Oliven eller?

Når jeg har havegæster, sker det ikke så sjældent, at de spørger til fire gråløvede træer nederst i haven. ’Hvordan kan du få oliven til at trives her så langt mod nord?’, spørger folk mig ofte. Det skyldes, at det slet ikke er oliven, men prydpære, Pyrus salicifolius.

 

_20100504_135634

 

Træet er i familie med den almindelige pære og får da også nogle bittesmå fugter, der dog kun er til pryd. Man ser af og til prydpæren omtalt som nordens lavendel, og det navn vil jeg gerne slå et slag for.

 

_20100504_135849

 

Prydpære eller nordens oliven hører ikke til de almindeligste træer, men spørg alligevel på planteskolen. De kan skaffe det hjem, hvis viljen er til stede!

 

Som overstander i et hvidt bed er træet uforligneligt. Hvidt og gråt er - efter min mening - meget distinkt.

14 kommentarer:

 1. Ih altså Claus!!
  Bare det var mig der skulle på havebesøg hos dig søndag.
  Hvis ikke det var fordi det er mors dag, og vi har travlt i butikken, stod jeg og lurede ind til Jer, men måske er jeg heldig næste gang.
  Rigtig god fornøjelse til alle de heldige.
  Venlig hilsen Kirsten.

  SvarSlet
 2. - og tak fordi du nævner dem for de ser ret flotte ud som de står der:) Jeg har ikke set dem før, men slog dem op for nylig da Ninni på sin blog også omtalte "Nordens Oliven". Jeg har skrevet dem på min ønskeliste - uha den er lang selvom jeg gennem de senere år har erhvervet mig mange af de planter du har skrevet om i alle dine bøger!

  SvarSlet
 3. Birgitta Ekdahl5. maj 2010 kl. 21.26

  Märkeligt her syd for Göteborg hvor jeg bor, er prydpäreträdet meget almindeligt, ses i mange haver, jeg har f.eks. haft mit sikkert i ti år. Det kalles nordens olivträd.

  SvarSlet
 4. Kjære - de er helt nydelige :) Vet du hvilken sone det er på dem (eller forholder ikke dere dere til det begrepet hos deg ;)). Dette kunne jeg tenkte meg. Kanskje jeg skal sjekke hos Ninni - hun er nærmere meg. Ser hun har skrevet. Takk for herlig tips!

  SvarSlet
 5. Jeg har været forelsket i prydpærerne i flere år. Men jeg læste engang at hvis man har rust i sine almindelige pæretræer, vil man også få det i prydpærerne. Og det har jeg desværre. Har du haft det problem med dine?

  SvarSlet
 6. Visst är det ett mycket vackert träd! (I Sverige kallar vi det silverpäron.)

  Tackar så hjärtligt för de underbara julroskorten som jag hittade i min brevlåda igår! De ska ramas in och få en plats på väggen:)

  Ha en fin dag!

  Rebecca

  SvarSlet
 7. Meget smukke træer. Kendte dem ikke. Jeg har netop googlet dem og vil lige spørge, om ikke dine er podet? Det er såvel løv som faconen på dine træer, der gør dem så fristende at erhverve :)

  SvarSlet
 8. Silverpäronträd är ett av mina favoritträd! Vackert!

  Ha det gott!
  Nanna

  SvarSlet
 9. Dette er vidunderlige trær! Så flotte de er som oppstammet, det har jeg også planter om etter hvert :) Jeg plantet nemlig et bittelite tre i fjor i lavendelbedet og har fulgt med som en smed i håp om at det har klart seg i vinter. Grenene så sørgelige ut lenge, uten tegn til liv. Men nå ser jeg flere knopper :)

  SvarSlet
 10. Hej Claus.
  Ej hvor er de bare flotte. Det er jo det som er så godt ved din blog. At man lære noget nyt og får øjnene op for alt det spændende som er ude i planteverden. Jeg vil se at få købt et par stykker for de er bare super flotte.
  Hilsen
  Lina

  SvarSlet
 11. Her i mit Paradis kalder jeg dem Pærerpil og Nordens oliventræ har 2 stk. m.v.h. Pia

  SvarSlet
 12. Hej Claus,
  var på planteskole igår og skulle købe en opstammet carmencitarøn, som jeg havde set i den svenske haveudsendelse Forandring på vej. Men de havde ikke nogen røn overhovedet, men til gengæld en prydpære, som jeg jo lige havde set på din blog. Og da havecentret havde en plantet på deres parkeringsplads i suset ud til en mark, kom der også en med hjem til min vindblæste have. Derfor hedder mit nye bed Det Hvide Bed.
  Hilsen,
  Lis

  SvarSlet
 13. Hej,

  Kallas det verkligen för Nordens lavendel? Det är väl inte likt lavendel? Norden olivträd har jag ofta sett, och här i Sverige skulle jag säga att silverpäron som det kallas finns på alla välsorterade plantskolor. Ett väldigt vackert träd!

  Nordens lavendel kallar vi här isop, eftersom den klarar sig längre norrut (men även lavendel går ju bra i södra Sverige och i Göteborg där jag bor).

  SvarSlet
 14. Å et slikt må jeg se om jeg kan få fatt på:)

  SvarSlet