Skyer af blomster

20100806_170224

 

Der er blomster, som er så små, at de er meget svære at fotografere, med mindre man går tæt på. Til denne gruppe hører den skønne violfrøstjerne, Thalictrum delavayi. Med sine små bitte blomster svævende på strunke stilke tilfører den bedet en helt egen poesi.

 

20100806_170436

 

Det er en rigtig august-staude, der netop nu fortryller med sine lavendelblå blomster.

 

20100806_170524

 

En hvid variant findes også, men den er ret sjælden.

 

Om få dage springer den dobbelte violfrøstjerne – ’Hewitts Double’ ud. Jeg glæææder mig. Da jeg i foråret viste den i tv, var alle planteskoler bogstaveligt talt støvsuget blot et par dage efter. Den er underskøn!

21 kommentarer:

 1. De er godt nok elegante. Jeg har fået selvsået lille plante fra min mors tidligere have, men måske står den for mørkt, for den er stadig efter en del år meget beskeden.
  Jeg håber, der også kommer billeder af den dobbelte, når den er sprunget ud.

  SvarSlet
 2. Hei hei :) Jeg er så glad jeg har funnet denne bloggen, så mye fint å se på :)
  Elin

  SvarSlet
 3. En yndling, og den er vidunderlig at fotografere, ligseom næsten svæver!

  SvarSlet
 4. Nu "snyder" du os ikke for et billed af den dobbelte, vel kære Claus? Den er en darling!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 5. Violfrøstjerner er vidunderlige og nemme planter. Jeg håber at kunne få frø af mine i år, det lykkedes ikke sidste år. Det er planter, som man ikke får for mange af, og som man kan dele ud af til havevenner. F.eks. til Lis, som besøgte mig i går, og som ikke har kunnet finde violfrøstjerner på planteskolen. De var simpelt hen udsolgte!
  God weekend til alle havevenner og til "blogg-ejeren"

  SvarSlet
 6. Så vackra bilder. Jag trodde att jag tyckte bäst om den vita violrutan - men jag kanske måste ändra mig nu när jag sett dessa bilder på den blå. :-)

  /IET

  SvarSlet
 7. Og det allerbedste er næsten de SMUKKE blade på violfrøstjernen!
  Dem er jeg altså helt vild med!:-)
  KH-Marianne, der netop forleden har plantet en ’Hewitts Double’ i den rosa/lilla del af min farvecirkel!

  SvarSlet
 8. åh de er så smukke så smukke de dejlige viol frøstjerner. Og skrøbelige, min den ene væltede (jo jeg havde sat stativ på, men det var ikke godt nok) i et blæsevejr i sidste uge. Fik den heldigvis reddet ;-)

  SvarSlet
 9. ja smukke er de, og især Hewitts Double, her i haven bliver den 250 høj, og svæver smukt med sine lilla blomster. Jeg kan bestemt også anbefale violfrøstjerne Reniforme som er pink lilla og Uchiyamae som er pink rosa.

  SvarSlet
 10. Ja en dejlig staude som gerne selvsår sig, og vi har vist været så heldige at en af de selvsåede er en hvid.

  Vælte gør den, men måske hvis man planterne den mellem andre mere robuste stauder så kan den læne sig lidt op ad dem, for det gode er jo at den er gode til at smyge sig ind imellem andre stauder, uden at overtage helt.

  SvarSlet
 11. Pragtfuld, smuk plante! Den hvide har stået på min ønskeliste i år, men måske jeg bare skal tage hvad jeg nu kan finde, på sensommerens plantemarkeder.... :o)

  SvarSlet
 12. Hej Claus!
  Den vita violfrøstjernen är verkligen smuk! Den jag köpte för några år sedan dog för mig. Men jag hade tagit fröer!!! Väntade med spänning om den nya plantan skulle klara vintern - det gjorde den! Glädjen var stor! När den kom i blom visade den sig dock inte vara vit, utan den "vanliga" blålila färgen. Skulle tro, att den inte är true from seeds. Vad tror du?
  Håller med om att den är svårfotad!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlet
 13. Yes, I agree with yoy, that Thalictrums are very beautiful plants.
  I have the white also, the Hewitt's double is gone now here, and i feel very sorry about that.
  Maybe the winter? Maybe to dry? who know's.

  SvarSlet
 14. Uh hvor er de smukke dine billeder Claus, helt fortryllende! jeg købte selv Violfrøstjerne efter at fik en af dine dejlige havebøger - nu står den smuk i min have og vifter med de små blomster :0)

  KH Karen Marie

  SvarSlet
 15. Jeg tror osse alle frøhandler er blevet støvsuget for frø af violfrøstjerne, efter at den blev vist igen. Jeg har i hvert fald ledt og ledt. Men nu har jeg endelig fundet dem og har købt fem poser, så nu skal der sås, så jeg osse kan få den i haven. Den ser så fin ud! :-)

  SvarSlet
 16. Hvordan tager man frø af Dobbelt Violfrøstjerne (Hewítts Double)? Har haft een i flere år og vil gerne frøformere den, men hvornår kommer frøene, og hvor sidder de? Kan ikke finde dem...

  SvarSlet
 17. Anonym - planten sætter ikke frø.

  SvarSlet
 18. Hej Claus.

  Tak for info. Så er det jo ikke så mærkeligt jeg ikke kan finde dem :o)

  Hav en god dag - og tak for et godt program iaftes på DR2.

  De bedste hilsener

  Peer

  SvarSlet
 19. Jeg er også faldet for disse smukke planter, og har netop købt frø til såning. Jeg synes det er svært at gennemskue, hvordan man sår dem - googling giver mange forskellige forslag.
  Jeg har ikke mulighed for at så på voksestedet, da naboens katte hærger i bedet, så jeg ville gerne så i forkultur og plante ud, når planterne har en god størrelse.

  Mette

  SvarSlet
 20. Beklager, jeg glemte helt spørgsmålet: Hvad er Jeres erfaring - hvordan gør I?
  Mette (igen)

  SvarSlet
 21. Hej. Er der nogen, der har erfaring for, hvornår det er bedst at plante violfrøstjernespirer ud. Jeg har været så heldig at få fat i nogle i hos Enoflora i Odense.

  SvarSlet