Havenybegynder?

 

Jeg er rigtig glad for at erfare, at mange havenybegyndere har fundet vej til min blog, og en del mails fortæller, at nogle er lidt famlende overfor det med have. ”Vi ved ikke, hvor vi skal ende, og hvor vi skal begynde,” er der flere, der har skrevet. Og det forstår jeg godt, for det kan godt virke lidt uoverskueligt, hvis man ikke tidligere har haft jord under neglene.

 

Blomster i krukker

Et rigtigt godt sted at begynde er med krukker, fordi dette er nemt at overskue, og hvis man følger mit råd om kun at plante en slags i hver krukke eller beholder, kan man altid flytte rundt og bytte ud.

 

Men også hvad angår plantning i krukker, er der ting, der er gode at vide. Her kan jeg anbefale min bog Min krukke have, der fortæller om alle praktiske aspekter. Husk at du kan se bogens indhold ved at klikke nedenunder beskrivelsen. Mange har skrevet anmeldelser af bogen og fortalt om deres erfaringer med den. Disse anmeldelser kan du læse her. Bogen kan du købe ved Forlaget Klematis. Der sendes portofri og fra dag til dag i DK.

20090823_161152

Velkommen

Hvis man som jeg bor i et roligt område, kan man have nogle krukker stående udenfor indgangspartiet som velkomst. Jeg begynder allerede i foråret med masser af løgvækster. Ved sommertide er det de blå farver, der dominerer, fordi jeg matcher med en række klematis, der er plantet op ad vort støbejernshegn.

 

20090823_151909

 

Det er vigtigt, at det ikke kommer til at syne af for lidt, og derfor planter jeg i store smedejernskar. De stammer fra Vietnam, hvor de - så vidt jeg ved - bruges som wokfade til tilberedning af mad.

 

Fadene plantes til først på sommeren, og jeg tilrettelægger det sådan, at der er blomstring helt til efteråret. Mange af de planter, jeg anvender, dyrker vi selv fra frø i væksthuset. Der er dog også nogle typer, som ikke kan sås, men i stedet må stiklingeformeres. Det handler om forædlede planter frembragt ved mange års intensivt krydsningsarbejde.

 

 

20090823_170227 

Her ses en af dem, nemlig Scaevola/fjerblomst ’Sapphira’. Det er en smuk og meget anvendelig hængende sommerplante, som jeg bruger i lave kar nede ved jorden. Den vokser hurtigt og blomstrer konstant med et hav af de mest dekorative blomster.

 

20090819_180555

 

Herover er det  Cleome/edderkoppeblomst ’Señorita Rosalita’, der kommer til at fylde hel busk. Señorita Rosalita har en frodig vækst med flot mørkt løv og spændende blomster og har modsat de fleste andre cleome ingen torne. En kraftig og stærk plante, der blomstrer konstant hele sommeren, og som skaber højde og silhuet i samspil med andre planter. Bladene er fligede og delte. De enkelte blomster har fine lilla til purpurfarvede kronblade og desuden meget lange støvdragere. For at få planterne til at buske sig, anbefales det at klippe topskuddet af, når de har etableret sig.

 

De to ovennævnte planter er fra Odenia.dk, der har et kæmpe udvalg af sommerblomster. Bemærk, at det - når ved prisen står ’enhed’ - handler om hele seks planter. Det er såkaldte småplanter, der ved modtagelsen plantes ud i hver sin urtepotte, inden de et par uger efter flyttes over  i krukker eller andre beholdere. Når dette ikke gøres fra begyndelsen, er det fordi, småplanterne har godt af først at etablere sig i en mindre potte. Jeg får selv mange af mine planter fra Odenia.dk, og kan anbefale dem på det varmeste. Ikke andre steder findes så stort et udvalg. De sender planterne med posten. Læs mere her.

 

20090823_165840

 

En anden helt uundværlig plante er kæmpejernurt/Verbena bonariensis. Den kan man så fra frø. Og på Havenyt.dk kan du læse, hvordan man gør. Når du alligevel er inde på siden, bør du bevæge dig lidt rundet. Dér er der så meget inspiration at hente.

 

God fornøjelse.

18 kommentarer:

 1. Mmmmm, din entré måste vara en dröm att passera. Det blå-lila kräver uppmärksamnet, jag tror inte att någon kan passera utan att få något drömmande i blicken! :o)
  Ha en finfin måndagskväll,
  Lydia

  SvarSlet
 2. Kære Claus.

  Takket være dig vidste jeg præcis, hvor jeg skulle begynde (men kan naturligvis aldrig være helt sikker på, hvor jeg ender). Jeg købte nogle af dine bøger allerede inden jeg fik have og har brugt dem som bibler nærmest. Følger din blog dagligt og er meget taknemmelig for dit store arbejde og for din smittende og superinspirerende havegejst.
  De venligste hilsner
  Sarah-Sophie

  SvarSlet
 3. Dejlige, dejlige billeder og krukker er fine (så længe man husker at vande og gøde). Ellers er det vel også gode klassiske råd at man skal vente og se hvad man har i sin have inden man fælder det hele (ét år plejer man at sige) og at man skal vælge nemme og helst ikke for dyre planter, samt starte i overskuelig målestok så man ikke kører helt sur i tingene. Det skal jo helst være en glæde!

  Jeg lavede din ramsløgs pesto i går, den var god. I morgen linker jeg nok (igen, igen) og skriver en lille smule om ramsløg.

  SvarSlet
 4. Sikke nogle dejlige billeder. Det er meget inspirende at følge med her. Jeg har lige bestilt din bog "Krukker i haven". Jeg kan ikke rigtig få det til at syne af nok, men det finder jeg nok svar på i din bog.
  Kh. Sonnie

  SvarSlet
 5. Grønne spise sager er et must for den nye have. Lidt dild, der er så smukt. kørvel, timian, rosamarin,persille. så smukke og så skønne at tage ind fra haven. Min salvie er nu næsten 2x2 m. em lille potte fra netto, og med dejlige lille blomster i juli. En tomat i krukke, og basilikum.Jordbær hvis i har børn.
  Hilsen Iben

  SvarSlet
 6. Mange tak for de gode råd. Jeg står selv overfor at skal flytte i hus til sommer og får derfor min første have. Så rigtig dejligt med nogle begyderråd.
  Måske noget du vil gøre løbende hen over året?

  SvarSlet
 7. Tusind tak ! For både navn og Link.
  Har nemlig forgæves forsøgt at finde den flotte edderkop uden torne et par år. Men havde ikke navnet, før nu :-)
  Cleome/edderkoppeblomst "Señorita Rosalita" er straks bestilt + Ipomoea / Batat "Sweet Caroline Purple"
  De skal stå i en gruppen sammen med bl.a. Kæmpe Verbena.

  SvarSlet
 8. Aj - hvor er det blæret. Det ser super godt ud. Desværre ligger min indkørsel i skygge af gamle bøge og lindetræer. så det er mest her om foråret at det blomstrer med primula, anemoner og påskeliljer, Men jeg er nu også glad for mine bøgetræer, som danner "tunnel" :-)

  SvarSlet
 9. Her var det mange gode tips. Jeg har tenkt å plante flere planter i krukker til sommeren. Håper jeg vil lykkes.

  SvarSlet
 10. Krukker forskjønner og beriker hagen, ingen tvil om det. I år håper vi bare på litt mindre regn, for i fjor sommer trivdes ikke blomstene så godt i potter til tross for god drenering, det regnet simpelten for mye. Pelargoniene var stort sett gjennomvåte og det var tydelig at de ikke trivdes så godt med det.

  God kommende uke!!

  Marit:-)

  SvarSlet
 11. Tack snälla Claus för bloggen och länkarna!
  Underbara bilder av fantastiska kombinationer och arrangemang spetsat med både kunskap och tips. Här finns något för alla, både för nybörjare och för oss, som hållit på ett tag. Att mixa grönsaker med blommor var t.ex. inget nytt för mig. Inte heller att morotens blommor är vackra men att stoppa ner en morot från grönsakskorgen som börjar spira i jorden…. Det hade jag nog aldrig kommit på själv. Underbart. Enkelt och raffinerat, precis om din blogg. På en gång anspråkslöst och fullkomligt otroligt överdådigt i alla avseenden. Med anspråkslöst menar jag ditt förhållningssätt i att dela med dig av allt utan att mästra eller glänsa. Men en mästare som glänser, det är du! Och som alla andra vill jag bara ha mer…
  Eva

  SvarSlet
 12. Et godt råd dette med krukkehage. Har egentlig ikke skjønt det før de siste år. Hagen begynner å bli full. Men man har jo krukker!! Hurra!

  SvarSlet
 13. Ja, en krukke er et overskueligt startsted og du er en mester i den disciplin.

  En anden fantastisk begynderhjælp, er bogen "Stauder, 32 opskrifter på de smukkeste bede", skrevet af Birgit Reimer og Maria Juhl Jakobsen. Super overskuelig og særdeles inspirerende, også for de erfarne :-)

  Tak for link til plantesalg, det ser interessant ud.

  SvarSlet
 14. Lene B. Andersen6. april 2010 kl. 11.24

  Kære Claus Dalby :-). Tak for gode tips, skønne
  billeder og dejlige beskrivelser ...alt dette
  nyder jeg hver dag når jeg besøger din blog.
  Vi var til påskefrokost i Risskov i søndags og
  selvfølgelig var vi alle henne og se dine krukker/fade foran den smukke port, med stor interesse kiggede vi gennem hegnet til din have og beundrede højlydt det hele ...dog med en vis
  følelse af, at vi var lidt påtrængende ved at stå og kigge ind i haven.
  Hvor er det hele dog smukt hos dig ..haven, porten, huset og det skønne eng. drivhus.
  Mange hilsener Lene.

  SvarSlet
 15. Fantastiske krukkearrangementer!
  Men der er et spørgsmål, der trænger sig på - og så må du se, om du har tid, lyst og lejlighed til at svare!!
  Selv om det er et pænt kvarter, I bor i - får I så aldrig besøg af rådyr, fasaner etc., når I bor så tæt på skoven??
  Her hos os kan rådyrene komme helt op til hoveddøren, hvis de er sultne nok.
  Så igennem årene har det afstedkommet en del ekstra udgifter.
  Og de skifter hele tiden smag! Bedst som man tror, at man nu har sikret sig ved at købe "rådyrsikre" planter - ja så skifter deres smag!!
  Bedste forårshilsner

  SvarSlet
 16. Tusinde tak for tippet omkring Odenia.dk.
  Det viste sig dog at være et halvdyrt bekendtskab ;o) - Sikke mange dejlige og spændende blomster.
  Glæder mig til at modtage min nye små planter - håber så bare at de kan tåle at stå i mit uopvarmede drivhus - at det ikke bliver for koldt for dem.
  Også tak for en dejlig blog - skønt med lidt havetips og nyheder dagligt.

  SvarSlet
 17. Kæmpeverbena! Nemlig.
  Her i haven får den lov til at så sig selv, hvorefter vi flytter den til et sted, der passer både den og os. Herlig plante.

  SvarSlet
 18. Karen - du spørger, om vi ikke får besøg af rådyr og fasaner. Nej, vi er så heldige, at skoven er så lille, at rådyr ikke holder til her. Vi har haft en enkelt fasan en sæson, og den gjorde ikke nogen skade.

  SvarSlet