Den lifligste duft

Lige nu er der den skønneste duft omkring væksthuset og i skovhaven. Det skyldes, at jeg begge steder har plantet en del sølvlys, Cimicifuga ramosa ’Brunette’, som jeg har fortalt om tidligere.

 

20100913_145824 20100913_150149

 

Dengang var der ingen duft fra planten, og det skyldes, at blomsterne da ikke var sprunget ud. Det er de nu; i hvert fald nogle af dem.

 

20100913_145941

 

De brune ’perler’ er begyndt at ’sprække’ med det resultat, at de hvide blomster langsomt åbenbarer sig. Denne proces er spændende at følge dag for dag.

 

20100913_145914

 

’Brunette’ er en plante, som man har glæde af hele sæsonen. Først på grund af det smukke mørke løv og nu på grund af blomstringen og duften. Der er tale om en længelevende plante, der for øvrigt er fremavlet her i Danmark.

17 kommentarer:

 1. Kære Claus.
  Bed mærke i den elegante sølvlys ved tidligere omtale - og så har den oven i købet duft. Kan man selv så den?

  SvarSlet
 2. Otroligt vacker blomma.
  Hälsningar från Elzie

  SvarSlet
 3. Kære Vibeke - er i tvivl, om man kan så denne sølvlys. Tror ikke, at frøene når at modne, når den blomstrer så sent. Du skal i hvert fald ikke regne med, at den bliver så mørk som denne. Den er vegetativt formeret.

  SvarSlet
 4. Hej igen. Herligt syn. Sølvlyset er en af mine favoritplanter. Jeg har min stående sammen med en mørkbladet sankthans urt. De blomsterkugler eller skærme til højre for sølvlyset i billede 1, Hvilken plante tilhører de? Ser jeg helt forkert eller er det den røde kvan? Hilsen Lis B.

  SvarSlet
 5. hej. Ja her i haven står den mørke Sølvlys også på spring, smuk er den. Man kan godt så Cimicifuga racemosa atropurpurea, den er helt mørkløvet med hedder dog ikke Brunette, men det kræver tålmodighed og erfaring at så den

  SvarSlet
 6. Kære Lis - du har helt ret. Det er Angelica gigas. Den fortæller jeg om i morgen.

  SvarSlet
 7. Ja, sidst du nævnede brunnette-sølvlys fandt jeg
  glad frem til den, vi havde.Ved næste
  planteskole

  besøg føltes det natuligt/næsten nødvendigt! at
  hjembringe endnu en,der ville stå flot i et andet bed-og det gør den så.
  Igår på "havens dag" ville vi være med i løjerne
  og drog ud for at finde finde noget bestemt --
  og vi fandt den: hydrangea limelight ! Den står
  nu solitært med en gruppe honorine jobert anemoner skråt nø bagud.Gruppen er så gammel,at
  den nu danner en pyramideform med kraftige
  blomster i forskellige højder (der er blevet
  delt ud af den en del gange)Det gule i den hvide
  anemones midte spiller fint med hortensiaens lime.Så er det jo,at staudeclematis kan hoppe:-)
  Det blev nu ikke en juuli denne gang men en East
  River -den er lidt mere lyslilla i det.
  Nu jeg er her, vil jeg gerne sige tak for tippet
  om at blande frø med tør pottemul; det gør
  det meget
  lettere for os her i huset (uden drivhus).
  Mange hisener til Riisskov --Norden,hele jorden
  er det vist næsten Ulla h.

  SvarSlet
 8. I marts måned hjembragte jeg glad 4 eksemplarer fra en hollandsk planteskole, men ingen af dem blomstrer endnu. Jeg tror ikke de bliver til noget i år - og det undrer mig. Er der nogen der ved om det er normalt for cimicifuga ramosa?
  I øvrigt kan jeg fortælle at stauder er rasende billige i Holland (i hvert fald der hvor vi var), helt ned til 1/3 af prisen i Danmark, så det var ærgerligt at vi ikke havde plads til så mange i bilen - jeg kunne gå helt amok :)
  Hilsen
  Lene M

  SvarSlet
 9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 10. Kære lene - de skal bare lige have fat. Er sikker på, at de blomstrer næste år.

  Som jeg tidligere har fortalt på bloggen, kan man fint tage det meste af jorden af, og så er det helt utroligt så mange stauder, der pludelig er plads til i bilen. Eller i flyet for den sags skyld.

  SvarSlet
 11. Ja denne er nyydelig:) Har den selv i hagen utenfor soveromsvinduet, godt å kjenne lukt fra hagen når man skal sove:) Å sååå misunnelig jeg blir når jeg hører om at dere handler i Holland.... Må vel ta en tur med bilen til året... Jeg ble overrasket over hvor billig det er i danmark, halve prisen av Norge, og om det er enda billigere i Holland, ja da er det bare å komme seg avgårde, he, he:) Og så får jeg jo en tur og opplevelse også:)Og etter dine reisebrev her på bloggen, ja da er jo ikke reiselysten blitt mindre...:) Etter noen dager med flott vær, regner det her i dag.. ja da blir det en hviledag. Det er jo andre ting som trengs å gjøres også:) Ha en flott dag. Klem

  SvarSlet
 12. Jeg havde næsten helt dårlig samvittighed over at have haft så travlt, at jeg ikke har været inde på bloggen i nogle dage, men så venter der jo indslag fra adskillige dage, og så er det bare med at fatte kaffekoppen og læne sig tilbage og læse, nyde og blive inspireret! Skønt!!
  Du tager på haverejser i England, og her nævnes også planteskoler i Holland. Nu er jeg selv lidt af en anglofil, hvilket hænger meget sammen med min haveglæde, og jeg regner med at drage til England igen næste sommer. Er der 1-2 steder/planteskoler, man bare skal besøge? Det måtte gerne være af slagsen 'med te, hjemmebag osv', som også nævnes her på bloggen.
  Tak for fornemmelsen af at være en del af et lille (eller måske ikke så lille?) netværk af Claus' havevenner! Det er simpelthen skønt - selv når man ikke selv kommer med et indslag, læser man Claus' og de andre medlæseres og skifter mellem at trække lidt på smilebåndet og så liiige lave endnu en notits om et must-have til haven.
  Mange regnfulde efterårshilsner fra Helle i Odense

  P.S. Skal også til London om nogle uger. Er der mon nogle must-have engelske havebøger?

  SvarSlet
 13. Kære Helle - kommer med nogle englandstips ved en senere lejlighed. I 'Mit haveliv' kommer der desuden meget om England. Især om de haver, jeg elsker derovre.

  SvarSlet
 14. Kjære Claus, i deilige Danmark!
  Etter å ha vært på hytta i noen dager gleder jeg meg til å gå inn på din blogg.
  Jeg gleder meg stort over flotte interesange innlegg og nydelige bilder. Dette skal bli fin lesning idag. Klem fra Grete i Sandefjord som idag har regnfulle skyer på himmelen.

  SvarSlet
 15. Fik endelig en sølvlys i min have sidste år og sandelig om den ikke allerede i år har sat en lille blomsterstilk. Den er dog ikke sprunget ud endnu - glæder mig til duften !

  SvarSlet