Jeg elsker gult!

Denne overskrift er ment som lidt som af en provokation … Jeg hører nemlig ofte – især kvinder – sige: “Jeg kan ikke lide gult”. Men her vil jeg gerne indskyde, at gul ikke kun er gul. Der indes joi en del forskellige nuancer.

 

Den, mange har det lidt svært med (også jeg), er den netto- eller udsalgsgule! Derimod holder jeg så utroligt meget af creme- eller måneskinsgult. Jeg vil næsten gå så langt som til at sige, at denne tone, er blevet en af mine signaturfarver. Jeg tror, jat jeg her ligefrem har været med til at omvende mange.

 

_20100509_162720
 

_20100509_162611

 

I mit væksthus har jeg en del potteplanter. Dér holder jeg meget af dem; inde interesserer de mig slet ikke! Den, jeg vil fortæller om her, er dem gule clivia, Clvia miniata var. citrina. Den påkalder sig altid stor opmærksomhed.

 

Da jeg første gang så den i England for seks-syv år siden, var jeg helt solgt! Den almindelige mønjefarvede clivia kendte jeg, men den lysegule havde jeg aldrig før set. Planten var for stor til at tage med hjem, så jeg slog straks til, da jeg fik mulighed for at købe frø. Ti styk i alt - til en ikke helt billig pris!
   

Hjemme blev frøene sået, og i løbet af nogle uger spirede seks af dem. Planterne udviklede sig langsomt og først efter tre år viste de første blomster sig. Men året efter stod de alle med blomster i den sarte lysegule tone, som jeg holder så meget af.

 

_20100509_162658

 

Clivia er en løgplante, hvor løget har udviklet sig til en overjordisk, porrelignende stamme. Den blomstrer med sikkerhed hvert forår, og ofte igen om efteråret, og skal stå lyst, skånet for stærk sol, både ude og inde. Den skal tørre  mellem vandingerne og kun gødes mellem blomstringerne. Planten kan blive ret omfangsrig, men er let at dele. Clivia er fra Sydafrika og har navn efter en engelsk Lady Clive. I hendes drivhus blomstrede i 1828 en Clivia miniata for første gang i Europa.

27 kommentarer:

 1. Måneskinsgul... den nuance er jeg også glad for. Men nettofarven er hæslig. Tak for alle dine inspirerende indlæg og altid smukke fotos.

  MVH
  mette

  SvarSlet
 2. Gul er min yndlingsfarve og har været det i mange mange år.

  Ja stod det kun til mig var min have i farverne kun i gule og røde, orange og mørk violetnuancer fra pastel til stærke. Jeg er helt vild med disse farver.

  Men jeg har heldigvis også en mand der glad og gerne blander sig, så der er heldigvis mange andre farver i vores have.

  Den er så utrolig flot din lysegule Clivia. utrolig som den blomstre - du kan altså et eller andet med de grønne finger ;o)

  Ha' en dejlig dag!

  SvarSlet
 3. Hvor er den dog smuk.
  Kender også så udmærket den mønjefarvede men har aldrig set ovenstående før.
  Må da på jagt på div. plantecentre/-skoler.
  Og ja - det er din skyld, at også jeg har cremegult i min store uordentlige have.
  Så en forsinket tak for det!
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 4. Jag tillhör de som brukar säga, nej inga gula blommor i min trädgård! Men nu när jag ser dina underbara ljusgula blommor så tror jag minsann att jag måste skaffa några. De är ju helt underbara.
  Tack för en fantastisk blogg, den inspirerar till egna små försök i trädgården.
  mvh
  Ann

  SvarSlet
 5. Jeg har netop for første gang i år, set min gule clivia blomstre, - den er helt vidunderlig både i duft og farve! Og ja, den var dyr i indkøb, men det hele værd!!

  SvarSlet
 6. Check http://www.capeseedandbulb.com/, hvor frøene er relativt billige. De har også nogle ret frække gul-grønne typer, du med garanti også vil kunne li'. Tak for bloggen! Pia

  SvarSlet
 7. De er helt klart skønne.......og ja gult er godt i de rigtigt nuancer. Problemet tror jeg bare har været at udvalget på planteskoler og i havecentre ikke har været noget at råbe hurra for.......men heldigvis er det ved at ændre sig.

  I takt med at internethandel er blev hvermands eje det er nu også muligt uden de helt store udfoldelser at hente lige netop den farve/nuance hjem man har forelsket sig i, i de mange engelske kataloger der svulmer af for os nye spændende blomster og farver. Det gør det sørme endnu mere interessant at være haveejer.

  Hurra for internettet, for dig, dine bøger og den svovlgule, måneskinsgule og den...... :0)

  Bedste hilsner Dorthe

  SvarSlet
 8. Jeg hader gul!

  ... og dermed mener jeg også hovedsagelligt de skrigende og råbende nuancer, lige fra Netto-gul til skrigorange.

  Jeg har til gengæld en enkelt tue sart lysegule anemoner, som jeg værner meget om, ligesom der er enkelte andre lysegule planter, der "får lov".

  Jeg lader mig da også imponere af den mørkegule Forsythia, der oplyser hele kvarteret hvert eneste forår... Men når foråret er slut er det også slut med de gule farver i min have.

  Du får svært ved at omvende mig ;o)

  SvarSlet
 9. Den er nydelig og jeg må si at jeg også elsker gult - men rett farge og rett sted. Noen påskeliljer er kjempefine - men som du sier, gult er så mangt :)

  SvarSlet
 10. I kan også finde planterne på www.gartnerietjensen.dk så behøver man ikke at bestille frø fra udelandet. Har længe selv overvejet at købe en og nu tror jeg at det skal være.
  Hilsen Lina

  SvarSlet
 11. Det må jeg si! Jeg liker egentlig ikke gult, men denne...denne likte jeg, svært godt til og med.
  For en vakker, inspirerende og motiverende blogg!Takk for at du deler:)
  Her kommer jeg inn oftere, og senere idag skal jeg ta en laang runde inne her og se og lese på de forskjellige innleggene dine. Jeg har nygrønne fingre, kan ingenting om hageliv, men vil svært gjerne lære..og har en stoor hage å begynne med! Lørdag plantet jeg mitt første tre:))
  Jeg komme ganske sikkert tilbake.

  God klem fra Line

  SvarSlet
 12. Bedårande! Og de smukkeste foråsrblomster jeg hvde er tulipa sylvestris, gul, gul..hilsen Sophia

  SvarSlet
 13. Gule blomster kan man altid bruge. Vi har et staudebed med en blanding af gule, blå og hvide blomster. Og vi nyder dem alle lige meget. Hvert år kommer vi til ved et uheld at udvide staudebedet (heldigvis har vi fortsat plads at udvide med), for planteskolerne bliver jo ved med at friste os over evne. Og skønt at se de sarte gule - de er altså dejlige.
  Og tak for din gode blog - jeg er blevet helt forelsket i den, og er nødt til lige at kigge forbi når jeg når hjem fra arbejde.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 14. JEg er en af dem der er blevet omvendt. Og er nu hele tiden på udkig efter dejlige lyse gule nuancer. Jeg er ved at anlægge et bed i forhaven og skal derfor vælge planter, bla. vil jeg have narcisser og lige idag så jeg de yndigste snart lysse gule narcisser i en rundkørelse i Viborg. De havde 2 blomsterhoveder på hver stilk, og var ikke så store i blomsten. Så nu skal jeg på jagt efter den. Er der nogle der kende et godt sted at købe narcisser?

  Solskins hilsener fra Anja

  SvarSlet
 15. Gult er pent om våren. Men etterhvert ødelegger den liksom litt. Men så er det ok igjen på høsten. Merkelig hva? Men den Clivia er jo helt fantastisk!! Jeg må være forsiktig så jeg ikke får dille på disse også.

  SvarSlet
 16. Ej Claus, nu må du altså holde op med at vise den ene fantastiske plante efter den anden. Vi ender med at blive ruineret og må gå fra hus og hjem. Og så har vi jo ikke nogen have til alle planterne :o)))))

  Hilsen Lene

  SvarSlet
 17. Hmm... med en sådan præsentation, ender selv jeg med at kunne acceptere gult (holde af er for stort et ord - endnu...)
  Savnede dine havedrømme så meget i søndags, at jeg må tilmelde mig dr-panelet for at fortælle, hvad jeg ønsker at se mere af ;)

  SvarSlet
 18. Jeg drømmer mig lige til Sydafrika, hvor der er SÅ mange skønne blomster. Men det er der altså også hos dig :)

  SvarSlet
 19. Visst är det vackert med gult, det är så lugnande att se det. Nyanser finns det gott om. Men nej inte den netto-gula färgen ;) Jag är svag för rosor i kombination rosa/gult/orangea, då jag förknippar detta med min barndom på Mallorca och klängrosorna växte upp mot vår terrass.
  Ha en bra dag.
  Pella

  SvarSlet
 20. Jeg har i alle år avskydd gult. Det første jeg gjorde da vi flyttet hit for 9 år siden var å fjerne alle gule blomster. Men i fjor kom jeg over Aicha og den var inngangen for meg til å bygge å like den gule farven. Jeg er i gang med å lage et bed i sart gult (måneskinnsgult var et nydelig beskrivende ord!) og hvitt hvor Aicha har hovedrollen. De kremgule Viola under her er sååå delikate og skjønne! Den farven passer sammen med alt

  SvarSlet
 21. Jag håller verkligen med dig!!! Gult kommer i många nyanser och det känns fel att helt dömma ut en färg i naturen. Alla gula nyanser kan bli vackra på rätt plats i rätt sammanhang. Men helt klart föredrar jag de ljustgula månskensnyanserna. Det är också min favorit färg i trädgården för de passar med det mesta.
  Med vänlig hälsning
  Carina

  SvarSlet
 22. Hei igjen Claus, i deilige Danmark! Takk igjen for alt du deler med oss. Flotte innlegg og nydelige bilder. Det skal bli spennende å følge den nye delen av hagen din videre med alle de rom. Her kan virkelig kreativiteten komme frem, med alle dine fine blomsterkrukker som bare er et syn i seg! Ha en fin, fin, dag, i din flotte hage! Jeg skal ut å se på alle de nye spirer på kvist og i bed, og kose meg med flotte barnebarn. Klem fra Grete i Sandefjord

  SvarSlet
 23. Hvor er den smuk!
  Ja, er vist ligefrem nødt til at eje een af slagsen.
  Lysegule blomster besidder en helt særegen og unik skønhed.
  Men de signal-gule stjæler al fokus og er alt for larmende efter min smag.
  Dog er noget af det smukkeste jeg nogensinde har set Den Gule Have i Anne Justs Have. Rigtig pang-gul:o) Men hvad kunne den dame ikke slippe godt afsted med?

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 24. Kan umiddelbart ikke se hvordan jeg bliver medlem ?? Undskyld.
  Hilsen Dorte Andersen

  SvarSlet
 25. Hej Claus og I andre

  Jeg har netop købt frø hos Chiltern Seeds. Er der nogen som har gode råd til hvordan jeg skal så denne skønne Clivia Miniata var. citrina? Tak for en skøn skøn haveblog

  mvh
  Karin

  SvarSlet
 26. Hej Claus!!

  Den er jo fuldstændig fantastisk, den gule clivia. Du fortæller, du købte frø med hjem fra England. Hvad hedder stedet og har de netsalg?
  På forhånd mange tak!

  Bedste hilsen fra Kasper

  SvarSlet
 27. Kære Kasper - send mig en mail på claus@klematis.dk, så skal jeg tage nogle fra fra til dig.

  SvarSlet