Succes med lavendler

Når jeg går i gang med et projekt, sørger jeg altid for at finde folk, der er klogere end jeg selv og så suge til mig. Det har jeg gjort både med henyn til haven og i livets forhold i det hele taget. Og da jeg planlagde at starte denne blog, opsøgte jeg forskellige mennesker for at søge hjælp og vejledning. Når man alligevel går i gang med at spørge, kan man ligeså godt spørge de bedste, så det gør jeg altid.

 

Derfor var det helt naturligt at spørge ‘blogdronningen’, som flere kærligt kalder denne person, fordi hun har danmarks mest velbesøgte blog. Mange  har nok gættet, at det er Liselotte fra ‘Slagt en hellig ko’, og hun gav mig flere uvurderlige råd.

 

080703_033056_

 

Når jeg nævner Liselotte her, er det fordi, hun i går på sin blog havde gang i noget med lavendler under overskriften ‘Rænnesance eller død’. Dette gav mig lyst til at skrive lidt om lavendler, som en er en af de planter, jeg virkelig holder af.

 

080703_031135_ 080703_031229_

 

Derfor har jeg masser af billeder i mit arkiv, af smukke og velplejede bremmer af lavendler. Små hække, som dufter himmelsk, når man stryger en hånd igennem dem.

 

080703_031409_

 

Billederne herover er fra Bornholm, hvor man ser lavendler rigtig mange steder. Det skyldes, at jorden her ofte er stenet og gruset, og det er fohold, lavendler virkelig sætter pris på. Får de tilmed en solrig vokseplads, er der ingen tvivl om, at de vil strutte af velbehag.

 

En ting er dog essentiel; beskæringen! Og det er netop det, Liselotte skriver om på sin blog. Beskæringen er nemlig rigtig vigtig for at få tætte planter med mange blomster. Hver plante klippes i pudefacon, 20-25 centimeter over jorden. Hvis man ikke klipper, bliver buskene viltre og ranglede. Gå derfor gerne ud i weekenden og klip planterne. Pas endelig på ikke at klippe for langt ned.

 

120_3_levende 120_2_levende

 

Hvis du har nogle vildtvoksende eksemplarer, kan de være svære at klippe pænt. Grav i stedet lavendelbusken op, grav et noget dybere hul på samme sted, og plant derefter lavendlen igen, så kun 40-50 centimeter stikker op. Klip til sidst så vidt muligt grenene i pudefacon som forklaret ovenfor.

 

120_4_levende 120_5_levende

 

Husk, at lavendler helst ikke skal klippes efter første maj, da det så forsinker blomstringen. Men … Når blomstringen er ovre, kan man med hæksaksen klippe alle blomsterstænglerne af. Så kommer der et nyt blomsterflor i sensommeren.

 

080703_031423_

14 kommentarer:

 1. Jeg si'r tak... med rystende hånd og bævende hjerte, men mine lavendelhække på gårdspladsen plejer at være smukke... og dem klipper jeg, som her beskrevet. Dem i går... dem voldklippede jeg vist ;-)

  SvarSlet
 2. hvorfor er det lige at man ikke må klippe lavendler i bund, det er jeg kommet til, det troede jeg man skulle. Hilsen Anne

  SvarSlet
 3. Hej Claus,
  Vilken fantastisk hemsida du har, underbart. Jag är stor förälskad i lavendel och har det överalt i min trädgård. Jag hörde någonstans att när rabarbern börjar krusa sig i maken är det dags att klippa levendelen och varje vår så klipper jag mycket , det blir så fint.
  Tack för titten och tipsen

  Hälsningar
  Anna

  SvarSlet
 4. TAk - det var lige den info jeg manglede... Jeg går straks ud til lavendlerne og går i gang.

  SvarSlet
 5. Lavendel är ju en fantstisk väldoftande växt. Här hos mig vet jag inte om den klarar vintern .Men iår skall jag köpa plantor och jag börjar med att ha de i stora krukor så får jag plantera ner dom i rabatten i höst.
  Kanske jag har tur att de överlever vintern.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvarSlet
 6. Hej Claus,

  Vilken fantastiskt fin och härlig blogg du har. Jag uppskattar dina fina bilder och dina utförliga beskrivningar och berättelser. Själv har jag just påbörjat en omlägning av min trädgård från 70-talet. Jag älskar det och har verkligen utvecklat en riktig passion för trädgård.

  Hälsningar,
  Maria

  SvarSlet
 7. Der er vist stor forskel på hvor godt de forskellige sorter klarer vinteren, der hvor jeg boede før havde jeg 5 forskellige sorter og der var stor forskel. 'Hidcote blue' som nok er den mest gængse sort er relativt kompakt og klarer sig fint, men der er jo mange blålige/lilla varianter, for ikke at snakke om rosa og hvide. Må absolut ha lavendel i haven igen.

  Har købt de fleste af mine lavendel hos lavendelhaven og syntes faktisk at de har en udemærket beskrivelse, bl.a. hvordan man skal håndtere planter som i nogle år ikke har været klippet:
  http://www.lavendelhaven.dk/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=23&Itemid=44

  SvarSlet
 8. Hej Claus
  Jeg vidste jeg kunne regne med dig :o)Mine Lavendler trænger til en kærlig hånd, så jeg gik på nettet for at søge gode råd, og selvfølgelig startede jeg hos dig, og hvad fandt jeg lige der på forsiden. Lige det jeg manglede. Tak for det, og for en pragtfuld blog som jeg følger trofast.
  Mange hilsner
  Betina

  SvarSlet
 9. Åh ja, jeg blev osse så inspireret af LiseLotte's snak om lavendler, at jeg idag kom til at købe hele to kasser, selv om jeg allerede har masser af lavendel oppe i haven, og de er så nemme at formerer. Men de er jo ikke til at stå for, og nu dufter der så dejligt ude på gaden, for dem som går forbi krukkerne ved min gadeport.

  SvarSlet
 10. Hej Claus
  Sidste år lavede jeg 120 aflæggere af mine lavendler. Navnet har jeg glemt, men de har den mest yndige lyslilla farve og er heldigvis vinterhårdføre.
  Jeg havde planer om at forære planter væk til højre og venstre, men... da jeg så liiiige skulle plante et par ekstra i min egen forhave, gik der en "smule" egoisme i projektet - og de endte alle sammen i egen jord ;)
  I weekenden bliver de klippet ned - og mon ikke der i år bliver nok aflæggere til også at forære nogen væk?
  Det er jo en af de helt store haveglæder at kunne forære væk af frø og planter, til glæde for andre.

  SvarSlet
 11. Karen - Ja, 'Hidcote Blue' er en fin gammel og hårdfør sort. Tak for det fine link.

  Frau Putz - Ja, lavendler er nemme at stiklingeformere.

  SvarSlet
 12. Hvorfor har mine, ellers så flotte lavendler ikke farve??
  Hilsen Joan

  SvarSlet
 13. hvor kan man købe lavendler ?
  Mvh. Quang

  SvarSlet
 14. ... og hvad så nu... her omkring 1. september? skal jeg klippe blomsterstængler af og håbe på en sen eftersommerblomstring, eller er det umuligt?
  Tak for en god blog :-)

  SvarSlet