I dag skal vi have porrer!

 

Det sker, at jeg får nogle lidt pudsige indfald. Men det er også det, der gør det sjovt at være i haven. Især hvis det ikke koster meget mere end anstrengelserne. ’Have for en tier’ kaldte Anne det altid.

 

Som I ved, er vi ved at forårsklargøre bedene, og i et af mine hvide bede skal vi til at plante porrer. Ja, sådan nogle ’færdige’ nogle fra grønthandleren. Og hvorfor så det?

 

_20100406_122554

 

Jo, når de kommer i gro igen, vil de blomstre og sætte frø. Det er netop grøntsagers natur; at de første år ’blot’ danner den spiselige afgrøde for næste år at blomstre og sætte frø for at sikre artens overlevelse. Det vil mange have oplevet i køkkenhaven, hvis de ikke har fået høstet i tide. Dette udnytter jeg i staudebedet.

 

080808_163400_

 

Blomsterne er ofte ret flotte; porrers direkte imponerende. Porrer tilhører løgslægten, og ligesom alle andre indenfor den, blomster de med de mest dekorative kuglerunde blomsterstande med hundredvis af små blomster, der alle har et svagt skær af lyserødt. De er ganske fortryllende og passer perfekt i mit hvide bed.

 

Derfor skal vi have  porrer i dag ...

20 kommentarer:

 1. Jeg har aldrig set en porer blomstre - Sikke en flot blomst. Og porer dufter også bare så dejligt!

  SvarSlet
 2. Hej Claus.
  Ja, de er smukke i haven. Jeg har engang fået serveret de små blomster som pynt på pigvar, det var flot, det kunne være en idé at afprøve, når de blomstre:-)

  SvarSlet
 3. Porrer er rigtig flotte, jeg plejer lade nogle stå vintern over til næste sommer, også får de lov til at blive fotomodeller. Hilsen Sophia

  SvarSlet
 4. Porre du! Hihi, jeg skjønte jo fort at du mente pUrre! Så smart å ha dem i staudebed, blomstene var jo helt nydelige :)

  SvarSlet
 5. Det var dog en fantastisk idé!
  Dejlig solhilsen til jer i det jyske.
  p.s. Glæder mig til søndag!!

  SvarSlet
 6. Jag gläder mig åt dina "infall" och skall absolut testa att plantera några porrer (purjolökar) i år! Hur djupt skall de sättas?
  /Ruben

  SvarSlet
 7. Så lurt:) Der fikk jeg en idè. Nå er mistenker jeg at mine planer for en hvit hage er spolert av andre vakre "MÅ HA" blomster. Jeg klarer ikke si nei,og vil i min lille hage finne plass til dem alle. Og dermed er kaoset fullkoment. Men en purreblomst kunn jo være velkommen likevel:)Kanskje jeg får en overvekt av hvitt, det er vel det nærmeste et hvitt bedd jeg kommer...

  SvarSlet
 8. Hm, jeg har en række porrer fra sidste sommer, der blev sået for sent og er alt for små og spinkle til at spise... Nu ender de i forhaven og ikke på komposten. Det ville aldrig have faldet mig ind at bruge dem som blomster - tak for det!

  SvarSlet
 9. Tack för tipset, det får vi testa. Vitlöksblommor kan också bli jätteroliga i rabatterna, de slingrar sig så vackert!

  SvarSlet
 10. Hva man lærer!! Har aldri sett purre i blomst - i alle fall ikke som jeg har visst har vært purre ;o) De var jo svært vakre.

  SvarSlet
 11. Det må jeg prøve en gang! Hittil har jeg bare ventet til gressløk kommer i blomst, men purren var jo også lekker! Men er det noen som vet om rådyr liker purre? De har plyndret hagen min i vinter, så nå prøver jeg å ta hensyn til det når det gjelder alt som blir stående over vinteren.. ;-)

  SvarSlet
 12. Det er dejlgt at høre, at nogen er blevet inspireret af dette. Husk at også alm. spiseløg er flotte i blomst. Hvis nogle i køleskabsskuffen er blevet lidt triste, propper jeg dem bare i jorden.

  Stein - purløg (som vi kalder gressløk på dansk) er også meget dekorative i blomst. Dem har jeg mange steder.

  SvarSlet
 13. Sikken en god idé! Jeg tænkte faktisk på at proppe rødæøg i jorden, den anden dag, men tænkte så hurttigt at det da var en tosset idé. Det kan jeg jo så se nu at det ikke er :-)

  SvarSlet
 14. Jag har några "porrer" kvar i köksträdgården från förra året. Kanske skulle jag låta de stå kvar, eller flytta dem till rosentäppan?
  Tack för fint tips,
  Charlotta

  SvarSlet
 15. Sejt - det må prøves :-)
  Bish

  SvarSlet
 16. Blomster og vegtables i et hug...smart, og porrer smager jo himmelsk...

  SvarSlet
 17. Desværre kan jeg svare på, om rådyr spiser porre.
  Det gør de ikke.
  Porre og løg er nogle af de få sikre afgrøder.
  Selv timianen blev angrebet i den nys overståede vinter.
  Hilsner Winnie

  SvarSlet
 18. Sikken dog en herlig idé. Jeg har også en rest som ikke blev spist, de kommer i mit lyserøde bed :-) Jeg vil også gerne vide hvor dybt de skal plantes og ca hvor høje bliver blomsterne?

  Endnu engang tak for din skønne blog :-)

  SvarSlet
 19. porreblomster er meget smukke,men pas på,hvis du osse gerne vil dyrke porrer for at spise dem...porrer fra sidste år kan nemlig være et rigtig godt gemmested for porremøllens larver til sommer.

  SvarSlet