Det bliver vildere og vildere ...

Er det ikke et mærkeligt sammentræf, at jeg i dag, hvor jeg nævner på bloggen, at jeg måske vil skrive en bog med titlen ’Helt vildt’, finder jeg den vildeste have, jeg nogensinde har oplevet.

 

De haver, jeg skriver om, er oftest nogle, jeg på forhånd har hørt om. Det er meget sjældent, at jeg tilfældigt kommer forbi en have, som pådrager sig min fulde opmærksomhed.

 

Claus_20100613_131951

 

Men således skete det i dag, og jeg tror, at jeg foretog en hård opbremsning, da jeg så haven her. Se lige motivet ovenfor, som det tog sig ud fra vejen.

 

Claus_20100613_132911 Claus_20100613_132340 Claus_20100613_132535

 

Mig ind at ringe på og præsentere mig. Om jeg måtte fotografere denne i bogstaveligste forstand Edens Have (Ja, sådan følte jeg det)?. Ja, det måtte jeg da gerne.

 

Claus_20100613_125536

 

Det viste sig, at ejeren trods en alder på 83 år, talte flydende engelsk, mens hendes mand deltagende nikkede med bag hende.

 

Claus_20100613_133305 Claus_20100613_133333

 

Hun fortalte mig, at haven havde været omkring 30 år undervejs. ’Og jeg har selv fundet på det hele’, sagde hun.

 

Er det ikke rørende? Trods nye hofter, er den energiske haveejer i haven hver dag, fortalte hun mig.

 

Claus_20100613_131403

 

Mødet blev kort, for parret var på vej ud af døren for at besøge en datter, og desværre fik jeg ikke fat i fornavnene. Fik dog skrevet adressen og efternavnet op. For selvfølgelig skal jeg da tilbage til dette fantastiske sted, inden sommeren er ovre.

 

_20100613_133230 _20100613_133214

 

Der var nemlig så mange vækster på spring, at dette er en have, jeg bliver nødt til at gæste flere gange. Heldigvis kommer Søren Ryge Petersen nok ikke forbi og ’snupper’ ejeren og haven fra mig! Tror heller ikke, at han finder ’Holger i skoven’ eller den 89-årige haveejer ved Præstø Fjord!

 

Claus_20100613_131722

 

’See you tomorrow in Africa’, sagde hendes mand, mens han steg ind i bilen. Jeg fattede ikke en brik, og jeg må måtte have set temmelig uforstående ud.

 

Claus_20100613_124733

 

’Football, you know’, sagde han så for at hjælpe mig lidt på vej. Og nå ja, det var der andre, der havde talt om på min vej. Skal jeg være helt ærlig, var/er jeg ikke en gang klar over, at det er i Afrika, det foregår.

 

_20100613_133457

 

Det er nok flovt at indrømme, men jeg koncentrerer mig om blomster og haver på denne årstid.

Hvem, det var, jeg var på vej til, da jeg opdagede dette vilde paradis? Det får I at se i morgen.

 

Lige nu sidder jeg på en fortovsrestaurant og nyder et enkelt glas rødvin til et veltillavet måltid. Her er vejretet fint. Små tyve grader og let overskyet. Lige sådan en fotograf ønsker sig det. Når jeg har spist op, skal jeg lige nå en have til ...

 

NB. Havefolk bliver gamle, fordi de hele tiden har noget at se frem til!

20 kommentarer:

 1. Havefolk blir gamle? Ja, det tror jeg også. Nå er jeg snart 50, og har anlagt STØRRE have de siste årene så jeg MÅ ut og jobbe og holde meg i aktivitet. (Andre jeg kjenner prøver å gjøre haven stadig lettere å jobbe i, dovenslaskene!!) Et bra treningsstudio hele sommeren. Fortsatt god tur. Håper maten smaker.

  SvarSlet
 2. Vilde haver er spændende og det er ikke særligt nemt selvom det ser nemt ud.. Kan godt forstå at du bremsede op for denne have, ser vidunderlig ud! Jeg fandt i går ud af dette med fodbold VM i Afrika, det er gået mig helt forbi, sådan er det nok når man laver noget der ikke har noget som helst med fodbold at gøre. ha en forsat god aften i næste have/Sophia

  SvarSlet
 3. Jeg tror det hele handler om å ha noe i livet som gir positiv energi - og som får oss skikkelig engasjert! Som får hjertet til å hoppe av glede og entusiasme. For noen er det sikkert fotball
  (selv om jeg nok sikkert tror fotball er skyldig i flere hjerteinfarkt med døden til følge enn det en hage er) men for meg er det hagen som får meg til å kjenne at jeg lever. Og det har jeg tenkt å gjøre leeenge! Nydelig hage. Hhh..

  SvarSlet
 4. Sikke et dejligt paradis - dejligt vildt. Spændende at se senere på sæsonen. Bogen om haverejser, du kort nævnte i et tidligere indlæg, var en fantastisk ide.....

  Velbekomme ;o).

  SvarSlet
 5. Kære Claus.
  Hvor herligt, at du ikke anede en dyt om VM i fodbold i Afrika.
  Her i huset betyder de mange, mange fodboldkampe, at jeg får lov at gå og hygge mig i haven og i drivhuset.
  Kig forbi min blog og se, hvad jeg har bedrevet i dag.
  Jeg ælsker dine skønne beretninger fra Holland - bliv endelig ved!:-)
  KH-Marianne

  SvarSlet
 6. Skål Claus :o)

  Claus, dette er den smukkeste have, du endnu har vist fra alle dine have-skattejagter. Sikke et lykketræf, at din vej tilfældigt faldt forbi dette country-cottage-paradis...og at du altid har røntgenblikket og have-radaren stillet skarpt.

  Jeg er sikker på, at der er bremsespor på vejen udenfor stakittet her:o)

  Jeg har i mange år altid elsket at se Miss Marple og andre nostalgiske engelske film, udelukkende i håbet om, at der skulle komme en havescene fra en country-cottage-have som lige præcis denne.
  Digitalis, valmuer, lægebaldrian...den ene yndlings- blomst efter den anden...WOW:o)

  Glæder mig også allerede til din bog om dine haverejser:o)Når man ikke kan komme ud i den store verden, er det godt, at den store verden kan komme hjem til een.

  TANTE GRØN fra mit lille hjørne af verden...

  SvarSlet
 7. Jeg er helt enig,det er vigtigt at have noget at stå op til. Noget der giver glæde og som påvirker os positivt.En have er jo nettop dette, samtidigt får man brugt sin krop på en god måde. Og hvor er den bare smuk denne have og hvor herligt at de lod dig fotografere den.

  Fodbold...? hvad er det??
  Ingen her i huset er interreseret i det.
  Vi har tilbragt det meste af dagen i haven med at plante en masse skønne aflegere som min ældste datter ville af med.
  Tænk hvor lækkert at få forærendes en masse skønne planter...:-o)
  Så selv om lenden gør ondt, så er det på den gode måde.

  Fortsat god tur, Claus...:-)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 8. Ja, når man først er blevet bidt af en gal havemand (om man så må sige; eller evt. homo hortis, som det muligvis hedder på latin, jf. horticultural society for det engelske haveselskab), så er det lidt som et vampyrbid: Man er blevet en del af en særegen art, som åbenbart adskiller sig en smule fra en del andre, idet de synes, man er dybt mærkelig, bare fordi man ikke kan sove af spænding over, at man er ved at planlægge et bed og overvejer, hvor mange roser og stauder, man kan 'skrue' ned i det, og hvilke det skal være, samt (jf. Tante Grøn) lige ser Barnaby igen igen, fordi der jo kunne dukke en fin have op med nogle idéer... Jo, der er rigeligt at glæde sig til, og i modsætning til alt andet arbejde (i hvert fald hos mig), så arbejder haven jo også for én, mens man sover, hvilket er herligt, når man har anlagt alt fra bunden: buske, roser, stauder, træer - alt arbejder for mig, selvom jeg ikke lige er derude. Så man glædes over den mindste knop eller vækst, der ikke var der i går!
  Tak for alle haverne i Holland. Keep 'em coming! (Har du/I forresten nogensinde været i den såkaldt engelske del af Bruxelles? Fantastisk hyggeligt og inspirerende for os homo hortis :-))

  SvarSlet
 9. Vilken fantastisk trädgård du fann, Claus! Mycket mer intressant än fotboll;)
  Ha det trädgårdsgott,
  Charlotta

  SvarSlet
 10. Mindre tid til å se på blogger nå som det er så fantastisk å være i hagen, men jeg må innom dine bilder. Så mye vakkert og inspirerende;D

  SvarSlet
 11. Fantastisk! Jeg tror du har rett med hvorfor hageeiere blir gamle - også får de relativt mye mosjon hele dagen ved å gå (lempe jord, trillebår)osv. Det må da være bra. Takk for at du deler :) Veldig fint!

  SvarSlet
 12. Vilt og vakkert! Jeg har stor glede av din blogg! Måske vil du like min?
  http://www.grogrogrille.no
  Vennlig hilsen Marion

  SvarSlet
 13. Jeg elsker å se disse ville hagene, det er det jeg drømmer om for egen del, men det er langt igjen.
  Jeg elsker selvfølgelig de sirlige hagene også, for egentlig er jeg en ryddig sjel. Men du; finnes det egentlig stygge hager? Mindre vellykkede, men stygge nei.
  Klem Laila

  SvarSlet
 14. Jeg kan godt forstå du ikke liiiiiiiiiiige ved hvornår der er fodbold!!! Jeg bliver fyldt med begejstring og glæde, når jeg er inde og læse din blog. Tak for det!! Har selv i weekenden været i Sverige og set haver, - det er bare så vidundeligt!!

  SvarSlet
 15. Hej Helle i Odense!

  "Homo hortis"...Det er da det vi er:o) Tak for hjælpen. Det var sødt af dig. Har ikke haft latin siden i 9. kl. og det er ved at være mange år siden. Så det med grammatikken ligger langt langt væk. "Homo flora" skal nok gradbøjes "Homo floris" så?

  Ja, ingen tvivl om, at andre ikke haveinteresserede synes vi er en særegnen afart af menneskeracen. Det er jo netop derfor, at denne blog er så stor en gave til vi havefolk.
  Det er utroligt berigende, at få lov at "møde" andre havefreaks i dette fantastiske univers, som Claus har skabt.

  Jeg har det ligesom dig, Helle! Den bedste måde at falde i søvn på for mig, er at ligge og planlægge nye partnerskaber hos bedenes planter:o) At ligge og drømme om alt det, jeg ville gøre,hvis jeg vandt den der million i lotto, som lader vente på sig:= Ansætte en gartner, udvide, lave om etc etc. Vi havefolk søger jo konstant efter DET PERFEKTE. Men vejen imod målet er ligeså fantastisk som at nå målet. Enhver virkelighed starter jo med en drøm.......så vores smukke havedrømme er der heldigvis ingen, der kan tage fra os.

  Har aldrig været i den engelske del af Bruxelles.
  Men har været i Brugge, og der findes der også fantastiske have langs kanalerne. De er meget meget maleriske.

  Det var lidt strøtanker, fra een der har knoklet i haven hele dagen, og som trængte til et lille hvil, inden det går løs igen....

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 16. Tine Rønnebæk-Pedersen14. juni 2010 kl. 13.51

  Det er bestemt den fineste have, jeg endnu har set fra dine haveture. Mon ikke der gemmer sig lidt eventyr og andet godt imellem alle blomsterne.
  Mens jeg skriver dette spiller Danmark mod Holland. Og stillingen er 0-0 :D Man kan nemlig godt synes om både have og fodbold :)))

  SvarSlet
 17. Denne have er selveste min drøm om en dejlig have og som Tine skriver er det den af de haver du hidtil har vist jeg er allermest forelsket i. Måske netop fordi der er flere alternative fortolkninger af klassiske elementer.

  De vilde men smukke haver er i øvrigt ofte dem der kræver størst havekundskab for det går ikke bare at lade det hele stå, det bliver aldrig kønt. Derfor skal man kunne kende de små spirre når de er på vej frem og passe på det man vil have mens det der ikke er haveegnet fordi det simpelthen er for aggresivt eller forkert i formsproget skal væk. Det er ikke noget man bare kan læse sig til, det kræver års erfaring ude i den virkelige jord.

  SvarSlet
 18. Hol da op hvor skønt! Tænk hvis der var forhaver som denne her. Jeg elsker egentlig at gå med hundene og kikke ind i folks forhaver, men der er godt nok langt mellem perlerne:)

  SvarSlet
 19. Hej :-)
  Hvor har du ret det blir jo vildere og vildere.
  Det er slet ikke til at forstå at der findes så fantastiske have. Hejmme i min have bruger jeg megen tid på at gruble og tænke over hvad der passer sammen. Jeg kan bare håbe på at, min have får bare en snert af den skønhed som jeg oplever her på bloggen. Jeg er bjergtaget, fantastiske billeder Claus :-)
  K. Gro

  SvarSlet