Helt hollandsk

Hvor heldigt. Der er (selvfølgelig) trådløst netværk i lufthavnen, så I får lige et lille input, inden jeg går ud til gaten.

 

Når jeg kører rundt i det danske land, ærgres jeg ofte over, hvor mange forhaver, der efterhånden er blevet brolagt eller i hvert tilfælde dækket af knust sort granit. Det er ganske enkelt synd.

 

Claus_20100613_141118

 

Hollænderne derimod bruger det grønne og deres fantasi til de mest stringente hækforløb skabt med buksbom. Det er bare så smukt. Synes jeg.

 

Claus_20100613_135213

 

Det herligste er, at de ikke blot går hen og køber buksbom. Nej, de laver selv stiklinger, og i mange hollandske haver oplever man et lille lager som på billedet overfor.

 

Claus_20100613_141505

 

Det er efter min mening så delikat med den grønne ramme, og som vist her kan den også bruges til at holde stauderne på plads og indramme dem. Sublimt efter min mening.

 

Claus_20100613_141232

 

Overalt, hvor man kommer, er der smukke haver, og når det gælder privathaver, må jeg sige, at Holland efter min mening har overhalet England. Jeg er blevet helt skudt i dette herlige haveland, og tirsdag d. 13. juli går turen herned igen. På en femdages-tur.

 

Men inden da skal jeg rundt i Danmark og også i Sverige. I kan godt glæde jer til nogle af de haver, jeg skal besøge. Det bliver ikke kedeligt.

16 kommentarer:

 1. Det gør vi skam også - altså glæder os til næste gang du skriver.
  I dag har det været skønt vejr her i Helsingør, og mange ting står på spring for at vise det bedste de kan de små blomster.
  som skrevet før er der i min store have langt mellem blomsterne, men derfor er glæden stor når de så springer ud, og så må man jo nyde dine dejlige indslag -skønt.

  SvarSlet
 2. Vejret har været skønt her i Helsingør, og mange ting er på spring for at vise det bedste de har, de kære blomster.
  I min store have er det langt mellem blomsterne, men derfor er glæden også stor når de springer ud.
  Ja og indtil jeg selv har fået styr på min have er det dejligt at følge med i dine skøne super dejlige indslag hver dag. God tur hjem

  SvarSlet
 3. Claus, du har visat så många fina holländska trädgårdar. De har ofta en tydlig struktur och är aldrig pråliga. Du har hittat trädgårdar som det ska bli spännande att läsa mer om i din kommande bok. Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlet
 4. Vi har kun en lillebitte forhave, men da min kæreste sagde "granitskærver" satte jeg godt nok hælene i! Ikke om jeg vil have det l... i min have!
  Nu er der græs, en gammel rød havestol i træ, og to ærteblomster (staude) der vokser helt vildt hvert år og giver en masse pink og lyserøde blomster. Det er dælme noget kønnere end granitskærver :-)

  SvarSlet
 5. Uha, da,da, alt det granit., vognmændene må have kronet dage. Så gråt og kedeligt. Selv ved gamle gårder bliver der fyldt granit i indkørelser og have OG DET PASSER BARE IKKE TIL HUSET. Til kamp mod det, lad os så få noget grønt at kigge på. Er selv igang med at anlægge min kæmpe forhave og jeg har da ladet mig inspirere af dine dejlige billede fra Holland, så tak for det Claus.

  VH ADH

  SvarSlet
 6. Ja, det har været et herligt møde med alle de skønne hollandske haver, noget at glæde sig til hver dag. De har været meget forskellige, og vi har nok hver især vores favoritter, men de smukt klippede buksbom er utrolig flotte og til stor inspiration.

  SvarSlet
 7. Ja det är jättesnyggt med buxbom som strukturerar upp partier i trädgården. Det tråkiga är att buxbom inte trivs här i Jämtland i Sverige där jag bor, i alla fall inte att göra små häckar av.
  Så fina bilder.

  Ha det gott!

  SvarSlet
 8. Jeg kan ikke være mere enig. Som jeg nævnte da du viste haven "helt vildt" gid der var forhaver af de typer du har vist fra Holland i mit kvarter. Min egen er ikke for køn, den har været aflæggerplads for byggerod i nogle år, men det skal blive anderledes til næste år - "Ama´r og halshug"

  SvarSlet
 9. Bare ærgeligt, at buksbom lugter så forfærdeligt, at man konstant lige må tjekke, om det er naboens kat, som har lettet ben op ad en.

  SvarSlet
 10. Hvor har du ret... og hvor flot.
  Må vist have lavet et lille lager selv..

  SvarSlet
 11. Vilka fantastiska trädgårdar du har funnit. Tack för alla dessa trevliga inlägg!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvarSlet
 12. At lave stiklinge selv er sikkert sjovt, men er man en utålmodig sjæl, kan jeg anbefale at købe barrodede planter i det sene efterår. Der får man meget for pengene i forhold til dem i potter, som man kan købe forår/sommer. Har fået super-planter fra plantetorvet.dk

  SvarSlet
 13. I øjeblikket kikker vi på hus i Holstebro og vi har endnu kun set ét hus uden sort granit og da vi så det hus undskyldte mælgeren den uordentlige have og foreslog ... sort granit.

  Tilmed er graniten ikke bare at finde i forhaven eller indkørselen hvor jeg til nød kan forstå det, hele baghaver kan være anlagt med få planter omkringet af sort granit og for at det ikke skal være løgn er granitten lagt oven på jorden uden nogen form for ukrudts membran og hvis der er noget der er svært at holde er det da et tyndt lag granit som man skal holde rent. Jeg fatter det simpelthen ikke, men det er nok mig der har misforstået et eller andet centralt.

  SvarSlet
 14. Det er ufatteligt at nogen overhovedet kan bilde sig selv ind at granithaverne er pæne. De må være vant til at se på enormt grimme ting, når det kan blive normen for "pænt". Og ukrudtet skal nok komme på et tidspunkt alligevel. Der blæser jo altid lidt ind fra oven. Det bliver besværligt hvis skærverne skal fjernes, men så er der selvfølgelig asfalt.

  SvarSlet
 15. Kjære Claus, tusen takk for fantiask kosleig kommentar hos meg :) Den varmet og gledet meg stort :) det har blitt lite kommentarer fra meg i det siste både hos deg og alle andre. Tiden er bare så knapp, det er høysesong for havedesign nå og jeg har flere oppdrag i gang samtidig. Men det betyr ikke at jeg ikke besøker deg omtrent daglig. Jeg er sikker på at det er flere vitaminer i en dose Claus enn i et glass appelsinjuice :) Den estetiske opplevelsen bildene dine beriker meg med kan ikke beskrives med ord.

  Jeg er svært glad i de små buksbomhekkene (i høyere soner i Norge bruker vi ofte alperips) som strammer opp deler av en have. Den lille sirkelen rundt foukspunktet med bølgende omårder med stauder var vidunderlig vakkert og helt etter min min smak. Bildene viser at det går helt fint å blande det formelle og det uformelle. Jeg har fått befestet gjennom bloggen din (og også sett det med egne øyne i Nederland) at nederlenderne er spesielt dyktige med saksen!

  Jeg foretrekker ofte å ramme inn med Alchemilla mollis, mange synes det blir for stramt og formelt med klippet hekk. Denne vakre kantplanten er super og man får ferdig 'hekk' i løpet av et par sesonger. Geraniumhybrider som blomstrer hele sommeren gir også vakre kanter.

  Jeg ønsker deg en flott havehelg Claus. Her blåser det så man nesten ikke kan gå oppreist i dag og regner vannrett. Men sommeren er lovet tilbake over helgen :) Så da er det egentlig litt godt å kunne gjøre noe inne også uten å føle at man går glipp av noe.

  SvarSlet
 16. Det synes du har pænt vedligeholde din have. Du skal bruge granit skår i din have, som de vil se mere nice.
  http://www.granitskaerver.com/

  SvarSlet