A pro pos pursolhat

Flere har nævnt for mig, at de har svært ved at dyrke solhat, og det havde jeg også i starten. Og da det er en plante, jeg hverken kan eller vil undvære i haven, satte jeg mig lidt ind i, hvad problemet kunne være. Først og fremmest fandt jeg ud af – hvad jeg godt vidste – at planterne skal stå meget solrigt. Deraf navnet. Mine var også plantet i fuld sol, så det var altså ikke det, der var slangen i Paradis.

 

Nej, det handlede om noget helt andet. Et faktum er nemlig, at solhat er en af de seneste stauder, der viser sig over jorden, og også på det tidspunkt skal den have fuld sol. Derfor går det ikke, hvis den står i staudebed med en masse andre naboplanter – for eksempel storkenæb eller lodden løvefod – der vokser hen over den i foråret. For så dør den!

 

claus20090825_151909

 

Derfor har jeg god plads omkring mine purpursolhatte, men da jeg ikke tåler bar jord, skal jeg på en eller andet måde have dækket jorden omkring dem, når de er kommet op. For da har de ingen proplemerr med at stå lidt trængt. Dette klarer jeg med sommerblomster. Omkring de gule purpursolhat, som jeg viste i går, har jeg den gule tallerkensmækker ‘Milkmaid’. Det er et både vækst- og farvemæssigt rigtigt godt match. Tallerkensmækkerne selvsår sig villigt, så jeg tænker slet ikke på at så hvert år. Først når purpursolhatten er i god vækst folder ‘tallerkernerne’ sig ud og dækker jorden hele sommeren. Smart ikke?

9 kommentarer:

 1. Meget smart Claus - jeg fik kvalt en af mine sidste år, men har nu sat nogle nye klassiske ved siden af sankthansurten (da jeg elsker de grønne stængler og blade)- tror du de gå sammen i foråret eller vi sankthansurten skygge, da den dukker op før? (ellers må jeg straks flytte dem)

  På forhånd tak.

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 2. Super god info!!! Der er gået et par stykker til i min lille have. Håber at jeg med min nye viden kan få søndagens indkøb af solhat til at overleve :)
  Bedste hilsner
  Cathrine

  SvarSlet
 3. Veeeeldig smart, Klaus;) Takk for tips!

  Ha en herlig dag!!

  Klem klem
  ANETTE:)

  SvarSlet
 4. Det er også min dyrekøbte (bogstaveligt talt!)erfaring, at purpur solhat er lidt af en enspænder, der ikke gider for meget samkvem med anmassende naboer. Således fattigere på pengepengen men rigere på plante-erfaring, sender jeg mange have-hilsner til jer alle.....

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 5. Det var et supert tips, det skal jeg tenke på... og et par må nok etter denne infoen flyttes:)
  Ha en flott dag:) Klem

  SvarSlet
 6. Tack för tipset! Jag fick inte ett enda frö att gro - nu vet jag varför! Fantastiskt vackra och insprirerande bilder du har i din blogg!

  Ha det gott!
  Annika

  SvarSlet
 7. ja super tak for det tips, det vidste jeg ikke og måske grunden til at solhat kun vokser i et af mine bede. Det med færrest naboplanter

  SvarSlet
 8. Takk for tipset, det var lurt!

  Jeg har idag fått mine hagebøker jeg bestilte fra Klematis, Drivhusdrømme, Havedrømme 1 og 2, samt juleroseboken. De er bare fantastiske, masse nydelige bilder. Du er en sann inspirasjon i prosjektet med ny have vi skal i gang med her i Norge.

  Tusen takk, Claus! :-)

  Ann-Christin fra Norge

  SvarSlet
 9. Åh, nå skjønner jeg hvorfor mine solhatt bare forsvinner!!!
  Takk for tipset.

  SvarSlet