Nemme sommerblomster

 

Jeg er helt klar over, at det ikke er alle, der har et drivhus til drivning af planter, så her er en håndsrækning til jer, der gerne vil lave jeres egne sommerplanter alligevel. For eksempel til havens krukker.

 

 

033_krukker

 

 

Det handler om at købe frø til det, man kalder hårdføre sommerblomster. Det gælder planter, der har en forholdsvis kort udviklingstid fra fra såning til blomst. Typisk omkring otte uger.

 

 

036b_krukker

 

Det er tre, jeg aldrig ville undvære i haven. Det er for det første stolt kavaler, Cosmos, der ses herover. Den fås i en del forskellige farver, blandt andet hvid og rosa. Får den vand og gødning, kan hver plante blive en hel lile busk, der kan fylde huller i staudebedet. Dertil er den sublim. Løvet, der er helt dildagtigt, er også skønt.

 

 

036c_krukker 

Mamelukærme, Lavatera, herover, er også uundværlig. Den fås også i flere farver. Se også billedet herunder til venstre. Bemærk, de snegleformede knopper.

 

037a_krukker 038a_krukker

 

Endelig vil jeg nævne dusksalvie, Salvia horminum, der dels kan fås i pink (som ovenfor), blå og hvid.

 

Disse planter er så almindelige, at frøene fås på de fleste planteskoler.

20 kommentarer:

 1. 'Stolt Kavaler' kender jeg godt i forvejen og den er da også allerede sået!
  Mamelukærme har jeg kun hørt om - den tror jeg at jeg vil prøve i år (:
  Jeg har desværre ikke drivhus, så det er skønt at få af vide at man stadig har en chance i vindueskarmen!

  SvarSlet
 2. Hej Claus.

  Jeg kunne heller ikke tænke mig en sommer uden mamelukærme og stolt kavaler i min have - det er nogle nemme planter at dyrke.

  /Bo

  SvarSlet
 3. Skønt, det var lige noget jeg kunne bruge til noget...Måske det var sådan nogle jeg skulle så i nogle krukker i år!

  SvarSlet
 4. Hei!
  Jeg er enig med deg i valget av ihvertfall to av sommerblomstene. Jeg sår ikke mange sommerblomster som regel, men hvert år må jeg så hagepoppelrose, Lavatera. Den jeg har hatt de siste årene heter Mont Blanc. I tillegg har jeg også oppdaget Cosmos, og har sådd noen halvhøye hvite i år. Dusksalvie så også veldig fin ut. Erteblomster må jeg også ha, og dem vet jeg du er glad i også.:)
  Ha en fortsatt fin kveld!
  Trine

  SvarSlet
 5. Jeg bor syd i Norge, men har nok et litt kaldere klima enn dere i Danmark allikevel. Så mens den absolutt siste snøen smeltet i min hage idag, så er det deilig å se på dine bilder. Takk for alt du viser oss.

  SvarSlet
 6. Tak for tippet! Især mamelukærme er flotte, synes jeg :)

  SvarSlet
 7. Det vil jeg skrive mig bag øret - det er skønne blomster, og især Cosmos vil jeg gerne se i min have...
  Jeg har ikke kommenteret før, men er ivrig læser af din blog. Det er fantastisk at få alle dine tips og idéer serveret - lige til at bruge af, og så garneret med de smukkeste billeder :o)

  SvarSlet
 8. hej claus, håller med dig, inte en sommar utan de söta rosa!
  varmkram lotten

  SvarSlet
 9. Hej Claus!

  Jag såg din kommentar hos Lotten och blev nyfiken på din websida, och WOW vilken underbar sida du har!!!

  Så vackra foton och mängder av inspiration ♥

  Hit kommer jag snart igen :)
  Kram
  Mia

  SvarSlet
 10. Jeg er helt enig med Annette - "Det er fantastisk at få alle dine tips og idéer serveret - lige til at bruge af, og så garneret med de smukkeste billeder :o" TUSIND TAK !
  Også for påmindelsen om de skønne skønne, men alligevel nemme sommerblomster. Dem kunne man ellers godt komme til at glemme i jagten på noget specielt og anderledes og det ville jo være en katastrofe.
  Som altid fantastiske billeder - de er virkelig til stor inspiration ! ! !

  SvarSlet
 11. Jeg har for nogle dage siden priklet Stolt kavaler ud i små potter. De er lidt lange / tynde - har tænkt på om kan kan nippe toppen af, så den busker sig noget mere, går det an?
  Fornøjelse at følge blokken - hilsen en lykkelig ejer af stort nyt drivhus :-) Hanne

  SvarSlet
 12. Nydelige blomster dette Claus :) Jeg har en forkjærlighet for sjokoladecosmos, så mørk og lekker! Lavatera er også helt skjønn!

  Da jeg kjøpte din bok Krukker i Haven fikk jeg virkelig øynene opp for ettåringene. I og med at jeg har brukt opp nesten hele haven og har så og si fulle bed, konsentrerer jeg meg om å finne frem til den ultimate samlingen med krukker og ettårige vekster som harmonerer med hverandre og miljøet de står i. Det er nesten like moro som å anlegge nye bed :)

  Vet du, i natt drømte jeg om den deilige haven din :) Det var det flotte oversiktsbildet fra det første programmet på nett-tv som gjorde utslaget tror jeg. En nydelig drøm jeg gjerne skulle vært i hele natten :)

  SvarSlet
 13. Ja, de er dejlige, jeg plejer også at ha' dem et eller andet sted. Men dusksalvien har jeg ikke haft et par år, så tak fordi du lige mindede mig om den.

  SvarSlet
 14. Dejlige og nemme sommerblomster det er de ihvertfald og jeg glæder mig til at se dem i min have.

  Ha' en dejlig dag

  SvarSlet
 15. hej claus jeg har allerede sået sommerblomster i vindueskermen, men blev lige mindet om mamelukærme,kan den ikke sårs på voksestedet? jeg er ved at anlægge have og ville godt spørge dig om dine grusgange, hvilke slags grus er det, og hvordan afgrænser du ind til bedene hilsen linda

  SvarSlet
 16. Hei og takk for tipset- tror jeg må i vei å kjøpe frø! Jeg har ikke kommet lenger enn til drømmen om et drivhus ennå, men håper å få den realisert innen en treårs-periode. I vinduskarmene inne er det litt mer begrenset plass- men litt kan man jo dyrke der også.

  SvarSlet
 17. Blev helt glad, fordi jeg netop er ny haveejer og endnu uden drivhus OG jeg er ved at drive mamelukærmet i min vindueskarm til senere udplant :o)

  SvarSlet
 18. Alle sammen dejlige sommerblomster, sammen og hver for sig. Min absolutte favorit er dusksalvien, bare i den blå version. Den er smuk i lang tid, er en god følgesvend til andre blomster, såvel i bed som i buketter og insekterne elsker den.
  Den sår i øvrigt villigt sig selv, en skøn egenskab i en ny og nøgen have.

  Min erfaring er dog, at det godt kan være lidt svært at finde frø med bare én farve i plantecentrene, så jeg plejer at bestille på nettet. Men ved man et sted, hvor de har 'lord Nelson-frø, har de den nok dér. Og såtiden er perfekt nu, hér spirer de selvsåede netop i disse dage.

  Mvh Lise

  SvarSlet
 19. Ja - de ovennævnte sommerblomster er skønne og ganske uundværlige.
  Faktisk har jeg lyst til at nævne endnu en - der oven i købet er spiselig - nemlig Trompetkatost (Malope trifida).
  Den er virkelig dejlig med sin hindbærrøde farve og buskede vækst - og hører også til de nemme.
  Mange hilsner

  SvarSlet
 20. ... og Marmelukærme kan sås på friland.
  Det går glimrende.

  Hilsen Kirsten

  SvarSlet