Åh, hvor jeg længes

Som I ved, er jeg i fuld gang med færdiggørelsen af ’Mit haveliv’, og i går skrev jeg om England. Dette skønne, skønne haveland.

 

For første gang, siden jeg begyndte at interessere mig for have for snart femten år siden, har jeg  i år ikke været i England. Til gengæld blev de tre ture til Holland.

 

_dsc6369 _dsc6329

 

Men … næste år SKAL jeg til England, og jeg lover, at jeg kommer til at blogge derfra også. Jeg glæder mig allerede. Engelske haver og den inspiration, jeg har fået der, kommer til at fylde en hel del i min bog, der også vil kunne bruges som en guide til nogle af de mest seværdige steder.

 

_dsc6404 _dsc6269

 

Billederne her er fra Snowshill Manor Garden i Cotswold, og når jeg beskriver den have i bogen, er det fordi, det var her, jeg fik ideen til at holde duer.

 

Jeg elsker alt, hvad der er engelsk – er helt igennem anglofil – og kan aldrig få nok.

 

_dsc6303 _dsc6170 _dsc6287

 

I de smukke gamle engelske haver ser det næsten ud som om, tiden har stået stille, og alt – træværk, havemøbler, urner og stentrug - vidner om en ægthed, som man sjældent oplever andre steder. Læg dertil de stedsegrønne elementer i form af klippede hække, søjler og kugler samt plæner som tykke væg til væg-tæpper samt en ofte unik udsigt. Alt dette er med til at skabe sindbilledet af en engelsk have.

 

_dsc6239 _dsc6310

 

Hvis det blev skrællet bort, var der ikke så meget tilbage. Det er også derfor, det kan være svært at skabe en engelsk have herhjemme. At englænderne også er begunstiget med et mildere og mere regnfuldt klima end vores, gør blot at tingene bare gror bedre i England.

 

 _dsc6316

 

Da jeg første gang kom til England, besluttede jeg mig for, at jeg hjemme igen ville skabe en have efter engelsk forbillede. Jeg var så heldig at have huset og skoven som værdige kulisser, at haven ligger mildt og tilbagetrukket, og at jeg utrætteligt troede på, at det ville lykkes. Det er det, min bog også handler om.

 

_dsc6336

27 kommentarer:

 1. Kære Claus,
  Jeg tror, jeg kan tale på mange af dine læseres vegne, når jeg siger, at vi længes efter og glæder os til dine næste bøger! Haverejser til England og Holland står højt på listen, når ungerne er blevet lidt ældre...suk.
  Kunne man overveje på jeres hjemmeside at tilføje en mulighed for at kunne forudbestille dine bøger, som så kunne tilsendes på udgivelsesdagen?

  SvarSlet
 2. Ja, engelske haver er et kapitel for sig selv. Desværre ligger mine englandsrejser ofte uden for havesæsonen, men når årstiden endelig passer, så er der mange haver på programmet. Og man kan blive ved!
  I Cotswolds har man en fantastisk kulisse med huse, stengærder og belægninger af den smukke Cotswolds stone, som har en helt speciel smuk varm glød. Bon voyage fra Anne Marie

  SvarSlet
 3. Hvor er det smukt! Jeg elsker også de engelske haver, og sidder faktisk troligt og ser en vis engelsk TV krimi, ikke fordi jeg er interesseret i denne, men fordi der optræder de mest bedårende huse, haver og landskaber i denne serie (som jeg ikke engang husker navnet på lige nu) ;-)

  Din have skal nok komme til at ligne en engelsk have engang. Time will do the difference!

  SvarSlet
 4. Kære Annette - vi kan desværre ikke administrere forudbestillinger før få dage for udgivelsen.

  SvarSlet
 5. Kære Elin - engang? Jeg er nu ganske godt tilfreds allerede.

  SvarSlet
 6. Fantastiske billeder - kan ikke vente til din bog er færdig og i handelen!! Har lige været på ultrakort besøg i London, hvor den eneste havebesøg var St. James Park. Her nød vi blomtster- og buskpragten arrangeret efter arkitekt John Nash's design. Meget inspirerende!!
  Kh tomas fra langeland

  SvarSlet
 7. Billedskønt!

  Glæder mig som et lille barn til "Mit haveliv". Hvornår var det du sagde, at din håndbog i haverejser udkom? :)

  SvarSlet
 8. Kære Nette - har vist ikke 'lovet', at jeg laver en særlig bog om haverejser. Men der kommer en del inspiration i 'Mit haveliv'.

  SvarSlet
 9. Land of hope and glory.....Mother of the free...how shall we extoll thee, who are born of thee?...Wider still and wider, shall thy bounds be set....tralalalalaaaaaaaaaa

  Rule Britannia, Britannia rule the waves....tralalalalalala:o)

  Kære Claus! Jeg glæder mig mere og mere og mere til den bog udkommer:o) Maleriske og stemningsfulde billeder som disse, siger ALT:o) Ja, gid man kunne hive den engelske havestemning hjem til lille Danmark.....men det er meget mere end "blot" maleriske og smukke haver. Det er som du skriver, et "sindbillede", en sindsstemning, en sindstilstand, som kun hører good ol` England til.

  Men hvad patinaen, beplantningen, det rustikke, det romantiske, det frodige og de forskellige elementer angår kan vi gå englænderne i bedene. Det er din have jo det største bevis på:o) Det er et stykke England i Østjylland

  Jeg glæder mig mindst ligeså meget som du gør, til du skal til England:o) Det lyder helt ubeskriveligt dejligt, at vi blogomaner må komme med. Til den tid, vil jeg sidde klistret til computerskærmen - og hvis jeg kunne, ville jeg spinde som en kat af ren og skær velvære over endelig at være kommet på haverejse til England:o)

  Billedet med de flyvende duer er helt fantastisk. De engleagtige væsener tilfører en have noget meget meget poetisk. NU skal jeg have hvide duer og jeg har allerede døbt de 2 første: Didrik og Skidrik.

  Mange anglofile havehilsner fra een, der glæder sig som et lille barn, til alt det vi skal forkæles med,

  TANTE ENGELSK-GRØN

  SvarSlet
 10. Kære Tante Grøn - du er bare skøn.

  SvarSlet
 11. LOL - Rettelse: Din have skal nok komme til at ligne en 100 - 200 år gammel engelsk have engang. Time will do the difference! (English humor)

  Håber jeg engang er een af de heldige. der kommer med på et havebesøg i Risskov!

  SvarSlet
 12. Hehe Claus, Se jeg kunne huske, at jeg på et tidspunkt nævnte, at jeg syntes det var en god idé med en haverejse-bog, da dine ture til Holland OGSÅ har været meget inspirerende at læse. Du har jo bl.a. gjort et fantastisk forarbejde med at finde de helt rigtige steder at "mellem-lande" og fundet se-værdige oaser, som jeg meget gerne på et tidspunkt ville benytte mig af. Og. Jeg har søgt lidt i dine gemmer, for jeg huskede, at den bold allerede var grebet :) Så selv om du ikke har LOVET at lave en sådan bog, kan jeg fortælle, at du den 13. juni skrev (ja, man skal være forsigtig):

  "Og så ville det også være oplagt en gang at skrive en bog med titlen ‘Haverejser’."

  Ja, jeg nævner det da bare lige ......

  SvarSlet
 13. Kære Claus. Jeg kan godt forstå, du længes ud i verden igen - MEN, du får simpelthen ikke fri endnu - ikke med alle de bøger, vi - dine fans - længes sådan efter. Efterhånden har vi ikke engang styr på, om det er 2, 3 eller 4 du er i gang med/har lovet os.
  Nej, spøg til side. Vi skal såmænd nok overleve allesammen, for vi har da bloggen, og den synes jeg, er guld værd!!!
  Kære Tante Grøn: Jeg vil holde med Claus i, at du er skøn. Engang var der en, der her på bloggen havde skrevet et eller andet, hvor du svarede, at du nærmest lignede et æble. Dertil kan siges, at "An apple a day, keeps the Doctor away". Tit og ofte får man et dejligt grineflip over det, du skriver - og det siges at være den bedste medicin, man kan få! Tak for det. Jeg har da heller ikke været spor syg, siden bloggen gik i luften!!!!
  Hvad med at du fik samlet alle dine skriblerier, og Claus udgav dem. Jeg er første køber.
  Hilsen til alle dem, der gider have en hilsen fra mig.
  Inga Nygaard Hansen

  SvarSlet
 14. Kære Nette - ja, jeg forstår din pointe.

  Kære Inga - hvor er det dejligt, at du er tilbage på bloggen. Du har været savnet.

  SvarSlet
 15. Synes lige du skulle se den her, Claus. Det må lige være noget for dig (og andre som holder af Gamle Engelske Haver)
  http://www.heligan.com/the-story

  SvarSlet
 16. Kære Claus!

  ....du er også bare skøn:o) Det er jo også derfor jeg så godt kan li` dig:o)

  Kære Inga!

  Hvor har jeg savnet dig her på bloggen. Jeg var ved at blive en lille smule bekymret for dig:o)
  Men heldigvis er du sund og rask og ligeså sød og varm som du altid har været. Ja, "an apple a day, keeps the doctor away" - hvis man ellers kan ramme ham:o) Tusind tak for dine søde og hjertevarme ord. Der burde være mange flere Inga`er i denne verden. Så ville den være et meget bedre sted:o) Gid du kunne sættes i masseproduktion:o)
  Håber vi får en chance for at mødes en anden god gang:o)Dine kommentarer giver også mig en hel masse, så bliv endelig ved :o)Dig kan vi ikke undvære:o)

  Kærlige hilsner og tanker,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 17. Åhh.. hvor er det smukt, engang vil jeg også ud og se på engelske haver. Indtil da nyder jeg bloggen her, - og ja, lidt Barnaby skader da heller ikke ;o))

  SvarSlet
 18. Et lille pip mere fra mig.

  Ja, Tante Grøn kalder ofte smilet frem - og tak for det :)

  Mht. billeder er det nok således, at smag og behag er forskellig også på dette område. Heldigvis. Linket som Vilhelmsdal satte ind ovenfor havde mange gode ting. Jeg har ikke den store tekniske forstand på fotografering, men når det gælder havebilleder, som Claus f.eks. viser i dette indlæg, er det af betydning for mig, om det jeg ser slår nogle strenge an inden i. Det gør Claus' billeder næsten altid for mig. Så ud over den viden jeg tilegner mig, giver det også ofte en dejlig følelse at se dem. En dejlig stemning inden i.

  SvarSlet
 19. Tror, vi er mange medlemmer af den anglofile klub. Så abonnerer du vel også på det skønne magasin 'Anglofilia', der sandelig også har en hjemmeside, hvor man bl.a. kan købe DVD'er om engelske haver o.m.a.
  Min kærlighed til England begyndte i min pure ungdom, hvor jeg i et år boede i Cambridge som au pair og samtidig gik på college.
  Var vist ikke synderligt interesseret i haver på det tidspunkt (interessen gjaldt vist mere de unge mænd i The International Student Club!!).
  Men ikke desto mindre blev spiren lagt til den store 'dille', som også du og mange andre er bidt af.
  Har dog ikke været så flittig til at besøge landet, som jeg kunne have ønsket mig.
  Vidunderlige billeder, du bringer ovenfor.
  Er da parat til at 'stikke af' nu og her men må nok vente og nøjes med at rejse i din bog, når den lige straks udkommer. Nu kan det jo ikke gå hurtigt nok!!

  Kære Tante Grøn - er da spændt på, hvad du vil døbe de næste to hvide duer, når du har holdt de to første over dåben!?
  Vil blot sige, at det er så herligt at læse dine kommentarer - du dejlige quindfolk.

  Og Inga - jeg (og sikkert mange andre) gider virkelig godt at have en hilsen fra dig. Du får en masse rare hilsner retur.
  Med ønsket om en god aften i Jupiters skær

  SvarSlet
 20. Kære Karen - dine dejlige kommentarer nydes også af mange, incl, mig selv. Ja, 'Anglofila' er et dejligt magasin.

  Idé til Tante Grøns duer nummer tre og fire: Havde en gang en god ven med to hunde, der hed 'Whisky' og 'Soda'. Når han kaldte 'Sjus', kom de begge to!

  SvarSlet
 21. ej for pokker da et herligt "afsnit" på bloggen i dag. først de skønne billeder fra et rigtig B & B ... og så de dejlige kommentarer fra dine trofaste følgere.
  Claus, hvornår er det du vil tage os med til Tante Grøns have ? (i bogen altså) ... Det ser jeg rigtig meget frem til :-)

  SvarSlet
 22. Kære Lone - tak for søde ord. Tante Grøns skønne have kommer med i 'Hemmelige haver', der udkommer til foråret.

  SvarSlet
 23. .... Tusind tusind tak for alle de søde ord. Jeg er helt rørt over at mærke sådan en varme.
  At læse alle de søde og venlige kommentarer, gjorde min minusdag til en plusdag. Der er MANGE engle uden vinger her på bloggen. Ikke sært, at man har det så godt i dette univers.
  Tror at gode gamle H.C. Andersen havde ret, da han skev:

  "At have øje for blomster, tyder på et godt sind."

  Mange hilsner fra een, der værdsætter denne blog rigtig rigtig meget,
  TANTE GRØN

  Ha ha...den var god den med Whisky og Soda, Claus:o)

  SvarSlet
 24. Ååååh ja tag mig med! Straks, jeg så overskriften, var jeg ikke i tvivl om, hvortil - eller rettere min egen længsel vender mod England... Havebesøgene derovre har jeg stort set til gode. Istedet for den store familiefest, fejrede vi kobberbryllup sammen med børnene derovre i efterårsferien 2009, da ingen af os havde været der tidligere og begge ønskede det. Og så var jeg/vi solgt! Tænk at rejse til et land, hvor man føler, som om man er kommet hjem?!

  Det blev Victoria, Belgrave Road, der var basen for vores turisttur på 5 dage. Allerede ved indflyvningen i til Gattwick var jeg dybt betaget over, hvor grønt alting var - nærmest grønnere end en måned tidligere i DK. Og temp. lå også noget højere, så det næsten føltes som forår.

  Allerede 2. dag blev jeg begavet med mit livs første fibersprængning på vej ud af en dobbeltdækker bus - 1 og foreløbigt sidste gang, jeg var oppe på øverste etage. Til gengæld, så var der i adskillige busser sæder beregnet til ældre eller handicappede - så jeg kom altid til at sidde ned. Men ikke om jeg ville så meget som høre tanken om at måtte tage hjem og komme igen en anden gang!

  I parken i Greenwich vrimlede det med egern, der ikke var det fjerneste bange for mennesker. Jeg humpede så tæt på som ½ meter! Og nød så iø at kunne hvile skavanken på Themsen istedet for i busser og tog.

  Og var jeg ikke solgt til, hvad jeg allerede havde oplevet i Westminster, så var jeg det, da vi nåede til Kew med toget. Det lille stationsmiljø osede af stemning med tingeltangelpostkorthop, caféborde m.m.m. og jeg kunne have bosat mig på stedet. Kew Gardens var så den eneste rigtige haveagtige oplevelse på rejsen og jeg fik kun set delvist pga benet. Til gengæld tog vi en guidet rundtur derinde i "tog" og det var en oplevelse uden lige at høre mere eller mindre rævehistorier og konge- og gestliges præg på haven. Og så blev jeg lettere forfalden til Shandy i deres cafeteria, inden jeg købte lidt engelsk julepynt med hjem...

  Det eneste uvenlige og utålmodige menneske, jeg mødte på hele rejsen, hvor vi i parantes bemærket måtte spørge os for om mangt og meget, var paskontrolløren i Gattwick, NEXT PLEAZZZZ - sorry jeg ikke lige var hurtig nok. Men ellers har jeg aldrig herhjemme oplevet sådan en hjælpsomhed fra alle. Dét er da imponerende, når man tænker på, hvor mange "dumme turister", de må støde på. OG at stå på Belgrave Road og nyde morgenstemningen, hvor varebiler kommer med forsyninger, skraldemænd henter, busser kører hvert 5. minut og blomsterkasser og ampler bygner af frodige Pellis og sommerblomster, det er ubeskriveligt og lykken på en besynderlig hyggelig måde.

  Og selvfølgelig skal vi tilbage engang, for jeg lærte aldrig rigtig det der med, at bilerne svinger ind ad venstre kørebane, når man skal over gaden *GGG* Og mere seriøst, så skal haverne bestemt besøges, når vi engang kun er to igen her i huset - og han skal se på flyvemaskiner... Jow jeg længes også - og ikke mindre, når jeg ser dine skønne fotos, som viser, hvad jeg også har til gode!!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 25. Kære Zeb - tusind mange tak for et skønt, stemningsskabende og velformuleret indslag.
  Du bidrager med SÅ meget godt til denne blog. Tak ...

  SvarSlet
 26. Kære Claus.

  Det er svært, ikke at blive inspireret på din blog, hvor billederne i sig selv "fortæller" hele små historier. So I believe, I'm the one to thank you!

  Hjerteligst

  SvarSlet