Dronningens roser

 

Når jeg skriver denne overskrift i dag, handler det selvfølgelig om, at majestæten fylder år. Ikke så eget, at det er rundt, men, jo … Selvfølgelig – tillykke med det!

 

Der er nemlig en gylden huskeregel, der siger, at roser skal beskæres til Dronningens fødselsdag. Før i tiden tror jeg nok, at man tænkte på Dronning Ingrid, men i denne sæson er det bedre at rette sig efter Margrethes fødselsdag, fordi det har været så lang en vinter. En anden regel siger, at der kan/skal beskæres, når birkens blade er på størelse med museører.

 

Untitled-2

 

I går fortalte jeg om min ‘taktik’ med altid at spørge folk, der er klogere end mig selv, når jeg har brug for at vide noget. Roser vidste jeg ikke meget om i begyndelsen, men så blev jeg medlem af Det Danske Rosenselskab, og i deres fantastiske blad RosenNyt, læste jeg mange artikler omkring dyrkning, skevet af Ernst Jensen fra Ribe. Han er virkelig en mand, der ved, hvad han taler om, og hvad angår rosers pasning og trivsel, er han en klog mand at gæste. Derfor bad jeg for et par år siden Ernst om at samle al sin viden i en bog, der udkom sidste år med titlen ‘Et liv med roser’. Den har fået megen ros. Og mange har sagt: “Nu forstår jeg det!”. Nedenstående tekst har jeg lånt fra Enst’ bog:

 

018_roser

 

Beskæring

Beskæring er ikke nogen naturlov, men noget, vi mennesker har fundet på, og det er der selvfølgelig en god mening med. Hvad er formålet med beskæring? Formålet er først og fremmest at bevare rosens sundhed; en foryngelsesbeskæring sikrer, at der hele tiden vokser nye og sunde skud frem. Dernæst er formålet at forme rosen til den smukke, rigt blomstrende plante, som vi kan glæde os over hver eneste sommer.

 

039a 039b

 

Vi kan med fordel foretage en udtynding af de forårsblomstrende roser, de botaniske og de nærtstående hybrider, der blomstrer meget tidligt. Engangsblomstrende klatreroser, der ligesom de botaniske, blomstrer på andet års skud – altså de skud, der voksede frem sidste sommer – udtyndes ligeledes på dette tidspunkt. Store slyngroser er lettere at overskue, før den helt store bladmasse er dannet. Fjern gerne nogle af de ældste og udtjente grene ved basis, eller hvor et nyt kraftigt skud er brudt frem.

 

Selve beskæringen foretages, når der ikke længere er udsigt til vedvarende frost eller streng nattefrost. Et par graders nattefrost nogle nætter efter beskæring har dog ikke nogen betydning.

 

Der er nogle grundregler, som det er fornuftigt at følge, men det allervigtigste er, at man skal være indstillet på at lære af roserne. Det skal forstås på den måde, at når man beskærer en rose, skal man fra begyndelsen gøre sig klart, hvordan man kan tænke sig, at rosen kommer til at se ud, når den har sat nye skud og står i fuldt flor.

 

Roser er imidlertid individualister, der har deres egne meninger. De opfører sig meget forskelligt og ikke altid sådan, som vi har tænkt os. Derfor er det lige så vigtigt, at man lærer rosens måde at vokse på at kende og lægger mærke til, hvordan rosen har udviklet sig efter beskæringen året før.

 

Når man først har lært rosen at kende, er det meget lettere at beskære den. Der er jo ikke nogen, der siger, at den samme rose absolut skal se ens ud i alle haver. Hvis man synes, at rosen er smuk efter den beskæring, man har udført, er det selvfølgelig fint. Det er den individuelle opfattelse, der gør beskæring spændende. Blev resultat ikke som forventet, må man beskære anderledes næste forår.

 

Hvor langt skal roserne skæres tilbage?

 

040a 040b 040c

Herover vises henholdsvis hård beskæring (10-20 cm), moderat beskæring (25-30 cm) og let beskæring af bedroser

 

Bedroser

Roser, der står tæt sammen i et bed, skæres tilbage således: storblomstrede til ca. 10-20 cm (hård beskæring) og buketroser til ca. 25-30 cm (moderat beskæring). For renæssancerosers og Austinrosers (de engelske roser) vedkommende afhænger det mere af, hvor megen plads man har tildelt rosen. Solitære roser, der typisk skal have lov til at tage sig ud som en smuk busk, beskæres ganske let eller studses, men husk altid: ned til frisk ved.

040d

Beskæring af bedroser

 

Buskroser

Her er der mange typer. Følgende regel kan stort set anvendes på alle typer: De nye kraftige skud, der voksede frem fra basis sidste sommer, afkortes med ca. halvdelen. Hvis de er meget tynde, afkortes de med to tredjedele for at give dem noget styrke. Gamle skud afkortes til ønsket længe. Sideskud afkortes, så der er tre-fem øjne tilbage.

 

041

Beskæring af klatre- og slyngroser

 

Klatre- og slyngroser

De nye skud, som voksede frem sidste sommer, har du vel passet godt på og sørget for opbinding af i efteråret, så de ikke er knækket i vinterens løb? Dem skal vi have trukket lidt ud til siderne og bundet fast, så de rigtigt kan sætte nye sideskud og masser af blomster. Jo mere vandret en gren ligger, jo flere blomster kommer der. Fjern en eller flere af de gamle og udtjente grene, for rosen har jo allerede vist, at den vil fremad i livet ved at sætte nye skud fra basis.

 

Er der ikke kommet nye skud sidste sommer, er det dig, der skal tage initiativet. Fjern én eller flere gamle grene. Det provokerer rosen til i sommerens løb at komme med nye skud, hvis den ellers vil fremad her i livet! Sidegrene afkortes, som der nu er plads til eller til tre-fem øjne. Endelig bindes rosen godt til med blødt bånd, så file/gnaveskader ikke giver sår i barken.

 

 

Dette var nogle af Ernst Jensens kloge ord, og jeg har hørt professionelle gartnere sige: “Skal man kun have én rosenbog, bør det være denne!”

 

Foruden beskæring fortæller Ernst også om gødning, pasning i det hele taget og meget meget mere. Samtidig er bogen en fortegnelse over en lang række sublime roser, som Ernst har udvalgt og dyrker i sin pragtfulde rosenhave.

14 kommentarer:

 1. Så flott at dronningens fødselsdag er med å tidfester beskjæringen av rosene i Danmark, Claus!

  SvarSlet
 2. Super indlæg! Jeg har netop gået her og kigget på mine roser og tænkt "skal, skal ikke?". Og nu kan jeg da se jeg skal!

  SvarSlet
 3. Sikke dog en flot og god genemgang af beskæringen af roser. Det er dejligt at du har lavet den :)

  Det er lige noget vi alle kan bruge og især lige nu. Dejligt at du har taget alle de forskellige slags roser med, så vi kan se forskellen.

  Jeg elsker roser og jeg glæder mig hvert år til de springer ud, kan næsten ikke vente.

  Desværre har mine roser taget meget skade af al den sne og frost vi har haft her i vinter, så jeg har klippet dem helt. Det har jeg aldrig gjort før med mine engelske roser, så det var med ondt i maven... men grenene var simpelthen gået ud og var helt sorte, så de blev klippet ned til nye skud. De skal nok klare det - så jeg glæder mig stil Juni og udspring.

  Ha' en dejlig dag.

  SvarSlet
 4. Ja mine roser har også haft ondt i frosten.
  Men må sige at bogen et liv med roser er helt fatastisk hvis man har roser i haven.. Og er man til engelske roser, har David Austin skrevet nogle der er helt fantastiske.. Jeg har dem hele vinteren og ligge på mit sofabord, så jeg hver dag kan kigge og glæde mig til sommerens smukke blomster..

  SvarSlet
 5. Nu hører jeg til en af de få der egentlig ikke er særligt interesseret i roser, men jeg synes de er smukke, meget smukke endda. Men det er altid godt at få nyt at vide, også selv om man ikke lige har brug for det på nuværende, måske man skulle nedsætte sig som rosendyrker engang...

  SvarSlet
 6. Those old rules are so brilliant. It's so much easier to remember dates if it's Queens's birthday, or when the birch's leaves are the size of mice ears. Thanks for the pruning tips.

  SvarSlet
 7. ET LIV MED ROSER af Ernst Jensen er en pragtfuld bog ! Hvor var det godt du fik ham til at skrive den !
  Han beskriver nemlig tingene, så de er til at forstå for alle. Lidt lige som i både dine egne og Anne´s bøger og den er ligeledes fyldt med skønne billeder.

  SvarSlet
 8. Jeg giver 'roserne' videre til Ernst.

  KirstenK - jeg tror, vi er mange, der simpelthen ikke ville undvære roser. Respekterer selvfølgelig, at du ikke er interesseret i dem. Men ...

  SvarSlet
 9. Nej, det kan ikke passe - Dronning Ingrid havde fødselsdag den 28. marts, så tidligt har ingen vel beskåret roser i Danmark??Jeg er ved at være igennem mine nu...men det er en sej omgang med både roser og lavendler - klip -klip!

  SvarSlet
 10. Kære Lavendel,

  selvfølgelig passer det! Se lige nedemstående, som jeg netop har kopieret fra JP´s hjemmeside:

  Hvornår skal roser beskæres:
  Roser skal beskæres så tidligt, at de ikke når at sætte alt for lange nye skud, der bare skal klippes af.
  Beskæringen vil stimulere dannelsen af nye skud, og disse kan tage skade af sen nattefrost. Så beskæringen skal ske så sent, at der ikke er risiko for betydende nattefrost.
  Det ideelle tidspunkt er, når disse parametre mødes.
  I gamle dage hed det, at roser skulle beskæres omkring dronningens fødselsdag. Men det var under den gamle dronning, Ingrid, født 28. marts 1910. Siden er kommet en ny dronning, Margrethe, fødselsdag 16. april – og mange skærer stadig ved dronningens fødselsdag.

  SvarSlet
 11. Godmorgen Claus! Jeg sidder og nyder solsorternes morgenfløjt. Synd at sove fra det.
  Sikken da en FED rosenbog. Den vil jeg også ønske mig. Jeg har nemlig fødselsdag den 20. og DA beskærer jeg roserne. Jeg må ud og dreje mine klatreoser på hegnet ned i vandret eller de må ha' saksen!

  SvarSlet
 12. Det må jeg nok sige...men jeg giver mig :-) det var nok før jeg rigtigt begyndte at interessere mig for roser...men helt enig det er en balancegang..heldigvis er der ikke megen nattefrost på disse kanter...ha' en god og produktiv weekend..egentlig har man slet ikke tid til at sidde her og blogge!

  SvarSlet
 13. Hmm, jeg er lidt forvirret. Jeg er i gang med at binde mine roser ned til vandret position, som bl.a. beskrevet i Claus Dalbbys nye bog, Mit haveliv. Som Claus skriver, er det et rigtig hyggeligt vinterarbejde (-:

  Jeg vil samtidig gerne fjerne de ældste skud helt nede ved jorden for at holde rosen vigør. Al den overstående snak om frostskader og datoer får mig imidlertid til at tvivle på, om det er en god ide at foretage denne operation nu?

  SvarSlet
 14. Kære Helene, der er ok at fjerne skud der skal helt væk nu, men vent med egentlig beskæring.

  SvarSlet