Ren postkortidyl

_DSC7062_1181 _DSC7059_1179

 

Jeg tror, at der er rigtig mange, der forbinder stokroser med ren postkort- og købstadsidyl, og de er da også helt bedårende, når de vokser op af – især gamle – huse mellem brostenene.

 

_DSC7156_1262 _DSC7102_1214 _DSC7085_1201

 

Billederne herover tog jeg for jeg for et par år siden udenfor Erichsens Gård, et gammelt Rønne-hus, der i dag ejes og drives af Bornholms Museum. Jeg faldt totalt for dette sceneri, fordi blomsterne passede så fantastisk til de kalkede vægge.

 

_DSC7147_1253 _DSC7152_1258 _DSC7143_1250

 

I det hele taget spænder stokroser over en blød toneskala. Ingen af farverne misklæder hinanden. Det skyldes, at de fleste farver virker næsten vandige.

 

20100814_102051

 

Men … stokroser er også rigtig fine i haven; billederne her er netop taget herude. De behøver ikke partout stå op af en mur. I bedene mellem stauderne giver de en fin variation.

 

20100814_102142 20100814_101930

 

Et problem med stokroser er, at de kan blive helt op til små tre meter, og det betyder, at de ofte vælter. Men her er der råd! Når stokroserne i løbet of foråret når en højde på ca. 30 cm, klipper jeg dem ned til omkring 5 cm over jorden.

 

Det betyder så, at de busker sig og kommer med tre-fire – noget lavere – stængler. Disse bliver som regel omkring små to meter, og det betyder, at de lige akkurat selv er i stand til at så. Behandlingen udskyder blomstringen en månes tid, men til gengæld blomstrer de så til et stykke ind i efteråret.

 

20100814_102014 20100814_101950

 

Stokroser krydser sig meget indbyrdes, og derfor kan man heller ikke vide hvilke farver blomster, frøafkommet får. En anden ting, der er interessant at bemærke, er, at nogle planter får blade med form som figenblade, mens andre ikke gør. Det er da pudsigt.

11 kommentarer:

 1. Helt nydelig og veldig dansk :)
  Klem fra Hanna

  SvarSlet
 2. Härliga bilder! Stockrosor är ljuvliga! Så bra med tipset att klippa ner stockrosen på våren,det tipset tackar jag för!!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvarSlet
 3. Fine billeder af stokroser. har stokroser der spreder sig på grunden, de kommer mellem græs i ængsområder og i bede. Nogle steder gør jeg ligesom dig at jeg klipper dem, men ellers står de tit pænt hvis de står i blæst helt fra starten af.
  ha en god aften!
  Sophia

  SvarSlet
 4. Kære Claus!
  Sidder og gisper efter vejret med en puls på 600 ved synet af disse fuldstændigt vidunderlige billeder:o) Så kan det da bare ikke blive kønnere:o)
  Gik selv fuldstændig stokrose-foto-amok i Ebeltoft for ikke så længe siden.

  Jeg er helt sur på migselv fordi jeg først nu har opdaget, hvor fantastisk smukke stokroser er i havens bede. Har altid troet, at det krævede en stråtækt bindingsværksidyl, at dyrke stokroser og de der skulle vokse op ad murene og se Morten Korch`ske og landligt romantiske ud.

  Så jeg har meget jeg skal have indhentet, hvad stokroser angår. Tusind tak for alle de gode fif og råd, Claus:o)De er guld værd:o)
  Nu skal der sås og plantes stokroser, skal der:o)

  Mange stokrose-forliebte hilsner,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 5. Hej Claus.

  Jeg er også glad for at ha' stokroser rundt omkring i haven. Jeg har dog et par spørgsmål - det middel du tidligere har omtalt til bekæmpelse af rust osv ved rose, har det nogen effekt ved stokroser? Den form for rust som stokroser får (de er jo slemme til at få rust), kan den smitte til roser?

  Ved godt at lægestokrosen ikke får rust, men den fås så vidt jeg ved ikke i alle de flotte farver og nuancer.

  Glæder mig til at følge med i den nye omgang af havedrømme.

  /Bo

  SvarSlet
 6. Bo - jeg jeg har jo tidligere fortalt om, at jej sprøjter mine roser, men ellers ikke er sådan een, der hele tiden er ude med sprøjten. Og ja, hvis man sprøjter sine stokroser med Baymat samtidig med roserne, ser man ikke skyggen af rust eller andre dårligdomme.

  SvarSlet
 7. Hej Claus.

  Mange tak for hurtig svar - sikke en service :-)

  Fortsat go' weekend
  Bo

  SvarSlet
 8. Gisp...noe så usigelig vakkert! Dette er sjelen av Danmark for meg :) Stokkrosene står så vakkert til husveggen, og for et frodig blomsterflor! Jeg blir helt fortapt av det bedårende synet.
  Jeg har 4 slike stokkroser i haven, de 'danske' enkle i rosa/røde farver. Denne sorten var de eneste som overlevde vinteren. Mine blir ikke høyere enn et par meter, det har sikkert noe med klima å gjøre. Det hadde vært fristende å klippe dem ned for å få flere stilker og flere blomster, men jeg har ikke riktig lyst til å at de skal begynne å blomstre noe senere enn de gjør. Jeg kan prøve med halvparten, da vil jeg ha stokkroser i blomst mye lenger. Det var lurt :) Takk for tipset!

  SvarSlet
 9. Hej Claus

  Desværre får mine blade brune pletter, kan nogle fortælle mig hvad jeg skal gøre. Pf.tak Hilsen Ilse

  SvarSlet
 10. Fint tip at klippe stokroserne ned, det skal prøves næste år... ;o)

  SvarSlet
 11. Hej Claus

  Der er forårs duft i luften, vi kan ikke vendte på at komme igang i vores haver. I år kunne jeg godt tænke mig at have mange stokroser, men jeg har ikke tålmodighed til at vente 2 år før jeg få dem i blomst. Hvad vil du råde mig til? Kan jeg evt. købe dem som et årlige planter? Og hvor

  SvarSlet