Plantenyheder

Som fortalt i morges her på bloggen har jeg i dag været på planteskolemesse på Fyn. Messen, hvor planteproducenter dels viser en række nyheder og  dels gode gamle kendinge. Det er en begivenhed, jeg glæder mig til hvert år.

 

20100811_131538

 

Planterne udstilles på mere eller mindre kunstfærdige måder, og en af de stande, der i høj grad tiltrækker mange besøgende, er Gunnar Christensens Planteskole, som har en udpræget evne til at sammensætte planterne på de mest sublime måder.

 

20100811_131712

 

Her er det de blålilla farver, og blandt dem var der flere spændende nyheder. Blandt ander flere, der er fine til krukker.

 

20100811_131750 20100811_131817 20100811_132012

 

Øverst til venstre er det rørblomst ‘Czar’ – skøn ikke? Midt i ses en plante, der fuldstændig ligner en kæmpeverbena; denne adskiller sig dog ved kun at blive omkring 50 cm høj. Navnet er ‘Lollipop’. Endelig er det en af de mange skønne alunrod, der ses til højre. Den hedder ‘Plum Royal’.

 

20100811_130957

 

‘Færdige’ grøntsager til krukker er en forholdsvis ny trend. Og der så mange forskellige vækster.

 

20100811_131243 20100811_131250 20100811_131556

 

Fra venstre er det en bornholmsk figen, og på trods af den kolde vinter i år, har jeg flere eksemplarer af den her i haven, der har overlevet her i haven. Kardon (en artiskoktype) er meget dekorativ. Isæt når blomsterne springer ud med violette blomster på små to meter høje stilke. Glaskål er også en rigtig ‘showstopper’. I selskab med førnævnte rørblomst og verbena vil den udgøre en fin trilogi.

 

20100811_131341 20100811_131406 20100811_131322

 

Mørkbladede planter er et stort hit, og herover ses en mimosetype med mørkt løv, en prydbanan og en mørk fennikel. De er nemme at indpasse med blomster i mange farvetoner.

 

20100811_131031

 

Men, men, men … Planten herover var hele turen værd. Den er ganske enkelt fortryllende. Det er en malva med sortsnavnet ‘Freedom’. Den har jeg aldrig set før. Af vækst ligner den en lavatera. Er sikker på, at den bliver et af næste års store hit. Hvad siger I?

21 kommentarer:

 1. Hvor ser "Freedom" dog sund og rask ud - absolut en interessant nyhed. Elsker blandingen af det vilde og det raffinerede. Hvor stor bliver den mon?

  SvarSlet
 2. Vibeke - højden er omkring en meter eller halvanden.

  SvarSlet
 3. Hvor er det dog lækkert, sådan nogle appetitlige billeder. Det er skønne bladplanter, de skaber sådan en ro. Og dine forslag til kompinationer - smukt.

  Hilsen ADH

  SvarSlet
 4. guf guf guf hvor er det skønt at se så mage anderledes vækster ,mest er jeg nok til artiskoken men er den svær??????????
  flot indgang med helt grønt
  og den lyserøde er skøn
  mange hyggelige hilsner
  maj britt,højmark

  SvarSlet
 5. Skal love for at computerens zoom-funktion blev aktiveret i forb. ovenstående fotos.
  Hvilken overflod af pragtfulde planter.
  Og 'Freedom' er jo ganske henrivende - får én
  til at tænke på romantisk sommerbryllup el. lign.
  Og så passer den da ualmindelig godt sammen med dit nye blogbanner!
  Tak for den virtuelle messetur til Fyn.
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 6. JEG vil også ha en Freedom, bare det snart var forår :-)

  SvarSlet
 7. Ligner den Freedom på x Alcalthaea suffrutescens Parkrondell og x Altcalthaea suffrutescens Parkalle, bare at den er babyrosa?

  SvarSlet
 8. Yeeha...det er skønt at være på plante-ekspedition sammen med dig igen, Claus:o)Har svært ved at styre mundvandet over disse lækkerbiskner. Det var vist godt, jeg ikke kom med ham jeg deler avis med til messen på Fyn. Det havde krævet et stort banklån og en endnu større lastbil........-*^¨<>§e¤¤"=!!!!....med anhænger:o)

  Men ...men ... men, ved et eller andet helt usandsynligt lykketræf, kom føromtalte mandsperson hjem og forærede mig en Malva "Freedom", som jeg blev totalt jubel- og lalleglad for. Man skulle tro, at en blomster-engel havde hvisket ham denne tilskyndelse/indskydelse i øret, for jeg er fuldstændig forliebt i denne sarte skønhed....

  Sussi, jeg giver dig ret:o) Bare det snart var forår, så det hele kunne starte forfra:o)

  Mange hilsner fra en lykkelig "Freedom"indehaverske,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 9. Nydelig er den:) Mye annet fint du viser også...

  SvarSlet
 10. Hej Claus.

  Som mange af dine andre "disciple" er jeg også meget fascineret af 'Freedom' - den er et sikkert must have næste år.

  /Bo

  SvarSlet
 11. Den er rigtig smuk, freedom.
  Men kære Claus den messe du omtaler, er den kun for speciel inviterede eller kan alle komme? Jeg forestiller mig nemlig at du bliver inviteret til professionelle messe som er lukket for os andre!

  SvarSlet
 12. Tusinde tak Claus! Det er en stor gave at læse dine indlæg...prydbanan, mørk fennikel, Kardon, bornholmsk figen....ih altså ønskelisten bliver rigtig rigtig lang nu! Bedste sensommerhilsner Fru Krull

  SvarSlet
 13. Tak for flotte billeder. Freedom ligner X Alcalthaea (stokrose) meget flot med sin lyse farve. En anden god plante i den lyse farve er læge-stokrosen dog uden "fyld". Det mørke er også skønt

  SvarSlet
 14. Nydelige planter :) Spesielt Heucheraen var uimotståelig. Jeg sådde Lavatera, en hvit sort med grågrønne blader, i fjor. Denne blomstrer i år på over meterhøye stilker og er sååå vakker. Den skal jeg ha mer av og tar frø i høst. Jeg synes din 'Freedom' minner sterkt om Lavatera, ja!

  SvarSlet
 15. Hej Claus

  Penstemon 'czar' er da ikke en nyhed - jeg købte den sidste år sammen med Achillea (lilla nyance), men de er desværre gået til i den hårde vinter og jeg har ikke kunne finde den igen... - jeg var ellers så begejstret for den.

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 16. Sara - der er flere af de planter, jeg viser her, der ikke er nyheder. Derfor skrev jeg også, at der tillige blev præsenteret 'gode gamle kendinge'.

  SvarSlet
 17. Tak for det Claus, jeg kan jo også bare læse det hele - sådan noget sjusk.
  Udover det er der ALDRIG et billede på din site som ikke har en særlig glød, detalje, skjult hemmelighed over sig. Det er utroligt du formår at skabe samme lys i dine billedserier. Sådan en fornøjelse.

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 18. Hvor er den sarte rosa farve smuk. Du er nu også fantastisk til at få de vigtige detaljer med på et foto.
  Hilsen Karina Elnef.

  SvarSlet
 19. Hej Havehyrde.
  Planteskolemessen er en indkøbsmesse for alle os inden for de grønne fag, men andre må gerne kigge med. Man skal bare lade sig registrere i indgangen.
  Jeg havde desværre ikke tid til at besøge den i år.
  Anne Marie
  Lønbæk Planteskole

  SvarSlet
 20. Hej
  Jeg har lige besøgt Gunnar Christensens Planteskole og jeg må nok sige at jeg bliver stolt over at der findes en så flot planteskole i Danmark........at opleve en sådan arbejdsplads og se den glæde og og det helt utolige teamarbejde, hvor alle medarbejdere tager del i udviklingen og hvor der er en klar holdning til det man foretager sig....... f.eks. forsøger planteskonlen med biodynamisk bekæmpelse....
  Jeg kan som indkøber på en planteskole altid vide at kvaliteten er i top fra Gunnar Christensens Planteskole og igen stolt over at der kan produceres så flotte planter i dagens Danmark, hvor både Holland og Tyskland slet ikke kan være med.......
  Og på Grøn Fritid i Ribe har vi alle de nævnte nyheder og resten af Gunnar Christensens fine udvalg.......så kik forbi og se de flotte planter.

  Mange grønne hilsner
  Hanne
  Grøn Fritid

  SvarSlet
 21. Lige en rettelse.......
  Det er jo BIOLOGISK bekæmpelse man bruger på Gunnar Christensens Planteskole..der betyder at den reducerede sprøjt
  ning giver nyttedyr som Mariehøns, Guløje-larve m. fl. mulighed for at overleve på planterne. Disse nyttedyr følger kvit og frit med når du køber planter fra Gunnar Christensens Planteskole....
  Mange hilsner
  Hanne
  Grøn Fritid
  Ribe

  SvarSlet