Hjælp

Selv om nogen måske tror det, er jeg slet, slet ikke sådan et omvandrende planteorakel, der ved alt. Så nu vil jeg spørge jer til råds. Vortemælken her – for det er det, det er – altså en Euphorbia – fik jeg af en engelsk planteveninde, der havde den overalt i sin woodland-garden. Hun gav mig navnet, men jeg mistede det. Desværre lever hun ikke længere, så jeg kan ikke spørge hende. Hvert år, når den springer ud, sender jeg hende en venlig tanke. Jeg er sikker på, at hun er kommet i Paradis, og mon ikke, at der dér er mange smukke blomster. Hos ‘konkurrenten’ tror jeg, at de kæmper med skvalderkål, brændenælder og snerler. Nuvel, det var slet ikke det, det handlede om …

 

Claus20100814_102435

 

Nu vil jeg nemlig gerne have rigtig mange flere af denne skønne plante, der har blomstret de sidste par måneder på 80-100 cm høje stilke. Hvis der er nogle, der kender artsnavnet, vil jeg være meget taknemmelig. Lad mig høre fra jer.

16 kommentarer:

 1. Jeg kan desverre ikke hjelpe, men håper du får hjelp:) Lykke til i jakten på navnet:) Klem

  SvarSlet
 2. Kære Claus

  Jeg har været i biblioteket, jeg tror det er

  euphobia schillingii som stammer fra nepal ligner meget den der er på dit billede og er ca 85 høj

  Venlig hilsen
  Bente Holm

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Jeg tror det er den europæiske - Ceratocarpa.
  Se selv her:
  http://hortiauray.com/Especes-et-varietes-d-euporbes
  Den har 2 store kronblade som din!
  Men det er et gæt!:-)
  KH-Marianne

  SvarSlet
 4. hmmm... jeg købte en i foråret med mørke blade, men måske samme familie: Euphorkia purpurea. Blot et forsigtigt bud...

  SvarSlet
 5. Tror det er Lund-Vortemælk. Euphorbia Almygdaloides.

  SvarSlet
 6. Nå, det var jo ikke det du havde brug for, kan jeg se nu, sorry!!

  Og hvad angår "konkurrentens" plantevalg, er padderokken også et sikkert valg.
  Ha' en dejlig regnvejrseftermiddag. ;o)

  SvarSlet
 7. Vil sige som Marianne.
  Det ligner Euphorbia Ceratocarpa.
  Men jo også kun et gæt!
  Det er da svært, når det drejer sig om en så enorm familie som vortemælk - der vel er næsten lige så stor som en hel siciliansk 'mafia-familie'!!
  Håber, du finder ud af noget, så du kan formere i 'industrielle' mængder.
  Fint, at du sætter os i sving!
  Bedste regnvejrshilsner

  SvarSlet
 8. Hej Claus.

  Jeg vil give Marianne ret. Du kan købe den her:

  http://www.avondalenursery.co.uk/Content/Catalogue/Plants/EUPHORBIA-ceratocarpa.asp

  knus og tak for sidst
  Eva

  SvarSlet
 9. men Euphorbia characias kunne også være flot. Det skulle være den største af alle vortemælk.

  Jeg synes vortemælk er meget undervurderede i DK. De er simpelthen så flotte og grafiske. Jeg har ledt efter denne på alle planteskoler, i miles omkreds.

  Hvis nogle kender et sted der har den.. Sig endelig til.

  knus fra Eva

  SvarSlet
 10. Nu vi snakker om hjælp, så håber jeg at du vil hjælpe mig. I "drømmehaver" fra i søndags (2 af 4) fortalte du i første indslag om en rose som var lilla i knop og pink i blomst og næsten blå til sidst. Du sagde desværre ikke navnet på denne helt fantastiske rose, er det noget du kan hjælpe mig med, den må jeg bare eje.
  Mette

  SvarSlet
 11. Kjære Claus, i deilige Danmark!
  Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med navnet på den planten du viser frem, men det jeg kan si er at du har en "Edens Hage"! Etter å ha sett de siste dagers innlegg på bloggen din er jeg målløs over den flotte hagevandringen du har tatt meg med på. Takk!!! Stokkroser har jeg prøvd meg på en gang, men ikke fått den
  til. Ser mye av den i både Tyskland og Danmark. Jeg vil prøve igjen for de er så flotte.
  Ikke rart du har mange sommerfugler i din hage med det store mangfoldet
  du har av planter og blomster. Benker, stoler, krukker og ikke minst utekjøkkenet dit er bare helt super lekkert! Vet jeg har skrevet om det tidligere, men skulle gjerne sett det i bruk på en vidio. Skjønhet, blomster og mat hører sammen og er det jeg kaller noe av det gode liv. Ser på kommentarene at dere har regn, men ha en fin kveld i deilige Danmark. Her er det sol enn så lenge, det er meldt regn i kveld og imorgen. Synd for meg for jeg får besøk fra Amerika. Det hadde vært så mye hyggeligere med sol og fint vær, men sola får skinne inne og gjøre det beste vi kan!!! Hjertens fra Sandefjord

  SvarSlet
 12. Hej,
  Sjovt med denne plante - troede ikke den kunne gro herhjemme... Min au pair fra Philipinerne elsker denne plante som de har over det hele i hendes hjem land. Har lige købt den til hende som stueplante. Her hjemme kaldes den vist også jesu tornekrone.
  KH Ulla

  SvarSlet
 13. Har desværre ikke noget bud på din vortemælk, vil bare sige dig en stor tak for denne skønne blog. Man kan simpelt hen ikke blive andet end i godt humør af at kigge med her. Tusind tak for det. Og så alle de skønne billeder. Var det ikke noget for Klematis at udgive en bog om fotografering, for alle os der kunne bruge lidt gode fif til hobbyfotograferingen?

  Mange hilsner fra Trine

  SvarSlet
 14. http://www.thyboesminde.dk/product.asp?product=181

  SvarSlet
 15. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 16. Hei Claus. Prøver igjen siden jeg skrev plantenavnet feil første gang ;-)
  Jeg er helt enig med deg i at det var en nydelig plante du har og forstår godt du vil ha flere av den!
  Fargene er helt identiske med Euphorbia Polychroma, men bladverket virker annerledes, så det er nok ikke samme sort. Likevel er den ovenfor nevnte en veldig vakker plante også om du ønsker å supplere. Men mine vortemelk er bare gule på våren. Har dine denne fargen nå på sensommeren?
  Ellers har jeg merket meg at mine Euphorbia blir litt mer lik bladverket på dine om de står litt skyggefullt.
  Ha en fin dag!
  Stein

  SvarSlet