Som Gud har plantet dem!

I dag har jeg været rundt for at fotografere de skønneste haver omkring København, og det har været rigtigt dejligt at besøge en række små perler. Fantastiske frodige pletter, som jeg portrætterer i min 2011-udgivelse ’Hemmelige haver’.

 

_20100519_095955

 

Et af de steder, jeg besøgte, kom ejeren og jeg til at tale om, hvad det egentlig er, der gør en have hyggelig og vedkommende.

 

_20100519_100011

 

Vi blev snart enige om, at det er de små ting, der gør den store forskel. For eksempel planter, der dukker op, som var det Gud, der havde plantet dem rundt omkring. For eksempel mellem flisefugerne.

 

Det er vigtigt, at man ikke har rengøringsvanvid eller udøver ordenstyranni i haven. Det umiddelbare skal der også være plads til. Jeg synes, ovenstående billeder siger en helt masse om haveejeren her! At hun har hjertet på rette sted og elsker sine små planter ...

15 kommentarer:

 1. Jep, en have skal være et sted, der er godt at være både for dyr, mennesker og planter.
  Efter min smag gerne lidt vild. Om jeg ikke havde perfekte naboer med perfekte 'fodboldsbaner' rundt husene skulle hver eneste mælkebøtte i mine bulede græsgange ikke blive klippet før alle frøene var fløjet bort.
  - Et og andet frø finder nok vej derover alliigevel.
  Mælkebøtteblomster står fantastisk godt til alle forglemmigejerne, som jeg også har som ukrudt over alt lige nu.

  SvarSlet
 2. Hej Claus,
  hvor er jeg enig!

  Smukke billeder...:-)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 3. Fuldstædig rigtigt, jeg elsker de blomster som dukker op af sig selv forunderlige steder.

  SvarSlet
 4. Helt rigtigt. Min nabo har ikke en græsplæne men en "green". Og udtalte, at vi godt nok havde en fin have men den var uordentlig. Læs: planter gror hvor vor frue har bestemt det. Så hvad der for nogle er kaos er måske tæt på kosmos for vi andre. Sådan er vi jo forskellige, vi holder hver især af vores form for have.

  SvarSlet
 5. Hvis jeg lugede alt væk, som jeg ikke selv havde plantet, ja - så ville der jo ikke stå majgøgeurt de forunderligste steder eller juleroser ved æbletræets fod. De selvsåede er velkomne og næsten altid placeret på det helt rigtige sted - nemlig dér, hvor de kan li' at være.
  En have med bar jord og uden "ukrudt", er lidt kedelig, synes jeg , men enhver have er rigtig, hvis ejeren er tilfreds.
  God pinse

  SvarSlet
 6. Ja, haven er ejerens visitkort.

  Mange blomsterhilsner til alle,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 7. Hej Claus.

  Ja, det kan godt gå hen og blive så pænt, at det bliver kedeligt. Der skal være plads til "fri leg" mellem det lige, pæne og (tør jeg sige det?) sterile.....

  /Bo

  SvarSlet
 8. Efter min menig er der stor forskel på at lade stå til som at værne om planterne

  SvarSlet
 9. - Sjovt. Terrassen på billederne ligner præcis vores. Blot har vi Campanula og Lavendel mellem fliserne. Selvsåede, forstås :-)

  SvarSlet
 10. Det er nemlig rigtigt! Selvsåede planter havner tit et sted hvor de passer både for øjet og det passer plantens natur. Men lige nu er jeg i gang med at rense melkebøtter væk fra min gårdsplads, de passer ikke sammen med godt nok selsåede timjan, anisisop, oregano. :-)

  SvarSlet
 11. Hej Claus
  Dit indlæg ville helt sikkert provokere min far, som har en helt-helt anden havetype end din.
  Han hader selvsåede planter (ukrudt i hans øjne) - og vi har taget en del diskussioner om, hvordan en have skal se ud.
  Vores plan for haven er at jorden skal dækkes med planter, sådan lidt i spredt orden, mens min far i sin have elsker bar jord rundt om stauder og roser, som helst skal stå på lige rækker. I mine øjne gyseligt og kunstigt ;o) men smag og behag...
  Ser han en enkelt vildfaren mælkebøtte i vores bed, er det den han fokuserer på - og han ser derfor ikke alt det andet. Vores have er "rodet og uordentlig". Tak, så...
  Jeg elsker din havestil - og det er der også mange andre der gør.
  Men... andre hader "rodet" ;o)

  KH Frau Putz

  SvarSlet
 12. Mit første indlæg her på siden.
  Vil bare lige sige at man altid bliver i utroligt godt humør når man besøger din side. Har først for nyligt fundet frem til siden, og nu er den altid det første jeg liiiige MÅ over og tjekke når jeg åbner min computer. Har man en dårlig dag, så er man sikker på at blive i godt humør her.
  Ja de små selvsåede blomster kan dukke op de mest heldige, OG uheldige steder men får altid lov at stå, selv om de til tider godt kan gøre det lidt besværligt at være haveejer!

  SvarSlet
 13. Min have er fuld af "utilsigtede hændelser". Det er lige med at finde balancen :)

  SvarSlet
 14. I think so too. Every year it brings me so much joy to find out what new places the plants have chosen. Fantastic inspiration on your blog. Thanks!

  SvarSlet
 15. Uhh jeg glæder mig til at se de hemmelige haver - gid min var en af dem... en lille frimærke have som vikelig mange beundre når de går fordi :)

  SvarSlet