En helt uundværlig plante


Nogle vil måske mene, at jeg tager munden for fuld, når jeg påstår, at der er især én plante, som simpelthen ikke kan undværes i haven. Det må så være dem, der ikke har den, for jeg er ret overbevist om, at I, der kender den, vil give mig ret.

 

Claus_20100611_125509

 

Det handler om den skønne lodden løvefod, Alchemilla mollis. Og når jeg nævner den i dag, er det fordi, den lige nu er i blomst overalt i de hollandske haver, og i Danmark står den lige på spring.

 

Claus_20100611_143935

 

Lodden løvefod har ganske enkelt mange kvaliteter. Lad mig nævne nogle få: Først og fremmest blomsterfarven. Den er nærmest lime, og jeg kan ikke nævne én tone, den ikke passer sammen med. Derfor er den også smuk, smuk som fyld i buketter. Og så er der bladene. En ret kendt sag er det, at hvis man går ud om morgenen, ligger der ofte dugdråber på det let hårede løv, og de ligner små diamanter.

 

Claus_20100611_145529

 

Desuden er lodden løvefod god til at bunddække. Køb (eller endnu bedre: få nogle planter fra en god havebekendt og del dem) et par planter eller tre og plant dem med ca. 30 cm imellem. Allerede næste år kan de deles i flere. For eksempel til at dække for rosers bare ben og nedvisnende løgtoppe, er de uundværlige.

 

Claus_20100611_125352

 

Man kan også blot lade dem så sig, så dukker der små planter op rundt omkring. Det kan dog blive noget træls i længden. Derfor klipper jeg mine planter helt i bund efter blomstringen. Her er der dobbelt gevinst. Dels kommer der nyt frisk løv og nye blomster, hvis planterne står solrigt, og dels undgår man selvsåning.

 

Hvis jeg blot skulle tage tre planter med til en øde ø, ville denne blive én af dem. For øvrigt kan jeg fortælle, at lodden løvefod var en af de eneste planter, der var i min have, da jeg overtog den for godt og vel femten år siden. Og det er bestanden derfra, jeg har i dag.

 

Jeg håber, at alle I, der elsker denne plante ligeså højt som jeg, vil lægge en kommentar og fortælle om jeres erfaringer.

 

Nå, landevejen kalder! I dag skal jeg se en have, som jeg har rigtig store forventninger til. Jeg skal nok dele senere …

31 kommentarer:

 1. Lodden løvefod er også én af mine foretrukne planter. Jeg har den stående flere steder i haven og selv i tør skygge under træer giver den en flot blomstring. Når det er for tørt og varmt "sover" planten, men den bliver hurtig frisk og frodig igen, når den får vand.

  Er helt enig med dig i, at det er en meget anvendelig plante, som du så glimrende giver os smukke visuelle eksempler på.

  SvarSlet
 2. jeg synes også den er u-undværlig. Jeg er blomsterdekoratør, og i butikken har vi jo altid blomster med store, farverige hoveder. Netop til sådanne blomster er det nødvendigt med lidt vildskab, og det kan løvefoden give. Hjemme i min egen have har jeg da også roser, pæoner og andet af den store slags -men måske på grund af mit arbejde sværmer jeg mere for de "vilde" og lette planter. Synes ofte, at det bliver for "vulgært" med de store over alt. Så her er lodden løvefod i stor stil! Kan varmt anbefales.
  Og tak for dine mange indslag. Glæder mig som et barn til juleaften til Hemmelige Haver udkommer...
  Mange hilsner, Anette

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Ih, hvor har du ret. Lodden Løvefod kan man da ikke undvære. Den er bare så skøn. Jeg har 12 potter med små selvsåede - som nu er blevet store - med fra min gamle have. Dem vidste jeg, jeg ikke kunne undvære. Netop det med de skønne farver og duggen på bladene, og så står blomsterne jo nærmest og nikker venligt til en. Og som du siger, er de fantastiske som fyld i buketter.
  God tur, Claus.
  Kærlig hilsen Inga Nygaard Hansen

  SvarSlet
 4. Yes Løvefod er også på min top 10!
  Smukke blade, god i buketter med hvad som helst. Og de dækker godt og har en smuk farve. Der er slet ingen minusser ved dem overhovedet!

  SvarSlet
 5. Hej Claus!
  Jeg kan kun give dig ret, en fantastisk plante. Især nummeret med dråben om morgenen er uovertruffen.
  Og skøn farver til alle buketter.
  Tak for en dejlig blog.

  SvarSlet
 6. Oj, dette er en plante jeg IKKE liker, men nå har du fått meg til å se på den med andre øyne. OK, da kjøper jeg en neste gang jeg ser en i et gartneri.....eller tigger en i en have.
  Ha en fin dag!!!
  Hilsen fra regnfulle Larvik.

  SvarSlet
 7. Jeg har lodden løvefod som fyldplante mellem stenene i en stensætning. Desuden bruger jeg den som kantplante omkring to bede. Det ene bed bliver hvert år tilplantet med forskellige planter. I år er det tilplantet med en kålsort, som jeg har hjembragt som frø fra Galicien i det nordvestlige Spanien. Mellem kålplanterne er der plantet voksurt, der giver lidt liv og farve til bedet, mens kålplanterne vokser til en majæstetisk højde. Først på sæsonen giver løvefoden lidt fyld omkring bedet, så det ikke virker så bart. Senere (nu) klipper jeg den helt tilbage, så bedets kontur bliver meget tydelig, og sidst på sæsonen får den lov til at blomstre. De små frøplanter er let genkendelige og nemme at flytte rundt til andre steder i haven.
  Det er absolut en skøn plante.

  SvarSlet
 8. I Norge heter den Stormarikåpe, så navnet er veldig forskjellig. Men jeg er helt enig, den er veldig flott, både farge og blad. Men om en ikke vil ha den rundt omkring i alle bed, så er det lurt å klippe når blomstringen er over. Ha en fin helg!

  SvarSlet
 9. Du har fuldkommen ret og den passer ind i alle bede og buketter uanset farve. Inden jeg slog ind her hos dig frydede jeg mig netop over hvor smukt de står her i haven nu. Hvis du har tid så kik forbi min blog og mit seneste indlæg hvor jeg viser en anden skøn blomst som du har inspireret mig til at få:) Forsat god tur.

  SvarSlet
 10. Jeg har lenge hatt en sterk fascinasjon for stormarikåpe som den kalles på Norsk. Jeg var derfor overlykkelig over endelig sette min første utgave i jorda tidligere denne uken. Takk for veldig god informasjon om den! Nå er jeg mye klokere på hvordan jeg skal håndtere den :-).

  Ønsker deg en vidunderlig sommerhelg!

  SvarSlet
 11. Stormarikåpe, den har vært en av mine favoritter i hagen i flere år! En fantastisk plante som er hardfør og lett å lage flere av. Dessuten er den flott å binde dørkrans av, bare med blomstene. Fester de i små buketter på en halmkrans med små metallbøyler som stikkes inn i halmkransen. Den holdere seg grønn ganske lenge og etterpå blir den brun, men fortsatt dekorativ. Min har hengt i hele vinter. Dessuten tror jeg denne plante passer i alle hager. Fra den romantiske til den mere stramme moderne.

  SvarSlet
 12. Hei igjen, Claus!!! Stormarikåpe er en plante jeg ikke har, men skal nå kjøpes inn og få sin plass i min hage. Er inne på bloggen din flere ganger i løpet av en dag og følger deg på reisen i ditt deilige land Danmark og flotte Nederland og alle de fantastiske flotte hemmelige hagene og mer til. Det er bare en ting å si, hjertens takk, Claus! Lykken var å oppdage deg og det du gir oss alle av inspirasjon i alt du gjør. Gleder meg til at dine bøker kommer ut og flott at de nå er tilgjengelig for oss i Norge, takket være din flotte blogg og bokforlag. Her i Sandefjord har det regnet et par dager, men det er bare bra for gjødsling av plen og bed. Så kommer det sol og varme i morgen har metrologene sagt!!!! Skal i hage selskap ikveld med rømmegrøt og grilling, så det er bare å kle seg. "Det fins ikke dårlig vær, bare dårlig klær"!!!!! God tur videre på din vidunderlige reise, Claus. Hjertens fra Sandefjord

  SvarSlet
 13. Du har så rätt, Claus! Det är sannerligen en kär vän i min trädgård också. Här i Småland i Sverige står den så vackert i knopp. Jag har mina planterade i ytterkanten av en cirkelformad rabatt och mitt i sommaren har jag höga dahlior mitt i rabatten. Det är en så vacker och lättskött rabatt!
  Ha en fin lördag,
  Charlotta
  Cesars trädgård

  SvarSlet
 14. Bente Rasmussen (Sorø)12. juni 2010 kl. 14.16

  Hej Claus Min Løvefod blomstre nu du har så ret den passer ind i alle staudebede og søde fine buketter :)
  Tak for en fantastisk hjemmeside, jeg lyver ikke når jeg siger at jeg betegner den som også min havedagbog, næsten hver dag er jeg inde og se hvad du har skrevet. Jeg nyder at der er så mange haveglade folk som besøger din side og lægger små kommentarer. Nå nu vil jeg gå min daglige haverunde og se hvor meget der har ændret sig siden igår. Go´Weekend til alle!!!

  SvarSlet
 15. Jo, også her i haven ved Helsingør er den uundværlig. Smuk, let, frodig; kan også bruges som krukkeplante.
  For 8 dage siden så jeg den selvsået i en "åben have" i Höganäs ( Sverige). Selvsået i en lillebitte sprække; det så ikke ud til at genere den.
  Jeg har også en ikke så kendt løvefod: Alchemilla erythropoda - rødskaftad daggkåpa står der på det skilt, der fulgte med, da jeg købte et par stykker i Sverige for nogle år siden. Mere spinkel, 20 cm, blomster som den store.
  Og så har jeg vist også een til som jeg ikke kan huske navnet på - den er også rigtig god. Også denne er købt i Sverige - Flora Linnea i Helsingborg. Også ca. 20 cm høj og smuk.
  Disse mindre løvefødder findes også i Danmark men er ikke så almindelige. Det er nok især på de mere specielle staudeplanteskoler man kan finde dem. Men det er umagen værd!
  Venlig hilsen
  Kirsten Buna
  med mulighed for gode indkøb på den anden side sundet

  SvarSlet
 16. .... den alchemilla, jeg ikke lige huskede navnet på, har jeg nu ledt op på hjemmesiden fra een af de helt store planteskoler.
  Alchemilla alpina. God til bunddække - jo, jeg er enig. Lidt mørkere løv og ikke helt den samme dråbeoplevelse men attraktiv og let.

  Hilsen
  Kirsten Buna ( denne kan også købes i Danmark på udvalgte adresser)

  SvarSlet
 17. Alchemilla mollis, Lady's Mantel er, som du skriver, så utroligt smuk og anvendelig. Har først plantet dem i haven for et par år siden, men deler og udplanter selvsåede i år, så mine første 5 planter vil snart gøre gavn flere steder i bedene.
  Lene

  SvarSlet
 18. Tak! Jeg stod lige og manglede en idé til hvad jeg vil have omkring mine roser, og da jeg elsker løvefod, og har flere velvoksne planter på lager, vil jeg rydde op omkring roserne, og plante dem ud der.

  SvarSlet
 19. Vi har den også i haven, den kan ikke undværes.
  Står sammen med Vortemælk,den røde Euphorbia dulcis Chameleon.
  De er plantet fra små da jeg købte dem på planteskolen og står i en stor halv vintønde.
  De er så store at nu skal de deles og plantes ud i haven.

  Fortsat god tur...

  hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 20. Må lige tilføje at min lodden løvefod eller alchemilla som jeg kalder den fra den gang vi havde butik,den var uunværlig i buketter, blomstrer nu næsten for fuldt.

  Hej igen fra Lisbeth

  SvarSlet
 21. Hvor pudsigt, er lige kommet ind fra haven hvor jeg netop beundrede min dejlige løvefod, og så slår jeg op på din blog hvor du også fortæller om alle de dejlige fordele ved denne plante. Købte 3 planter for et par år siden og de er nu delt og fordelt rundt om i haven hvor jeg dagligt nyder dem. Tak for fantastisk blog og din smittende haveglæde!
  Hilsen Maj-Britt

  SvarSlet
 22. Jeg er helt enig med alle de foregående indlæg, men det jeg nyder mest ved den, er den jeg har plantet lige uden for døren, så nå man kommer ud en kold regnvejrs morgen er det fantastisk at se alle de små dråber, det er så fint og det får mig altid til at blive i bedre humør

  Mette

  SvarSlet
 23. Jeg har også mini-udgaven af lodden løvefod, den er rigtig god i f.eks. stensætninger. Min erfaring er, at den ikke sår sig særlig villigt, jeg klipper ikke frøene af, men alligevel er der yderst sjældent selvsåede planter. Fortsat god tur i Holland, det er dejlige billeder og interessante kommentarer.

  SvarSlet
 24. Det er ofte sådan at det mange elsker også har store kvaliteter. Den lodne løves smukke fod er endnu et eksempel og netop fordi den er så enkel bliver den ikke vulgær eller kedelig selvom man ser den mange steder.

  Videre god færd.

  SvarSlet
 25. Jeg har opdaget endnu en god ting ved lodden løvefod i år. Den er rigtig god til at dække i kanten af have-dammen så man ikke kan se den sorte folie.
  Den lille alpine selvsår sig heller ikke her, men den vokser godt, så den kan sagtens deles hvert år.
  Fortsat rigtig god tur i det hollandske.

  SvarSlet
 26. Hei!

  Jeg var en liten pike da jeg kom hjem med en rot av marikaape og plantet utenfor dukkestuen. Marikaape er en markblomst der jeg vokste opp. Farmor og jeg gikk ofte aftentur om sommeren og plukket blomster i groefte kanten, de nydeligste buketter med markblomster.
  Det jeg den gang likte aller best var alle 'juvelene " paa bladene etter et lite regnskyll. Jeg proevde mange ganger aa samle dem i haanden min. Dukkestuen er naa borte og min Farmor er ikke lenger blandt oss, men marikaapene fra den lille roten lever i beste vellgaaende. Det var Farmor og hennes kunnskap om blomster som inspirerte meg til og begynne med havearbeid. Da jeg startet haven min her i New York plantet jeg alle de sortene som vokste saa vilig i hennes have. Vell, vell klima og vekstforhold er svaert annerledes her. Jeg har laert og tilpasset meg men en av de faa plantene "hjemmen i fra" som ogsaa trives her er nettopp "The Lady's Mantle".

  I kveld har jeg har en krukke med nydelige peoner og marikaape her paa bordet ved siden av meg.
  I morgen tidlig naar jeg gaar ut i haven med tekoppen min vil nattens fuktighet ha dannet dugg-perler paa marikaapens blader. Mens jeg drikker teen min og planlegger dagens gjoeremaal slikker pusekatten de smaa diamantene fra bladverket.
  Som du sikkert skjoenner, Alchemilla Mollis er en yndet plante ogsaa her.
  Hilsen AG, NY

  SvarSlet
 27. Hej Claus og alle jer andre :-)

  Jeg er også helt vild med løvefod. Jeg har ikke så mange endnu, men da jeg syntes at den passer godt til alt. Har jeg tænkt mig at den skal være gennemgående i mit store bed - som starter i det hvide, går over i lyserødt og ender i det violette/purpur farvede. Det er sådan en dejlig plante der lyser op ligegyldigt hvor den står. Jeg bruger den både sammen med mine roser og stauder. God søndag.
  K. Gro

  SvarSlet
 28. Hallo!
  Jeg er også veldig glad i Løvefot, som du kaller den.
  I Norge kaller vi den Marikåpe. Et nydelig navn synest jeg.Jeg har nemlig en blomsterdekoratør-datter med det vakre navnet Mari!
  Ønsker deg en god søndag.
  Mvh Kate

  SvarSlet
 29. Jeg har den også, og den blomstrer nu - under min Astrid Lindgren-rose, og jeg elsker den også. Den står sammen med nogle lave storkenæb og selvom alt andet i haven er noget rod, er jeg så tilfreds med netop dén kombination. En lille havesucces hos begynderen :)

  SvarSlet
 30. Hei Claus.
  Så flott med en hyllest til en for noen uanseelig plante.For andre som har oppdaget dens skjønnhet og praktiske kvaliteter er den
  uunnverlig.
  Som "kludetæppet" sier er den fortreffelig å ha ved inngangsdøren.Den fortsetter som kantplante rundt inngangsbeddet hos meg.Har den også som dekorativ kompanjong flere steder i hagen.Og denne er jeg ikke redd for å bruke av i buketter,det er rikelig igjen!
  Har ca. 150 pluggplanter stående til roting,og satser på å få opp ca.100 frøplanter til fra steinleggningen.Disse er tenkt brukt som bunndekke under syrin /rosehekk.
  Mvh.Marianne.

  SvarSlet
 31. Enig - uundværlig plante i haven og i de fleste sommerbuketter. Har netop ladet den indgå i fint samspil med bellis (jeg mener, hvorfor ikke bruge dem, inden man slår græsplænen) og lavendler.

  SvarSlet