De skønneste træer

Nu er det snart ved at være tiden at plante træer og buske. Dels fordi jorden er fugtig, og dels fordi den er rigtig lun. Et gammelt ord siger, at det, der bliver plantet i efteråret vil gro. Det, der bliver plantet i foråret kan gro. Altså er det mest sikkert at plante i efteråret.

 

Jeg indrømmer med det samme, at jeg ikke har den store viden om træer, men hvis nogen spørger mig om råd omkring plantning af et lille træ til haven, foreslår jeg som regel et paradisæbletræ. Det har så mange oplagte fordele: Det blomstrer smukt i foråret, får de dejligste frugter i sensommeren, bliver sjældent ret stort og fås i en mængde forskellige sorter med både små og store fugter- røde, grønne og gule.

 

claus20090912_145010

 

En sort med de fineste små gule æbler hedder ’Akso’. Træet/busken, der bliver godt og vel et par meter højt, blomstrer meget rigt, og det betyder selvfølgelig også, at der kommer masser af frugter.

 

claus20090912_145032

 

’Dolgo’ er navnet på en sort med røde æbler. Det bliver tre til fire meter højt og danner en smuk og harmonisk form med en cirka halvanden meter bred krone.

 

claus20090912_145211

 

Sorten på billedet herover kender jeg desværre ikke navnet på. Jeg kom forbi træet - der var ca. tre meter højt - på en grøftekant forleden. Er det ikke nogle yndige små frugter?

9 kommentarer:

 1. Helt enig! Og jeg har bestemt for få Paradisæbletræer i haven endnu...

  Men faktisk er det nogle andre træer, jeg husker fra din have kære Claus; Dem der minder om Oliventræer, hvis ikke jeg husker meget galt. Var det prydpære?

  Hjerteligst

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Nogle meget fine træer/buske. Jeg kan især godt lide, når de bliver holdt små og tætte, for det ser helt fantastisk ud, når de blomster om foråret. Og så smager de også godt sursyltede.

  SvarSlet
 3. Kære Zeb - ja, det er prydpære, Pyrus salicifolius.

  Kære Vibeke - der kan også laves den skønneste gele.

  SvarSlet
 4. Sukk, jeg skulle så gjerne hatt flere små trær, men min hage er nok rett for liten... Jeg har noen trær, men alle står i kanten av hagen (og det er slett ikke så langt fra husveggen det...) Men jeg skulle gjerne hatt flere og litt sånn at de skapte litt rom i hagen... Det er mulig jeg kan skape en plass i hjertebeddet ved inngangspartiet... må bare se til sommeren hvordan det gror seg til:) Takker igjen for inspirasjon:))

  SvarSlet
 5. Kære Linda - ja, der er altid en balancegang med træer i haven. Det gælder ofte om at vælge nogle, der ikke bliver for store.

  SvarSlet
 6. Sikke nogle fantastiske smukke farver. Jeg elsker efteråret. Jeg har længe været på udkig efter paradisæbletræer, men er disse nogle af dem hvor æblerne bliver hængende på træet vinteren over? Vi har så mange frugttræer i vores lille 800 kvm have og så meget nedfaldsfrugt. Vi drukner, jeg overvejede at skaffe mig en ged, da jeg så bonderøven og han fortalte at de spiste alt nedfaldsfrugten. Jeg har været helt glad for at der ingen pære var i år - utaknemmelig - jeg ved det. Det er lidt svært med to små børn, at nå at lave marmelade og mos af det hele.

  SvarSlet
 7. Et velkomment indslag: Træer! Står netop selv og skal anlægge en lille frugthave i dette efterår og vil starte med 3 æbletræer! De kommer til at stå ved siden af Kirsebær Alleen, så det bliver et syn for Guderne til Maj!
  Jeg vil plante 'Discovery', 'Elstar' og tadaaaaa! 'Dolgo' - for jeg elsker de røde sorter!
  En god dag til dig og dine :-)

  SvarSlet
 8. Lene Borreskov Andersen28. september 2010 kl. 10.21

  Kære Claus.
  Jeg mener sorten på billedet er Malus Sargentii,
  som er en tæt grenet busk der blomstrer med små
  hvide blomster i foråret og får røde bær i efteråret.
  Sorten er i familie med Paradisæbletræet ja, faktisk så købte vi 2 stk. istedet for træet idet buskene passede bedre ind i helheden i vores have. Jeg ønsker mig dog stadig et Paradistræ, for de blomstrer så smukt.
  Ønsker alle en rigtig god solskinsdag med glade
  havehilsener fra Lene.

  SvarSlet
 9. Ja, Lene, det er Malus Sargentii, paradisæble. Vi har den som hæk, 80 m. Den er helet fantastisk, når den i maj står med duftende hvide blomster og nærmest levende af naboens summende bier, der også sætter stor pris på dette blomsterhav. Nu står den med de smukkeste røde små æbler/bær, som tiltrækker mange fugle. Hvis den har en "bagside", så er det, at den taber løvet allerede her i september.
  Stor tak til Claus, fordi du så gavmildt deler ud af din haveglæde og -viden med dejlige billeder og videoer.
  Mange havehilsener fra Britta

  SvarSlet