Dyr i haven

20100812_095539

 

En af de herlige ting ved at have have er, at man kan tiltrække en masse dyr. Lige nu er det en fryd at gå rundt i haven, for der er bogstaveligt talt et svirreri af alskend insekter, bier og sommerfugle. Især den røde kvan, Angelica gigas, bliverer dagen igennem besøgt af især humlebier.

 

20090810_103740

 

Noget af det bedste jeg ved, er, når sommerfuglene flakser rundt over alt. Og hvis man vil tiltrække dem, er det oplagt at plante en eller flere sommerfuglebuske, Buddleia. De fås i en del forskellige farver og kan indpasses i de fleste staudebede.

11 kommentarer:

 1. Hej Claus!

  Af dyr i min have, kan jeg nævne: Rådyr der spiser mine frugttræer og røde havemælder. Frøer og tudser i massevis, som jeg er hunderæd for, og som altid fremkalder et hysterisk angstskrig ved deres pludselige og overraskende fremtoning. Insekter, bier, sommerfugle og guldsmede en masse. Jeg har aldrig nogensinde oplevet noget lignede, hvad de flyvende havegæster angår. Der har aldrig tidligere været så mange som denne sensommer. Der var et par dage, hvor der var så mange sommerfugle især, at jeg næsten måtte "baske" mig igennem havestierne. Det var helt eventyrligt smukt (ja næsten mirakuløst!) især fordi mine sommerfugle er meget velopdragne og kun kommer i hvid udgave, så de matcher til alle blomsterne:o) De giver haven en ekstra dimension, når de florlette og "luftige" flakser rundt ovenover blomsterne.
  Åh, jo...og så må jeg da ikke glemme Søren Spætte, som også er en meget kær havegæst, samt min elskede og møgforkælede havekat Findus, der altid hjælper mig med at grave huller...det er så hyggeligt.

  Nå, det var havedyrkning på den "dovne" cyber-space måde. Nu må jeg ud og være aktiv og drypsvede, få pulsen op, og blive møgbeskidt i min egen have.

  C.D Blog-elskeren,
  TANTE GRØN

  PS: Tusind tak for hilsenen søde Grete i Sandefjord:o) Også en stor hilsen til dig. Dejligt du er tilbage på bloggen igen:o)

  SvarSlet
 2. Hej

  Jeg har samme 'problem' med rådyr - de spiser dog de friske skud på begge mine sommerfuglebuske, yasmin og styner geviret på ribs, stikkelsbær og solbær.. men de er taget ud af en Morten Korch, når de står der i haven mellem birketræerne. Mindre dyr har vi et lille vildandepar som rapper rundt om eftermiddagen når de er blevet trætte af Farum Sø..

  God weekend.

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 3. 'Wild Life' er dejligt!
  Her i vores lille del af verden findes både rådyr, en smuk rød/hvid vildkat, fasaner i massevis, fugle i massevis, sommerfugle, bier, humlebier, svirrefluer og andre flyvende objekter.
  Har lige 'barslet' med andet kuld svaleunger i garagen. Gad vide, om de når det hele?
  Det er lige nu sæson for minitudser, der kravler alle vegne, så man er bange for at træde dem ihjel.
  Men naturligvis er der da også ulemper ved at have have på dyrenes præmisser. De æder af det, vi andre også kan lide. Engang imellem forvilder en fasan sig indendørs og laver ravage - det samme gælder småfugle.
  Sidste år - oh ve, oh skræk - gik der en kronhjort rundt i haven, hvilket gik ud over nogle æbletræer.
  Sætte hegen op?
  Nej - det ville være lidt vanskeligt, idet vi bor i en nedlagt æbleplantage med omkringliggende mark og skov.
  Det skal have lov til at være 'vildt' - og man lærer at indrette sig, så der er plads til både folk og fæ!!
  Men have á la Claus, ja - det bliver det aldrig. Ikke engang tilnærmelsesvis!!!!
  Derfor er det så pragtfuldt, at Claus' have er tilgængelig på anden vis.
  Tak for alle skønne fotos og lærerige tekster!
  Vilde hilsner på en solskinsdag

  SvarSlet
 4. Ja det er så hyggeligt når det hele summer. I år har vi anskaffet os 2 bi stader, så der er dømt ren indflyvning som i Heathrow,omkring staderne når bierne konstant vender hjem med gule "indkøbs" poser under benene. Har lige høstet den skønneste gyldene honning. Dejligt at hører det ikke kun er mig der skriger højt når en frø eller tusse pludselig forstyrre sjælefreden, når man står på hoved i bedet.

  Hilsner fra
  ADH

  SvarSlet
 5. Hei Claus, i deilige Danmark!
  Enig med deg, ingenting er mer hyggelig en at en ser det yrer av insekter, fugler og ekorn. Den jeg ikke er så glad i er "Grevlingen" som vi er plaget med her. En morgen vi kom ut i hagen hadde den gravd opp alle blomsterbedene og gravd store hull i plenen. Plagsom har også "Vepsen" vært nå på ettersommeren. Det gjelder å passe seg så en ikke får den i munnen når en sitter ute og spiser, nå når de er så innpåslitne. God helg til deg Claus og Tante Grøn. Hjertens fra Grete som skal tilbringe helgen på hytta med fam. Det blir nok plukket både blåbær og sopp vil jeg tro. Gleder meg!!! Claus jeg har vært på Yr.no å skjekket været og det ser lovende ut der jeg skal. Ønsker det samme for dere. Solskinsklem fra Sandefjord

  SvarSlet
 6. Min have er et fristed for dyrene (og mig). Jeg er glad for at måtte bo i Bulldozerens ('min' kats) have. Den er også et fristed for alle naboernes katte, for her er (ikke bare fodboldsbaner af græs) sort blødt jord, mus, mosegrise og andet godt, såsom forskellige sorters Nepetaer de kan trimle sig i. - Men som i paradiset findes en slange i form af en skadekoloni. Skader kan være ret så nederdrægtige mod katte, især når de har unger.
  Bulldozer er vel kat for en fuglesteg, og anbringer sig strategisk under boet i toppen af en busket bøg, når der er småtinger i reden og må derfor stå ud med vedholdende angreb, ukvemsord (på skadesprog) og bid i halen etc.
  For det meste må han nøjes med musesteg og en mosegris i ny og næ.
  Frøer og tudser går det knapt så godt med, de har en dårlig vane med at tidse.
  Desværre får han fra tid til anden for sig, at han vil dele byttet med mig, så nu mere ser jeg nøje efter, når han kommer ind, at han ikke serverer en levende mus for fødderne af mig. I sommer har jeg fået både spidsmus, mosegris og tudse, levende og døde. Jeg tror han udryddede en spidsmusekoloni under en uge.

  Selvfølgelig findes her utallige variationer af vilde humlebier, bremser! og andre insekter. Om efteråret frister nedfaldne æbler elgene, og vinter og vår er haven ta' selv bord for rådyr og harer. Og de kan ofte gøre stor skade på frugttræer, roser, benved og gulregn! Gulregn er åbenbart ikke giftig for rådyr.

  SvarSlet
 7. Når man har en havekat, der hedder Findus, så scorer man mange gratis point hos mig Tante Grøn ;-)

  Her er der også leben i baghaven er der kommet et par halvstore græsklippere i forgårs. Den ene af ponyerne hedder Zephyr - tro det eller lad være, dens kælenavn er Zep ;-) En smuk rødbrun en, som har sat mig i stand til at trylle æbler om til værdifulde pærer.

  Sommerfuglebuske, Purpursolhatte og Sankthansurt kan man ikke få for mange af, hvis man, som jeg, elsker "flyvende blomster", svirrefluer og brumbasser.

  Iø tiltrækker den gule Buddleja 'Sungold' i mindre grad sommerfuglene end de violette/lilla/pink gør her ved mig. Til gengæld, så er svirrefluer og brumbasser særligt glad for den gule. Nyeste skud på samlingen af sommerfuglebuske er 'Flower Power'. Endnu har jeg dog til gode at opleve det farveskift, den skulle kunne præstere. Men den er også først ankommet her i august.

  Honningbierne er her helt gale med Sankthansurt i sensommeren/efteråret.

  I det hele taget er dyrelivet efterhånden rigt her i haven. Og jeg siger efterhånden, for det er kommet med den variation og mængde af planter, jeg har tilført. Fuglelivet ikke at forglemme. Trods den meget tørre og varme juli oplevede jeg ikke bladlus i mine roser, hvilket jeg sikkert kan takke de øvrige "beboere" for.

  Forresten, så klipper jeg visne blomster af sommerfuglebuskene, for det får dem til at sætte flere blomster, når de ikke får lov at gå i frø.

  God week-end til alle - her på solskinsøen er her endelig tørt igen ;-)

  Hjerteligst

  SvarSlet
 8. Også Hjortetrøst og Kæmpeverbena tiltrækker sommerfugle i hobetal... skønt! Men I har altså allesammen glemt den lille pindgris!! Jeg har et pindsvinebo i haven og ser såmænd ikke så meget til den lille fætter, men jeg ved den er der, da den venligst efterlader visitkort i haven. Men så har den også gratis kost og logi med kobbertag (et kobberfad fundet på genbrug!!). For nogle år siden havde vi pindsvineunger der løb rundt på græsplænen, det var bare det sødeste... :o)
  Dyre-hilsner fra fru friis

  SvarSlet
 9. Dejligt med nogle gratis point, ZEP!:o)Dem kan man aldrig få for mange af:o) Kan man også score nogle billige point på et rosette-marsvin, der blev døbt "Lotus" men senere omdøbt til "Lortus" (Tilhørende min 12-årige datter:o) ?????

  Her hos mig, scorer man mange gratis point ved at komme fra Bornholm (som jeg elsker:o)Så nu står der vist 1 - 1?!:o)

  Mange regnvåde hilsner og rigtig god weekend til vores allesammens gæve Claus og alle I andre blog-disicple.

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 10. Man scorer en perlende og hjertelig latter Tante Grøn :o))))) Omdøbbelsen må siges at være meget realistisk dækkende! OG ja lad os sige remis...

  Pindsvinene har jeg ikke set i år. Men jeg har også givet dem rig mulighed for at søge føde og undgå mig.

  Sidste år ved denne tid havde jeg nært gjort bukserne våde. Jeg kom ud i vores vaskerum, hvori en dør til gården næsten altid er åben sommeren igennem. Derude stod et åbent skab, hvor jeg på nederste hylde havde en gulvspand. Lige udenfor døren ind til huset. Idet jeg træder derud kom en udefinérlig truende, dyb lyd, som ovenikøbet er så ukendt, at nakkehårene uden varsel eller tanke rejste sig som børsterne på en hund, der føler fare. Min natur er dog nysgerrig, så selvom jeg havde mest lyst til at smække døren igen på den side, jeg var kommet fra, så nægtede benene at lystre. Lyden kom igen sammen med en anden som hvis man kører en hårbørste igennem et gulvtæppe. Hvis man altså kan finde på noget sådant. Lidt mindre urolig - der kom jo ligesom ikke noget enormt stort og farligt springende i hovedet på mig alligevel - fik jeg pejlet lyden ned til gulvspanden. Og så strøg jeg ind. For at hente en lommelygte. Sådan et genbrugsskab indeholder nemlig ikke meget lys sidst på dagen. Tilbage igen med lidt tilbageholdt åndedræt, rørte jeg forsigtigt ved spanden. Og inde bag den vendte den knotne lyd tilbage. Helt trykket op i et hjørne sad en mellemstor "nålepude" og var 10 gange mere skræmt end jeg. Så jeg fjernede forsigtigt spanden samtidig med lidt fotografisk gengivelse og lod så ellers det stakkels dyr i fred, så den kunne trisse ud, hvor den hørte hjemme.

  Jeg sender også alle gode ønsker til Claus for week-enden. Det er med storslåede haver som med tryllenumre - det hører til sjældenhederne, at man bliver beriget med detaljerne. Jeg er ikke stødt på andre netsteder, som i den grad deler ud af godterne som denne blog.

  SvarSlet
 11. Jeg har jo en Herman i min have...Herman er en stor flot fasankok :o)Han har besøgt min dagligt nu i 2 år og når jeg om morgenen kommer ud med korn til ham og kalder på ham kommer han løbende....i foråret kom han med 2 koner. Jeg kan komme ham meget tæt, så det er sjovt og han klukker når han spiser sit korn...måske af taknemmelighed.
  Derudover har jeg 5 pindsvin der hver aften kommer for at få deres aftensmad, køber bare det billigste kattetørfoder...de elsker det.
  Sidste år da svalerne under mit tagudhæng havde fået deres første kuld unger overtog en solsort den hylde vi havde sat op under reden for ikke at få "klatter" i hovedet..... reden var over vores hoveddør. Solsorten fik 2 kuld unger og hele vinteren var reden soveplads for hele 8 gærdesmutte som kom alle 8 på samme tid hver aften og gik til ro.Så lad være med at smide gamle reder væk, andre kan bruge dem.
  Derudover har jeg masser af småfugle, en gravhund der jager alle naboens katte væk fra mine fugles reder. I garagen har jeg et hummelbi bo, hold da op hvor de er flittige de flyver dagen lang til og fra boet med pollen på deres ben, så tykt et lag at de snart ikke kan flyve.
  Flagspætten kom i år med hele 3 unger på foderbrædtet.
  Dejligt med liv i haven.
  Hilsen Karina Elnef.

  SvarSlet