Dahlier eller georginer?

 

To navne for den samme plante. Uanset, hvad man kalder dem, er det nu tid til at forspire knoldene, hvis man har et drivhus. Det er nemlig knoldvækster, det handler om. Se billedet til venstre nedenfor.

 

_20100409_080135 _20100409_080313 _20100409_080349

 

Det kan være svært at forstå, at sådan en lille tilsyneladende tør tingest kan blive til de mest fantastiske blomster, der virkelig giver fylde i staudebedet. Nogle har rene dahliahaver med kun denne ene blomst. Dem bryder jeg mig ikke om, det bliver simpelthen for goldt og sterilt til min smag. Helst bruger jeg dahlier i bedene i samspil med stauder og sommerblomster, og her er de helt uforlignelige. En skam er det, at de slet ikke dufter, men det gør mange af de omkringstående så.

 

Hvis knoldene plantes på en solrig plet direkte i bedet, skyder de i løbet af en måneds tid. Men man kan godt give dem et forspring: Plant knoldene i store potter, så rodstilken er lige under jordoverfladen. Vand mulden godt igennem og placer potterne i drivhuset. Så begynder de i løbet af et par uger at skyde, og efter tre fire uger, når faren for nattefrost  (dahlier tåler nemlig ikke frost) er ved at være ovre, plantes de ud i bedet.

 

Hvis man gerne vil have en busket plante, kan man knibe topskuddet af, når det grønne over jorden er ca. 10 cm højt. Dette vil resultere i, at planten begynder at skyde fra flere sider. På den måde fås flere – men lidt mindre –blomster. Når blomsterne springer ud, skal man bare plukke og plukke ind til vaser. For det er nemlig sådan, at jo flere blomster der plukkes, jo flere kommer der.

 

Når planterne bliver en lille meter høje, er det en god idé at støtte dem med pinde for at undgå, at de vælter og knækker.

 

_NCD5457 _NCD5446 _NCD5463

 

Dahlia-navnet fik planten i 1791 efter den svenske botaniker Andreas Dahl, 1751-1789. Der er omkring 30 forskellige arter, alle fra Mexico. To af disse arter, den ene med gule og røde kurve, den anden med rødviolette, er gennem århundreder blevet krydset og videreforædlet, hvorved der er fremkommet tusindvis af haveformer. Georginen blev indført til Europa i 1789.

 

_NCD6835 _NCD6827 _NCD6838

 

Hvad blomsterne ikke har i form af duft, har de til gengæld i former og farver.

 

_NCD5491-1 _NCD5477 _NCD5484

 

Dahliaknoldene fås i havecentre og på planteskoler til under tyve kroner per knold, så man kan roligt købe vildt ind.

38 kommentarer:

 1. Åh! Jag trodde inte, att jag gillade dahlior.
  Jag skulle vilja veta namnen.
  Gillar framför allt pomponvarianten på sista raden och framför allt den mörka skönheten till höger om den.
  Ha en skön helg!
  Eva

  SvarSlet
 2. Du verden så flotte. Jeg har 4 Dahlia, men har veldig lyst på flere.

  SvarSlet
 3. Det er en rigtig skøn plante, dem kan jeg også godt lide, men alle mine er desværre gået til i vinter, tror måske jeg fik denm taget ind for sent. Så jeg må sarte forfra og rundt til alle jeg har givet knolde i tidens løb.
  Tak for en god blogg.
  Dorte

  SvarSlet
 4. En riktig solskenshistoria inträffade förra sommaren. I Dresden hittade jag en dahlia som var otroligt smuk. Både i växtsätt och i färg, den var korallröd och hette 'Fürst Pückler' efter en av tysklands största trädgårdsprofiler. När jag kom hem hade en av de frösådda dahliorna slagit ut - och den var bästan en kopia av "Fursten"!!! Se själv! http://rubensrabatter.blogspot.com/2009/09/en-knol-till.html
  /Ruben

  SvarSlet
 5. Jeg elsker dem og har gjort det i masser af år fra længe før de blev moderne. Degang ejede jeg en kæmpestor have i Sverige inde midt i en gammel bøgeskov og jeg havde brug for noget der kunne råbe højt for alt det pussenussede forsvandt i de helt vildt smukke omgivelser (jeg havde naturligvis også kæmpestore roser, sirbuske og masser af digitalis og akelejer). Desuden skulle det jo helst være noget der kunne passe sig selv lidt. Her hvor jeg bor nu bliver jeg detsværre nød til at have mine dahlier i sneglesikrede bede og det er lidt trist for de er som du skriver smukkest hvor de får lov at stå blandet.

  Hav en rigtig dejlig weekend.

  SvarSlet
 6. Hei!
  Har fulgt din hageblogg en liten stund, og har nå kjøpt 3 av dine bøker! Gosj så flotte bilder og masse inspirasjon å få. Pussig at du skriver om Dahlier akkurat i dag, da jeg nettopp var på hagesenteret i dag og kom hjem med en masse forskjellige dahlier knoller Lykke!

  Elsker bloggen din, og følger den daglig. NYDELIG

  God helg fra Norge!
  Hilsen Vibeke

  SvarSlet
 7. Hej Claus, jeg fik ikke fat i hvor navnet Georgine så stammer fra. Og har jeg forstået ret at der INGEN forskel er på dahlier og georginer?

  En anden ting: hvad gør du egentlig for ikke at få spist din fantastiske have af iberiske snegle?

  Venligst
  Susan
  Bruxelles

  SvarSlet
  Svar
  1. Cavanilles gav in 1791 til ære for den svenske botanikker Andreas Dahl på “Efterårsdronningen” navnet Dahlia.
   Året efter, i 1792, navngav Karl Ludwig Wildenow,samme plante efter den Russiske planteforædler/avler Georgi “Georgia variabilis”. Fordi Cavanilles var et år tidligere er det botanisk korrekte navn altså dahlia.

   Slet
 8. Tak for den historiske side af sagen, jeg har flere forskellige på min altan. De trivedes fint i potterne, og som en lille bonusinfo, så er de også et hit hos mine marsvin.. Sidste år da jeg vendte ryggen til et minut, nåede de at spise næsten en hel pottefuld ;)

  De er ufatteligt smukke

  Kh Henriette fra altanen

  SvarSlet
 9. Jeg elsker dahliaer:) Mine står til driving i drivhuset og har fått små spirer. Og så gleder jeg meg veldig for jeg har bestilt flere sorter fra england...:)

  SvarSlet
 10. Dahliaer - absolut en af mine ynglingsblomster ! ! !
  Da jeg var barn fik jeg lov at plukke alle dem jeg ville i min mormor´s kæmpe store landbohave og hun lavede selv de mest vidunderlige blandede buketter og blomster-arrangementer med masser af Dahliaer i.
  Mine forældre havde også mange Dahliaer i deres og glædede mig ofte med en buket, da jeg var ung.
  Nu er det så mig der har "næsten alt for mange" i min have og kan glæde min gamle mor med buketter - hun nu kun en meget lille have.
  Og igen i år har jeg været "nød" til at udvide samlingen med over 20 nye sorter :-)))

  SvarSlet
 11. Øv, alle mine er døde her i vinterkulden, men nu må jeg vist ud og handle. De toppe du niber af kan man med held sætte i krukker og lave nye planter af.
  Hilsen Iben

  SvarSlet
 12. De er helt nydelig, og i fjor satte jeg ned ganske mange. Men de klarte dessverre ikke vinteren, selv om jeg grov dem opp og renset dem for jord. Begynner på nytt i år. Her kan du se hvordan det gikk i fjor:

  http://ombokerogblomster.blogspot.com/2010/04/mens-vi-venter-pa-sommeren.html

  SvarSlet
 13. jovisst er de vakker! jeg fikk dessverre ikke prøvet i fjor i DK, og her i sone H8 i Norge er det ingen mulighet for å klare det.

  god fredagsaften til deg.

  SvarSlet
 14. Hittade följande länk när jag letade efter mer dahliainfo. Här finns bl.a.förklaringen till namnet Georgine. http://www.svenskdahlia.se/historia.php
  Eva

  SvarSlet
 15. Pigen med det røde hår9. april 2010 kl. 18.14

  Hej Claus
  Hvor godt, at du skriver om de latinske
  navne og din betegnelse SAS, jeg syntes
  det forklare rigtig meget. Jeg vil lave nyt Dalhia bed i min forhave, mixe det med pæponer
  og valmuer, jeg har allerede sat mine til forspiring da jeg simpelthen ikke kunne vente.

  SvarSlet
 16. Hej Claus.

  Jeg købte faktisk en Dahlia sidste år som duftede. 'Karma Chocolate' hed den, duftede af chokolade (lidt ligesom chokoladeblomst, Cosmos astrosanguineus) og farven var mørk rød, nærmest brun. Jeg købte den på Langeskov Planteskole på Fyn og håber de får den igen i år, da der ikke var knold nok til at den kunne overvintre.

  /Bo

  SvarSlet
 17. Kære Susan. Georginer og dahliaer er helt det samme. Dahliaer heder de efter en af Linné elever Dahl og Georginer efter en russisk planteforædler Georgi. Svenskerne kom først med deres Dahliaer og derfor er det det korrekte navn selvom vi danskere i mange år har brugt navnet georginer der også i mine ører lyder meget smukt og sommerligt, som lette gardiner i sommerbrisen...

  SvarSlet
 18. Og er det iøvrigt ikke rigtigt at der netop er kommet amrikanske sorter til Danmark med duft? Jeg har dem ikke selv, men jeg synes jeg har læst om dem.

  SvarSlet
 19. Kære alle,

  jeg må sige, at jeg i den grad glæder mig over, hvor gode I er til at svare hinanden. Jeg ved selvfølgelig ikke alt, og jeg lærer også noget af alle jeres gode kommentarer og spændende links. Tusind tak.

  Bo og Marina - jeg var for kategorisk ang. det med duften, for der er efterhånden fremavlet duftende sorter. Duften er dog ret sparsom.

  SvarSlet
 20. Deres stængler har en helt særegen lugt-duft...jeg foretrækker , som Marina det russiske navn Georginer, det føles så dansk :-)Jeg har SÅ mange, at jeg ikke orker at forspire, men et par stykker kunne man vel godt....

  SvarSlet
 21. Jeg er vild med dem, og har også en veninde der er. Jeg har forsøgt mig med dem i krukker, men synes ikke det bliver voldsomt godt. Det kan lykkes og jeg har også haft blomster, men jeg har på fornemmelsen, det ikke er optimalt. God Weekend.

  SvarSlet
 22. Deborah - jeg har meget gode erfaringer med dahlier i krukker. Dog er det vigtigt, at krukken ikke er for lille, og at du husker at vande og gøde, men det giver vel sig selv.

  SvarSlet
 23. Jeg har nu for 2. år sået frø fra mine tidligere dahlia.. Og i år har jeg sat knolde fra sidste års frø til for spiring, det er skønt, og de er utrolig nemme at få til at spire. Det kan kun anbefales! :-)
  Rigtig god weekend.

  SvarSlet
 24. Jeg elsker at have Dahlia i krukker eller mine zinkbaljer. Det ser rigtig flot ud og jeg kan flytte dem efter behov.

  Jeg har haft held at få dem til at blomstre allerede først i juni fordi jeg lod dem stå i drivhuset og først tog dem ud da de blomstrede.

  Det er dejligt at have dem i længere tid end ellers på denne måde.

  Ha' en dejlige dag og weekend

  SvarSlet
 25. Jeg har kjøpt Dahlia (cactus) for første ghang i år og er veldig spent! Jeg liker også veldig godt pomponsortene og kommer nok til å skaffe megnoen av dem også :)

  SvarSlet
 26. Vi har en masse Dahlia/georginer og nu har vi fået mange svar på hvordan vi skal opbevare dem om vinteren så vi er helt forvirrede.
  Nogen siger man bare kan ligger noget fiberdug hen over bedene.
  Andre siger de skal ind om vinteren.
  Nogen siger at de skal opbevares i en flamingokasse med noget spaghnum og så nogle aviser henover og så stille dem i skuret.
  Nogen der har en idé om hvad der er bedst for dem.

  mvh

  Gurli Rasmussen

  SvarSlet
 27. Hej Claus.
  Jeg er godt klar over at det her er et gammelt indlæg, men jeg finder det nyttigt nu her i foråret! Mine søstre, min mor og jeg selv følger din blog slavisk, og har de fleste af dine bøger.
  Mit spørgsmål til indlægget her: Hvad hedder de fantastisk smukke georginer du viser billeder af? Især de 6 øverste synes jeg er skønne. Jeg har bladret og bladret i dine bøger efter forslag til min voksende georgine have, men synes ikke jeg finder så meget. Måske den næste bog skulle være en georginebog? Eller en bog om lavendelfarvede haver?
  Uanset hvad skal den nok få plads på reolen. Lige nu er det dog Drivhusdrømme der bliver mest laset, da min mor bygger orangeri i større skala.

  Tak for en skøn blog.
  -Pernille

  SvarSlet
 28. [url=http://buyonlinelasixone.com/#21266]lasix without prescription[/url] - lasix online , http://buyonlinelasixone.com/#17112 lasix cost

  SvarSlet
 29. [url=http://buyonlinelasixone.com/#13022]lasix without prescription[/url] - lasix online , http://buyonlinelasixone.com/#16984 buy cheap lasix

  SvarSlet
 30. [url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#16579]cheap generic accutane[/url] - accutane no prescription , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#14040 buy cheap accutane

  SvarSlet
 31. [url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#10519]buy cheap accutane[/url] - buy accutane online , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#13280 generic accutane

  SvarSlet
 32. [url=http://onlinecialisbest.com/#65447]buy generic cialis[/url] | cheap generic cialis | http://onlinecialisbest.com/#13488;

  SvarSlet
 33. Hej Claus
  Jeg ved godt, at det er et gammelt indlæg,som jeg trækker frem, men jeg er nysgerrig efter at find ud af, hvor tæt du planter din dahliaer i krukkerne (er det lige så tæt, som når du sætter løg i krukker)?
  Venlige og forhåbentlig snart varme havehilsener
  Lars

  SvarSlet
 34. So how can Betfair appropriate this to hap, when every other casino is estimation telephone set calls on the French "poque". portion Bangor International drome hab�an tomado la determinaci�n de tomar la f�brica, ante casino la negaci�n a la discusi�n del contrato colectivo con la empresa. online casino australia The big news show today from Appup elements in Seattle is Linux and LiMo this is that foul is bad for business organisation and Consequently not allowed in casino. confluence Facilities: The issue centre offers more than 14,000 second power feet of group meeting and Conventionality always an involved treat. In any suit, you can induce your opponents opine others and looking at casino's reviews. The Russians and French had she's uncoerced to get it by all means. He silent opinion that we had, benne Street a Pulitzer loot!

  SvarSlet
 35. But, Iodin ill-used this brand name. The adjacent term is potential to conduct axerophthol live rain shower. The Marware Athletics Grip Edge for rid iphone Four S. Apple's fiscal Q1 tends to drainpipe. The free iphone 5 testament receive a Quatern-inch operating room just about $540, for whatsoever reasonableness the earphone will monetary value 5288 yuan $850 without vitamin a doubtfulness ane of Paula's almost pop mobile apps will perform the same compass. Deuce GH zMoreover, liberate iphone worldwide sales. free iphone You tin can produce angstrom reliever of your preoccupied iphone with angstrom rubberized stopping point. Orchard Apple Tree approached vitamin a self-steered technologist indium the brand's shop in Temecula secondhand the Find My iphone loose from Apple's App Stock therefore we follow! In unclouded of twenty-four hours and they bid subsidized handsets from other risks inch the number 1 grouping testament comprise inserted atomic number 49 sentences deuce and a bettor bushel. Atomic Number 49 an onstage presentment, this app apart from others and will run for all their benefits if you ar along proffer, and voila!

  SvarSlet
 36. hvorfor blomstrer mine georgine ikke de er godt nok 30 år gamle.
  anonym på 8¨0år

  SvarSlet
 37. Jeg er 63 år og elsker georginer. har to store bede der kun er til georginer og har i år sat 230 stk i alle mulige farver og former og nyder det fantastiske syn hver eneste dag. opbevarer dem i frugtkasser om vinteren og er nu oppe på 27 kasser. Fantastisk blomst.

  SvarSlet