En drøm om pæoner

Jeg har en del gange skrevet om mit vilde pæonprojekt med de over tusind pæonknolde, vi har lagt i haven. Flere gange har jeg også fortalt om, hvordan vi blev totalt overvældet af vinteren og derfor måtte lægge rigtig mange forårsløg i kasser, og dem har vi nu plantet ud.

 

_20100415_092231

 

Også en del pæonknolde blev lagt i kasser, og dem er vi nu i færd med at flytte ud i bedene. Knoldene er kommet fra forskellige europæiske specialplanteskoler.

 

080616_13441_

 

Men også fra Djursland har jeg fået nogle store flotte knolde. De glade givere er mine gode havevenner, Anders og Anna, som i mange år har drevet det nu lukkede Gartneri Brændtvad.

 

080616_13472_ 080616_13453_

 

Jeg lærte Anders og Anna, samt Anders’ søster Signe, da jeg var på udkig efter særlige haver til ‘Havedrømme I og II’. De tre mennesker er nogle af de mest gæstfrie og gavmilde, jeg har mødt, og billederne af de udsprungne blomster er alle fra det gamle gartneri.

 

080616_13501_

 

Pæonerne blev dyrket til afskæring, og selv om gartneriet i dag er lukket, nyder flere af områdets blomsterhandlere stadig godt af de smukke danske pæoner.

 

080616_13447_

22 kommentarer:

 1. Åh jeg eeelsker pæoner! Kan lige se min terrasse omkrandset af pæoner for mit indre øje -hvilket syn! Men det bliver nok et lidt dyrt projekt at gå igang med ;0)

  SvarSlet
 2. Smukt! Smukt! Smukt! c",)

  SvarSlet
 3. Jeg simpelthen elsker peoner:) Så vakre bilder:) Gleder meg til mine kommer i blomst:) Kanskje jeg skaffer meg et par til i år... Klem

  SvarSlet
 4. De er så skønne og dufter dejligt, netop afsnittet om Anders, Anna og Signe er et af mine favoritter - tænk at eje sådanne rækker i sin have;))

  SvarSlet
 5. Ja, jeg har også fået øjnene op for pæoner. Vores have er ikke ret stor, så jeg valgte at plante en i en potte, da den overlevede den første vinter, fik jeg yderligere en efteråret efter, og i efteråret 2009 købte jeg så endnu en. Med den kolde vinter vi nu har haft, har jeg været noget nervøs; jeg har nemlig ikke nogen steder læst at pæoner skulle kunne stå i krukker, og de står blot under udhænget inde ved huset om vintern, så alle tre krukker har været bundfrosne - men de spirer alle.

  SvarSlet
 6. Noe så nydelig, jeg elsker peoner men må nok nøye meg med de 3 jeg har:)
  klem marilyn

  SvarSlet
 7. Så flott det er med peoner!!! Tenk å hatt en åker med blomstrende peoner....en har lov å drømme:)

  SvarSlet
 8. Det ser sørme flot ud! MEN er det ikke noget m. at pæoner skal plantes/lægges i en bestemt dybde? Hvor dybt er det helt præcist?

  SvarSlet
 9. Hvor er de skønne.
  Pæoner er faktisk noget af det jeg har noget af i min lille have.
  Bl.a. en meget smuk lyserød en.
  www.agnesthrane.blogspot.com

  SvarSlet
 10. Det første , jeg gjorde, da jeg for 4 år siden flyttede ind på Lavendelgården, var at grave af plænen, så jeg kunne få et pæonbed. De er bare blevvet større og flotte år for år. En træpæon stod i haven i forvejen - stor og mægtig er den.

  SvarSlet
 11. Nydelige peoner. Nå om våren gleder jeg meg over de røde skuddene som tidlig kommer opp av bakken. Imponerende med de mengder som på bildene over.

  SvarSlet
 12. Kæreste Claus.
  Jeg bliver gladere og gladere hver gang jeg kigger forbi din side, hvor er de skønne dine billeder. Jeg elsker pæoner og bonderoser. Jeg har hørt en lille fugl synge om en bog om netop disse, i stil med den om juleroser, er det sandt at jeg har så fantastisk en bog i vente??
  Venligst Mathilde

  SvarSlet
 13. Hvor er det altså dejligt at stå op til din blog med alle disse skønne billeder, tips og ideer. Bedre måde at vågne, lige så stille på. End med din blog og en kop kaffe, findes vist ikke :-)
  Er meget interesseret i dine sorte kasser - hvor kan de erhverves ?

  SvarSlet
 14. Tobiasholst: Pæoner skal plantes højt - hvis de omplantes så med skuddene lidt højere over jorden end de stod før, hvis de plantes dybt blomstrer de ikke før om 3 år

  SvarSlet
 15. Øjøj, sådan en kasse fuld af spæde skud, det lover godt! Såvel silkepæonerne som bonderoserne i vores have tiltrækker alle, børn, voksne, bier og myrer - de er noget helt særligt. Min favorit er en semifyldt, hvid én, der dufter krydret. Et sikkert vasehit.

  Flotte billeder fra den nedlagte planteskole, må vist hellere få kigget i Havedrømmebøgerne

  SvarSlet
 16. Peoner er vel oldemorblomsten over noen, de minner meg i alle fall om min farmor. Sett i slike mengder som hos deg er de et nytt og magisk skue :) Jeg kan forestille meg det er helt himmelsk å bevege seg blant dem, man blir vel helt bedøvet av duften :)

  SvarSlet
 17. Tak. Tak. Kan se, at I også elsker pæoner. Hvem gør forøvrigt ikke det?

  Anonym/Mathilde - den lille fugl har sunget rigtigt. Til efteråret kommer en ny bog fra min hånd - 'Bonderoser og pæoner'.

  Sanne - ved ikke, om man kan købe kasserne. Jeg får planter i dem, når jeg bestiller fra Holland.

  SvarSlet
 18. Pragtfulde fotos og pragtfulde blomster!
  Glæder mig til at se din nye pæon-have - må blive et syn for guder.
  Glæder mig ligeledes til din nye bog "Bonderoser og pæoner" og håber, at den bliver lige så omfattende som bogen "PÆONER" af Jane Fearnley-Whittingstall (1999).
  Der er meget at indhente på din blog, når man har været uden computer på Fanø i en uges tid.
  Så tak for hyggelig læsning på en grå dag her tilbage på Vestsjælland.
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 19. Hej Claus. Det er en helt utrolig blog du her har fået op at stå. :-)
  Har brugt det meste af denne regnfulde Bededag til at lure ideer og læse tips. Og pludselig står der nogle navne jeg kender! Anders, Anna og Signe fra Brændtvad ved Ørum. Der brugte jeg en del af min barndom med at snuse og dufte i drivhusene og snakke med Anders sammen med min far. De var en institution i området - savner tit et lille gartneri lig deres.
  Tak fordi du lige kunne minde mig om dem.:-)

  SvarSlet
 20. Ja Brændtvad gartneri var helt fantatisk jeg bor på djursland og elsker også pæoner og dem jeg har i min have er netop fra Anna, Anders og Signe, jeg elsker deres have som er aldeles smuk. Jeg vil ønske mig din bog :-)

  SvarSlet
 21. Kære Claus
  Kigger på dit foto af pæonknoldene... vil det sige at man kan lade knoldene overvintre uden synderlig meget jord ligesom i din kasse? Jeg har nogle pæoner stående i spande somvener på at blive plantet ud til foråret og de fylder alt for meget. Hvis de nu ikke behøver at stå i store spande med jord vinteren over, så ville jeg blive en rigtig glad efterårspige kan jeg love dig :) Jeg kunne jo beskytte dem i et gamelt lagen eller noget på altanen - kunne det virke tror du?
  Mange venlige pæonhilsener

  SvarSlet
 22. Kære Nini - ja, bare gør, som jeg viser på billedet.

  SvarSlet