Orden i kaos

Uanset hvor man kigger hen her i haven, er der for enden af en sti et fixpunkt – et point de vue. Det kan være en krukke, en pokal, en urne, en obelisk, en bænk, en skulptur og sågar et lysthus!

 

20090808_164701

 

Jeg er varm fortaler for de lange lige kig, og her kan I se, hvilken ‘orden i kaos’, sådan en rusten pokal på en lille piedestal kan skabe. Tænk på det, hvis I har planer om nye tiltag i haven i dette efterår. Og husk; det er en idé, der kan praktiseres i selv små haver.

5 kommentarer:

 1. Hej Klaus,
  Ja, det er utroligt, hvordan man med disse lange kig og sjove og hyggelige rekvisitter kan gøre haven personlig. Jeg har hentet enorm meget inspiration i din måde at sammensætte planter, men også din måde at skabe en sammenhæng mellem de forskellige rum i haven. Jeg havde for nogle år siden fornøjelsen af at besøge din have, hvor den stod i fuldt flor, og jeg var dengang meget betaget af den måde stierne var omkranset af stor frodighed så langt øjet rakte, og blev afsluttet med de her fixpunkter, som du så fint kalder dem. Under et besøg i det tidlige forår, hvor jeg skulle tage mål af dine stativer fik jeg set lidt af haven noget bar, men det gav mig et klart billede af, hvordan haven ved hjælp af stierne og disse fixpunkter får haven til at virke overskuelig, selvom den ved første øjekast i al sin frodighed kan virke kaotisk. Mange tak for denne fantastiske blog. Mvh Michael

  SvarSlet
 2. Hej Claus

  Efter du har vist dine lange kig som afsluttes med eksempelvis en krukke, har jeg fået den ide at for enden af min lille tunnel af rosenbuer, skal der stå en marmorbuste og lyse op...eller måske en rusten jernkrukke. Har ikke helt bestemt mig.
  Her kan i se hvad jeg snakker om:
  http://www.9haven.dk/wp-content/gallery/nyt-kamera/img_0344-web.jpg

  Mange hilsner fra Jesper

  SvarSlet
 3. Hej Claus D. og I andre
  Har lyst til at give mit besyv med angående farven gul: Sidste år stammede jeg en meget høj,blågrøn cypres op.I forvejen var en gul
  klematis (orange peel) sat ved den ene side,så kom der enkel og fyldt romersk camille og hulkravet primula i bunden;senere på året var jeg ude at besøge Kjeld Slot`s elliptiske haver
  og kunne hjembringe de flotteste,høje,gule akelejer til netop det bed.
  Disse akelejer blomstrer endnu i år på d.24/8
  Er det ikke usædvanligt ? Ulla h

  SvarSlet
 4. Det kan jeg også, som billedkunstner, skrive under på :-)
  Her på stedet gør jeg også meget ud af de lange kig, ser 'motiver' i havens forskellige rum, og motiver bliver jo netop harmoniske hvis de er opbygget med 'Det gyldne Snit' eller i det mindste et forsvindingspunkt.
  Mit seneste påfund er en gammel fransk jernvask ophængt på en mur.
  Voila! Og god onsdag!

  SvarSlet
 5. Hej, Claus, jeg vil høre om hvad er det for stauder til højre i billedet, de høje? Jeg leder med lys og lygte efter stauder, som er frodige, nemme og høje, for at beplante en hegn til en træls nabo:)
  Mvh. Kristina

  SvarSlet