En plan

 

Da jeg begyndte på haven her, gik jeg glad og fro igang uden en egentlig plan. Den fandt jeg dog snart ud af, at jeg manglede. Der var ikke nogen overordet idé over det, jeg gik og lavede. Derfor fik jeg Jane Schul og senere Kjeld Slot til at hjælpe mig. Hele den historie har jeg skevet om her.

haveplan_elev

I dag er en af mine medarbejdere, Marianne, blevet færdig med en tegning – en såkaldt isometri, der viser havens linjer. Og når jeg ser på den, må jeg sige, at jeg er ikke så lidt stolt. Et snart femtenårigt projekt er ved at være fuldendt, og haven har nu en infrastruktur og en plan, som jeg er rigtig glad for. Tegningen skal bruges i min næste bog.

 

Kig på den og læg mærke blandt andet mærke til de mange lange kig.

35 kommentarer:

 1. Hold op hvor ser det dejligt ud i din have Claus, tak fordi du deler.

  SvarSlet
 2. Det är verkligen en genomtänkt och vacker trädgård du har Claus! Jag förstår att du är stolt över den. Att ha en plan för sin trädgård är bra. Det blir lätt annars att man virrar omkring och inte får till en helhet. Jag tror dock att de flesta inte har någon riktig plan för sin trädgård (inklusive mig själv).

  Det blir verkligen överskådligt att få se din trädgård på den fina skissen också.

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvarSlet
 3. pigen med det røde hår22. april 2010 kl. 19.49

  Hej Claus...

  Super flot, jeg må sige at du gør ikke noget i din have halvt, det er da bare så gennemført og smukt. Jeg vil gerne spørge dig om meget, men et må være nok i første omgang. Har du nogensinde besøg af vilde dyr i din have? Vi har meget store problemer med den langøret hare længer ude af Ndr. strandvej. Hvis du har eller andre har en måde man kan slippe af med det langøret bæst, vil jeg meget gerne vide det.
  Kh den rød håret

  SvarSlet
 4. Sikke dog en flot tegning, det ser virkelig hyggeligt ud med alle de forskellige rum.

  De heldige der kommer ind og se din have har virkelig noget i vente. Det virker på en måde meget mere overskueligt når man ser tegningen.

  Så har man meget bedre overblik over hvor de forskellig ting er i forhold til hinanden. Jeg glæder mig til at se den nye bog når den kommer.

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 5. Flott plan! Jeg gleder meg svært til å se the sunken garden. Ser jo at den er inntegnet alt!

  SvarSlet
 6. Hei Claus!

  Du sprer virkelig glede med den vakre haven din! Jeg er innom en tur nesten hver dag. Det var meget kjekt aa faa se oversikts tegningen din, naa kan jeg riktig droemme meg bort og fantasere at jeg virkelig er paa besoek. Etter vaert haaper jeg aa faa satt mang en inspirasjon fra deg til verks.

  Hilsen AG New York

  SvarSlet
 7. Hvor er det flot at se det hele sådan lidt fra oven. Jeg er blandt så meget andet rigtig glad for at du anbefaler "de lange kik" noget jeg nogle gange synes bliver glemt når folk stræber efter at skabe "mange rum i haven" sådan som det jo er god tone i dag. Som din plan viser er det muligt at skabe begge dele selvom det selvsagt er nemmere i en stor have end i en lille.

  SvarSlet
 8. Fantastiskt ett sånt arbete ni lagt ner på trädgården... väl genomtänkt och snyggt!
  ~Lydia

  SvarSlet
 9. Det er godt nok en flot tegning..kan godt lide at de forkskellige farve toner i bedene er angivet..glæder mig meget til di nye bog :0)..

  mvh signe

  SvarSlet
 10. Hej Claus,

  Tack för att du visar ritningen på din trädgård!! Jag är helt facinerad av bilderna på din underbara trädgård och nu kan jag äntligen sätta dem i ett sammanhang.

  Varma hälsningar,
  Maria

  SvarSlet
 11. Heeeelt fantastisk!!! Så gjennomtenkt ned til hver minste lille detalj *sukk*

  Klem klem
  Anette:)

  SvarSlet
 12. Perfektion.......

  /Bo

  SvarSlet
 13. WAAUUWW ! Sikke en flot tegning af din fantastiske have. Den giver et virkeligt godt overblik over alle herlighederne.

  SvarSlet
 14. Flot - flot! Giver inspiration til at få lavet sådan en tegning...

  SvarSlet
 15. Jeg er lidt misundelig på dig at du har nogen som Kjeld Slot og Jane Schul at sparre med omkring din haves indretning (læste lige din havehistorie igen). Jeg fik min første haveplan i 1997 og en del igen 2005, men savner netop at undgå at blive hjemmeblind og at styre alle de ideer der popper op når jeg læser alle de gode haveblogs. Og super flot tegning, må man spørge om den er 100% håndtegnet jeg har surfet lidt rundt efter et havedesign program da jeg også er CAD-nørd?

  SvarSlet
 16. - altså jeg mener ikke misundelig på den sure måde:)

  SvarSlet
 17. Det ser kjempefint ut! Det er så hyggelig å komme å se på bildene i bloggen din. Her er det mye inspirasjon å hente!

  SvarSlet
 18. Kjempeflott! En slik hageplan ønsker jeg meg også. Veldig inspirerende og flott å se på! Jeg synes det er så vanskelig å bestemme hvor de forskjellige plantene skal stå og hvor tett jeg skal plante? Hmm...mange hensyn å ta- skulle gjerne hatt litt hjelp fra en som kan litt mer om dette en jeg gjør! Vurderer en hageplanlegger t.d. Ninni- vi får se...

  SvarSlet
 19. En fantastisk plan du har over hagen din!!!
  Jeg blir kjempeinspirert når jeg ser linjene i hagen din...disse gangene som du har mellom vær sone...Fantastisk flott. Jeg lurer fortsatt på disse hækkene dine, taks...vet du hva den heter på norsk?? Er den eviggrøn?? Kan det være det samme som barlind?
  Anyway...takk for alt du deler med oss, du er en stor inspirasjonskilde!!
  Klem Anita

  SvarSlet
 20. Otroligt vackert! Din trädgård är ett konstverk, Claus, men den här skissen är också lika vacker som en akvarell! Hälsa och gratulera din duktiga medarbetare till den fina skissen. Intressant också att få ta in hela trädgården i ett, så här. Ha det gott, Charlotta

  SvarSlet
 21. Pragtfuldt! Ja, jeg øjnede også lige den sunkne have :-) Jeg glæder mig også rigtigt meget til din bog. Den har jeg savnet i flere år, fordi der er sket så meget nyt i din have.

  Det ser ud som om du har en sti op igennem dit flammebed. Er den også ny?

  Mange hilsner
  Hanne

  SvarSlet
 22. Wauw, så ser man jo pludselig helheden. Virkelig imponerende! Du kan med rette være stolt ;)

  Rigtig god weekend, ønsker Tante T

  SvarSlet
 23. Dette var fantastisk praktfullt! Sååå flott å se en fullstendig plan over haven din :) Hvilken gjennomført harmoni og estetikk! Nydelige linjer og sammenheng. SOM du må kose deg når du går rundt i denne vakre oasen, ditt eget paradis :)

  SvarSlet
 24. Fantastisk flott hageplan! Morsomt å kunne forestille seg hvordan det er å besøke hagen din basert på denne planen og de mange bilder og videoer du har lagt ut. Tusen takk for at du vil dele dette med oss, du er en utrolig inspirasjonskilde :)

  Stor hilsen fra Liv

  SvarSlet
 25. Fantastisk:) Jeg har ikke ord:)Skjønner godt du er stolt:)
  Jeg fikk også tegnet en plan, men mitt problem er at planer hos meg har en tendens til å bli forandret... Så dermed er jeg straks i gang med mitt eget igjen... Men planen er viktig likevel da, for en gir meg noen bekreftelser underveis:)
  Klem

  SvarSlet
 26. Fantastisk fin tegning og hageplan!
  Jeg har ikke helt klart å se for meg hvor ditt viktorianske drivhus og kjøkkenhage var plassert, men nå ser jeg det:-)
  Ser også de lange blikk og de fine linjene. Symmetri ved huset som løses litt opp utover i hagen. Ble sittende å se på den flotte harmonien mellom symmetri og asymmetri. Passer så godt til både huset og skogen. Imponerende og lekkert - et kunstverk!

  SvarSlet
 27. Superflot! En plan er dog "kun" en spæd og spændende begyndelse :)

  SvarSlet
 28. Tegningen er jo helt kunstværk i sig selv!! Selv det yndige dueslag er kommet med - og man kan næsten fornemme den kølige hvidvin på havebordet! Smukt! :-)

  SvarSlet
 29. "Kender" din have fra alle dine bøger - men synes, at der er sket endnu en knopskydning!?
  Har I fået bygget et anneks (oppe til venstre ved flammebedet)? En ret stor bygning, som jeg ikke mener optræder i nogle af dine pragtfulde havebøger. Bygningen nord for 'The Sunken Garden'!
  Og nu kan man også se planen over det nye udekøkken.
  Alt bliver ganske fantastisk at skue - og forhåbentlig ikke mindst at bruge.

  SvarSlet
 30. Dejlig plan og smuk tegning. Jeg kan godt lide at tænke på at haver udvikler sig så langsomt - det er "de lange kik" henover 15 år der former haven...

  Eva i sin egen paradisets have
  http://zone8a.blogspot.com/

  SvarSlet
 31. Hallo igjen Claus, i deilige Danmark. Jeg sier som jeg har nevnt før,heldige du!!! Dette ser jo bare helt fantastisk ut, planen over hagen og tegningen som din gode venninne har laget.Jeg legger jo spesielt merke til dine drivhus av alle slag, de fasinerer meg!!! Selv om min hage er liten, med fire, fem bedd,så har du allikevel mye å lære meg og andre. At du er så raus og ikke selvgod,er jo en utrolig god egenskap i seg selv. Så igjen "Takk". Har bestilt to av dine bøker som jeg gleder meg veldig til å lese, Drivhusdrømmer og Min krukkehave. Her i Sandefjord er det fortsatt kald med vekslende vær. Det kan snø, regne,hagle og være solskinn på en og samme time.Igår var det to cm is på vannet i hundeskåla som stod ute. men det stopper ikke for det å gå ut i hagen og rote i jorda for og se etter små spirer. Det er så tydelig å se forskjellen på klima i Norge og Danmark når en følger din blogg.Gleder meg til neste innlegg. Ha en fin hagedag i deilige Danmark. Hilsen Grete fra lett overskyet Sandefjord-

  SvarSlet
 32. Kære alle,

  Tak for mange søde og hyggelige kommentarer. Er imponeret over så indgående, mange af jer kender haven. I spørger om forskellige ting, som jeg her vil svare på:

  Pigen med det røde hår - nej, heldigvis har vi ikke 'vilde' dyr her. Skoven er ikke så stor.

  Lisbeth - tegningen er 100 % håndtegnet. Sådan noget kan en computer ikke. Computertegninger bliver meget 'stivere'.

  Anita - du får det latinske navn for tax - Taxus.

  Hanne - ja, du har øjenene med dig. Der er kommet en langsgående sti i mit flammebed. Nu kan man bedre nyde det brede bed.

  Edgar - jeg har ingen køkkenhave.

  Karen - Anneksbygningen har altid været her. Den huser blandt andet den gamle hestestald - båsene er der stadig.

  SvarSlet
 33. Hei igjen :-) Vet ikke hvorfor jeg skrev kjøkkenhage når jeg tenkte utekjøkken. Det var nok de små grå som sviktet;-) Ha en fin dag.

  SvarSlet
 34. Mycket vacker teckning på en finfin trädgårdsplan. Jag förstår att du känner dig MYCKET stolt! Med all rätt! Ett sådant jättearbete!

  Trevlig lördagskväll!

  SvarSlet
 35. Meget spændende og meget interessant. Mange tak fordi vi må se med.

  SvarSlet