En rigtig showstopper!

Jeg har flere gange tidligere fortalt om, hvor forliebt jeg er i skærmblomster, og nu er en af de aller mest fantastiske af slagsen sprunget ud her i haven. Det er en mørkbladet kvan, Angelica purpurea ‘Vicar’s Mead’, som jeg har fra en engelsk have. Det er – som Anne Just ville have udtrykt det - en virkelig showstopper.

 

20100805_173500

 

Kvan er skønne, og jeg har tidligere fortalt om Angelica gigas, som også er uforlignelig. Den er desværre blot toårig, mens ‘Vicars Mead’ kommer igen år efter år.

 

20100805_173302

 

Den mørke kvan er en statelig plante, som man af en eller anden grund ikke ser ret mange steder, for med sit rødlige løv og rosafarvede skærme på op til to meter høje stilke, er den ganske enkelt utrolig. Lige en plante efter mit hjerte.

 

20100805_173343

 

Hvad siger I, er den ikke skøn? Eller det blot mig, der har en lidt simpel smag? Måske …

 

20100805_173256

18 kommentarer:

 1. Nej Claus,du har ikke en simpel smag, du har en rigtig rigtig god smag, denne kvan er utrolig smuk:) Det er ærgeligt at jeg ikke selv har plads til alle de dejlige planter du finder frem til og viser her på bloggen. Er denne én som flittigt spreder frø? Jeg har Angelica gigas, men den driller mig i år står lidt i stampe og folder sig ikke ud!!

  SvarSlet
 2. Jeg er fuldkommen solgt! Hvor kan den erhverves henne? Hvor er den dog fantastisk!

  SvarSlet
 3. Hejsan Claus.
  Får tacka för senast, här är semestern slut men det blommar i trädgården ändå ;)
  Kvanne är en favorit och då specielt den rödbladiga som självsår sig varje år och kommer upp lite var stans.
  Nu är det liljornas tid i vår träsgård, dom är också en favorit...hm vilka växter är inte favoriter?
  Ha en skön sensommar och tänk på oss i den kalla delen av Sverige som snart drabbas av frost. ( den brukar komma i slutet av augusti)
  Varma hälsningar Ken & Carina Mossebo.

  SvarSlet
 4. Den er ikke simpel - den har både skærm og mørkt løv, så kan det da ikke blive meget bedre. Jeg synes også, at skvalderkålens skærmblomster er meget smukke og lette, så det er rigtig ærgerligt, at selve planten er en pestilens i haven. Tror jeg skal kigge lidt nærmere på denne kvan - den frister!

  SvarSlet
 5. Altså Claus - nu må du snart holde en pause!:-)
  Jeg håber samtlige af landets planteskoler sender dig en eller anden form for provision - for aldrig er der blevet inspireret så meget til plantekøb som på denne blog!
  Bare i juli/august har jeg indkøbt 24 forskellige stauder + rosen Alchymist - og det er alt sammen din skyld!!
  Men bliv endelig ved - jeg elsker at blive fristet!:-)
  KH-Marianne

  SvarSlet
 6. He-he....! Simpel smag, ja, den var god!! :o))) Kvan'en er bare superflot!
  Og så vil jeg give Marianne ret, det koster at følge med på denne blog!! Alchymist er (blandt andre ting) også røget ned i min kurv, men det er en fornøjelse at blive inspireret på denne måde, så mon ikke bare vi fortsætter til den sidste stump græs er fortrængt ud af haven...!?
  Super-simple-kvan hilsner fra fru friis

  SvarSlet
 7. Næh - nu må jeg be' om mine himmelblå...!
  Skulle noget så fint og elegant være simpel smag?
  Godt nok kan smag og behag diskuteres, men mon ikke alle dine blog-freaks synes, at dette er ualmindelig god smag?
  Håber, den fås i Danmark (om ikke nu, så senere pga. din indflydelse!!)
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 8. Den er bare FANTASTISK - en absolut MÅ-HA plante, men hvor kan man mon få fat i den ?

  SvarSlet
 9. Nej den er bare helt forrygende flot! Jeg kan godt forstå din fascination.
  Den vil havne på ønsksedelen.
  Sophia

  SvarSlet
 10. Ja, her på min havekonto er der lige gået tre phlomis og en lammeøre "Big Ears" ind, takket være Hr. Dalby. Godt at Lundhede (planteskole) er leveringsdygtig når indkøbssedlen er fuld.
  Den almindelige kvan så jeg for en del år siden på Færøerne. De har rigtig flotte haver når man tager forholdene i betragtning.
  Og hvad smagen angår. Margrethe har haft den længe, altså d. 2. Den røde kvan står i dronningens have på Marselisborg Slot og har gjort det længe.
  Venligst Helle Mikkelsen.

  SvarSlet
 11. Nej Claus, den er virkelig skøn!Bare jeg havde plads til den skønne plante. Men min plads er begrænset (lille have) og græsplænen bliver mindre og mindre :-)Det er dejligt med inspiration og ja der bliver brugt mange penge på planter. Forleden dag købte jeg nogle stauder samt den historiske rose Felicia - er meget spændt på den!
  Ha en god dag
  Gro

  SvarSlet
 12. Fuldstændig enig med alle jer andre - den er virkelig fantastisk!! Claus - du er som altid - inspirationsgiveren over dem alle! Og det er dejligt med de mange positive kommentarer fra jer andre!

  Tanker fra Anette

  SvarSlet
 13. Åh!
  Detta var inte bara en Showstopper!
  Det var en List topper!
  Tittade hastigt in och gjorde en kort tillbakablick. Så mycket vackert du frestar med! Men denna slog allt och hamnade i fetstil överst på min Önskelista. Så läcker!
  Eva

  SvarSlet
 14. Hej
  Ja det er dyrt, at følge med på denne blog. Hvis man bare er en lille smule glad for blomster.
  Jeg har heldigvis en nabo med en stor have, så når jeg er blevet fristet over evne, graver jeg nogle blomster op og giver ham, så kan der blive plads til nye.
  Jeg købte blandt mange andre, den røde kvan hos Tidens Stauder.
  Min gav mig frit lejde på Mors Dag. De har postordre salg og også salg fra planteskolen på Sjælland.

  SvarSlet
 15. Hvor er den smuk, den ville jeg gerne have i min egen have. Kan den fås i planteskoler i Danmark.
  Jeg har almindelig kvan i krukker jeg skal bruge til kryddersnaps.

  SvarSlet
 16. Oh...oh...oh, my beautiful darling "Vicar`s Mead":o) Where have you been all my life???? COME HOME TO MAMA:o)
  Jeg anede ikke, at der fandtes en staude Angelica gigas:o)

  TANTE GRØN med hjerter i øjnene

  SvarSlet
 17. Hej Claus. Jeg glæder mig til at modtage bogen om drivhuse og et par frø af Vicar’s Mead. Jeg ville dog gerne vidre hvor jeg giver disse frø de bedste betingelser for at bliver til store og gode planter. Hvad vil du forslå jeg skal gøre?
  Ser frem til de næste programmer med drømmehaven i sensommeren
  Mvh
  Therkild Rohde

  SvarSlet
 18. Kære Claus,
  Den er aldeles forførende. Det kan da kun gå for langsomt med at få den ind i Bilkas sortiment!

  SvarSlet