Min hvide verden

Som mange af jer sikkert har lagt mærke her på bloggen, holder jeg rigtig meget af hvide blomster. Og som nævnt flere gange før arbejder jeg da også på en bog med titlen ’Den hvide have’. Om alt går vel, udkommer den næste efterår, altså i 2011.

 

Faktisk kan det være lidt svært med hvide blomster, hvis de plantes i selskab med andre. En lille klat hvidt hér og dér i det blandede staudebed går an, men for store grupper giver ofte et uharmonisk udtryk. Langt mere holder jeg af at sammensætte forskellige hvide blomster i krukker eller separate bede.

 

_DSC5025

 

Som et point de vue i forbindelse med min ’sunkne garden’ har jeg en brønd, der står symmetrisk placeret  for enden af en sti ved den gamle staldbygning. Her har jeg en del krukker, og de af jer, der fulgte med på min video i går, fik i begyndelsen også et lille kig på dette arrangement.

 

_DSC5076 _DSC5074

 

Der er noget herligt ved vand i haven, og dets stille rislen lagrer sig dybt i sjælen.

 

_DSC5026 _DSC5060 _DSC5033

 

En farve, der på en gang både fremhæver og understøtter hvid, er grå. Den farve finder man ikke i blomster, men i meget løv. Herover til venstre ses sølvblad, der efter min mening ofte bliver brugt på mange uskønne måder i ‘kunstfærdige’ kommunale krukkesammensætninger. Dér virker den ofte helt forkert. Men i selskab med hvide blomster – for eksempel margueritter – er den noget helt særligt. Det samme gælder for Dichondra ‘Silver Falls’ til højre.

 

_DSC5062 _DSC5044 _DSC5055

 

Hvide blomster er der utroligt mange af, men én, som jeg aldrig vil undvære, er den hvide mamelukærme til venstre, som vi hvert år dyrker fra frø. Den passer sublimt sammen med mølplanten i midten. Til højre er det den lille sommerfugleblomst, der blomstrer sommeren igennem.

 

_DSC5048 _DSC5051 _DSC5073

 

Bynke fås i et utal af gr[ nuancer og herover i midten er det sorten ‘Powis Casle’. Yderst ses to forskellige dahlier – en kaktusblomstrede og en pompon – der også er selvskrevne i min hvide have.

 

Jeg lover, at I får en video fra min hvide verden, når vi komme lidt længere hen på sæsonen.

11 kommentarer:

 1. Vita blommor är mina favoriter dom lyser så vackert i skymningen också,underbara bilder,Nette

  SvarSlet
 2. Det ser meget meget fint ud, næsten for fint for min smag bortset fra at jeg er vild med dit kar og de der kæmpe dunede blade - salvia(?)Din video fra igår og potterne med de mørkerøde og bordeux toner var skønt. Netop hjemvendt fra ferie så jeg dine videoer lige efter hinanden og de var bare så gode - tak for fede tips - det er ok for mig at du ikke lige har navn på alt!

  SvarSlet
 3. Flotte bilder og vakre samplantinger!

  SvarSlet
 4. Så utrolig vakkert, med hvite blomster!

  SvarSlet
 5. Mitt hus var gult helt til nå i sommer, og intet annet fungerte mot de gule veggene, enn hvite blomster! De roer det hele ned, og skaper et harmonisk uttrykk. Jeg er veldig glad i hvite blomster, for de kan jeg riktig så "sløse" med, og likevel blir det ikke for mye liksom! Jeg gleder meg til din video fra din hvite have =)

  SvarSlet
 6. Jeg tror jeg må slutte å lese bloggen din hver eneste dag - det blir så mye arbeid og penger ut av det ;)))) Deilige, hvite blomster!

  SvarSlet
 7. Nydelig med de hvite krukkene. Jeg velger vanligvis en farve kombination paa krukkene og kurvene mine. Jeg har plantet dem i blaatt/lilla, gult, roedt og hvitt. I aar skulle jeg bestemt ikke plante krukker men konsentrere meg om bedene i stedet. Men saa maatte jeg jo ha de hvite krukkene rundt badekaret for det er jo saa lekkert naar jeg tar kveldsbadet ute, hengekurvene(ogsaa de hvite) ved hengekoejen og krukkene(Hvite) under den store eiken hvor vi drikker ettermiddaskaffen. (Jeg sier av og til fordee det er mye som skal gjoeres utenfor foer det blir moerkt, spesielt etter at jeg fikk Claus som inspirasjonskilde)
  Jeg liker nok spesielt godt de hvite blomstene paa de plassene hvor vi tar oss en liten vil i skyggen. Det hvite er svalt og avslappende naar det er varmt. Ellers har jeg lest at hvite haver har hatt sin popularitet opp i gjennom tidene for saa aa gaa fullstendig i glemmeboken foer de kommer sterkt tilbake. Der er nok "motestroemninger" innen have/blomster ogsaa. For eksempel er der jo mange som sier de ikke liker gult for tiden. Det blir spennende aa se om ikke dette forandrer seg spesielt naa som for eksempel du har vist oss saa mye skjoent nettopp idet gule.
  Jeg ser frem til aa se flere av de 1000 krukkene. Kanskje noen ogsaa har noen tips aa dele for hvordan holde krukkene fine helt til frosten kommer.

  God natt til alle "havevenner"
  AG, NY

  SvarSlet
 8. Hej Claus
  Hvad hedder de gråpelsede "elefantører"?
  De er lækre!

  SvarSlet
 9. Hej Claus

  Vel vidende at du har taget forbehold for at svare på spørgsmål, spørger jeg alligevel af nysgerrighed: Hvorfor hedder det en mølplante? Er den god til at holde møl væk eller tiltrækker den dem eller hvad er det lige med den? Jeg har aldrig set sådan en før.
  Måske er der en anden der ved det?

  Smukke blomster - også det grå løv, som altid tiltaler mig, uanset i hvilken sammenhæng. Det er så sjovt med noget andet end kun grønt-grønt.

  De venligste hilsner Lisbeth K.

  SvarSlet
 10. jeg bygger også en hvit have, etter å ha fjernet gammel hage med bare trær. Her er ganske vindfult og jeg vil fjerne Berberishekk. Er det noen annen hvit hekk enn spirea som vil tåle vind og frost?

  Finnes det annen litteratur enn boka du holder på med som har HVIT som tema? www.minminivilla.blogg.no

  SvarSlet