Det går fremad, men langsomt!

 

På denne årstid kan jeg godt gå og blive lidt utålmodig, når jeg ser, hvor meget der er i blomst rundt omkring ude i byen. Narcisserne har blomstret i flere uger derude, og tulipanerne står med svulmende knopper.

 

20100424_091048

 

Når det hele stadig lader vente på sig her, er det selvfølgelig fordi, jeg bor, hvor jeg gør. I mine bede inde mod skoven er den første narcis sprunget ud i dag, og tusindvis vil følge efter i de næste uger.

 

Selv om det kan være svært at tøjre tålmodigheden, er der alligevel rigtig mange fordele ved at have bede, der ikke bliver gennembagt af solen. Sidstnævnte har jeg dog også nogle af, oppe ved villaen og længere ud mod alleen. Her er blomstringen begyndt - til gengæld holder disse blomster ikke så længe. Mit held er, at jeg ved at lægge løg i både sol og halvskygge kan forlænge løgfloret betragteligt.

 

20100424_091225

 

Jeg har så mange yndlingsplanter på denne årstid, og det er især dem, der ikke gør så meget væsen af sig. En af dem hedder på dansk vårskærm og på latinsk Hacquetia epipactis. Det er en lille diskret 10-15 cm høj plante fra alperne, der folder sine gulgrønne blomster ud i marts. Den holder af en letskygget vokseplads i humusrig jord, og det er netop disse forhold, jeg kan tilbyde den i min skovhave, hvor den danner en fin bund til narcisserne.

 

Hvor vårskærm holder af at være, formerer den sig selv ved frøsåning. Har man større partier, kan de med forsigtighed deles. Underligt, at det kun er få, der kender den.

 

20100424_091625

 

En anden herlig og noget mere kendt, plante til skyggede forhold er himmelblå lungeurt, Pulmonaria angustifolia. Den har den smukkeste blå farve, man kan tænke sig. Det er en rigtig blå blomst. Himmelblå lungeurt findes vildtvoksende nogle få steder herhjemme, men den er fredet. Heldigvis er den nem at finde på planteskolen.

 

Den breder sig langsomt ved overjordiske udløbere, men bliver aldrig en plage. Efter blomstringen tager bladene til i størrelse og danner det smukkeste bunddække, som er uigennemtrængeligt for det meste ukrudt. Det er en virkelig must have plante, som englænderne siger.

 

579[1]

 

Det er det mest pragtfulde vejr i dag, så jeg vil gå ud og lave noget i haven. Herligt …

9 kommentarer:

 1. Hej Claus

  Jeg har fået dine smukke postkort med posten. Hvor er de smukke. Tusind tak for dem og hav en dejlig dag i haven i det fine vejr.

  Mange solskinshilsener

  Deborah

  SvarSlet
 2. Hvor er det en dejlig blog du har fået med masser af inspiration - tak fordi du deler. Jeg vil også trække i havetøjet og nyde det dejlige vejr. God fornøjelse til dig og alle I andre.

  SvarSlet
 3. Hello Claus,
  it's allways interesting what other people grow in their garden (not only roses). I follow your great blog with the help of the google translator, so I can handle the danish language a little bit. We have also a grat weather today in the german heather.

  enjoy the spring!

  BeMo

  SvarSlet
 4. Jeg måtte jo lige et smut ind fra haven, for at blive tanket op med en kop frisk kaffe, og hvad finder jeg så i postkassen!? De fineste postkort fra dig, som jeg bare er superglad for. Tusind tak for dem, og fortsat god haveweek-end til jer alle :o)

  SvarSlet
 5. Ja dejlig overraskelse i posten i dag.
  Havde jo helt glemt at jeg skulle have kort.
  De er bare så smukke. Tusind tak.
  Og ikke bare skønne postkort. Også brevet er skrevet på lækkert brevpapir. Dejligt at møde et menneske som vil have kvalitet i alle detaljer
  ;-)

  SvarSlet
 6. Jeg har i dag modtaget dine flotte postkort som gave fra dig. De er utrolig smukke, tusinde tak for dem. Plantekassen ved Charlottenlund sælger juleroser/påskeklokker fra Mariannes gartneri. Det var dejligt at se. Mine bestilte jeg online og fik dem tilsendt i december. De er så smukke! Alt sammen pga din dejlig bog tilegnet denne skønne plante. Hav en fortsat god dag

  SvarSlet
 7. Det heter 'å vente på en glede er også en glede' :) Så blir også gjensynsgleden desto større. Det vet vi her i Norge som fremdeles har kuldegrader om natten!

  Men vi har da vår her også, i dag hilste jeg på mine første blomster på Hacquetia epipactis som jeg plantet i fjor. De er så søte! Det er alltid spennende med nykomlinger om de har overlevd vinteren. Jeg savner en del, men det meste ser ut til å ha klart seg. Nå vet jeg at noen planter kommer sent i gang, så jeg har ikke gitt opp håpet enda :) Pulmonaria er vakker, denne MÅ jeg skaffe meg, jeg har hatt et godt øye til den lenge nok nå :)

  SvarSlet
 8. Tak for et smuk indlæg. Jeg er vild med den sarte tegning :-)

  SvarSlet
 9. Hacquetia epipactis..

  Den må jeg ud at finde.
  Den skal bo ude under bøgen sammen med Scilla, Hyacint og Anemone

  SvarSlet