Slyngende planter i skøn forening

 

I går lovede jeg at fortælle, hvilke planter det er, jeg har plantet op ad mine rosenbuer. Som nævnt handler det om to x to forskellige klematis og to roser ved hver af de tre buer.

 

_20100428_091343

 

Det er så praktisk, at der findes en mængde forskellige klematis med varierende blomstringstidspunkter. Den ene, som jeg har plantet, er Clematis alpina sibirica ’Riga’ - en af de tidligtblomstrende. Den springer ofte ud i april, men i år bliver det først i maj.

 

alba

 

Nogle uger efter følger Clematis montana. Der findes flere lyserøde sorter, og her er ’Rubens’ den mest almindelige. At der også er hvide, er mindre kendt, og her har jeg valgt ’Alexander’, der foruden at have de smukkeste blomster også har den store fordel, at den dufter.

 

_20100428_092218

 

Det siges, at ’Alexander’ kan være en lidt langsom starter, men jeg var så heldig, at Clematisdanmark havde ekstra store planter.

 

080704_051316_

 

De to roser fra Rosenposten.dk - begge hvide, som jeg har plantet op ad hver bue, hører til de meget grovillige. Den ene er ’Sander’s White Rambler’ der ses herover. Billedet er taget hos Ulla Hårde i Malmö, som jeg skrev om i forgårs.

 

sortme00931_RJ.JPG

 

Den anden er ’The Garland’. Endnu en fantastisk rose, som jeg har fået varmt anbefalet af Ulla. Hun fortæller, at de er geniale sammen, fordi de blomstrer på hvert deres tidspunkt. Først kommer ‘The Garland’ og derefter ’Sander’s White Rambler’. Midt i perioden er der en blomstringsmæssig overlapning.

 

Jeg er helt klar over, at der går omkring tre år, før buerne er dækket. De første par år, går det lidt langsomt, men på tredjeåret er jeg sikker på, at roserne vil vise sig fra deres bedste side. Og den tid går jo hurtigt! Desværre ...

 

Folk har af og til spurgt mig, hvorfor jeg planter SÅ meget, som jeg vitterligt gør. Til dem plejer jeg at sige, at gør man sit liv op i havesæsoner, er der ikke ret mange. Der skal udrettes noget, så længe vi er her!

13 kommentarer:

 1. Det er bliver et hvidt rum - smukt og yndefuldt, tror jeg. Den hvide Riga vil jeg se at få fat i....har én der ligner - i blå, den er rigt- og tidligtblomstrende, og det har vi jo brug for...
  éns liv - gjort op i havesæsoner...ja. jeg lever også mest den lyse tid af året - tak for ideerne - Lavendel, nu meget travl havekvinde..

  SvarSlet
 2. Lene Borreskov Andersen28. april 2010 kl. 13.33

  Tak for navne på roser og klematis som du helt
  sikkert får glæde af ..og vi, hvis du lader os følge planterne på bloggen :-).
  Jeg holder selv utrolig meget af hvide blomster
  og kan lige se for mig, hvor smukt det bliver på
  dine buer med den grønne skov som "væg" ...
  hvilken fryd for øjet.
  Og ja, hvis vi tæller livet i havesæsoner, så føles det kort men frugtbart og rigt :-).
  Ønsker dig en herlig dag. hilsen Lene.

  SvarSlet
 3. Det kommer til at blive så smukt, vi glæder os til at følge med...:-o)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 4. Hei! Bare titter innom, nydelig hage du har. Jeg har ikke hage selv, men nyter av å se andres.. :) Ha en fin dag!

  SvarSlet
 5. Blev så inspireret sidste gang du viste billedet af sanders white, at jeg købte en og plantede den ved et træ. Jeg tror lige, der kan klemmes en rose til ind, det var da en genial ide.

  SvarSlet
 6. Claus...det bliver bare SÅ smukt er jeg sikker på. Det er altid en fornøjelse at handle med Flemming og planter af god kvalitet.....han har leveret størstedelen af mine klematis, sunde og gode planter :0)

  SvarSlet
 7. En herlig blogg hvor jeg fant mye nyttig inspirasjon til haven. Nydelig med rosebuer...jeg skal også prøve å lage en slik i min have.
  Klem....Ellen

  SvarSlet
 8. takk for tips, da fikk jeg to gode tips til min portal ut mot vannet:)Takk for at du deler:)
  Klem

  SvarSlet
 9. Hei igjen Claus, i deilige Danmark!!! Dette kommer til å bli så fantastisk flott!!! Tenk å spasere i den alleen av hvite Roser og flotte Klematiser og helt sikkert en vidunderlig duft."Heldige du". Hvite Roser og hvit Klematis er ikke ofte en ser her , verken i hager eller parker. Det er min erfaring. Mulig vi Normenn liker mer farger. Vi har jo hele vinteren som er hvit og vakker, så lengten etter farger er kanskje årsaken. Vet ikke bare tanker.Jeg tror jeg vil prøve meg på litt hvitt i hagen. Her i Sandefjord har været vært så grått og regnfullt idag at hagearbeid har det ikke blitt. Håper på bedre vær imorgen. Spennende å følge bloggen din Claus. Gleder meg til neste innlegg, du er utrolig kreativ. Hjertens fra Grete.

  SvarSlet
 10. Godt å høre at du sier at det fort tar tre år før buen er dekket. Jeg plantet to "new dawn" ved rosebuen min i fjor, men vinteren har vært tøffe mot dem, så spørs om det tar 4-5 år her....men tiden går jo (desverre) så fort som du sier.

  Lykke til med hagebesøket, de får nok en uforglemmelig dag!

  God kveld til deg:-)

  SvarSlet
 11. Hvis det bliver blot halvt så fantastiskt som på det skønne billede fra Ulla Hårdes have, bliver det en smuk og fantastisk stemning, du får skabt. Faktisk synes jeg, at det billede ligner noget fra et eventyr. Ufatteligt så mange smukke roser og clematis der findes. Tænk på alle de smukke kombinationer, man kan skabe!

  Mht. tid og antal sæsoner. Ja, du har helt ret. Og det var rigtigt, hvad tanterne sagde i barndommen: Tiden går stærkere og stærkere :)

  SvarSlet
 12. Mange tak for tippet;0)- Jeg er sikker på min mand bliver "begejstret" for endnu flere roser og clematis. Nej han nyder at vores have er fin,selvom han driller med " nååå er det endnu et godt råd fra din haveguru Claus Dalby", men det er nu kærligt ment.
  Tak for din fantastiske blog, som jeg glæder mig til at læse hver dag.

  SvarSlet
 13. Dette kommer til å bli selve inkarnasjonen av alle drømmer, Claus!! Jeg ser det for meg om 2-3 år, og som alt annet du gjør blir dette et studie i skjønnhet med blomstring som overlapper hverandre hele sesongen. Hvitt er rent og delikat, jeg blir mer og mer glad i hvite blomster og samplantinger. Men samtidg er hvit en utfordrende farve synes jeg, man må finne planter som overlapper de som visner ned, for om hvite blomster er vakre, er mange av dem slett ikke vakre når de visner. Klematis er jo grei på den måten, de får artige frøstander som har sin prydverdi. Roser kan man klippe av, så dette blir utsøkt! Det blir vel noen langsomme turer frem og tilbake i buegangen din etter hvert, kun for nytelsenes skyld :)

  SvarSlet