En lang, lang, lang have

I dag har jeg haft endnu en stjerneoplevelse. Jeg har besøgt en have, som jeg havde hørt om i forvejen og havde ret store forventninger til. De blev til fulde indfriet.

 

Claus_20100612_095242 Claus_20100612_114828

 

Haven, der ligger i Maastricht, har en længde på ethundredefemogtyve meter med en bredde på blot femten meter. Den er skabt gennem fireogtyve år af Jo Willems og hans partner Jan van Opstal. ’De Heerenhof’, som haven hedder, er virkelig i international klasse.

 

Claus_20100612_113303 

Claus_20100612_113814 Claus_20100612_115259

 

Ude fra gaden går man ind gennem en smal port, der ikke syner af meget, men så åbenbarer der sig en verden derinde bagved.

 

Claus_20100612_104018 Claus_20100612_104630

 

Som perler på en snor ligge de veldesignede haverum omgivet af hække og giver beskueren den ene fantastiske oplevelse efter den anden.

 

Claus_20100612_113353

 

Her i Holland slår det mig hele tiden, hvor utroligt gode hollænderne er til at anvende det grønne i form af skarpt klippede hække, kugler og figurer, der føjer ro til den vildskab, blomster ofte frembyder, når de vælder ud over kanterne. Se for eksempel billedet ovenfor.

 

Claus_20100612_103645

 

Vand er der også i flere af rummene, og overalt er der siddepladser, så man fra mange forskellige vinkler kan opleve og fornemme de små haver i haven.

 

Claus_20100612_112530_01

 

Rundt omkring tusser hønsene rundt og giver haven en helt egen stemning, som kun dyr kan gøre.

Har man en lille have og mangler inspiration, er det en oplagt idé at tage en tur til ’De Heerenhof’. Bemærk dog, at der er meget begrænsede åbningstider.

 

Claus_20100612_114300 Claus_20100612_115132

 

Claus_20100612_101112

 

Lige nu sidder jeg i den skønneste have og blogger, alt imens jeg venter på, at solen skal blive blød og rund i

skæret. At stedet her er uforligneligt, vil I ikke være i tvivl om, når jeg viser billeder herfra i morgen tidlig.

 

I morgen skal jeg atter på eventyr, og jeg ved, at der venter mig en helt særlig oplevelse. Igen ...

18 kommentarer:

 1. Hvor heldig kan man være.....

  SvarSlet
 2. Det må være skønt med så mange nye indtryk og input. Fortsat god rejse.

  SvarSlet
 3. Den have - de billeder - som taget ud af et eventyr! En eventyrlig have.

  Claus, du forstår virkelig at formidle en stemning via dine billeder.

  Hilsen Bo

  SvarSlet
 4. Jeg kan godt forestille mig at sådan nogle høns giver deres helt eget præg på haven.
  -Jeg glæder mig til en dag jeg selv får en have der kan indeholde lidt dyr i form af fugle. Både høns, duer og måske et par fasaner ?

  SvarSlet
 5. Uha uha uha uha, Claus....tænk på mit tantelige blodtryk...:o) EN FULDSTÆNDIG FANTASTISK HAVE!!!! Igen!!!!! Kommer pludselig til at længes helt usigeligt efter, at mine Rhapsody in Blue roser også skal springe ud:o)Sådan nogle havebilleder, får jo jeg gamle have-kone til at gå fuldstændig i selvsving selvsving selvsving selvsving selvsving selvsving...............

  TANTE GRØN i efterårsagtigt regn-og ruskvejr

  SvarSlet
 6. Hold op, hvor flot!!! Og høns i haven - så er jeg da helt solgt. Tænk, jeg sidder her med et krus hvorpå der står "verdens sødeste mormor" med rygende varm te og ser de skønneste billeder. Ja, så glemmer man da helt, at efterårsstormene raser udenfor her i Danmark. Håber du har bedre vejr i Holland, Claus. God søndag til jer alle, hvor i verden I end befinder jer.
  Kærlig hilsen Inga Nygaard Hansen

  SvarSlet
 7. Aldrig bliver man skuffet når man går ind på din blog! Det bliver bare bedre og bedre, fantastisk inspiration hver eneste gang og skønne billeder. Jeg sidder i min havestue og arbejder og så er det bare dejligt at læse om dine oplevelser. Er det Rhapsody in Blue på billedet, som Tante Grøn nævner?
  Hilsen fra Lisbeth, Half Moon Bay, Californien

  SvarSlet
 8. en rigtig flot have! jeg får længsel efter at komme ud og rejse og se haver af at kikke her, selvom man får meget inspiration af at kikke her på din blogg, tak for at du deler alle flotte haver!/Sophia

  SvarSlet
 9. En jättesnygg trädgård.. gillar den jättemycket och det är så spännande med de klippta formerna ihop med skira blå nyanser av vackra blommor. Det är så roligt att besöka andras trädgårdar, det ger så mycker inspiration och lust. Förra helgen var jag runt Simrishamn och besökte bl a Mandelmanns vilket var en härlig upplevelse.. Ha en härlig helg..MOa

  SvarSlet
 10. ohhh herreguuuuuu, helt underbart, jag darrar så vackert, och de svarta hönsen så tjusiga dom ser ut där i all grön prakt!
  må väl claus, varmkram lotten

  SvarSlet
 11. Det er lidt med hjertet i halsen, jeg tjekker din blog dagligt, for selvom jeg taber kæben gang på gang og er dybt inspireret af de smukke haver og alle idéerne, så bliver jeg jo mere og mere ivrig efter også liiige at indføre denne eller hin plante i min egen have, for slet ikke at snakke om jernstativer, høns og deslige. Jeg kan slet ikke undvære at følge med, men får samtidig en smule præstationsangst: Jeg vil jo også gerne skabe mit lille stykke af paradis, men når jeg mon nogensinde nogle af disse pragthaver til sokkeholderne? Når min have blev skabt fra brakmark for bare tre år siden, synes udsigterne endnu længere, men desto vigtigere er inspirationen. Og heldigvis kan der nok lige findes en plads til både den lyserøde rose ved lågen (hvilken er det mon?) og måske også Rhapsody in Blue... (Og buksbom fås til billig penge i Rema denne uge :-)) Tak for den vedvarende inspiration.

  SvarSlet
 12. Når jeg prøver at trykke på den understregede "De Heerenhof", står der: "Den side, du leder efter, findes desværre ikke"? Er det mig, der gør noget forkert? Håber nogen kan svare mig!
  Kærlig hilsen Inga Nygaard Hansen

  SvarSlet
 13. Hej Helle i Odense!

  Den smukke lyserøde rose ved havelågen kunne være "Constance Spry". En rose der dufter vidunderligt og har en helt speciel ynde over sig. Iøvrigt er der intet, der kan skabe en havestemning som disse fantastiske smedejernshavelåger.

  Mon ikke der er mange, der ligesom jeg er inde og tjekke bloggen regelmæssigt denne formiddag, i spændt forventning om, hvor Claus vil tage os med hen på hollandsk havevandring idag?
  Vi er nogle heldige asener, ikke sandt?:o)

  Rigtig god søndag til alle.

  Mange stormende hilsner,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 14. Hej Inga!

  Når det gælder computere og teknik er jeg aldrig nået længere end til Neanderthaler-stadiet, men der sker præcis det samme for mig, når jeg klikker på "De Heerenhof".......:o)

  Mange hilsner,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 15. Så vackert att man helt tappar andan! Och helt underbart fotograferat!

  Trevlig kväll,

  Rebecca

  SvarSlet
 16. Kære Claus

  Har været rundt på din blot nu i aften, og faldt over dette tidligere indlæg. Af flere grunde...

  Har netop i dag plantet et par Constance Spry. Sat i en helt bestemt vinkel, så jeg kan sidde på min terrasse og via et langt kig, have dem som baggrund. desværre har jeg ikke den lerjord som du selv har, og måske bliver de ikke lige så imponerende som dine, men håbet har jeg :-)

  Den anden grund var de sorte høns i dette indlæg. de er da helt fantastiske i farven. Har et stykke tid puslet med tanken om at anskaffe mig nogle høns, fordi de er sjove og kloge. Kan de samtidig være dekorative - som her, så er jeg måske endda nærmere målet.

  Tak for god inspiration!

  Mange hilsner
  Christel/Rørvig

  SvarSlet