Ukrudt eller?

Hvis der er noget, som kan optage os haveejere, er det ukrudt. Eller uønskede vækster, som jeg vælger at kalde dem.

 

20100810_155532

 

Mange kender sikkert vejbred, Plantago, men der er nok ikke så mange, der ligefrem dyrker den almindelige grøftekantsversion i haven. Men hvor den gængse vejbred har en lang og lidt undseelig frøstand, findes der en artsfælle, som er langt mere dekorativ.

 

20100810_155435

 

Det er den, jeg afbilder her. Når den springer ud, ligner blomster-/frøstanden en lille grøn rose, og som ugerne går, vokser den opad. Denne lille diskrete dejlighed hedder Plantago major ‘Rosularis’, og man kan af og til at være heldig at finde den på et af de plantemarkeder, der havesæsonen igennem finder sted rundt om i landet

8 kommentarer:

 1. Jeg har netop haft frøplanter med på et plantemarked af denne "rosen"-vejbred. Der blev kun solgt 3 eksemplarer, og det undrer mig. Jeg tror, at folk er "bange" for denne plante, idet de netop tror, det er ukrudt. De kan genkende bladene fra grøftekanten! Måske solgte jeg dem for billigt, så folk troede, at planten ikke var noget særligt? - og det er jo lige det, den er.

  SvarSlet
 2. Ihhhh den er så fin. Har kigget efter den i årevis. Du sender vel ikke til Greve?
  kh Eva

  SvarSlet
 3. Ukrudt er jo bare kønne planter, der vokser de forkerte steder.

  Ja, denne rosen-vejbred er en fantastisk plante og meget meget skøn og holdbar i sensommer-blomsterdekorationer. Ville nødigt undvære den i haven. Den limegrønne farve er så smuk på denne årstid. Og hvis man er bange for, at anskaffe sig den, af frygt for, at den skal sprede sig over hele haven, er det jo nemt lige at nuppe frøstandene af, inden den kaster frø. Man skal slet ikke være så bange for "ivrige" planter. Det handler bare om, at vælge fra - istedet for til:o)

  Mange begejstrede hilsner,
  TANTE LIME-GRØN

  SvarSlet
 4. Jeg har flere af dem og jeg bor i Greve.

  Hilsen Janne, tlf. 31652310

  SvarSlet
 5. GISP - hvor smuk!
  Den må jeg også have!:-)
  Overskudsplanter må gerne flytte til Lemvig, tak!:-)
  KH-Marianne

  SvarSlet
 6. Efter nattens gavmilde gennemvanding af min lerede jord her på solskinsøen, har jeg idag fjernet netop ukrudt... Uønskede planter alene af den grund, at de tager en del af nydelsen fra de ønskede. Og netop denne "rosenvejbred" er bl.a. dukket frem af de ubønhørlige snerler, tidsler, græs og lidt mælkebøtter. Når jeg ser på den, dukker bag øjet "minderne" om det skønne væsen, en planteveninde i Jylland, som sendte mig den sidste år, frem. Hun lever i bedste velgående, så den får mig også til at glæde mig til, jeg "snakker" med hende igen på nettet. Jeg kan på ingen måde finde på at kalde denne dekorative plante en "ukrudt".

  SvarSlet
 7. Har netop fundet den skønhed på plantemarked i Lyngby. Den var på min ønskeliste efter, at jeg havde læst om den her. Super glad er jeg.

  SvarSlet
 8. Er der nogen der har plante eller frø jeg kan købe, synes den er så smuk..

  SvarSlet