Krydderurter i krukker

Jeg holder meget af krydderurter og dyrker dem gerne i krukker. Ikke mindst fordi de har smukke og meget forskellige blade. Og det er netop variationen, der gør krydderurterne så dekorative. Men det er ikke kun af æstetiske grunde, at krukke­dyrkning er fint. Langt de fleste krydderurter kommer fra middelhavslandene og sætter stor pris på den varme, krukkerne kan give dem.

 

Udbuddet af krydderurter i alle størrelser er stort – fra helt små 5 cm potter til velvoksne eksemplarer, der passer lige ned i en rummelig krukke. De største planter er ofte timian og rosmarin, dyrket i Sydeuropa. Der er selvfølgelig grænser for, hvor meget man har brug for i madlavningen, men de store planter er også til pryd. Har man kun en altan, er det praktisk og yderst dekorativt at plante mindre krydderurter i en altankasse og lade dem kæmpe lidt om pladsen.

 

123_min_krukkehave

 

Ved dyrkning af krydderurter er det godt at blande pottemulden med ca. tyve procent groft sand, og et par håndfulde velomsat kompost er absolut også en fordel.

 

Det er dejligt at bruge friske krydderurter i maden, og jeg holder mig til de sikre – både dyrknings- og madlavningsmæssigt. For mit vedkommende vil det stort set sige basilikum, timian, rosmarin, salvie, mynte og citronmelisse.

 

Basilikum er ret varmekrævende og egner sig kun til at stå ude i varme somre, og først fra slutningen af juni. Men den er også en smuk krukkevækst i drivhuset. Under dyrkningen må der heller ikke være for koldt, og jeg plejer normalt først at så basilikum i begyndelsen af maj. De fine frø presses let ned i jorden, og allerede i løbet af en uges tid ses de små spirer. Hvis frøene drysses fint ud, kan de sagtens sås direkte i krukken. Planter, der kommer til at stå for tæt, tyndes ud og flyttes evt. over i andre krukker.

 

En købt basilikum består af en mængde frøplanter, der kan prikles ud på samme måde. Dette er en nem metode til at få adskillige planter. Når planterne bliver 7-8 cm høje, knibes topskuddene af.

 

Timian og rosmarin fås som nævnt i alle størrelser, og vil man skabe sydlandsk stemning på terrassen, er de store eksemplarer flotte sammen med chili og måske et lille citrontræ og salvie.

 

Når det gælder krukkedyrkning af krydderurter er der særligt én, som er specielt egnet – nemlig mynte. For den breder sig så ivrigt ved rodskud, at den kan blive en hel plage i haven. Plantes mynte derimod i en krukke, ved man altid, hvor man har den. En håndfuld blade overhældt med kogende vand bliver til den skønneste myntete. Lige hvad man kan trænge til efter en lang dag i haven.

 

Citronmelisse hører også til de invasive krydderurter, men heldigvis tager den sig også godt ud i en krukke. Både frø- og stiklingeformering er muligt, men det er bedre og nemmere at dele en ældre plante.

12 kommentarer:

 1. Jag var på kryddkurs i går, och det var verkligen inspirerande...jag är den nya Spice-girl :)

  SvarSlet
 2. Èn jeg kraftigt vil anbefale, er citronverbena - den har en skøn og meget kraftig smag af - citron, meget mere en melissen.

  SvarSlet
 3. Så flotte tips, Claus! Den brokebladete salvien var virkelig nydelig. Jeg har sådd ulike krydderurter til krukker i år og er veldig spent. Mest på rosmarin, de har så vakre blomster :) Citronverbena høres veldig spennende ut Lavendel, takk til deg også :) Jeg skal også prøve tomater i krukker i år, jeg ser de selger småplanter på havesenteret 'mitt'.

  SvarSlet
 4. Jeg elsker også krydderurter i haven - og min Citronmelisse har i år besluttet sig for at sørge for ekstra kærlighed. Den har nemlig selvsået sig i stort set hele haven.
  Hvordan det lige er gået til er mig en gåde, men måske har den fået hjælp af et par legesyge katte???
  Citronmelisse plantet i en bundløs spand i bedet (alternativ til krukken) bliver til en smuk, grøn busk - og blomsterne dufter fantastisk. Meeeen... på trods af det tror jeg lige der skal luges en smule ud.
  God Bededagsferie.

  SvarSlet
 5. Dejligt at læse at det netop handler om krydderurter idag, da jeg selv er igang med at finde ud af hvilke jeg selv skal have for første gang.
  Dejligt med inspiration til krydderurterne samt meget mere på din blog. Læser den gerne dagligt :)

  SvarSlet
 6. Hei igjen Claus i deilige Danmark!!! Urter i krukker er en super ide. De kan stå lett tilgjeglig for der en lager mat. Jeg har hatt tomater i krukker, poteter i Zinkbaljer. Det blir ikke mange poteter, men de blir store, rene og gode. Iår skal jeg prøve på sukkererter og bønner, vet ikke om det går, men det er mest for gøy. Blir det bra er jo det et pluss. Gleder meg til neste tips fra deg. Her har Bjørka sprunget ut med sitt løv idag. Været har vært helt fantastisk (sommervarme). Ha en fortsatt fin hagedag. Hilsen Grete.

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Tak for de gode tips.Jeg håber at få gang i lidt krydderurter her i sommer ;o) Har lige nu noget timian og rosmarin i et par små potter. Go' St. Bededag!
  De bedste hilsner Joan

  SvarSlet
 8. Jeg holder meget af krydderurter. I vinduekarmen er purløg, persille og basilum lystigt på vej op af deres små minipotter.

  Udenfor bor en mynte og en større potte purløg.

  Jeg mangler salvie og timian men har ej haft held at finde nogle af dem endnu.

  Selv min katteurt er gået til i vinter. Denne må også genanskaffes. - Kattene holder meget af den, og med den inden for rækkevidde lader de mine krukker være i fred :-)

  SvarSlet
 9. Tack för receptet av jordblandningen till kryddorna. Har för första gången själv sått basilika , så det ska bli mycket intressant att se om jag lyckas, plantorna är c:a 1 cm höga och jag hoppas att de överlever. Har hört att det kan vara svårt att driva upp själv.
  Bästa hälsningar
  Pella

  SvarSlet
 10. Jeg elsker også krydderurter, men først sidste år kom der gang i krukkerne i haven. Det var til gengæld også til ator glæde for alle i hustanden. Jeg er dog i tvivl om krukkernes placering i forhold til sol. God bededag.

  SvarSlet
 11. krydderurter er et must.. men noen ganger har man for lite plass til å dyrke selv.. da er der greit å kjøpe en enkel krukke i butikken..

  rosmarin hadde jeg stående i krukke i hagen.. den takket imidlertid for seg etter denne vinteren.. trist.. den var meget dekorativ.. og jeg ble meget forbauset da den blomstret den første gang:)) en nydelig liten blomst..

  SvarSlet
 12. Radsted Gartneri16. april 2011 kl. 16.19

  Hej Claus. Jeg kunne godt tænke mig at arrangere en dag hvor du kom forbi i mit plantecenter ex en lørdag, hvor kunderne kunne spørge dig til råds om alt muligt. Er det noget du har tid til og hvad skal det koste. Radsted Gartneri Nykøbingvej 249 Sakskøbing. Lars

  SvarSlet