De engelske haver

I der har fulgt med på bloggen de sidste dage ved, at jeg nu sidder og skriver på min nye bog -  Mit haveliv. Her spiller de engelske haver en stor rolle, og I får nu en lille smagsprøve fra bogen:

 

 

_dsc7082

 Jeg bor som regel på Bed and breakfast for garden lovers! Fx på Luggars Hall.

Jeg har mange havebøger, virkelig mange, og en del er blevet bibler, som jeg tyr til igen og igen. En af de senest tilkomne er The English Garden med inspirerende tekst af Ursula Buchan og fantastiske billeder Andrew Lawson, en af Englands ypperste havefotografer. I 2007 udkom bogen på dansk i Peter Parkovs oversættelse. Ikke overraskende hedder den Den Engelske Have. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck fortjener stor ros for at have beriget det danske havefolk med sådan en prægtig bog. I den forgangne vinter har jeg dyrket armchair gardening foran pejsen med den bog i skødet. 

 

_dsc7219 _dsc7267

 

Haven til Luggars Hall er helt fortryllende. Forstår I at jeg føler mig hjemme?

 

Ursula Buchan har skrevet om haver gennem de sidste femogtyve år. Med en baggrund dels som historiker fra Cambridge University og dels som gartneruddannet fra Royal Horticultural Society´s haver i Wisley og Kew Gardens forklarer hun på forbilledlig vis om den engelske haves udvikling gennem århundreder og får sat de enkelte genrer ind i rammer, der er til at forstå.

Frodighed

Det, jeg først og fremmest har taget til mig, er den blomstrende frodighed, englænderne mestrer som ingen andre. Det er virkelig en stil, der tiltaler mig. Og heldigvis passer den også til mit hus. Allerede første gang jeg oplevede de engelske haver, fik jeg lyst til at skabe en engelsk have i Danmark. Og langsomt er drømmen gået i opfyldelse.


20090809_182231 Min egen have her i Risskov. Skabt med England som forbillede.

 

Hvis jeg skal svare på, hvordan jeg selv vil karakterisere min havestil, vil jeg nok kalde den en ’styret’ cottage garden. Englænderne har udtryk for næsten alt – også inden for haveverdenen. Hvad betegnelsen cottage garden dækker, forstår man først rigtigt, når man har bevæget sig rundt i de engelske havers bølgende blomsterhav og fået stemningen helt ind under huden. Det er havedyrkning ’på slump’. Man bruger, hvad man har, og doseret korrekt fås et helt udefinerligt udtryk.

 

_dsc5438 En rigtig engelsk border fra Kifsgate Court. Her er der ikke megen bar jord!

Blomsterne

De cottage gardens, vi ser i dag, er i højere grad baseret på blomsterdyrkning end i de tidlige landbohaver, hvor der også skulle være plads til køkkenurter. Af de stauder, man så i fordums haver, kan blandt andet nævnes aurikel, akeleje, bellis, viol, primula, løjtnantshjerte, pæon, lavendel, nellike, iris, lupin, kongelys, stokrose, ridderspore og valmue. Af toårige planter, som såede sig selv i rigt mål, var det forglemmigej, judaspenge, natviol og fingerbøl. Buske var der naturligvis også, og blandt favoritterne er det værd at bemærke syren og kaprifolie. Og så selvfølgelig masser af forårsløgvækster, især påske- og pinseliljer.
  

 

20090705_111759 20090705_110256

Great Dixter er endnu en af de fantastiske engelske haver, jeg besøger, så ofte det er muligt.

 

Cottage-stilen

I Den Engelske Have gør Ursula Buchan meget fint rede for cottage-stilen, og man kan blandt andet læse:
   

”Stilen stammer fra sidste halvdel af 1800-tallet og var især i begyndelsen, men ikke udelukkende, tilpasset ejere af mindre huse, snarere end de store godser. Overordnet kan man sige, at det handler om haver, der ikke er ’designede’. Det var en enkel - men langt fra ukunstnerisk - haveform, hvor sparsommelighed og selvforsyning, der var så livsnødvendige under tidligere tiders depressioner i landbruget, var beundrede dyder. Dette gav sig udslag i anvendelsen af naturgødning, kompostering og bladmuld, såvel som brug af enkle og landlige haveelementer for eksempel pergolaer og rustikke havemøbler.”

 

 

20090918_150819

Denne lille fine cottage-garden er desværre ikke åben for publikm

 

 

 

Dette var nogle få af ordene fra min bog, og jeg vil nu skrive videre …

27 kommentarer:

 1. Kære Claus....jeg sætter stor pris på at du skriver videre - for det er vist endnu en af dine jeg bare må eje :0)

  Tak for dit besøg og søde kommentar og tusind tak for linket det sætter jeg pris på. Håber også der kommer flere danske havebloggere med tiden.....er sikker på der sidder rigtig mange og bliver inspireret af din aldels smukke og informative blogg....og de skal være så velkommen.

  Et besøg i en/flere Engelske haver må da vist på listen over "Ting jeg skal nå inden jeg dør".

  Påske hilsner og fortsat god skrivelyst
  Dorthe

  SvarSlet
 2. sschhhh.... Claus skriver, og vi venter alle i spændning!! :o)

  SvarSlet
 3. Jeg er også den stolte ejer af "Den engelske have", en stor, tung og enormt flot bog.
  Det er min drøm at få lavet vores forhave til en cottage garden, det vil passe godt her ude på landet.
  Hvornår sover du Claus?
  Du har da gang i så meget at jeg bliver helt forpustet.
  Men jeg glæder mig sådan til de nye udsendelser som snart kommer og så har jeg allerede lavet min ønskeliste for julen 2010, nemlig din nye bog du skriver på.
  I øjeblikket er jeg helt fortabt i bogen om Juleroser og Påskeklokker, den ligger på mit natbord og jeg skal lige vende nogen sider hver aften.
  Fortsat god påske i storm og regn fra Hals

  SvarSlet
 4. Åhh Engelske haver, din næste bog skal jeg da vist også eje. Din blog er lige så inspirende som dine bøger og haveudsendelser.
  Og tusind tak for dit link til min blog, det er jeg glad for. Håber på at være med til at inspirere andre til at haveblogge, for der er jo masser af haveglade danskere.

  Hilsen Annette.

  SvarSlet
 5. Tusen tack för att du delar med dig och ger en tjuvtitt i din kommande bok! Luggars Hall ser helt underbart ut!

  Trevlig kväll

  Rebecca

  SvarSlet
 6. Jeg titter så øyet blir stort og vått. Utrolig mye hagestoff å hente ser jeg. Skal nok skaffe meg noen av dine bøker etter hvert. God kveld fra Norge.

  SvarSlet
 7. Der er noget fortryllende over Engelske haver, og disse billeder er til stor inspiration.SKØNT.
  Iben

  SvarSlet
 8. Takker for tipset om enda en flott bok. Og nå kan jeg nesten ikke vente på din bok, ser ut til å være mye spennende å lese i den:) Og en tur til england er på ønskelisten over steder en må dra. Lykke til med skrivingen:)Jeg håper å få til en sånn liten engelsk cottage garden stil i grønnsakshagen min, litt sånn blomster og grønnsaker om hverandre...

  SvarSlet
 9. -hvornår skal jeg nogensinde nå ud i haven, når du bliver ved at poste indlæg ? ;)
  så skønt og inspirerende - kh fru sommer ;)

  SvarSlet
 10. Vilka otroligt fina trädgårdar det måste vara en riktig upplevelse att besöka dessa.
  Jag förstår att din trädgård är något utöver det vanliga. Vilka fina förebilder.

  Tack för en inspirerande blogg.

  Ha en fortsatt fin vecka
  Hälsning/Gunilla

  SvarSlet
 11. Jeg er fuldstændigt vild med den engelske tilgang til have og blomsterliv. Måske især fordi jeg selv kun har så lidt plads at lege på, er cottage gardens min store inspiration. Tag hvad du har tilrådighed, genbrug og få det til at virke så frodigt som muligt. Lige noget for mig.

  Ingen tvivl om at jeg glæder mig til din bog :))

  I dag har det regnet ned i stride strømme så der er ikke lavet noget på altanen i dag..

  Kh Henriette

  SvarSlet
 12. Jeg måtte også bare eje Den Engelske have,da jeg så den i boghandelen.Jeg har fødselsdag her i april ,og din nye bog kommer på min ønskeseddel.Jeg glæder mig meget til dine nye udsendelser. De bliver optaget, som alle de andre.

  Hilsen Heidi

  SvarSlet
 13. Nei nå blir bare ønskelisten for bøker bare lenger og lenger. Lurer meg på om ikke boken om de engelske hagene også kommer på listen i tillegg til mange av dine :-)

  SvarSlet
 14. Skriv endelig videre!
  Vi er, som du læser, mange, som glæder os til din nye udgivelse.
  Også jeg er den lykkelige ejer af "Den Engelske Have". Vækker yndige minder fra min pure ungdom i Cambridge.

  SvarSlet
 15. Tack för inblicken från den nya boken! Ser fram emot att få läsa den!

  Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
  /Charlotte

  SvarSlet
 16. Jeg gleder meg til den boken :) Cottage stilen er nok det som tiltrekker meg også og det er noe med det engelske - både hus og haver omkring. Dessuten har vi sett det så mange ganger fra alle engelske serier. Takker også for tips om blomstererter (Lathyrus). Har sådd mine - men skal nok ha noen flere. Har sådd noen himmelblå og helt hvite. Gleder meg allerede til spiringen - og gruer meg til å toppe dem! Ellers blir jeg helt grønn av misunnelse når jeg ser haven din igjen og igjen og jeg plager meg selv igjen og igjen :) Lykke til med boken Claus! H.

  SvarSlet
 17. Ser verkligen fram emot den boken...jag älskar de engelska trädgårdarna.
  Jag tycker nog mest om Bressingham Garden, fanns också med bland B&B for Garden Lovers för ett antal år sedan.
  Efter att ha varit där började vi anlägga öar av rabatter med cottage-växter...sååå inspirerande! :o)
  Tack för blogrollen, jag har länkat till dig också! :o)
  Ha en riktigt fin Annandag Påsk,
  Lydia

  SvarSlet
 18. Åhhh engelske haver....jeg har været så heldig at besøge en del og jeg husker hver og en i detaljer, da indtrykket var så stort.
  Jeg har prøvet ikke at kunne sove natten før jeg skulle besøge en have. Mine forventninger var så store store og de blev altid indløst, da jeg på forhånd havde sat mig lidt ind i haven... ..Jeg drømmer lige nu :-))

  SvarSlet
 19. Härligt att se dessa inspirerande bilder från England, man bara njuter och hoppas att det man sår i sin egen trädgård bara ska komma i närheten av denna prakt. Men drömmar är också bra att ha.

  Birgitta

  SvarSlet
 20. Skønne, skønne fotos og haver! Tak for inspiration!
  Lavendel

  SvarSlet
 21. Ja, der havnet jeg utpå bokgaleien igjen. Har bestilt Den Engelske Have via Capris :)) De gamle steinbygningene preget av tidens tann, gjør jo ikke akkurat de engelske havenmiljøene mindre attraktive. Tusen takk for tips til severdige engelske haver. En av de tingene jeg MÅ få med meg (bortsett fra havetur til Danmark) er en havereise i England. Får jeg oppfylt disse to ønskene blir jeg den lykkeligste på jord :)

  SvarSlet
 22. Tak for mange gode kommentarer. Kan se, at mange ligesom jeg er glade for England. Jeg lover, at jeg nok skal blogge direkte fra de udvalgte udenlandske haver, når jeg i løbet af foråret og sommeren rejser ud.
  Til maj skal jeg både til Holland og England for at fotografere pæonmarker og -haver til efterårets bog 'Bonderoser og pæoner'.

  SvarSlet
 23. Håller med dig Claus. Visst är de engelska trädgårdarna fina. Har själv besökt Kiftsgate och Eastgrove Cottage Garden..... Boken du rekommenderar skall jag ta mig en titt på.

  SvarSlet
 24. Kære Ingmarie,

  Tak for kommentar. Du undrer dig måske over, at jeg ved det sidste billede ikke skrev, at det var Eastgrove Cpttage Garden. Sagen er den, at ejerne lukkede haven for besøgende sidste år på grund af svigtende helbred. Jeg var var der for at sige 'farvel'. Det er altid trist, når en god have lukker.

  SvarSlet
 25. Flot og informativ side - tak Claus.
  Her finder jeg inspiration til min egen have. Har lige købt drivhus og pavillon fra hobbydrivhuse.dk - er ved at indrette disse og livet er jo bare herligt.
  Venligst
  Niels Jensen

  SvarSlet
 26. Hi, just wanted to tell you, I enjoyed this blog post.

  It was inspiring. Keep on posting!

  My webpage - novoline book of ra

  SvarSlet
 27. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though
  you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog
  when you could be giving us something enlightening to
  read?

  Review my blog; brook Of Ra

  SvarSlet