Tidsler! Er det noget, man dyrker?

Ja, jeg gør. Jeg elsker tidsler, og der findes nogle vældigt kultiverede af slagsen. En af dem er bogstaveligt et højdepunkt lige nu. Små to meter er den, og med sine purpurfarvede blomster, er det en plante, havegæster altid lægger mærke til.

 

Claus_20100619_133908

 

Også her er der tale om en vækst, der ikke har noget dansk navn. Sådan er det ofte, når planterne er kommet hertil fra udlandet. Den latinske betegnelse er Cirsium rivulare atropurpureum.

Det er med garanti ikke én, man så i mormors staudebed. Dengang tror jeg ikke, at man ville skønne på en plante som denne. Men jeg gør altså!

 

Claus_20100619_133816

 

Ma finder den ikke lige sådan i havecentret, men så er det jo heldigt, at vi har internettet. Søg og du skal finde!

Jeg vil lige nævne, at man ikke kan dyrke tidslen fra frø; så man skal have fat i rigtige planter.

8 kommentarer:

 1. Ja jeg havde også skønne tidsler i mit rosenbed indtil i går, for jeg synes de er så fantastik smukke - både form og farve giver en hel del ti ethvert bed.
  Dog blev det for meget for mig da jeg igen i år så hvordan de pressede og ødelage mine engelske roser, så de røg op begge 2 endda inden de fik lov til at blomstre!
  Ja det skete altså fordi jeg synes det var synd for mine roser at de blev trykket og fordi den jeg havde var ret villig til at så sig selv rundt om i bedet så der efterhånden kom rigtig mange tidsler over det hele.
  Jeg har dog for nogen tid siden erfaret at jeg kan få en staude tidsel der ikke spreder frø og som står utrolig flot lige som din.
  Ja mon ikke det er samme slags når det kommer til stykket...?
  Jeg skal i hvert fald have en ny tidsel siden jeg smed den gamle ud

  SvarSlet
 2. Jeg synes også tidsler er flotte. Det er dog en Russisk Mandstro (Eryngium planum) jeg har (er ikke en rigtig tidsel, men ligner). Den er rigtig flot, MEN den er selvsående og med pælerod. Det er faktisk er alvorligt minus. Men Claus du gav det tips (engang jeg var så heldig at være på havebesøg ved dig for et par år siden) at den skal klippes ned efter blomstring. så jeg deler ud af buketter når den er flottest. Men der er stadig frø i jorden. Så det kan være jeg skal kikke mere på rigtig tidsler. Men jeg prøver at følge dit råd med at klippe "alt" ned efter blomstring, men det kræver altså tilvænning.
  Lone Norre

  SvarSlet
 3. Jeg har også tidsler i den vilde del af haven, hvor de kommer fra er uvist men smukke er de.
  Du skrev om Akelejer forleden ,prøv at se min smukke gule udgave på min blog idag.
  Mvh.

  SvarSlet
 4. Hej Claus,dene fine tidsel,så jeg for første gang,i en af de udesendelserne fra Haven i Hune hvor du viste den frem.Og nu står den også i min have men ikke så høj som dine,men flot er den.Venlig hilsen Heidi Olsen

  SvarSlet
 5. Jeg elsker også tidsler, ja selv de vilde som jeg gerne plukker ind til buketter. De er dog ikke så gode i haven, især ikke når man har mange børn løbende på bare fødder og derfor har jeg plantet netop denne tidsel. Jeg synes den er helt fantastisk smuk og håber også jeg får plads i min næste have.

  Der er sikkert fler der har dem men jeg har handlet hos Mathildestien der er en meget fin og pålidelig internet butik.

  SvarSlet
 6. Dette er første gang jeg ikke henføres av plantene dine Claus, men én gang måtte være den første ;) Jeg elsker Eryngium og Echinops, men denne kan jeg altså styre meg for :)
  En tistel som er enormt kul er Onopordum acanthium, eseltiste!

  SvarSlet
 7. Ja, jeg elsker tisler og har et par stykker i mit vildnis. Især en er fantastisk - sikkert en vild, men jeg har ikke kunne bestemme navnet ud fra 'biblen'. Den er stor som dine, men har fire rækker af 'flæser' (hedder det sådan på dansk) rundt stilken, store blomster, og den har en trævlerod, som er nem at trække op. - I modsætningen til de vi ser i markerne og i haven (desværre) til tider, hvor hovedroden ligger vandret en halv til en meter under overfladen, og hvorfra den sender op skud på skud. Den er pesten selv.

  Så er der Carlina acaulis, silvertistel (svensk) og Carlina vulgaris ssp. vulgaris (hentet på Ölands alvar, om du ikke har været der, så gør et besök - i maj, når alle orkiderne blomstrer eller nu, når hele alvaret blomster timian og Helianthemum nummularium). - Selvfølgelig findes Eryngium planum og Echinops ritro etc. Silybum marianum, Mariatislen er selvsående her, men er bare to-årig.

  SvarSlet
 8. Jeg var nok en av dem så ble facinert av den i hagen din. Den svevde liksom litt over og var et flott blikkfang. Nå sitter jeg her med et nr av garden illustrated og ser den igjen... jeg har enda ikke fått fatt på den. Og på min vei nå i min leten etter frø, så kom jeg over denne siden hos deg... så da blir det å vente og se om jeg finner planten...så gjelder det bare å huske på den når den tid kommer:)

  SvarSlet