Papirsblomster?

 

Når påskeklokkerne smider støvdragerne og begynder at sætte frø, sker der noget med kronbladene. Langsomt bliver de helt papirs- eller pergamentagtige.

 

_20100420_154928

 

Det tærer rigtig meget på planter at sætte frø, og sådan er det også med påskeklokker. I de fleste tilfælde lader man frøene udvikle sig, fordi man gerne vil have flere planter. Men hvis man har en del planter, som jeg har, kan det være en rigtig god idé at klippe en del af blomsterstænglerne af. Det er en investering i fremtiden. For når blomsterne og dermed frøstandene fjernes, begynder planterne med det samme at samle kræfter til næste års blomstring med et rigere flor til følge.

 

_20100420_155024 _20100420_155058 _20100420_155033

 

Det bliver til en del buketter af de afklippede stængler, og dag for dag bliver blomsterne mere og mere papirsagtige. Det er et malerisk forfald, som er spændende at f’ølge.

 

_20100420_155312

21 kommentarer:

 1. Det har du helt ret i Claus, det med det utrolige smukke forfald og jeg plukker også buketter til mine vaser.

  I år har de blomstret helt vidunderligt, ja de første begyndte allerede i november måned så de har været en fornøjelse og til jul havde vi roser i sneen det var rigtig flot og se de smukke blomster i den kolde og frosne sne.

  Heldigvis tog jeg billeder så jeg kan huske at min påskeklokke var en julerose sidste jul.

  SvarSlet
 2. Åååå...så vakre bilder! De gjør godt i hjertet å se på. Jeg har vanskelig for å ta inn blomster av juleroser, men vet at det er til det beste for neste års blomsterprakt. Hvor lenge holder de avskårne julerosene innendørs om man passer på å ikke ha dem i sol og for varmt rom?

  SvarSlet
 3. Forfaldet er jo lige så smukt som den fuldt blomstrende blomst :-))

  SvarSlet
 4. Jeg må fluks ud at plukke...det havde jeg ikke tænkt på. Tak for tippet og en rigtig god dag i det jyske.

  SvarSlet
 5. men hvor er det svært at klippe buketter, for de står så længe, hvis man lader være.
  en dag på planteskolen står to damer og snakker om juleroser : det er jo en stakket frist med de juleroser, blir de enige om, de står så kort. altså her i min have er det da dem der står længst, fortalte jeg dem, de kunne slet ikke se det smukke i frøstandene og forfaldet, ja suk.
  hilsen Anne

  SvarSlet
 6. Med mange blomster har jeg det sådan at jeg holder allermest af stadiet lige før udspring, men stadiet med langsomt forfald er også dejligt. Mange mennesker har svært ved at plukke blomster i haven, men tænker man langsigtet er det med mange blomster faktisk det bedste man kan gøre fordi planterne vil sætte nye blomster eller samle flere kræfter til næste år.

  SvarSlet
 7. Så vakkert med en vase full av juleroser:)))
  Jeg har ikke så mange av dem og synes det er vanskelig å skulle klippe dem, men jeg skjønner jo nå at det kanskje kan være lurt. I år har jeg for første gang funnet små spirer av juleroser i beddet og jeg er fryktelig spent på hvor lenge jeg må vente før de blomstrer. Tar det flere år mon tro?
  I fjor blomstret min frøsådde peon for første gang og den hadde jeg ventet på i maaange år så jeg har god trening i å vente, og det er så usigelig spennende når de første knoppene viser seg på de etterlengtede:)

  SvarSlet
 8. Læg mærke til når den hvide orietalske julerose er bestøvet, bliver blomsterne rosa-røde, som signal til insekterne om, at her er ikke mere at komme efter. Så er de gode til tørbuketter og sætte på postkort/gavekort.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 9. hej Claus.
  Nænner ikke at plukke dem. Det giver mig også en undskyldning at gå i haven hver dag og beundre dem. Kiggede forresten til valmue frøene som jeg fik tilsendt fra dig og sørme om de ikke er begyndt at spire. Oh det bliver spændende om vi får Claus Dalby valmuer i haven i år. Jeg vil holde grundig øje med de små valmue børn.
  Regn hilsen fra Lolland

  SvarSlet
 10. Sidder og bliver ganske forårsgrøn af misundelse!
  Hvorfor?
  Jo - for de få juleroser/påskeklokker jeg har p.t. var så fint oppe i december og lovede rigtig godt.
  MEN - i januar og februar var det det eneste grønne, der stak op af sneen, og det opdagede fasanerne.
  Håber, de fik rigtig grundigt ondt i maven af at æde de giftige planter!!!
  Har dog så sent som i går set, at planterne igen er begyndt at skyde med en anelse grønt.
  Så jeg håber på bedre tider!
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 11. Sikke nogle skønne fotos!Min mand fik "Juleroser og påskeklokker" i julegave, så nu er der gået totalt Helleborus i den ! Men disse poetiske skønheder fortjener også al den opmærksomhed de kan få.

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 12. Hallo igjen Claus, i deilige Danmark. Bildene dine er som små skjønne akvareller. Nok en gang bare å nyte i tekst og bilder. Takk! med hjertens hilsen fra idag lett overskyet noe kalde Sandefjord. Grete.

  SvarSlet
 13. hej claus!!!
  vad härligt att kunna plocka in dom vackra!!!
  min devis är att odla för attplocka, det är nog det absolut bästa jag vet...att plocka blommor, fniss!
  må väl, varmkram lotten

  SvarSlet
 14. Hallo Herr Dalby,
  wunderbare Blumenbilder sind das wieder! Bei mir im Garten sind die Lenzrosen auch gerade sehr üppig und von Jahr zu Jahr werden es mehr. Traumhaft schön! Danke für die tollen Gartenbilder!
  Herzliche Grüße aus Eichenau bei München,
  Antje

  SvarSlet
 15. In Holland we call them "Lenteroos", (Springrose).
  Beautiful plant, full of flowers.
  Groeten Willy

  SvarSlet
 16. Kære indlægs-skrivere,

  Hvordan holder i juleroserne i vaser? Når jeg plukker "fader de sammen" et døgns tid efter. Et fif eller to?

  SvarSlet
 17. Vilka helt underbara buketter!!Det är en fröjd att se..Vilket bra tips att de mår bättre av att plockas av..fram med saxen..Kram Torprosen

  SvarSlet
 18. Hejsan!

  Jag har varit in och tittat i din blogg ett flertal gånger nu. OCh kommer garanterat tillbaka! :)
  Just nu är det ditt otroliga växthus som fångar mitt största intresse...jag är på jakt efter växthus, efter långt och moget övervägande...tja...VILL HA ett växthus. (känns som om det redan står här på Riksdagsmannagården...men det är "tomt" på det utvalda stället för växthust, förutom brännässlor sly och förvildad hallon=ett mycket stort jobb väntar mig! + att jag måste gräva och utjämna marken minst 50 cm på djupet....)

  Jag har nu länkat till din vackra blogg.
  LÄnka gärna till mig, om du vill.

  Ha det gott!

  SvarSlet
 19. Jeg er en af dem der ikke nænner at tage juleroser ind. Overvejede i går, men holdt mig i skindet. Det pergamentagtige, sker også så smukt med tulipaner.
  Claus, husker jeg rigtigt at Winnie Poulsen skriver i Have hver dag : skær juleroser med et barberblad og stik den straks i vand. Altså vasen med ud i haven, er det helt tosset husket. Måske jeg alligevel lige går ud og skærer nogle af. Det med næste års sætning. lyder fint. Bliver jeg lige lidt grådig nu.

  SvarSlet
 20. Jeg tager juleroser/påskeklokker ind om morgenen og ridser stængelen 3-4 rids ca 2 cm lange fra ender af og sætter dem straks i vand. Plejer at holde dem oprette. Virker bedst i regnvejr. Ellers lægger jeg hoveder i et fladt fad og nyder dem svømmende.
  Anne Marie

  SvarSlet
 21. Vakre blomster som gleder om igjen, og i flere former.
  Både i hagen, år etter år,
  og i bukettform.
  Fantastisk fin bukett! :)

  SvarSlet