Kender I den?

Jeg fortsætter med en af de planter, som man også sjældent ser i danske haver. Det er spydverbena, Verbena hastata. Den fås i tre farver – hvid, blå og rosa, og det er sidstnævnte, jeg viser her. Den bærer sortsnavnet ‘Pink Spires’.

 

20100819_153432

 

Det er en plante, som ofte bliver bemærket af havegæster, og jeg bliver glad, hver gang nogen spørger til den. For med sine bittesmå blomster er det ikke en, der først falder i øjnene. Spydverbena spiller en statistrolle i staudebeder, men hvilken …

 

20100819_154839

 

Der findes mange forskellige verbenaer. For eksempel kæmpeverbena, Verbena bonariensis, der først rigtigt har vundet indpas de senere år. Måske bliver spydverbena også helt almindelig en dag? Det er der alt mulig grund til, for det er nemlig en fuldt hårdfør staude, som kan frøformeres.

19 kommentarer:

 1. Charmerande! Den ska jag hålla ögonen öppna efter. Tack för tipset:)

  Ha en fin kväll,

  Rebecca

  SvarSlet
 2. En stor ulempe ved denne kønne jernurt er, at den spreder sig som ukrudt i hele haven i løbet af et par år. Jeg havde en sidste år og nu har jeg hundredevis.
  Anne Marie

  SvarSlet
 3. Havde den for 2 år siden, idet jeg havde læst i 'Havens Blå Bog', at den iflg Anne Just ville så sig selv, hvis ikke man var over den.
  Så i min naivitet flyttede jeg den hen under en mirabelle i håb om, at den der med tiden ville fylde det hele.
  Men det var åbenbart for meget for den stakkels plante, der ikke overlevede mirabellens skygge.
  Så fik jeg lært det. Synes den er køn og yndefuld og så den gerne flere steder på matriklen. Men det er ikke altid, det går, som præsten prædiker - suk!

  SvarSlet
 4. Anne Marie - den spreder sig kun, hvis den får lov til at så sig. Her klipper vi stort set alle planter ned, inden de kaster frø. Så er det ikke noget problem.

  SvarSlet
 5. Den ser ud til at passe i mit hvide bed. Hvor kan jeg få fat i den og hvor høj er den?

  Helle Mikkelsen.

  SvarSlet
 6. Da jeg købte kæmpeverbena sidste forår, viste der sig (til min store skuffelse dengang..!) et par stykker af denne plante som jeg ikke anede hvad var eller hed! Kæmpeverbenaen overlevede ikke vinteren men det gjorde spydverbenaen til gengæld, så nu må vi se hvor mange der dukker op næste forår. Fin er den og tak for navnet! :o) - og iår har jeg haft kæmpesucces med mine egne kæmepeverbena.

  SvarSlet
 7. hej claus, den är sååå fin, nu är den antecknad ska till handelsträdgården i morrn, antagligen följer lite blommor med hem, fniss!
  må väl, varmkram lotten

  SvarSlet
 8. Mærkeligt... Jeg havde både den rosa og den blå. De gik desværre begge til i vinters. Må investere i nogle nye.

  SvarSlet
 9. Pragtfuldt Claus - den kom også på listen over potentielle køb, når jeg skal på Danmarks Smukkeste Plantemarked i Vildsund på næste lørdag!:-)
  Listen er godt nok ved at være lang!!
  Ha' en dejlig weekend alle sammen - KH-Marianne

  SvarSlet
 10. Den er rigtig sød, jeg håber den bliver lige så udbredt som kæmpeverbena, for jeg har haft svært ved at skaffe den

  SvarSlet
 11. Nå det er DET den hedder! Der dukkede een op i mit nye bed, som jeg nok har købt sidet år. Tak for det! Jeg har den i hvid.
  Jeg glæder mig vildt til at se din have i morgen!! I følge DMI skal det ikke regne.

  SvarSlet
 12. Ja, hvad er en have-scene/ et havesceneri uden statisterne?
  Claus, den lyserøde Verbena hastata synes jeg ikke ...øh ...rigtig er så pæn, så...øh...det er næsten ...øh.. synd, at den skal..øh vansire din have:o) Men ved du hvad? Det skal du slet ikke være ked af, for jeg vil gerne hjælpe dig af med den....hm hm!! Du kan bare grave den op og sende den op til mig, og så skal...hm hm... jeg ...øh... nok "destruere" den for dig..host...host:o) :o) :o)

  Spøg til side:o) Jeg har den hvide og den blå, men har ikke haft held til at finde den lyserøde, som jeg synes er langt den kønneste.
  Så hvis nogen ligger inde med selvsåede lyserøde småplanter, vil jeg blive meget lykkelig for et eksemplar af denne skønhed:o)
  Den er desvæære ikke så nem at finde.

  Mange hilsner,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 13. Jeg har både Verbena hastata og Verbena bonariensis i haven. Såede en hel masse forrige vinter, og de er kommet fint. De er nemme og frøformere, og indtil nu har de ikke bredt sig mere end at jeg bare synes, at det er så smukt :-)
  Ellers må man jo klippe dem af, når de er færdige. Det har jeg faktisk tænkt mig at gøre med spydverbenaen, for jeg synes den anden, kæmpeverbena er meget smukkere! Den er meget mere elegant, og jeg kan ikke forestille mig at man kan få for mange af den!

  SvarSlet
 14. Jeg ser det nu kun som et plus, at planter sår sig selv - selvfølgelig indenfor rimelighedens grænser:-) På den måde kommer blomsterne jo til at indgå i sammenhænge man ikke selv har tænkt på - nogen gange er det måske ikke så heldigt, og så kan de jo luges væk - andre gange opstår der de mest fantastiske scenerier.

  SvarSlet
 15. Ja, den vita `White Spires´är en favorit! Tack för trevlig blogg och alla bra tips!

  /Katarina

  SvarSlet
 16. Denne var ny for meg! Den minner litt om Veronicastrum ved første øyekast. Mon tro om den overlever vintrene i Norge i sone 3? Kjempeverbena er stort sett ettårig her. Leser i kommentarern til Jette Friis at V. hasata overlvevde, men ikke V. bonariensis, så det er kanskje et håp? Mens Tine mistet dem, ja. Da spørs det her. Men jeg må uansett lese meg opp på denne flotte planten :)

  SvarSlet
 17. Verbena Hastata, er nem at så og blomster allerede første år fra frø.

  SvarSlet
 18. Morsomt at du nevner denne. Den var ny for meg, da jeg sist helg fant den på en hagedag her i området. Nå er den på plass i min hage også :-)

  SvarSlet
 19. Verbena hastata vokser vildt her - den er blaa- og af og til dukker der en op her i min fugtige lerjord.
  Lene

  SvarSlet