Cottage-stilen

Hvem vil ikke gerne gøre Tante Grøn glad? Jeg vil! Især fordi, hun lægger så mange gode og tankevækkende kommentarer her på bloggen. Som en kommentar til forrige indlæg skriver Tante Grøn, at hun synes aller, aller bedst om cottage-stilen. Nu er det jo ikke noget ønskeprogram, men her er endnu en lille smagsprøve fra ‘Mit haveliv’. Jeg håber det virker; at I simpelthen eje den bog. Det er trods alt kun nogle smagsprøver, I har fået indtil nu.

 

Jeg vil lige nævne, at jeg også elsker cottege-stilen. Faktisk omtaler jeg ofte parcellen her en ‘styret’ cottage-have.

 

_UCD1752


I bogen Den Engelske Have, som jeg har omtalt her på bloggen tidligere, gør forfatteren Ursula Buchan meget fint rede for cottage-stilen, og man kan blandt andet læse:


 

_UCD1670

 

“Stilen stammer fra sidste halvdel af 1800-tallet og var især i begyndelsen, men ikke udelukkende, tilpasset ejere af mindre huse, snarere end de store godser. Overordnet kan man sige, at det handler om haver, der ikke er ‘designede’. Det var en enkel - men langt fra ukunstnerisk - haveform, hvor sparsommelighed og selvforsyning, der var så livsnødvendige under tidligere tiders depressioner i landbruget, var beundrede dyder. Dette gav sig udslag i anvendelsen af naturgødning, kompostering og bladmuld, såvel som brug af enkle og landlige haveelementer for eksempel pergolaer og rustikke havemøbler.”

 

Store damer
Når vi ser på England i havehistorisk sammenhæng, i hvert fald i de sidste hundrede år, er der en række store damer, som ikke er til at komme udenom. Den mest kendte er Gertrude Jekyll (1843-1932). Oprindeligt var hun kunstmaler, og med sine kreative evner som ballast begyndte hun senere at designe haver og blev særlig kendt for sine farvekompositioner. Ingen havde tidligere anskuet haven, som hun. Gertrude Jekyll malede bogstaveligt talt med blomster, og hendes kunnen er gået over i historien. Ikke mindst takket være den række af bøger, hun skrev – godt og vel femten i alt. Hendes bøger bliver stadig trykt op, og den bedst kendte og mest populære er nok Colour Schemes for the Flower Garden. I en anden af sine populære bøger, Wood and Garden, skriver hun om cottage-haven:

 

_UCD1563


“Jeg har lært meget af de små cottage gardens, der har gjort de engelske vejsider til de smukkeste i hele den tempererede verden. Man kan næppe komme ind i selv den mindste cottage garden uden at lære eller opleve noget nyt.”

 

_UCD1697

Vita Sackville-West (1892-1962) har om cottage-haven sagt, at den var et blomsterhav med snoede gange, sandsynligvis den dejligste type lille have, som England nogensinde har udviklet. Hun anlagde selv en cottage garden ved Sissinghurst, en af Englands i dag mest berømte haver. Denne have var – og er – utrolig blomsterrig, men ikke i de blide pasteltoner, som var kendetegnende for den romantiske cottage-stil. I stedet anvendte hun her rødt, gult og orange og kaldte derfor dette haverum for Solnedgangshaven.

 

Læs mere i … ‘Mit haveliv’.

 

_UCD1699

 

NB. Jeg skal lige sige, at billederne her stammer fra en engelsk cottege-have, der ikke længere er åben for publikum.

15 kommentarer:

 1. Hej Claus.

  Skønne billeder og tak for alle dine "smagsprøver", som du siger. Ja jeg skal ihvertfald ha' din nye bog - jeg har alle dine andre bøger så den skal selvfølgelig tilføjes min samling. Det er blandt andet dine havebøger som jeg ynder at læse og hente inspiration i, i den mørke og hyggelige vintertid, som vi jo hastigt nærmer os.

  Du siger i et af dine have pogrammer at din have er blevet omtalt som værende mere Engelsk end dem i England (har tilladt mig frit at oversætte den engelske sætning du sagde i programmet). I hvilket blad er det blevet sagt?

  /Bo

  SvarSlet
 2. Kære Bo - husker ikke præcist, hvor det var. Men jeg er ret sikker på, at det var journalisten Ulla Hårde, der skrev det.

  SvarSlet
 3. Selvfoelgelig skal din nye bog erhverves, saa snart den er paa gaden. Jeg er stor nyder at dine boeger. Ikke mindst pga. de smukke billeder. Min favorit er dog stadigvaek "Den levende have". Maaske faar den en konkurrent i din nye bog.

  I tillaeg vil jeg sige: hvor er det skoent at du har faaet en blog og at du stadigvaek er saa aktiv! Den er simpelthen bare livskvalitet!
  Tak!

  SvarSlet
 4. Kære Claus.
  De skønne billeder i dag appelerer præcist til min smag! Jeg vidste bare ikke, at smagen hed Cottage Garden - det ved jeg nu!:-)
  Især billede nr. 2 rammer helt plet. Det ligner, det blå/grønne bed, jeg har arbejdet på hele sommeren.
  I den forbindelse må jeg lige fortælle en lille historie om det danske postvæsens service.
  Vores brevpostbud har flere gange i løbet af sommeren bemærket de flotte stauder, der er flyttet ind i bedet lidt efter lidt - og i torsdags stod hun pludselig og bankede på døren sammen med en stor sort sæk. I den havde hun en KÆMPE blå iris + en stor blå ridderspore. "Dem mangler du lige til bedet" sagde hun. Jamen, er det ikke fantastisk, at der findes sådan nogle postbude? Jeg blev så kisteglad og meget lykkelig - for hun havde ret - dem manglede jeg helt bestemt!:-)
  Og nu glæder jeg mig mig SÅ meget til din bog, Claus! KH-Marianne

  SvarSlet
 5. Kære Marianne - sikke en post. Hils hende fra mig og sig, at vi har brug for flere af hendes slags. For øvrigt er det en dejlig tanke det med at give planter væk. Man er helt sikker på at blive husket. Således tænker jeg på mange givere både levende og afdøde - når blomster her i haven springer ud.

  SvarSlet
 6. Jeg vil lese mer:)) Gleder meg til boken:) Klem

  SvarSlet
 7. GISP....det er lige så mine briller dugger, Claus:o) Især over det første billede! Det ramte lige ind i hjertekulen på mig:o)Et paradis af en blomsterjungle. Cottagestil, når det er allerbedst! I LOVE IT!!!!!

  Nej, jeg ved godt, at bloggen her ikke er "Claus` Ønskeprogram", men jeg TRÆNGTE bare sådan til noget uprætentiøst vild-ness. Tusind, tusind tak fordi du gjorde en undtagelse og forbarmede dig over en umættelige have-nørd, med stor kærlighed til det vilde udtryk.

  Meget meget spændende læsning at høre om cottagestilen i et historisk perspektiv.

  Disse små billedmæssige appetitvækkere, skærper virkelig sulten efter "Mit Haveliv" yderligere. Mon ikke mange andre har det ligesådan? Det er jo ligeså maven knurrer af sult nu......

  Sikke et betænksomt og sødt postbud du har Marianne:o) Jeg har det ligesådan med de planter, jeg får foræret af andre. De kommer til at betyder noget helt specielt. De bliver til ren liebhaveri og får stor affektionsværdi hos mig.

  Hav en dejlig start på den nye uge.

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 8. Ja mer mer mer, vi er jo blevet helt afhængige ;) er allerede skrevet op til "mit haveliv" hos boghandleren. Ang. cottage-havestilen. yes Sir. me like. :))

  SvarSlet
 9. Min yndlingsstil over dem alle - cottage garden! Tusind tak for kigget Claus - og tak for ønsket Tante Grøn.

  Det lyder næsten som en postdame, jeg kender, der er brevpost i Horsens, Marianne ;-)

  Hjerteligst

  SvarSlet
 10. Nej Zep - mit vidunderlige postbud er altså her fra Lemvig. Så vidt jeg ved, afløser hun ikke i Horsens!:-)
  Men I har ganske ret - haveoverraskelser og foræringer er det allerbedste.
  Tag nu bare min svigermor, der sidste år pakkede en masse rosa/lilla stauder + min svigerfar og diverse redskaber i bilen og kørte herned for at anlægge et helt nyt rosa/lilla staudebed til mig - fordi jeg har fået ødelagt min højre arm ved en kræftoperation, der gik "lidt" for tæt på en meget vigtig nerve!
  Jamen - er det ikke mageløst, at der findes den slags mennesker, der bare vil glæde og overraske andre?!:-)
  Ha' en rigtig dejlig dag alle sammen - på trods af blæsevejret! KH-Marianne

  SvarSlet
 11. Hej
  Sikket et syn. Det er bare helt utroligt flot. Det må have været en oplevelse uden lige, at besøge disse haver. Man må næsten kunne blive helt høj af det. Jeg glæder mig utroligt meget til din bog. Det bliver godnat-læsning, som man ikke falder i søvn ved. Tak for alle dine appetitvækkere. Det er en fornøjelse at følge med hver dag. Tante Grøn du er bare herlig. Hilsen Lis B.

  SvarSlet
 12. Tak for cottage billederne, jeg tror, at du har glædet mange andre end Tante Grøn ved at vise netop disse billeder

  SvarSlet
 13. Ja, utroligt dejlige billeder!
  Marianne: Hvor blev jeg rørt over at høre at man kan have så venlige svigerforældre. Det skal man bestemt værne om, og det kan jeg se at du gør. Det er den slags der gør én i stand til at klare livets knubs!

  Mange venlig hilsner, Lisbeth K.

  SvarSlet
 14. Også jeg glæder mig til din nye bog, som står på "må have" listen. Og så glæder jeg mig over andres oplevelser med søde postbude og betænksomme svigerforældre. Det er den slags positive oplevelser, der gør livet lidt gladere. Engelske haver er fantastiske - tak for smukke billeder. Glad hilsen på en blæsende og kold dag

  SvarSlet