De skønneste slyngplanter

 

Man kunne godt tro, at min yndlingsplante var klematis, i og med jeg har et firma med samme navn. Men faktisk har jeg svært ved at fremhæve den ene plante for den anden. I foråret er det tulipaner, som står mit  hjerte nærmest, om sommeren roserne, hen på sæsonen dahlierne, etc.

 

Klematis er ikke sæsonbestemt. Der findes arter, der blomstrer så tidligt som marts-april, hvis de vokser op ad en sydmur, og derefter går det slag i slag.

 

20090619_180607

 

Jeg ved, at der er megen forvirring omkring det med beskæring. Men det kan faktisk siges meget enkelt: Alle de klematis, der har deres hovedblomstring efter 1. juli, skal bekæres. I efteråret eller vinteren. Det skyldes, at de blomstrer på årets vækst. Alle tidligere blomstrende klematis blomstrer på forrige års vækst, og derfor er det fatalt, hvis man skærer dem ned. For dette  betyder så, at der ikke kommer nogen blomstring det år.

 

Dette var blot nogle få informationer omkring denne helt fortryllende planteslægt, men i min næste bog vil jeg fortælle meget mere uddybende om de herlige klatreplanter.

 

20090731_182810

 

 

Det meste af det, jeg ved om klematis, har jeg lært af Flemming Hansen, der har sin egen lille planteskole, der kun sælger klematis; til gengæld er der mange, at det kan være meget svært at vælge. Hen over året besøger Flemming og hans hustru Birthe en lang række plantemarkeder, men det er også muligt at bestille på nettet. Gå på opdagelse hos Flemming og Birthe Hansen hos ClematisDanmark

14 kommentarer:

 1. Den må jeg besøge næste gang jeg kommer til min gamle hjemegn. Bare det ikke bliver for dyrt.

  SvarSlet
 2. Kanskje jeg skal kjøpe meg nye klematiser i sommer. Jeg har prøvd mange ganger, men har aldri fått de skikkelig til. Jeg trodde de skulle klippes ned uansett. Det er vel en av tingene jeg har gjort fel. Det er en fin blogg du har. :))

  SvarSlet
 3. Suk - endnu en af de planter, rådyr også kan lide (trods oplysning om det modsatte i litteraturen).
  Plantede 4 stk. sidste år - og væk er de!
  Har efterhånden prøvet samtlige afskrækkelsesmidler.
  Nu mangler jeg kun at forsøge mig med et svensk miljøvenligt middel.
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 4. Klematis var den første plante jeg kjøpte i hagen. En blå Clematis Jackmanii. Siden har jeg nok blitt glad i alle planter utfra deres ulike egenskaper. men fortsatt er klematis en absolutt favoritt blandt slyngplantene. Gleder meg til å lese hva mer du har å si om denne:) Og kanskje jeg får besøkt dette gartneriet en gang jeg er i danmark:) Glad for at du nevner slike flotte steder å besøke, man vet joaldri når man er forbi.
  Hod helg til deg. Klem

  SvarSlet
 5. Åh suck, tänk så många vackra clematis det finns!
  Ha en fin helg,
  Lydia

  SvarSlet
 6. Jeg holder utrolig meget af Clematis, men har ikke altid haft succes med dem i min have, har forsøgt igen og igen - de senere år er det dog gået bedre. Jeg er facineret af din beskrivelse i "Den levende have" af hvordan du lader Clematis vokse i bøgehække det vil jeg bare prøve og så se om jeg kan affinde mig med at hækken ikke skal klippes!!

  SvarSlet
 7. Clematis er like nødvendig i haven som roser og stauder synes jeg. De du viser er utrolig vakre! Hvilke sorter er de to øverste? De kledde hverandre perfekt! Ja, de nederste også :) Jeg er spesielt glad i Warszawska Nike og Piilu. Sistnevnte gikk ut i fjor, så den må jeg skaffe meg igjen. I fjor plantet jeg Vitabla 'Sommersnow', for en vekstkraft! Så har den jo utrolig søte blomster som aldri tar slutt...den blomstret i ett fra tidlig sommer til sent på høsten. Vi har en svært dyktig klematismann i Norge, Fikk Røsholm, her er hans nettsider med bl.a oversiktlig beskjæringsveiledning. http://www.klematis.org/Startside.html

  Nå har endelig våren kommet hit også, solen varmer godt og det er deilig å pusle i haven. Nå begynner livet på nytt!

  SvarSlet
 8. Der er mange andre end President og Ville de Lyon- som vi havde i mit barndomshjem, der er smukke. Jeg er vild med de tidligtblomstrende C. montana og alpina-er de blomstrer så overdådigt og nogen af dem dufter skønt!

  SvarSlet
 9. Ja! Flemming og Birthe Hansen, er virkelig nogle rare mennesker som du bør tage en snak med om Klematis.

  Det Flemming ikke ved om klematis, er meget meget lidt.

  Deres planter er store flotte og sunde, så du kan roligt bestille på nettet.

  Jeg er også selv vild med Klematis som jeg har flere slags af i min egen have.

  SvarSlet
 10. Dejligt med et link, hvor man simpelthen bliver fortryllet af de smukke planter. Jeg har allerede udset mig et par stykker.

  Tak for de gode ideer Claus ;o).

  SvarSlet
 11. Kære Karen. Jeg har selv haft meget stor glæde af de svenske afskrækkelsesmidler. I Danmark har vi ikke rigtigt noget der virker, men det svenske stas, dét kan de ikke lide. Lige når man har sprøjtet det ud er det meget grimt, men lige såsnart det har regnet er farven væk og kun lugten som då og rådyrene ikke kan lide er tilbage (mennesker kan ikke lugte noget). Jeg har også prøvet alt muligt andet og der er sjældent noget der virker mere end et par dage.

  SvarSlet
 12. Hallo!!! Endelig kjennes det deilig av varme her i Sandefjord,nå er det tiden for kaffekoppen i sola og hagesysler,deilig. Klematis av alle slag er fantastiske flotte planter, det er jo bare fantasien som stopper hvor en kan plante de. Jeg har en eiendom med mye fjell i og med jeg bor på en topp, men det hindrer meg ikke i å ha mange typer planter. Klematis har jeg samlet i et bed hvor de slynger seg oppover i et tre med mange greiner. Treet er hvintergrønt og noen av greinene har mistet det grønne, men det gjør ingen ting for da klatrer Klematisen oppover og dekker det hele. Takk for mange flotte ideer fra deg, spesielt det med purre og gullerøtter, gleder meg til å prøve det i staude beddet. Ha en fin hage helg. Skulle ønske vi her hadde samme klimaet som dere i Danmark, men den gang ei. Klem fra Grete i Sandefjord.

  SvarSlet
 13. dette var en av de første planter jeg satte ned på gården. 4 sorter som jeg leste meg frem til skulle være gode planter. Alphina, Dr. Ruppel, President og Rouge Cardinal. Kun Dr. Ruppel hadde rikelig blomstring det første året. De andre var en skuffelse. Mulig de blir bedre dette året om de bare får sol. Det forrige år regnet alt bort.

  SvarSlet
 14. Your photo's are just lovely. I have a great passion for gardening, and I have to admit I have way to may favorites like you. XO MARY

  SvarSlet