Og til trods for det kun kan blive et vægdrivhus, kan man jo godt trylle omkring det, og jeg finder stor inspiration her og via dine programmer. Jeg må indrømme jeg ENDNU ikke har kigget i dine bøger, men nysgerieheden er stor.
  Selve valmuen var i min have som vi flyttede ud i for nogle år siden, men til tros for at jeg samlede frø og såede så dukkede de desværre ik op året efter.
  Jeg ønsker dig held og lykke med din passion og deler den med dig.
  Solskins hilsner fra

  Louise Nielsen
  Ringsted

  SvarSlet
 29. Hej Claus
  Jeg har i mange år brugt din bøger da man altid kan få en ide. Jeg har haft lånt mange af din bøger på bibloteket og derefter bare måtte havde dem. Jeg fik en gang en bog af min far,der fortalte at jeg var i familie med Anne Just og siden lavet du en bog med Anne Just. Jeg har altid ønske at se din havde og Annes så nu vil jeg forsøge at være heldig.
  Med venlig hilsen Sanne

  SvarSlet
 30. Hej Claus
  Jeg er ny her på din blog, men følger allerede ivrigt med hver dag. Super inspirerende og pragtfulde billeder, som jo altid er kendetegnet for det, du laver. Jeg har en del af dine bøger og glæder mig allerede til den ny, du skriver på. Den er skrevet på ønskelisten.
  Mht. valmuerne er jeg helt enig i, at de er pragtfulde. Jeg så dem første gang på billeder i din bog "Den levende have" og gik straks i gang med at lede efter frø. Det var dog ikke til at finde nogen hos frøfirmaerne. Jeg kunne dog ikke lade være med at fable om disse flotte valmuer på mit arbejde, og så sagde en af mine kolleger, at sådan nogle havde han da hjemme i haven, og dem kunne jeg da godt få frø af. Lidt skeptisk var jeg, men ganske rigtigt, så nu har jeg også de mest pragtfulde mørkelilla valmuer over det meste af haven hvert år og deler gerne ud af frø til folk, der falder i svime over dem. Hvor heldig kan man være?
  Venlig hilsen Pernille

  SvarSlet
 31. Hej Claus.
  Hjertelig tillykke med din blog,klart noget af det hyggeligste jeg kan beskæftige mig med,specielt om aftenen,imens andre i fam. ser andre tv.kanaler.
  Har i gave fået havedrømme bind 1&2,som jeg nok mest bruger som "drømmet-time"for at finde ud af hvordan jeg i min nye ikke anlagte have på 2500 kvadrat m.kan formå at trylle lige nøjagtig sådanne haverum frem...
  Det næste jeg skal erhverve mig er bogen om "potter" du har skrevet.
  De venligste hilsener Bettina

  SvarSlet
 32. Hej Claus
  Har efterhånden fået anskaffet mig de fleste af dine havebøger. Det er bl.a. dem som har fået mig gennem den laaaange vinter, for der er da ikke noget bedre end at sidde og drømme sig væk i dine flotte havebilleder og lægge planer for den næste sæson. Synes især det flotte værk "Havedrømme bind 1 og 2" er fantastisk - lækre bøger kan man ikke få for mange af!
  Nyder dine hyggelige programmer hver uge og tak for de mange gode nyttige tips.
  forårshilsener fra Line B. Pedersen, Herlev

  SvarSlet
 33. Hej Claus
  Jeg er ny her på bloggen.... det er en spændende side!!
  Jeg vil høre om DU vil vise os billeder af dine staude stativer...mangler gode ideer til mine stauder.
  Gode majhilsner fra Birgit

  SvarSlet
 34. Jeg fik i forbindelse med, at jeg blev hus- og dermed have-ejer, foræret "den levende have". Den har fuldt mig under armen lige siden. Jeg har læst den mange gange, og har fulgt mange af din egode råd.
  Sidste år anlagde jeg et "flammebed", som var så utrolig smukt - og i år har jeg indkøbt stauder ud fra "hvilke planter vil jeg have med på en øde ø"
  Tak for min "have-bibel"!

  SvarSlet
 35. Lene Møllenberg17. maj 2010 kl. 08.39

  Hej Claus,
  Tak for din inspiration, på tv, på nettet og i dine bøger.
  Har en svaghed for havebøger, men de færreste er af danske skribenter som mange sikkert ved, så det er med endnu større glæde at få fingrene i dine... Mange af dem jeg har bliver kun bladret igennem (igen og igen) og havde egentlig regnet med det samme skulle ske da jeg åbnede "Min Krukkehave"....
  For de færreste havebøger læser jeg det hele af, oftest er det kun udpluk og billeder.
  Men må tilstå "Min Krukkehave" bliver "slugt" fra ende til anden.
  Du skriver med en passion og en forståelse for haven som alle vi andre "almindelige" haveejere kan sætte os ind i.
  Det er et sprog vi forstår og drager nytte af :)
  Indtil videre er det den eneste bog jeg har på hylden, men det er jo rart at have noget at glæde sig til, og jeg glæder mig rigtig meget til erhvervelsen af min næste bog af "Claus Dalby" :-D
  I ønskes alle en fantastisk sommer med masser af jord under neglene fra
  Lene Møllenberg, Holstebro

  SvarSlet
 36. Hej Claus

  sikken fin hjemmeside du har fået lavet her - det tager jo flere dage at kigge igennem:-)
  man falder helt i svime.
  jeg tror jeg er så heldig også at være i besiddelse af den flotte lilla valmue, fik frø fra min svigermor for 10 år siden og de er troligt kommet år efter år.
  se billeder på www.havemark.dk under "haven".

  SvarSlet
 37. Hej Claus
  Der fin spiring i dine valmuefrø - vi glæder os meget til at se blomsterne.
  Hilsen Gitte Bølkov

  SvarSlet
 38. Hei Claus

  Takk for at du skriver blogg, din blogg er min favoritt! Jeg koser meg veldig med de vakre bildene fra hagen din, du er til stor inspirasjon :)

  Jeg er nybegynner i hageverden og har hage kun på andre året. Men jeg har faktisk nøyaktig den samme lilla opiumsvalmuen som du viser her! Jeg kjøpte frøene på en eller annen nettside, muligens ebay, men jeg husker ikke. Ta gjerne en titt, har bilde av den på bloggen min (som ikke er mye å skryte av, den er helt ny den også). Skal forsøke å ta frø av den som du sier, den er virkelig vakker. Hilsen Line

  SvarSlet
 39. Så skønt, at jeg har fundet din hjemmeside- og at du tilmed har en blog- Jeg er lige begyndt at anlægge min have - ikke fordi jeg er ung - men ford vi er nogle "piger" der har købt en gammel gård sammen og så starter vi på ny. Når, men mit problem er, at jeg har forsøgt at få fat i nogle Camellia Sinensis- men på nettet hvor de har buske til salg - sender de ikke til DK eller så er de udsolgt osv. Jeg har også kontaktet en ven i Japan - men det trækker ud-Kender du til et sted i Dk hvor man kan købe sådan en busk ? Tak fordi du deler ud af dine erfaringer. SJL

  SvarSlet
 40. Hej Claus.

  Jeg skal have nyt drivhus til efteråret og jeg glæder mig meget til at få det lille skiftet ud med et på 11.5 m2. Det er ikke et orangeri, men en start. Så nu bliver al fritiden brugt på at finde inspiration så tiden ikke føles så lang inden jeg kan komme igang. Og inspiration har jeg fået masser af i drivhusdrømme, problemet er bare at mit nye drivhus nok hurtigt bliver for småt...

  SvarSlet
 41. Juleroser og påskeklokker

  Bogen: Juleroser og påskeklokker af Claus Dalby, kan varmt anbefales. Jeg købte bogen staks den blev udgivet og har haft mange dejlige timer med at læse, og ikke mindst nyde de smukke billeder i den. Jeg havde på forhånd to juleroser i haven, som jeg nød hver vinter. Jeg vidste ikke at der også fandtes påskeklokker... og anvendte derfor lidt tid på at orientere mig om emnet.
  Efter køb af bogen har jeg købt flere sorter, og glæder mig til at se dem blomstre til vinter.
  Jeg er ikke sikker på at mit indkøb af denne fantasiske plante standser her... det må tiden vise.
  Tak for en god, smuk og meget inspirerende bog.

  SvarSlet
 42. Hej Claus

  Jeg vil meget gerne anmelde "Den Levende Have", som ser ud til at være udsolgt fra dit forlag. Og det forstår jeg godt! Jeg har haft den i flere år, den har æselører, små skriblerier, bogmærker af frøposer og blomstermærkater, men jeg kan den snart udenad, for den har virkelig været brugbar. Særligt dine tanker omkring bedenes komposition og farveforhold er værdifulde. Billederne er smukke og giver stor glæde. Jeg har med succes selv anlagt et stort bed i hvidt og gult ud fra bogen. Tak for en fantastisk bog.

  SvarSlet
 43. Karen Bente Martinussen2. dec. 2010 kl. 19.05

  Hej Claus.

  Fantastiske bøger. Fantastisk Have. Fantastisk blog. Beundrer dig grænseløst. Tak, fordi du deler:)

  SvarSlet
 44. Jeg har flere af dine dejlige havebøger, men min favorit er "Drivhusdrømme". Jeg købte den i en efterårsferie - skulle med mine børn i legeland, men de 2 timer forsvant som dug for solen, da jeg forsvant ind i et haveunivers af passion og estetik.
  Vi flyttede for 4 år siden ind på en villavej fra 1997. Der havde boet to familier i huset før os, men alligevel var der kun hæk og græs.
  Nabohaverne var lige så fantasiforlatte og så kan man godt føle sig ret alene med passionen for have.
  Nu er der gået 4 år og jeg synes vi nu har fået skabt det jeg forstår ved en have.
  I denne proces har det været til stor inspiration og glæde, gennem "Drivhusdrømme", at blive inviteret ind i andre haveglade menneskers haver/ drivhuse.
  I min have står der i dag et junior orangeri fra Pavillion Danmark og det er et dejligt fristed, hvor også nyder at gemme mig med en havebog og en god kop kaffe.
  Da jeg fik min første have, handlede det om at lære et håndværk, men side er det kommet til at handle mere om at skabe en stemning, og der har dine bøger tilført inspiration jeg ikke har fundet i de gengse havebøger.

  SvarSlet
 45. Kære Claus,
  Jeg samlede valmuefrø i efteråret og er spændt på, om de har tænkt sig at berige haven med sine fine former og flotte farver. Det er dejligt med de råd, du giver til såningen - dem vil jeg følge.

  Én af de ting, jeg især nyder ved dine bøger er alle de smukke fotos. En skøn billedbog for voksne (og de børn, der vil kigge med).

  MIN KRUKKEHAVE har inspireret mig til at får en dejlig altan. Vore altan er i hele husets bredde, så der er nok at tage fat på. Dine idéer til farvesammensætninger og udvalg af planter har hjulpet mig til at få en dejlig blomsterpragt. Jeg har sat løg i krukker i efteråret og de står så blot og venter på forårets varmende solstråler.

  Venlig hilsen
  mette b

  SvarSlet
 46. Anmeldelse af bogen MIT HAVELIV:

  "Atter engang har jeg været beriget af en havebog, som glæder mig i lang, lang tid.
  Min far havde gartneri og glæden til blomster fik jeg i en ung alder, og den har holdt ved siden.
  Bogen er med smukke billeder både fra England og Danmark og skrevet i et sprog, der er inspirerende og let forståelig og vil få rigtig mange haveejere op af stolen og ud i aktivitet i haverne, når denne vinter er slut.

  Claus Dalbys smittende glæde ved blomster og planter er stærkt inspireret af mødet med Anne Just fra Hune, og jeg forstår ham så glimrende efter selv at have mødt Anne, hendes mand og daværende havehjælp Henriette.

  Jeg kan på det varmeste anbefale alle med interesse for planter at læse bogen og se alle de smukke billeder. Ikke mindst de gode råd om fx. at få stiklinger til at slå rod, forsinke blomster i at blomstre på een gang, klippe afblomstrede stængler ned og dermed få nye blade til at skyde frem, så bedene fortsat er frodige at se på er guld værd.

  Hvor har jeg været glad for at læse denne bog!
  Venlig hilsen Grethe Kærslund Bøje.

  P.S.
  Jeg ville ønske, at jeg var den heldige ejer af Thalictrum delavayi Hewitt's double, så smukt er den omtalt og fotograferet.

  SvarSlet
 47. Til Claus!
  Jeg har været så heldig at jeg har fået mig en lækker uudnyttet have, med masser af kvadratmeter til nu at eksperimentere i. Jeg har både dine bøger drivhusdrømme, Havedrømme og "min krukkehave", det er fantastisk både at læse i og se billederne, som virkelig kan give inspiration. Da jeg er noget uerfaren er jeg på begynderniveau, og nyder godt af de gode råd. Sidste sommer fik jeg drivhus og har her i vinter rigtig studeret din bog drivhusdrømme. Det er fantastisk at læse og blive inspireret. Jeg vil helt sikkert følge mange af dine råd og ser frem til om jeg som du kan opnå lidt blomstrende succes!
  Tusind tak for alle de inspirerende ideer!!!
  Mange venlige hilsner
  Annette Rieks (A_rieks@hotmail.com)

  SvarSlet
 48. Hej Claus,
  Gennem flere år har jeg fulgt dine udsendelser og er meget begejstret. Lige nu er jeg i gang med Drivhusdrømme. Det er spændende, og følge dine projekter inde i dine fantastiske huse. Jeg klarer mig med 2 vægdrivhuse, men frembringer alt muligt. Det er da sjovt og livsbekræftende.
  Lige nu har jeg været ude at se om det har holdt til stormen. Synet af knopper på min figen og kameliaen grøn, gør jo at foråret er på vej. Om end vi skal vente..Min interesse for klatreplanter vil nok toppe i år - der skal klatres op alle vegne.
  Tak for alle gode ideer og bliv bare ved.
  Mange hilsner Anne Vestergaard

  SvarSlet
 49. Hej Claus. :-)
  Det er så fint af dig at du vil dele disse meget specielle og smukke valmuer med os andre! Jeg håber jeg i år kan få læst eller få læst op af en ven, 2 af dine havebøger som jeg købte sidste år! For jeg ville virkelig elske at få så smukke valmuer ud i min have! Jeg har desværre ikke været i stand til at læse dine bøger, da jeg har fået piskesmæld for 5 år siden, og det har desværre gjort til jeg ikke har det så godt med at læse som før hen....:-( Jeg glæder mig dog meget til at læse dem, for du virker oprigtigt meget inspirerende!! :-) :-)
  Rigtig god fornøjelse med haven :-)
  P.S. Har jeg forstået det korrekt, mht liljer, at man godt kan grave løg op nu, selvom de er sat sidste år, og de er begyndt at vokse?

  Mange hilsner
  Fra enn store fan:-D
  Stina Nebelong (Nebelong2000@yahoo.com)

  SvarSlet
 50. Hej Claus.
  Den eneste bog jeg har af dine er havekrukker - meget inspirende.Denne kan jeg roseranmelde på min blog. Jeg har storbladet røde valmuer i haven - ved ikke hvilken slags det er - men måske du kan hjælpe? Sender dig et link når bogen er anmeldt.
  Sommerlige hilsner

  SvarSlet
 51. Jeg står altid så tidligt op, at selv katten kigger lidt irriteret og undrende på mig. I disse stille morgentimer drømmer og filosoferer jeg - og den anden dag fik jeg fat i din bog "Den levende have" og tænk, jeg satte mig med bog og en kop kaffe kl.5.15 og da jeg rettede blikket ud mod verden (og en kold kop kaffe) igen, var klokken blevet 8.00!!! Fantastisk bog, både til at nære drømme, lægge planer, blive inspireret, finde god rådgivning,ja, og savle over alle de vidunderlige fotos. Tak for den! Og tak for dit arbejde med haver - endelig er vi ved at være kommet dertil, at man som haveinteresseret IKKE længere anses som et lidt underligt indslag i evolutionen ;o)

  SvarSlet
 52. Ragnhild Løvvold23. maj 2011 kl. 21.09

  "Bonderoser og pæoner"
  Fantastiske peoner! Boken er en virkelig inspirasjon med sine flotte store bilder og lettforklarelige tekst. Masse gode råd og tips som jeg vil benytte meg av for å få mine peoner til å trives. Som grafisk designer må jeg si at boken er delikat i layout og bruken av store bilder gir en fin helhet. Takk for inspirasjon!

  SvarSlet
 53. Så rart, men helt tilfeldig havnet jeg på din blogg i kveld. Og enda rarere, for 2 dager siden så stod jeg i en butikk og kikket i Havedrømme 1 og 2 for å se etter Agaphantus! Må visst skaffe meg noen av dine bøker! Men jeg er vel minst et år for sent ute til å få frø av lilla valmuer,...... det var ved søk på Google etter bilder av slike jeg havnet hos deg. Og jeg strever etter å få tak i slike i Norge der jeg bor. http://twosmallhouses.blogspot.com/
  Hilsen Mariann

  SvarSlet
 54. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 55. Havedrømme 1-2

  Vi købte hus for lidt over et år siden med en dejlig stor tilgroet have. :o) Det første år har vi bare været tilskuere til udkrudt på udkrudt. Vi har ikke meget der kan bruges i haven, så nu er vi gået i gang med at rydde store områder med vildnis. Jeg fik disse fantastiske to bøger for kun 14 dage siden, og jeg er total solgt. Det er så inspirende at se, hvor fantastisk en have kan være. Dine bøger har virkelig fået mig til at bruge det meste af min fritid på min have. Tak.
  Karina

  SvarSlet
 56. Annette Berendtsen28. apr. 2012 kl. 15.37

  Min første havebog var "Min krukkehave" og jeg syntes den inspirerer mig hvert forår. Siden er der kommet flere hylder til med havebøger, og vi har kun en lille bitte have. ;-)) Ca 10x5 meter .Vi har mange planer.Og der skal ses i mange bøger, når vi gerne vil have et hav af blomster, siddeplads, grillplads og lille springvand. stor udfordring. ;-))

  SvarSlet
 57. Hej Claus.
  Sover pt med en del af dine bøger under min hovdepude- de er altid det sidste jeg læser i inden jeg skal sove, så jeg kan drømme sødt om blomster.
  Jeg har får 1 år siden købt hus med stor have på 7000kvm- som skal forvandles til min drømme have, hjulpet på vej af alle dine ideer og gode råd. Så stort tak Claus, for gode ideer, råd og skøn energi.
  Mvh Mia Dahl Kjelgaard

  SvarSlet
 58. Hej Claus jeg har flere af dine gode og inspirerende bøger. Men krukke haven er min ynglings. Min have er ikke så stor, men jeg har en dejlig terrasse, hvor jeg nyder mine krukker. Som er fyldt med dejlige blomster fra tidlig forår til sen efterår. mvh Dorthe Walsh (walsh@cabboss.dk)

  SvarSlet
 59. C'est vrai qu'il est magnifique ce pavot et en effet, il semble introuvable sur le marché. Vous avez donc bien raison de le garder précieusement.
  Voici quelques jours que je me promène de billet en billets sur votre blog. Quel rêve ! Belle soirée. Frédérique

  SvarSlet